Боровинки: За какво помагат? + 10 Ползи

Вкусили ли сте някога боровинки? Харесва ли ви вкусът им?

Повечето хора правят това и ако го направите, тогава ще ги харесате още повече след няколко минути, след като разберете колко прекрасни са тези плодове.

За тези, които никога не са вкусили , едно малко въведение няма да навреди, преди да продължим с всички невероятни ползи за здравето на този „суперхрана„.

Боровинките са плодове, които принадлежат към семейство Vaccinium. Те могат да бъдат намерени в два добре известни типа. Първата е дивата или „боровата“ боровинка, която носи научното име Vaccinium angustifolium.

Вторият сорт, Vaccinium corymbosum, е известен като култивиран или „боровинки“. Има още един вид, но този сорт е доста рядко и има научното име Vaccinium pallidum.

Боровинките са с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на хранителни вещества

Боровинката е цъфтящ храст, който произвежда плодове, които са оцветени в синьо до лилаво, известни също като боровинки.

Той е силно свързан със сходни храсти, като тези, които произвеждат боровинки и червени чушки.

Боровинките са малки, с диаметър около 5-16 милиметра (0,2-0,6 инча) и в края има издути корони.

Първоначално те имат зелен цвят, след което се превръщат в синьо-лилаво, когато узряват.

Боровинките са сред най-хранителните гъсти плодове. 1 чаша сервиране (148 грама) боровинки съдържа  :

  • Фибри: 4 грама.
  • Витамин C: 24% от RDA.
  • Витамин К: 36% от РДП.
  • Манган: 25% от РДП.

Те са също имат около 85% вода, а цялата чаша съдържа само 84 калории, с 15 грама въглехидрати.

Ползи за здравето на боровинките

боровинки-ползи-700x350

Ползите за здравето от боровинките са огромни и ние ще ви запознаем с някои от тях.

Направени са много изследвания за ползите от боровинки, които доказват ползите при редица проблеми. ( изследване )

1. Действат срещу свободните радикали

Освен генетичните фактори, за които няма очевидно решение и ние разглеждаме ефекта на свободните радикали върху стареенето като основна причина за различни симптоми, тогава боровинките ви носят най-яркия лъч на надеждата да останете млади.

Тези „суперхрани“ плодове са пълни с антиоксиданти и са номер 1 в света на антиоксидантите.

Това се дължи главно на наличието на антоцианин, пигмент, отговорен за синьото цвят на сините плодове.

Изобилието от витамин С също е голям фактор за това впечатляващо твърдение.

Можете да предотвратите признаци на стареене като бръчки, стареене, катаракта, остеопороза, косопад, деменция и болестта на Алцхаймер, като ядете боровинки и извлечете максимума от антиоксидантния потенциал!

2. Боровинките могат да понижат кръвното налягане

Боровинките изглежда имат значителни ползи за хората с високо кръвно налягане, което е основен рисков фактор за голям процент от фаталните болести в света.

В едно проучване затлъстелите лица с висок риск от сърдечно заболяване отбелязват 4-6% намаление на кръвното налягане, след като консумират 50 грама боровинки дневно в продължение на осем седмици .
Други проучвания са открили подобни ефекти, особено при жени след менопаузата  .

Като се има предвид, че високото кръвно налягане е един от водещите двигатели на сърдечните атаки и удари, последиците от това са потенциално големи.

3. Инфекция на пикочните пътища

Образуването на някои бактериални колонии като Е-коли по дължината на лигавицата на вътрешните стени на пикочните пътища е причина за тази инфекция.

Това води до възпаление, усещане за парене при преминаване на урина и други усложнения. За това състояние, боровинките могат да бъдат изненадващо полезни.

Той има съединение, образувано от големи полимерни молекули, които инхибират растежа на такива бактерии.

Също така има определени антибиотични свойства, които допринасят за това.

Тези тежки молекули изтриват тези бактерии от стените по протежението на трактора, като по този начин предотвратяват инфекцията. Досега това съединение е намерено само в боровинките.

4. Грижа за очите и макулна дегенерация

Боровинките са една от най-добрите алтернативи за очила, контактни лещи, очни капки, лекарства и очни операции.

Те могат да  предотвратят или забавят всички възрастови проблеми, свързани с очни като макуларна дегенерация, катаракта, късогледство и далекогледство, сухо и инфекции, особено тези, свързани с ретината, поради техните антиоксидантни свойства.

Макулната дегенерация е сериозен проблем, при който ретината на окото постепенно се дегенерира, което в крайна сметка води до пълна или частична слепота.  

Боровинките съдържат специални групи антиоксиданти наречени каротеноиди (лутеин, зеаксантин и т.н.), флавоноиди (като рутин, resveritrol, кверцетин и т.н.) и други антиоксидантни съединения като витамин С, витамин Е, витамин А, селен, цинк и фосфор, които са много полезни за очите.

5. Мозъчна функция, памет и болестта на Алцхаймер

Отново, антиоксидантните свойства на боровинките влизат в игра. На антоцианин, селен, витамин А, витамин В комплекс, витамин С и витамин Е, цинк, натрий, калий, мед, магнезий, фосфор, манган и всички останали да предотвратяват и лекуват невротични разстройства чрез предотвратяване на дегенерация и смъртта на невроните.

Тези основни хранителни вещества също така  спомагат за възстановяване на здравето на централната нервна система.

Трудно е да се повярва, че тези плодове също могат да лекуват сериозни проблеми като болестта на Алцхаймер до голяма степен.

Те дори лекуват увредени мозъчни клетки и невронни тъкани, за да поддържат паметта си за много дълго време.

6. При Рак

Сините плодове могат да се окажат изключително ценен за пациенти с рак, защото те съдържат някои съединения като Pterostilbene (отлично средство за дебелото черво и рак на черния дроб) и Ellagic киселина, която, в хармония с Anthocyanin и други антиоксиданти като витамин С и мед, могат да правят чудеса, за да предотвратят и лекуват рак.

Болест на сърцето: Високото съдържание на фибри, в тези брилянтни антиоксиданти, както и способността им да се разтворят „лошия холестерол“ прави боровинки идеална хранителна добавка за лечение на много заболявания на сърцето, а също и укрепване на сърдечните мускули.

7. За имунна система

Боровинката е много богата на антиоксиданти като Anthocyanin, витамин С, витамин В комплекс, витамин Е, витамин А, меден (много ефективен имунен строител и антибактериално вещество), селен, цинк и желязо (насърчава имунитет чрез повишаване Хемоглобин и концентрация на кислород в кръвта), може сериозно да засили имунната ви система и да предотврати инфекциите.

Щом имунната ви система е силна, няма да хванете студ, треска, шарка и безброй други заразни болести, разпространявани от бактерии и вируси.

Други ползи и факти

Боровинките ви държат свежи, активни, годни, остри, близки до природата и в добро настроение, тъй като те са много добри антидепресанти.

Няма да е нужно да отделяте много пари за лекарства, защото боровинките са ефективни срещу толкова много различни условия. Също така няма негативни странични ефекти, свързани с тази „суперхрана“.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button