Грозде: За какво помага? + 10 Ползи

Гроздето се предлага в различни цветове и форми. Има червено, зелено и лилаво грозде, грозде без семена, но всички те имат огромни ползи за здравето

Кои са ползите на гроздето?

Ползите за здравето на гроздето включват способността му да лекува запек, нарушено храносмилане, умора, бъбречни нарушения, дегенерация на макулата и предотвратяване на катаракта.

Гроздето е един от най-популярните плодове в света поради вкуса, структурата, разнообразието и лекотата на преносимост.

Този популярен и вкусен плод също е пълен с много важни хранителни вещества.

Освен плодовете на гроздовото растение, семената също са полезни за здравето, като помагат за намаляване на подуването и предотвратяване на очни заболявания в резултат на диабет.

Екстрактът от гроздови семена има високо антиоксидантно съдържание.

Хранителни факти за гроздето

Гроздето е голям източник на фитонутриенти, главно феноли и полифеноли и съдържа други важни витамини като витамин К, витамин А, витамин С, витамин В6, тиамин, рибофлавин, ниацин и фолиева киселина.

Те съдържат и минерали като калий, калций, магнезий, фосфор и натрий.

Гроздето има високо съдържание на вода, което помага да се поддържа тялото хидратирано, а също така да съдържа диетични фибри, здравословни въглехидрати, антиоксиданти и умерено количество протеини.

Флавоноидите, като мирицетин и кверцетин, в гроздето помагат на организма да намали щетите, причинени от свободните радикали и да забави стареенето.

Поради високото си съдържание на хранителни вещества.

Ползи за здравето на гроздето

Гроздовите плодове са полезни и вкусни.

Някои от големите предимства на гроздето включват способността им да помага при запек, лошо храносмилане, умора, бъбречни нарушения, костно здраве, дегенерация на макулата и предотвратяване на катаракта.

1. Високо антиоксидантно съдържание

Антиоксидантите са съединения, намиращи се например в растенията.

Те помагат да се възстанови увреждането на вашите клетки, причинено от свободните радикали, които са вредни молекули, които причиняват оксидативен стрес.

Оксидативният стрес е свързан с няколко хронични заболявания, включително диабет, рак и сърдечни заболявания (изследване).

Гроздето е с високо съдържание на редица мощни антиоксидантни съединения. В действителност, в този плод са идентифицирани над 1600 полезни растителни съединения /

Най-високата концентрация на антиоксиданти се намира в кожата и семената.

Поради тази причина голяма част от изследванията върху гроздето са направени с помощта на екстракти от семена или кожа (надежден източник ).

2. Здравето на костите

Гроздето е чудесен източник на хранителни микроелементи като мед, желязо и манган, всички от които са важни за образуването и здравината на костите.

Добавянето на грозде към вашата диета редовно може да предотврати появата на свързани с възрастта заболявания като остеопороза.

Манганът е изключително важен елемент в организма, който подпомага всичко от протеиновия метаболизъм, образуването на колаген и функционирането на нервната система.

3. Действа добре при сърдечни заболявания

Гроздето увеличава нивата на азотен оксид в кръвта, което предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Ето защо гроздето е ефективен начин за намаляване на шансовете за инфаркти.

В едно проучване при 69 души с висок холестерол, яденето на три чаши (500 грама) червено грозде на ден в продължение на осем седмици е показано, че понижава общия и „лош“ LDL холестерол. Бялото грозде не е имало същия ефект

Една чаша (151 грама) грозде съдържа 288 mg калий, което е 6% от RDI.

Този минерал е необходим за поддържане на здрави нива на кръвно налягане.

4. Грозде при мигрена

Гроздовият сок е важно вътрешно средство за лечение на мигрена. Тя трябва да се пие рано сутрин, без да се смесва допълнителна вода.

По ирония на съдбата, пиенето на червено вино често се счита за причина за мигрена, но гроздовият сок и екстрактът от гроздови семена се считат за решение на проблема.

Има много причини за мигрена и може да бъде трудно да се определи виновникът, тъй като те включват химически дисбаланси, липса на сън, промени в метеорологичните условия или хранителни недостатъци.

Алкохолът като цяло причинява мигрена, но гроздето има толкова много антиоксиданти, които да я премахнат.

5. Лекува запек

Гроздето е много ефективно при преодоляване и премахване на запека. Те са класифицирани като слабителна храна, защото съдържат органична киселина, захар и целулоза.

Те също така облекчават хроничната констипация чрез тонизиране на чревните мускули и стомаха.

Гроздето е с високо съдържание на неразтворими фибри, което означава, че той остава непокътнат, когато се движи през храносмилателния тракт.  Ако обаче страдате от   диария, гроздето не трябва да се използва.

Ако страдате от запек, прочетете нашата статия за 5 бързи решния при запек.

6. Помага за Храносмилане

Гроздето играе важна роля при диспепсия. Те облекчават топлината и лекуват храносмилането и дразненето в стомаха.

Те се предпочитат и пред други храносмилателни средства, защото се считат за „лека храна“.

7. Премахва умората

Светлият и белият гроздов сок допълва съдържанието на желязо в организма и предотвратява умората.

Анемията е истински проблем за много хора и яденето на грозде може да помогне за поддържането на равновесието на желязото и минералите в организма.

Липсата на желязо може да забави дейността на мозъкът Ви, тъй като желязото е основен минерал, който въздейства върху редица телесни функции.  Пиенето на гроздов сок също осигурява почти незабавно повишаване на енергията.

8. Помощ при Диабет

Последните проучвания показват, че екстрактът от гроздова кожа (GSE) има нова инхибираща активност върху хипергликемията и може да помогне при лечението на диабета.

9. Нарушения на бъбреците

Гроздето може значително да намали киселинността на пикочната киселина и също така да помогне да се премахне киселината от системата, като по този начин се намали стреса и натиска върху бъбреците.

Тъй като гроздето има високо съдържание на вода, те предизвикват уриниране, което също помага да се елиминира пикочната киселина, която все още присъства в организма, след като неговата киселинност е намалена.

10. Холестерол в кръвта

Гроздето съдържа съединение, наречено pterostilbene, което има способността да понижи нивото на холестерола на човека.

Pterostilbene е тясно свързан с ресвератрола, полезния антиоксидант и оцветяващия флавоноид, който се среща и в гроздето, а ранните изследвания показват, че той има противоракови качества и оказва голямо влияние върху нивата на холестерола.  

Освен това, сапонините, присъстващи в кожата на гроздето, могат да предотвратят абсорбирането на холестерола чрез свързване с него.

Свързана статияКакви са препоръчителните нива на холестерола по възраст?

11. Антибактериална активност

Червеното грозде има силни антибактериални и антивирусни свойства, които могат да ви предпазим от инфекции.

Те показват силни антивирусни свойства срещу вируса на полиомиелит и вируса на херпес симплекс.

Проучванията също така показват, че гроздовият сок може да се справи с бактериалните инфекции в червата и други системи.

12. Рак на гърдата

В едно скорошно проучване е установено, че лилавият гроздов сок   помага при предотвратяването на рак на гърдата.

Антиоксидантите в гроздето са полезни при предотвратяването на всички видове рак, но има някои интересни изследвания, които конкретно показват гроздовия сок като ефективна превантивна мярка срещу рака на гърдата.

13. Болест на Алцхаймер

Ресвератрол, полезен полифенол, присъстващ в гроздето, намалява нивата на амилоидните бета пептиди при пациенти с болестта на Алцхаймер.

Проучванията показват, че гроздето може да подобри здравето на мозъка и да забави появата на дегенеративни невронни заболявания.

Проучване, публикувано в Британския вестник на храненето, твърди, че гроздовият сок може дори да подобри мозъчната функция на възрастните хора, които вече са показали леко когнитивно увреждане.

Понастоящем се провеждат още проучвания за определяне на точното взаимодействие между компонентите на гроздето и нервната система.

14. Имунна система

Гроздето не само има флавоноиди и минерали, но и витамини! Високите нива на витамин С, витамин К и витамин А в гроздето ви дават здравословен тласък на много органи, особено на имунната ви система, което означава по-малко шансове за понижаване на честотата на настинки, както и по-сериозни здравни проблеми .

Хранителен профил на гроздето

Средният размер за сервиране за грозде е около една чаша. За мярка можете да използвате размера на юмрука си, за да прецените правилния размер на порцията грозде.

Една чаша червено или зелено грозде съдържа 104 калории, 1,09 грама протеин, 0,24 грама мазнини, 1,4 грама фибри, 4,8 милиграма витамин С, 10 микрограма витамин А, 288 милиграма калий, 0,54 милиграма желязо.

Гроздето е с високо съдържание на вода и е добро за хидратацията. Висококачествените плодове и зеленчуци със съдържание на вода са гъсти хранителни вещества, което означава, че те осигуряват голямо количество основни хранителни вещества, като съдържат малко калории. Гроздето съдържа 70 милилитра течност на чаша

Гроздето е пълно с  антиоксиданти , които са важни за здравето на очите, като лутеин и зеаксантин, а червеното грозде съдържа фитохимичния ресвератрол в кожата си, антиоксидант, синоним на вино, за което се знае, че придава защита от няколко хронични заболявания.

  zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button