Пъпеш: Калории и 10 ползи за здравето

Пъпешът е вкусен плод, който има голямо разнообразие от свързани с него ползи за здравето, включително подобрява имунната система, здрава кожа и очи.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какво лекува пъпеша?

Прилага се за здрави бели дробове и понижени нива на стрес, както и предотвратяване на артрит и диабет.

Това се дължи основно на високите нива на витамини и минерали, които естествено се срещат в този популярен пъпеш.

Сладостта на пъпеша ни дава удовлетворение от консумацията на десерт, който обаче не води до риск от напълняване

Канталопите са най-популярната форма на пъпеш в цяла Европа, въпреки че първоначалният източник на пъпеш е действително е в Африка, Иран и Индия.

По-рядко се отглежда и консумира в тези райони в съвременното време.  Той е член на семейство Cucurbitacaea и може да расте навсякъде от 500g до 5kg (1-10 паунда) тежък.

Един среден резен пъпеш от 100 грама съдържа 50 kcal.

Пъпешът е популярна храна за закуска и също така е добър като предястие или елемент в плодовите салати.

Неговият приятен  вкус се увеличава с узряването на плодовете, тъй че много хора чакат плътта да е мека и сочна, преди да се яде от пъпешите.

Хранителните ползи от пъпеш се получават от високите нива на витамин С, витамин А, витамин В6, калий, ниацин, диетични фибри и фолиева киселина.

Ползи за здравето от пъпеш

Ползите за здравето от пъпешът са многобройни, ще разгледаме някои от тях.

1. Предотвратяване на рака

Канталопите са богати източници на полезни хранителни вещества, включително бета-каротин, който е необходим каротеноид, който тялото изисква.

Той не е само са предшественик на витамин А, който ще обсъдим скоро, но също така се оказва, че действа като мощен антиоксидант.

Тя е свързана с намалените шансове за редица различни видове рак, а фитохимикалите, присъстващи в пресните плодове като сканпупите, също са свързани с антитуморното поведение.

Като цяло, хранителното съдържание на пъпешите е мощно средство за предотвратяване на рак и изкореняване на свободните радикали, вредните странични продукти на клетъчния метаболизъм, които могат да доведат до редица опасни състояния, включително сърдечни заболявания и рак.

2.Укрепване на имунната система

Пъпешът не само имат бета-каротин и фитохимикали, които работят в негова полза срещу свободните радикали, но и здравословна доза витамин С.

Витамин С  почиства свободните радикали, причиняващи заболяване, и действа като важен елемент на защита за здрава имунна система.

В допълнение, плодовете и семената на медената роса съдържат и съединения със силен антиоксидантен капацитет, включително бета-каротин (провитамин А), според проучване през 2016.

Също така, витамин С стимулира производството на бели кръвни клетки, които търсят и унищожават опасни бактерии, вируси и други токсични вещества от чужди тела, които може би са намерили своето място в кръвообращението ни.

3. За здрава кожа

Пъпешите пълни с  бета-каротин, който е предшественик на витамин А.

Най-добрата част от диета бета-каротин, вместо добавки, е, че няма шанс за предозиране или витамин-А токсичност, защото тялото само преобразува толкова, колкото се нуждае; Останалата част остава като бета-каротин са за борба с болестите като антиоксиданти.

Но количеството, което се превръща в витамин А навлиза в кожата и стимулира мембраната на кожните клетки и увеличава възстановяването и ремонта.

Това предпазва тялото от вредни токсини, които преждевременно стареят кожата .

4. Здравето на очите

Каротеноидите също са от полза за поддържането на здрави очи. Тя се свързва с намален риск от катаракта и дегенерация на макулата, както и съдържанието на витамин С .

5. Стрес и тревожност

Калият е едно от основните хранителни вещества, които се намират в скатопи и е свързано с това, че е вазодилататор, което означава, че той отпуска кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане.

Развълнувани нива на кръвното налягане могат да действат като стресори на тялото и дори могат да предизвикат отделянето на стресови хормони като кортизол.

Калият също така увеличава притока на кръв и кислород към мозъка, което предизвиква успокояващо усещане и по-спокойно отношение.

Плюс това, намаляването на наличието на стрес хормони в тялото може сериозно да намали симптомите на безпокойство.

6. Диабет

Въпреки, че изследванията върху хора не са толкова широко разпространени, ранните проучвания показват, че пъпешът е свързан с подобрения инсулинов метаболизъм, което означава по-малко колебание на кръвната захар, предотвратяващо опасните шпайкове и удари на кръвната захар.

При тези участници, които вече са имали диабет в началото на изследването, яденето на плодове поне три пъти седмично води до 13–28% по-нисък риск от поява на здравословни усложнения, според проучване от 2017 година.

Също така е доказано, че намалява оксидативния стрес върху бъбреците, което може да предотврати редица бъбречни заболявания.

7. Артрит

Фитохимикалите, за които говорихме по-рано, също имат противовъзпалителни качества.

Това означава, че трябва да имате подходящо количество пъпеш в диетата си, а чрез това може да предотврати оксидативния стрес на ставите и костите, като по този начин намали възпалението.

Хроничното възпаление на тези жизненоважни области може да доведе до условия като артрит, така че не забравяйте да добавите много пъпеш към диетата си.

Свързана статия: Артрит и ревматизъм: Каква е разликата?

8. При асма

Рисковете за развитие на астма са по-ниски при хора, които консумират голямо количество определени хранителни вещества.

Едно от тези хранителни вещества е бета-каротинът, намиращ се в жълти и оранжеви плодове като пъпеш, тиква, моркови и листни зеленчуци като спанак и зеле.

Витамин С е друго важно хранително вещество, което може да предпазва от астма и се среща в изобилие от пъпеш.

Хранителна информация в пъпеш

Една чаша пъпеш съдържа 1,5 грама протеин. Също така има малки количества от тези много други витамини и минерали, включително:

Това го прави един чудесен избор за храна.

Рецепти с пъпеш

Пъпешите са вкусни сами или в плодова салата, но има и други изненадващи начини да ги използвате.

Пъпеш и кисело мляко: Тази питателна напитка е направена от пъпеш,  кисело мляко и естествен подсладител. Това я прави чудесна закуска или лека закуска.
Салата от пъпеш: Комбинирането на пъпеш с босилек, моцарела, лук, оцет от червено вино и маслини дава му пикантен удар.
 Печен  пъпеш: повечето хора не са чували за това, но то изваждат естествената сладост на пъпеш.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button