Ачиоте: Какво е и Какви ползи има?

Някои от най-впечатляващите ползи за здравето на Ачиоте включват способността му да насърчава здравословното храносмилане, да подсилва костите.

Той стимулира заздравяването, като намалява температурата, подобрява здравето на очите, да елиминира главоболието, да намалява гаденето и да предпазва дихателните пътища.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какво е Ачиоте ?

Ахиотното дърво е тропически храст или малко дърво, което расте в Централна и Южна Америка с научното име Bixa orellana.

Цветовете на това тропическо дърво са бели или ярко розови, но плодът всъщност е най-желаната част от растението, съставен от гъсти кафяви и червени шушулки, които растат в клъстери.

Когато тези шушулки изсъхнат и се отворят, те излагат семена от червен цвят, от които може да се извлече червен пигмент.

Ето защо дървото Ачиоте често се нарича дърво на червилото.

Обаче, оцветяването на храната и подправките, които се извличат от семената на ахиотния плод, се наричат ​​анато и има широка гама от приложения през цялата история.

Силната си пигментация го прави естествена хранителна боя и има много приложения в козметиката, но по-важното е, че има многобройни лекарствени и билкови ползи, които едва сега са напълно разбрани.

Направени са много изследвания за ползите му. ( проучване )

В карибските и централноамериканските култури, Ачиоте се използва от хиляди години, за да лекува всичко – от леки до потенциално животозастрашаващи заболявания, което го прави древна „супер храна“ до известна степен.

Въпреки това само в последните години химическият състав на анатото е напълно разбран и високата концентрация на токотриеноли, които имат сходни ефекти и структура като витамин Е, прави това растително вещество толкова мощно.

Сега, нека да разгледаме по-отблизо впечатляващите ползи за здравето на Ачиоте.

Какви са ползите на Ачиоте?

Ачиоте има много невероятни предимства, които включват:

1. Здравето на очите

Червеният цвят на семената на Ачиоте и пигмента, извлечен от тях, се дължи на съдържанието на каротеноид в тези семена.

С течение на времето, каротеноидите се разпадат, затова само купете Ачиоте семена, ако те са ярко оранжеви или червени.

Това високо съдържание на каротеноиди ще функционира като антиоксиданти във Вашата очна система и ще предотврати развитието на катаракта, като същевременно ще отстрани дегенерацията на макулата, поддържайки вашите очи добре.

2.Антиоксидантен капацитет

Другите органични съединения, които съставляват Ачиоте, като токотриеноли, също действат като антиоксиданти в други части на тялото, което е една от причините, поради които е толкова търсена за лечение на кожата.

Ако сте търсили   решение за кожата си, анато-пасти, направени от семената, могат да се прилагат локално за намаляване на признаците на бръчки, дефекти и други несъвършенства, като същевременно затягат кожата и  я правят тя да изглежда по-млада .

Свързана статия: Топ 10 висококачествени антиоксидантни храни

3.Здравословно храносмилане

Високото ниво на фибри, намерено в семената на Ачиоте, както и ядливите листа на растението ахиот, означава, че може да бъде много полезно за човешкото храносмилане чрез насърчаване на гладкото преминаване на храната през червата и ефективното усвояване на хранителни вещества .

Фибрите също помагат за понижаване на холестерола и за лечение на диабет, тъй като той може да помогне за оптимизиране на нивата на инсулин и глюкоза в кръвта. Той също така е бил превърнат в билка за управление на диабета от поколение.

4.Укрепване на костите

Значителното ниво на калций, открито в Ачиоте, е важно, ако искате да допълвате костната минерална плътност и да осигурите здравина и издръжливост, докато сте на възраст.

Остеопорозата може да засегне всеки, така че предотвратяването му с основни минерали като калций е от решаващо значение.

5.За лечение на рани

Ако сте пострадали от изгаряния или рани по кожата или имате кожни дразнения от всякакъв вид, можете да нанесете паста за анато-семената, за да ускорите лечебния процес и да намалите появата на белега.

Също така естествената антимикробна природа на анато може да помогне за предотвратяване на инфекциите.

6.Стомашни проблеми

За да успокоите разстроен стомах, Ачиоте често се консумира, тъй като действа на стомаха, лекувайки киселини и дискомфорт, които могат да бъдат свързани с всичко, от вирусни инфекции до простото хранене на твърде пикантна храна.

7.Възможна роля срещу рака

Норбиксин е един от пигментите, открити в семена Ачиоте и е известно, че е мощен антиоксидант.

В последните проучвания е доказано, че норбиксин има решителен антиматагенен ефект върху здравите клетки, изложени на свободни радикали, което означава, че семената могат да помогнат да се предотврати разпространението на различни ракови заболявания.

8.Гонорея

Ачиоте е доказано през вековете, че е ефективно билково лечение за гонорея. За тези, които страдат от болезненото и неудобно състояние, използването на анато-паста вътрешно или локално може да бъде много ефективна за изчистването на конкретната болест на сърцето.

Последна дума на предупреждение

Въпреки че няма известна токсичност, има някои, които получават тежки алергични реакции от Ачиоте, дори анафилаксия.

Също така, ако се подлагате на хирургия в близко бъдеще, избягвайте анато, тъй като може да повлияе значително на нивата на кръвната захар.

По същия начин бременните жени трябва да вземат само ограничени количества под пряко наблюдение от обучен медицински специалист, който е запознат с билкови лекарства.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button