Кисти на яйчниците: причини, симптоми, диагностика и лечение

Кистите на яйчниците, пълни с течност структури, които могат да бъдат доброкачествени или злокачествени, като те срещат често и могат да доведат до различни усложнения.

В тази статия анализираме над 40 научни проучвания на тема кисти, видове, лечението и потенциалните усложнения на кисти на яйчниците, като подчертаваме решаващата роля на профилактиката и управлението на това състояние.

Какво представляват киситите на яечниците ?

Яйчниците се намират странично на матката, чрез утеро-овариалния лигамент, покрити от мезовариума, който е един от трите компонента на широкия лигамент, и са свързани със страничната стена на таза чрез инфундибулопелвичния лигамент, който е известен също като суспензорий лигамент на яйчника.

 Кръвоснабдяването на яйчниците идва директно от яйчниковата артерия.

В резултат на овулацията на единия или двата яйчника може да се образува изпълнен с течност сак, известен като киста на яйчника.

Придатъчните образувания или кисти на яйчниците не са необичайни, като 20% от жените развиват поне една киста през живота си.

Различни подкатегории характеризират повече от тридесет вида овариални образувания и лечението се определя от характеристиките на лезията, възрастта на пациента и рисковите фактори.

При жени в репродуктивна възраст повечето кисти на яйчниците са доброкачествени и не изискват хирургична намеса.

Кистите на яйчниците обаче могат да доведат до усложнения ,като болка в таза, разкъсване на киста, загуба на кръв и усукване на яйчниците, които изискват незабавно лечение 1Terzic M, Aimagambetova G, Norton M, Della Corte L, Marín-Buck A, Lisón JF, Amer-Cuenca JJ, Zito G, Garzon S, Caruso S, Rapisarda AMC, Cianci A. Системи за оценяване на природата на аднексалните маси : текущи познания и клинични приложения. J Obstet Gynaecol. април 2021 г.; 41 (3): 340-347. [ PubMed ] [ Референтен списък ].

Етиология на кистите на яйчниците

Разбирането на произхода на кистите на яйчниците е от решаващо значение за ефективното лечение 2Пахомов С.П., Орлова В.С., Верзилина И.Н., Сухих Н.В., Нагорний А.В., Матросова А.В. Рискови фактори и методи за прогнозиране на синдрома на овариална хиперстимулация (OHSS) при ин витро оплождане. Arch Razi Inst. 2021 ноември; 76 (5): 1461-1468. [ PMC безплатна статия ] [ PubMed ].

Доброкачествените кисти на яечниците може се появят във всички възрастови групи, а смесените кистозни и солидни лезии на яйчниците имат по-висок процент на злокачествено заболяване от простите кисти. 

Въпреки че повечето кисти на яйчниците са доброкачествени, възрастта е най-важният независим рисков фактор и жените в постменопауза с какъвто и да е вид киста трябва да посещават лекат и провеждат лечение поради по-висок риск от злокачествено заболяване 3Kelleher CM, Goldstein AM. Аднексални маси при деца и юноши. Clin Obstet Gynecol. 2015 март; 58 (1): 76-92. [ PubMed ] [ Референтен списък ].

Рискови фактори

Идентифицирането на факторите, допринасящи за образуването на кисти на яйчниците, е важно да се знае от всяка жена.

Рисковите фактори за образуване на кисти на яйчниците включват:

 • Лечение на безплодие – Пациенти, лекувани с гонадотропини или други средства за индукция на овулацията, могат да развият кисти като част от синдрома на овариална хиперстимулация.
 • Тамоксифен.
 • Бременност – по време на бременност кисти на яйчниците могат да се образуват през втория триместър, когато нивата на hCG достигнат пик.
 • Хипотиреоидизъм
 • Майчини гонадотропини – Трансплацентарните ефекти на майчините гонадотропини могат да доведат до развитие на фетални овариални кисти.
 • Пушенето на цигари

Епидемиология

Причината за широкото разпространение на кисти на яйчниците е неизвестно, но се смята, че много пациенти са асимптоматични и недиагностицирани, а разпространението зависи от профилактичните прегледи.

Приблизително 4% от жените ще бъдат приети в болницата за лечение кисти на яйчниците до 65-годишна възраст.

Извадка от 335 безсимптомни жени на възраст от 24 до 40 години, разпространението на аднексална лезия е 7,8%4 Bottomley C, Bourne T. Диагностика и управление на инциденти с кисти на яйчниците. Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2009 октомври; 23 (5): 711-24. [ PubMed ] [ Референтен списък ].

Друго проучване, което изследва кисти на яйчниците при жени в постменопауза, показва разпространение от 2,5% за обикновена едноместна аднексална киста.

В проучване на 33 739 жени в пременопауза и след менопауза, 46,7% са имали аднексална киста при трансвагинален ултразвук, като 63,2% показват разрешаване на аномалиите при последващи ултразвукови изследвания.

При жени в постменопауза 18% могат да развият един или повече Графиеви фоликули, които изглеждат като кисти при.

 Повечето от тези кисти са доброкачествени.

Патофизиология

Задълбочавайки се в влиянието на менструалния цикъл върху различните видове кисти, този раздел предоставя пълна информация за вариациите на кистите.

Какво представляват кистите на яйчниците?

Функционални кисти

Фоликуларните и корпус лутеалните кисти се считат за доброкачествени или физиологични кисти и и двете се появяват по време на нормалния менструален цикъл.

Фоликуларните кисти възникват, когато фоликулите не успяват да се спукат по време на овулация и могат да изглеждат гладки, тънкостенни и едноместни.

Във фоликуларната фаза могат да се образуват фоликуларни кисти поради липса на физиологично освобождаване на яйцеклетката, поради прекомерна FSH стимулация или липсата на обичайния скок в нивата LH. Това става в средата на цикъла точно преди овулацията.

Тези кисти продължават да растат поради хормонална стимулация. Фоликуларните кисти обикновено са с диаметър 2,5 cm. Те обикновено са асимптоматични и спонтанно преминават без лечение 5Джайн КА. Сонографски спектър на хеморагични кисти на яйчниците. J Ultrasound Med. 2002 август; 21 (8): 879-86. [ PubMed ] [ Референтен списък ].

Тека лутеинови кисти

Тека лутеиновите кисти са лутеинизирани фоликулни кисти, които се образуват в резултат на свръхстимулация при повишени нива на човешки хорионгонадотропин (hCG).

Могат да се появят при бременни жени, жени с гестационна трофобластна болест, многоплодна бременност и овариална хиперстимулация.

Синдром на поликистозни яйчници (PCOS)

Синдромът на поликистозните яйчници е заболяване, засягащо 5 до 10% от жените в репродуктивна възраст и е една от основните причини за безплодие. В повечето случаи се свързва със захарен диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Синдромът на поликистозните яйчници (PCOS) се проявява като уголемени яйчници с множество малки фоликуларни кисти.

Яйчниците изглеждат уголемени поради излишък на андрогенни хормони в тялото, което кара яйчниците да образуват кисти и да се увеличават по размер

Неопластични кисти

Неопластичните кисти, възникващи от анормален клетъчен растеж в яйчника, представляват разнообразен спектър от лезии, които могат да бъдат доброкачествени или злокачествени.

Произходът на тези кисти може да бъде повърхностният епител, което води до различни кистозни образувания.

Злокачествените кисти възникват от всички подтипове на яйчниците. Те най-често възникват от повърхностния епител и са частично кистозни.

Епителните злокачествени заболявания включват серозен карцином, муцинозен карцином, ендометриоиден карцином, светлоклетъчен карцином и злокачествени тумори на Бренер. Злокачествените тумори на зародишните клетки включват незрял тератом, тумори на ендодермален синус, ембрионален карцином и полиембриом.

Дермоидните кисти или зрелите кистозни тератоми съдържат елементи от трите диференцирани зародишни слоя (ектодермален, мезодермален и ендодермален) и изглеждат сложни, но могат да имат различни изяви поради тъканта, която съдържат.

Struma ovarii е специализиран тератом, който се състои предимно от зряла тъкан на щитовидната жлеза и присъства в приблизително 5% от тератомите на яйчниците. Въпреки че са предимно доброкачествени, дермоидните кисти могат да претърпят злокачествена трансформация в 1 до 2% от случаите.

Често срещани видове кисти на яйчниците

Има различни видове овариални кисти, като дермоидни кисти и ендометриомни кисти.

Въпреки това, функционалните кисти са най-разпространеният тип.

Двата типа функционални кисти включват кисти на фоликула и жълт корпус.

Фоликуларна киста

По време на женския менструален цикъл, едно яйце расте в торбичка, наречена фоликул.

Тази торба се намира вътре в яйчниците. В повечето случаи този фоликул или торбичка се разтваря и освобождава яйце.

Но ако фоликулът не се отвори, течността във фоликула може да образува киста на яйчниците.

Корпус лутеум кисти

Фоликулните сакове обикновено се разтварят след освобождаване на яйце.

Но ако торбичката не се разтвори и отварянето на фолиевите уплътнения, може да се развие допълнителен флуид вътре в торбичката и това натрупване на течност причинява жлъчна киста.

Други видове кисти на яйчниците включват:
 • Дермоидни кисти:  яйцеклетки, които могат да съдържат косми, мазнини и други тъкани
 • Цистаденоми: неракови раси, които могат да се развият на външната повърхност на яйчниците
 • Ендометриоми: тъканите, които нормално растат в матката, могат да се развият извън матката и да се прикрепят към яйчниците, което води до кисти
 • Някои жени развиват състояние, наречено синдром на поликистозните яйчници. Това състояние означава, че яйчниците съдържат голям брой малки кисти. Това може да доведе до увеличаване на яйчниците. Ако не се лекува, поликистозните яйчници могат да причинят безплодие.

Симптомите на киста на яйчниците

Често пъти, кисти на яйчниците не причиняват никакви симптоми. Въпреки това, симптомите могат да се появят, когато кистата расте. Симптомите могат да включват:

 • Коремни подуване или подуване
 • Болезнени движения на червата
 • Болка в таза преди или по време на менструалния цикъл
 • Болезнено сношение
 • Болка в долната част на гърба или бедрата
 • чувствителност на гърдите
 • гадене и повръщане

Тежките симптоми на овариална киста, които изискват незабавно медицинско обслужване, включват:

 • Тежка или остра болка в таза
 • треска
 • Слабост или замайване
 • Бързо дишане

Тези симптоми могат да показват разкъсване на киста или торзия на яйчниците. И двете усложнения могат да имат сериозни последици, ако не бъдат лекувани рано.

Овариални цистови усложнения

Повечето кисти на яйчниците са доброкачествени и естествено изчезват сами без лечение.

Но в редки случаи вашият лекар може да открие ракова кистична яйчникова маса по време на рутинно изследване.

Топизирането на яйчниците е друго рядко усложнение на кисти на яйчниците. Това е, когато голяма киста, която кара яйчника да се върти или да се премести от първоначалното си положение.

Кръвоснабдяването на яйчника е отрязано и ако не се лекува, то може да причини увреждане или смърт на яйчниковата тъкан.

Макар и нечесто, топизията на яйчниците представлява почти 3% от спешните гинекологични операции.

Изкривените кисти, които също са редки, могат да причинят интензивна болка и вътрешно кървене. Това усложнение увеличава риска от инфекция и може да бъде животозастрашаващо, ако не се лекува.

Диагноза на киста на яйчниците

Вашият лекар може да открие киста на яйчниците по време на рутинен преглед на таза.

Те могат да забележат подуване на една от вашите яйчници и да направят ултразвуков тест, за да потвърдят наличието на киста.

Ултразвуковото изследване (ултразвуково изследване) е тест за изображения, който използва високочестотни звукови вълни, да създаде образ на вътрешните ви органи.

Ултразвуковите тестове помагат да се определи размера, местоположението, формата и състава (пълни с течност или течност) на кистата.

Инструментите за изобразяване, използвани за диагностициране на кисти на яйчниците, включват:

 • CT сканиране: устройство за изобразяване на тялото, използвано за създаване на изображения на напречни сечения на вътрешните органи
 • MRI: тест, който използва магнитни полета за създаване на дълбоки изображения на вътрешните органи
 • Ултразвуково устройство: устройство за изобразяване, използвано за визуализиране на яйчника

Тъй като повечето кисти се изчезват след няколко седмици или месеци, Вашият лекар може да не препоръча незабавно план за лечение. Вместо това те могат да повторят теста за ултразвук след няколко седмици или месеци, за да проверят състоянието ви.

Лечение на киста на яйчниците

Вашият лекар може да препоръча лечение за свиване или отстраняване на кистата, ако тя не изчезне самостоятелно или ако се увеличи.

Противозачатъчни

Ако имате повтарящи се кисти на яйчниците, Вашият лекар може да предпише перорални контрацептиви, за да спре овулацията и да предотврати развитието на нови кисти.

Устните контрацептиви също могат да намалят риска от рак на яйчниците.

Рискът от рак на яйчниците е по-висок при жени в постменопауза.

Лапароскопия

Ако кистата ви е малка и е резултат от тест за изображения, за да изключите рака, Вашият лекар може да извърши лапароскопия, за да премахне хирургически кистата.

Процедурата включва Вашия лекар, който прави малък разрез близо до пъпа и след това вмъква малък инструмент в корема, за да премахне кистата.

Повече информация за нея може да получите на този линк: Какво е лапароскопия?

Лапаротомия

Ако имате голяма киста, Вашият лекар може да отстрани оперативно киста чрез голям разрез в корема.

Те ще извършат незабавна биопсия и ако установят, че кистата е ракова, те могат да извършат хистеректомия, за да премахнат яйчниците и матката.

Предотвратяване на кисти на яйчниците

Не могат да бъдат предотвратени кисти на яйчниците.

Въпреки това рутинните гинекологични прегледи могат да установят ранните кисти на яйчниците.

Доброкачествените кисти на яйчника не стават ракови. Въпреки това, симптомите на рак на яйчниците могат да имитират симптомите на овариална киста.

Поради това е важно да посетите Вашия лекар и да получите правилна диагноза.

Уведомете Вашия лекар за симптоми, които могат да показват проблем, като например:

 • Промени в менструалния цикъл
 • Продължаваща тазова болка
 • загуба на апетит
 • Необяснима загуба на тегло
 • Абдоминална пълнота

Бързи факти

Ето някои ключови въпроси за кисти на яйчниците.

 • Киста на яйчниците е натрупване на течност в яйчника, заобиколен от тънка „черупка“.
 • Кистата е затворена сак-подобна структура като блистер. Състои се от течно, газообразно или полутвърдо вещество.
 • Кистата не е нормална част от тъканта, тя има отделна мембрана. Външната част на кистата се нарича киста стена.
 • Обемът на кистата на яйчниците може да варира в широки граници, тъй като е малък като грах, който е по-голям от оранжево.
 • Овариалните кисти обикновено са доброкачествени (безвредни).
 • Кисти на яйчниците се срещат най-често по време на репродуктивните години на жената.
 • Има два основни вида овариални кисти: функционални кисти на яйчниците и патологични кисти.
 • При повечето случаи на кисти на яйчниците те няма да причинят признаци или симптоми.
 • Усложненията на кистата на яйчниците включват трозия, спукване и в редки случаи рак.
 • Вариантите за лечение на кисти на яйчниците включват „бдителни чакания“, хапчета за контрол на раждаемостта или хирургия.

Каква е дългосрочната перспектива?

Прогнозата за жени в предменопауза с кисти на яйчниците е добра.

Повечето кисти изчезват в рамките на няколко месеца.

Рецидивиращите кисти на яйчниците обаче могат да се появят при жени в пременопауза и жени с хормонален дисбаланс.

Ако не се лекува, някои кисти могат да намалят плодовитостта.

Това е често срещано при ендометриомите и синдрома на поликистозните яйчници.

За да подобрите фертилността, вашият лекар може да премахне или свие кистата.

Функционалните кисти, цистаденоми и дермоидни кисти не влияят на плодовитостта.

Въпреки че някои лекари предприемат подход „изчакайте и вижте“ с кисти на яйчниците, Вашият лекар може да препоръча операция за отстраняване и изследване на всяка киста или растеж, който се развива върху яйчниците след менопаузата.

Това е така, защото рискът от развитие на ракова киста или рак на яйчника се увеличава след менопаузата.

Какви са последиците от кисти на яйчниците върху бременността?

Някои кисти на яйчниците са свързани с намалена плодовитост, докато други не.

Ендометриомите и кистите от синдрома на поликистозните яйчници могат да намалят способността на жената да забременее.

Функционалните кисти, дермоидни кисти и цистаденоми обаче не са свързани с трудности при забременяване, освен ако не са големи.

Ако вашият лекар открие киста на яйчника, докато сте бременна, лечението може да зависи от вида или размера на кистата.

Прочетете на тази тема и още полезна статията за болките в яйечника: Болка в яйчника: 7 причини, диагноза и лечение

Повечето кисти са доброкачествени и не изискват хирургическа намеса.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

 • Terzic M, Aimagambetova G, Norton M, Della Corte L, Marín-Buck A, Lisón JF, Amer-Cuenca JJ, Zito G, Garzon S, Caruso S, Rapisarda AMC, Cianci A. Системи за оценяване на природата на аднексалните маси : текущи познания и клинични приложения. J Obstet Gynaecol. април 2021 г.; 41 (3): 340-347. [ PubMed ] [ Референтен списък ]
 • Пахомов С.П., Орлова В.С., Верзилина И.Н., Сухих Н.В., Нагорний А.В., Матросова А.В. Рискови фактори и методи за прогнозиране на синдрома на овариална хиперстимулация (OHSS) при ин витро оплождане. Arch Razi Inst. 2021 ноември; 76 (5): 1461-1468. [ PMC безплатна статия ] [ PubMed ]
 • Kelleher CM, Goldstein AM. Аднексални маси при деца и юноши. Clin Obstet Gynecol. 2015 март; 58 (1): 76-92. [ PubMed ] [ Референтен списък ]
 • Bottomley C, Bourne T. Диагностика и управление на инциденти с кисти на яйчниците. Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2009 октомври; 23 (5): 711-24. [ PubMed ] [ Референтен списък ]
 • Джайн КА. Сонографски спектър на хеморагични кисти на яйчниците. J Ultrasound Med. 2002 август; 21 (8): 879-86. [ PubMed ] [ Референтен списък ]
 • Персоналът на клиниката Майо. (2014). Кисти на яйчниците.
 • mayoclinic.com/health/ovarian-cysts/DS00129
 • Office on Women’s Health. (2014). 
  womenshealth.gov/a-z-topics/ovarian-cysts
 • Торзия на яйчниците. (2015).
  bestpractice.bmj.com/best-practice/monograph/792.html

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button