Отказване на цигарите: 5 домашни средства и билки

Билките могат да бъдат чудесно допълнение към програмата за спиране на тютюнопушенето.

Някои билки ще намалят симптомите на абстиненция, ще премахнат стреса и тревожността, ще намалят апетита или ще помогнат за детоксикацията на белите дробове и тялото.

Вредите от тютюнопушенето са огромни за вас и вашите близки.

Кой билки помагат за отказване на цигарите?

Някои билки, като например лобелия, изискват по-ниска доза, докато други билки могат да се приемат с по-висока доза.

По принцип повечето билки не се приемат повече от 3 пъти на ден и всяка доза може да бъде една чаша чай или 10-30 капки тинктура.

Ако приемате капсули, следвайте инструкциите на бутилката, тъй като ефикасността варира според производителя.

Червена детелина (Trifolium pratense)

Няколко водещи изследователи, работещи в областта на раковите заболявания, се занимават с начини да спрат тези нови кръвоносни съдове да се образуват, като по този начин умират тумори.

Оказва се, че едно съединение с антиангиогенен ефект е генистеин, съставка на червена детелина.

Затова приветствах призива от човека, търсещ червена детелина. Чрез заместването на дъвченето на тютюн с нетраен тютюн той работи за предотвратяване на причините за тютюнопушенето в устата и езика. И като замени тютюна с червена детелина, той несъзнателно предостави и антиангиогенни ползи.

Каламус (Acorus calamus)

Помага да се елиминира излишната слуз и да се изчисти задръстванията в бронхиолите. Той традиционно се използва за лечение на астма, бронхит и магарешка кашлица, но също така е от голяма полза за отстраняване на остатъчните токсини в белите дробове от пушенето на цигари.

Каламус е успокояваща и центрираща билка. Също така има стимулиращи свойства и въпреки че може да третира безпокойство, тя също така ще ви даде допълнителната енергия и издръжливост, от която се нуждаете, докато отказвате цигарите.

Също така, добре известната храносмилателна помощ, каламусът може да помогне за облекчаване на разстроен стомах, който може да се появи по време на острите фази на отнемане. Поради ефектите си върху храносмилането, каламусът има тенденция да увеличава апетита, затова бъдете наясно с това, ако приемате каламус и сте загрижени за натрупване на тегло, след като прекъснете пушенето.

Хвощ (Equisitum arvense)

Хвощът съдържа малко количество никотин и може да помогне за облекчаване на апетита и облекчаване на симптомите  през първите няколко дни след спирането.

Внимание:

Ако използвате хвощ за повече от шест седмици непрекъснато, важно е да вземете почивка в продължение на три седмици, тъй като прекомерната употреба може да предизвика дразнене на урината.

Изоп (Hyssopus officinalis)

Експресорните свойства на мускуса изчистват запушването на лигавицата и пречистват белите дробове. Исопът също така успокоява раздразнените лигавици в дихателната система и често се използва за лечение на респираторни заболявания.

Исопът също е полезен, за да помогне на човек да се справи с всеки допълнителен стрес, който може да бъде свързан с отказването от пушене. Исоп облекчава безпокойството, успокоява нервната система и подобрява умствената яснота.

Той може също да помогне за намаляване на симптомите на абстиненция, тъй като е известно, че исопът помага за изчистване на токсините в червата, пикочния мехур и бъбреците, в допълнение към прочиства действието в белите дробове. Исопът също е диафоретична билка, което означава, че тя насърчава изпотяване, което ще помогне за почистване на тялото от токсини през кожата.

Внимание:

Иссопът има слабителни свойства, ако прекарате прекалена диария, докато приемате тази билка, спрете да я приемате няколко дни, а след това я възстановете с по-лека доза.

Корейски женшен (Panax ginseng)

Корейският женшен има адаптогенни свойства, което означава, че тя помага на тялото да се справи с физическия и емоционалния стрес и да възстанови баланса в тялото. Това е тоник за здравето и спомага за подобряване на цялостното благосъстояние. Корейският женшен помага за надбъбречните жлези и възстановява правилното ниво на кортизола в кръвта. Тъй като тя подхранва тялото и помага за справяне със симптомите на стрес и умора, кореновият женшен може да увеличи енергията, издръжливостта по време на спиране на цигарите.

Корейският женшен ще помогне да се справим с психическия и емоционалния стрес при отказването, тъй като той повишава концентрацията, подобрява настроението и може да намали тревожността.

Често използван за проблеми с дишането и астма, кореновият женшен разширява свити съдове в белите дробове и може да помогне за възстановяване на общото здравословно състояние на белите дробове.

Овес (Avena sativa)

Понякога наречен „див овес“ или „овесена трева“, екстрактът, получен от овес може да помогне за облекчаване на симптомите на отнемане и намаляване на желанията на цигарите. Овесът е ефективен тоник за нервната система и често се препоръчва при умора или нервно изтощение. Приемането на екстракт от овес може да помогне да се намали стреса и безпокойството и да се насърчи по-добрият сън.

Овесът също така облекчава депресията и подобрява настроението. Те са богати на аминокиселината L-триптофан, която се изисква за производството на серотонин, невротрансмитер, който засяга настроението и благополучието.

Използването на див овес от екстракт или чай може да бъде безопасно и полезно допълнение към вашата програма за отказване от тютюнопушенето. Увеличаването на консумацията на овесени зърнени храни също може да бъде полезно.

Пасифлора (Passiflora incarnata)

Пасифлора насърчава релаксация и спокойствие. Неговият успокояващ ефект може да помогне на тези, които изпитват безсъние и безпокойство, изпитани по време на карентния период. Пасифлора намалява симптомите на безпокойство и раздразнителност и може също така да помогне за намаляване на желанията на никотин.

Пасифлора също може да бъде пушена за тези, които искат да се отвърнат от тютюна. Смесете изсушената билка с обикновен тютюн и постепенно намалете количеството тютюн, пропорционално на пасифлора, докато не остане тютюн.

Плантанин (Plantago major)

Плантанинът е показан в клинични проучвания, за да създаде отвращение от тютюнопушенето, когато е погълнат или пръскан в носния проход.

Плантанинът е и лек отхрачващ лекар, който помага да се изхвърлят лигавиците от белите дробове. Plantain често се използва за лечение на дихателната система. Това е противовъзпалителна и обезвредителна билка, която успокоява раздразнените лигавици, включително тъканите на белите дробове.

Жълт кантарион (Hypericum perforatum)

Обикновено се използва за лечение на депресия и безпокойство, жълт кантарион ще успокои и облекчи ума и ще спомогне за поддържането на позитивно умствено настроение.

Жълт кантарион помага да се изхвърли излишната лигавица от белите дробове и бронхите. Често се използва при лечение  на белите дробове при бронхит и ще помогне на белите дробове да се пречисти от повредите, причинени от годините на пушене.

Жълт кантарион също е мощен пречистващ препарат за кръвта. Приемът на жълт кантарион ще ускори елиминирането на токсините в кръвта, оставена от пушенето на цигари.

Може да отнеме 2-3 седмици, за да забележите ефектите на жълтия кантарион, така че започнете да го приемате,  няколко седмици преди да планирате да се откажете от пушенето.

Внимание:

Не приемайте жълт кантарион, ако сте на антидепресантни лекарства, перорални контрацептиви, лекарства за ХИВ или лекарства, взети след трансплантация на органи за предотвратяване на отхвърляне на орган, тъй като жълт кантарион ще намали ефикасността на тези лекарства.

Валериан (Valeriana officinalis)

Най-известен с ефектите си като успокояващ и мускулен релаксант, валериана ще ви помогне да заспите, ако изпитвате безсъние или нервно безсъние, свързано с отказването от пушене.

Валериан може също така да облекчи стреса, безпокойството, раздразнението и нервното напрежение, които се получават при отказване от пушенето.

Внимание:

Валериан може да причини сънливост, затова го използвайте само вечер и не шофирайте.

Валериан може да взаимодейства с определени лекарства. Не го приемайте, ако приемате барбитурати и бензодиазепини като Xanax, Ativan или Valium. Също така избягвайте да използвате корена на валериана, ако имате слабо чернодробно или чернодробно заболяване.

 Мултивитамини

Пушенето причинява недостиг на редица жизненоважни хранителни вещества в тялото ни. Това може да бъде допълнено с добавки от витамин А, С и Е. Те също така помагат да се справите с симптомите при отказване на тютюнопушенето. Витамин А е полезен за увредената слуз, докато витамин Е поправя увредените клетки в резултат на тютюнопушенето. Можете да направите портокалов сок, за да запълни недостига на витамин С в организма.

 Репички

Това е друго надеждно средство за домашно прекратяване на тютюнопушенето. Поръсете репичка и изцедете сока. Смесете малко мед в него и го пийте най-малко 2 пъти на ден.

Гроздов сок

Киселинното съдържание на гроздовия сок ще помогне да изчезне никотина от тялото, така че пийте гроздов сок всеки ден, докато сте готови да се откажете от пушенето.

С живовляк

За отказване от цигарите трябва да пиете чай от живовлякБилката живовляк е известна с това, че лекува болно гърло, упорита кашлица и други респираторни проблеми.

Освен ако не е посочено друго, подправките, изброени по-долу, могат да се приемат като чай или под формата на тинктура или капсула.
Някои билки могат да имат неприятен вкус.

Ако вкусът ви отказва от редовното приемане на билка, опитайте да я смесите с друг билков чай, който ви харесва да пиете.

Прекратяване на пушенето има хиляди ползи за здравето

Изглежда, че тютюнопушенето причинява една трета от всички смъртни случаи от рак и една четвърт от фаталните инфаркти в България.

Американската асоциация на белите дробове оценява, че всяка година 350 000 американци умират от болести, свързани с тютюнопушенето  Четиридесет процента от пушачите умират, преди да достигнат пенсионна възраст.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button