Кокосово масло: 10 начина на Приложение + 6 Ползи

Към днешна дата има над 1500 проучвания, доказващи, че кокосовото масло е една от най-полезните храни на планетата. Предимствата и употребата на кокосово масло надхвърлят това, което повечето хора осъзнават.

Изследванията най-накрая разкриха тайните на този невероятен плод; А именно здравословни мазнини, наречени средноверижни мастни киселини (MCFAs), тези уникални мазнини включват:

  • Каприлова киселина
  • Лауринова киселина
  • Капринова киселина

И около 62% от маслата в кокосовия орех се състоят от тези 3 здрави мастни киселини и 91% от мазнините в кокосово масло са здрави наситени мазнини.

За какво да прилагаме Кокосово масло?

Повечето от мазнините, които консумираме, отнемат по-дълго време за разграждане, но MCFAs намерени в кокосово масло осигуряват перфектния източник на енергия, защото те трябва само да преминат през 3-стъпков процес, за да се превърнат в гориво срещу други мазнини.

Ето най добрите приложения на кокосово масло:

1. Използване на коково масло За кожата

Кокосовото масло е несъмнено най-добрият овлажнител там и единственият, от който някога ще се нуждаете.

Кокосовото масло може да е твърдо при стайна температура, ако стайната ви температура е по-ниска от 75F, но типично остава течност в тропическите райони, където растат кокосовите дървета.

Втвърденото кокосово масло има текстура, подобна на обикновеното нежелано желе, но не се чувства лепкава или мазна върху кожата ви, защото температурата на тялото ни обикновено е над 97F.

Кокосово масло се топи върху кожата веднага след като я приложите, без да оставя никакви остатъци. Лесно се влива в порите на кожата, овлажнявайки дълбоко и добре.

Свързана статия11 изненадващи ползи от кокосово масло

2. Кокосо масло За косата

Ако имате пърхот или суха коса кокосово масло има перфектните мастни киселини, за да подобрите тези състояния.

Можете да направите домашен кокосов лавандулов шампоан, за да подобрите косата си и да използвате кокосово масло като естествен кондиционер за коса.

Кокосово масло се използва широко в индийския подконтинент за грижа за косата. Той е отличен кондиционер и помага за повторното израстване на увредената коса.

Той също така осигурява основните протеини, необходими за подхранване и изцеление на увредена коса.

Изследванията показват, че  осигурява по-добра защита на косата от увреждане, причинено от умора.ь

Подробният начин за прилагането му на коса, може да прочетете в нашата статия Как да прилагате кокосово масло върху косата

За да се отървете от пърхота и да уплътните косата масаж 1 супена лъжица кокосово масло, смесено с 10 капки етерично масло от розмарин в скалпа за 3 минути. След това душ 30 минути по-късно.

3. Приложение при артрит

В проучване в Индия, високите нива на антиоксиданти, присъстващи в чистото кокосово масло намаляват възпалението и лечебния артрит по-ефективно от водещите лекарства.

В друго скорошно проучване кокосово масло, което е било събрано само със средна температура, е установено, че потиска възпалителните клетки. Той действа както като аналгетик, така и противовъзпалително.

Чрез редовното масажиране на главата с кокосово масло можете да се уверите, че скалпа ви е без пърхот, дори ако скалпа ви е хронично сух .

4. Предотвратяване на рака

Кокосовото масло има две качества, които му помагат да се бори с рака. Едното, поради кетоните, получени при храносмилането. Туморни клетки нямат достъп до енергията в кетоните и са зависими от глюкозата.

Смята се, че кетогенната диета може да бъде възможен компонент за подпомагане на оздравяването на пациентите с рак.

Две, тъй като MCFA’s digest липидните стени на бактериите, те могат също да убият helicobacter pylori бактерии, което е известно с увеличаване на риска от рак на стомаха.

Дори и при проучвания, при които ракът се индуцира химически, въвеждането на кокосово масло предотвратява развитието на рак!

5. Използване за енергия

Кокосовото масло е лесно смилаемо, но също така дава по-дълготрайна енергия и увеличава метаболизма ви.

Когато приемате качествено непроменено кокосово масло, можете да получите най-голяма полза, тъй като MCFA’s се изпращат директно в черния дроб, за да бъдат превърнати в енергия!

Днес много триалети ще използват кокосово масло като източник на горива по време на тренировки и състезания за събития на разстояние.

Можете да направите домашно енергийно гориво, като смесвате кокосово масло, суров мед и семена от чиа. Просто съберете заедно 1 TBSP от всеки и консумирайте 30 минути преди упражнението.

6. Помага при кожни проблеми (изгаряния, екзема, пърхот, дерматит и псориазис)

Кокосово масло е чудесно като средство за почистване на лицето, овлажнител , но също така може да третира много кожни заболявания. Мастните киселини (Caprylic и Lauric) в кокосово масло намаляват възпалението вътрешно и външно и овлажняват, което ги прави чудесно решение за всички видове кожни заболявания.

Той предпазва кожата и има много антиоксиданти, които го правят идеален за изцеление на кожата. Освен това антимикробните свойства балансират източниците на кандида или гъби, които могат да причинят много кожни състояния.

7. Предотвратява остеопорозата

Оксидативният стрес и свободните радикали са двата най-големи виновници на остеопорозата. Тъй като кокосовото масло има толкова високи нива на антиоксиданти, които спомагат за борбата със свободните радикали, това е водещо естествено лечение на остеопорозата.

Друго от невероятното предимство на кокосовото масло е, че увеличава абсорбцията на калция в червата. Проучванията с остеопороза установяват, че кокосовото масло не само увеличава костния обем и структурата при индивидите, но също така намалява костната загуба поради остеопорозата.

8. При диабета тип II

Когато клетките отказват да реагират на инсулин и вече не приемат глюкоза за енергия, те се считат за устойчиви на инсулин. След това панкреасът изпомпва повече инсулин, за да компенсира и създава цикъл на свръхпроизводство. Инсулиновата резистентност е предшественик на диабет тип II.

MCFA’s в кокосово масло спомага за балансиране на инсулиновите реакции в клетките и насърчава здравословния храносмилателен процес. Те отделят напрежението върху панкреаса и дават на организма постоянен енергиен източник, който не зависи от глюкозните реакции, които могат да предотвратят инсулиновата резистентност и диабет тип II.

9. Кокосово масло за отслабване

Поради енергийните възможности на кокосовото масло, не е чудно, че това е от полза за намаляване на теглото. Той помага за изгарянето на мазнините, намалява апетита и  е особено полезно за загуба на корема мазнини!

Изследване от 1985 г., публикувано в Journal of Toxicology and Environmental Health, показва, че еднократно инжектиране на капринова киселина води до „първоначално бързо, след това постепенно намаляване на консумацията на храна и успоредна загуба на телесно тегло“.

Ключът към разбирането на това явление е в многоизмерната способност на MCFAs да контролират различни физиологични процеси.

Например, в проучването от 1985 г., споменато по-горе, е установено, че каприновата киселина показва значителни подобрения в функцията на щитовидната жлеза, помага за по-ниска сърдечна честота и помага на организма ви да изгаря мазнините за енергия.

Свързана статияКокосово масло за отслабване

10. При кандида

Изследване, публикувано в списанието „Антимикробни агенти и химиотерапия“, установява, че каприновата киселина и лауриновата киселина в кокосово масло са ефективно естествено лечение на кандида албиканс и гъбични инфекции.

За да убиете ефективно кандида и да лекувате гъбични инфекции, отстранете обработената си захар и рафинирани зърнени храни от вашата диета и консумирайте много здравословни мазнини. Вземете 1 супена лъжица кокосово масло 3 пъти дневно като добавка.

За хормонен баланс

Използването на кокосово масло е от полза и за вашите хормони! Кокосово масло може естествено да помогне за балансиране на хормоните, защото това е голям източник на наситени мазнини, включително лауринова киселина. Проучванията установиха, че кокосовото масло може да бъде отлична мазнина, която да се консумира по време на менопаузата и също така може да има положителни ефекти върху нивата на естроген.

С цел естествено балансиране на хормоните намалява консумацията на захар и зърнени храни и натоварването на здрави мазнини от кокосов орех, авокадо, ленено семе и ghee.

Как да използваме кокосовото масло?

Използвайте кокосово масло за готвене. Можете също да я прилагате директно върху кожата си или като носител за етерични масла или смеси.

* ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ – рафинирано или преработено кокосово масло може да бъде избелено, прегоряло и химически обработено, за да се увеличи срока на годност. Обработката на маслото променя химическия състав и мазнините вече не са добри за вас!

Състав на кокосовото масло

Повече от 90% кокосово масло се състои от наситени мазнини (не се паникьосвайте, не е толкова лошо, колкото звучи, прочетете до края на този преглед и вашето мнение може да се промени) заедно със следи от няколко ненаситени мастни киселини Като мононенаситени мастни киселини и полиненаситени мастни киселини. Декоративното кокосово масло не се различава от това.

Наситени мастни киселини: Повечето от тях са триглицериди със средна верига, които се предполага да се асимилират добре в системите на тялото.

Лауринова киселина: Главната съставка, представляваща повече от 40% от общото количество, последвана от капринова киселина, каприлова киселина, миристинова киселина и палмитинова киселина. Човешкото тяло превръща лауриновата киселина в монолаурин. Лауриновата киселина е полезна при справянето с вируси и заболявания.

Капринова киселина: Той реагира с някои ензими, секретирани от други бактерии, които впоследствие го превръщат в мощен антимикробен агент, монокаприн.

Каприлова киселина, капронова киселина и миристинова киселина: Те са богати на антимикробни и противогъбични свойства

Ненаситени мастни киселини: Полиненаситени мастни киселини – линолова киселина, мононенаситени мастни киселини – Олеинова киселина

Видео – полезни свойства на кокосовото масло

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button