Билката карамфил: Какво лекува и Как се прави чай?

 Карамфилът предлага много ползи за здравето, някои от които включват подпомагане на храносмилането, антимикробни свойства, борба с рака, защита на черния дроб.

Той подсилване на имунната система, контрол на диабета, запазване на качеството на костите и съдържащи анти-мутагенни свойства.

Срещу оралните заболявания и главоболие, като същевременно се доказва, като афродизиак.

В статията ще научите за всички 11 ползи от карамфил, базирани на научни проучвания.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какви ползи има Карамфила?

Карамфил, точно като много други подправки, произхождащи от Азия, има огромна история зад него.

През XIII-XIV век скилидките се транспортират до Индия, Китай, Индия, Персия, Африка и Европа.

Много войни са водени, за да се контролират островите Малуку по време на средновековния и модерния период.

Холандците се оказаха победители и задържаха островите Малуку от много дълго време. Днес карамфилът е много важна търговска култура по целия свят.

1. За по-добро храносмилане

Карамфилът подобряват храносмилането чрез стимулиране на секрецията на храносмилателните ензими.

Карамфилите също са полезни за намаляване на метеоризма, стомашна раздразнителност, диспепсия и гадене.

Те могат да бъдат печени, на прах и взети с мед за облекчение при храносмилателни разстройства.

2. Има антибактериални свойства

Карамфилите са тествани за антибактериални свойства срещу редица човешки патогени.

Екстрактите от карамфил са достатъчно мощни, за да убият тези патогени.

Екстрактите от кайсии също са ефективни срещу специфичните бактерии, които разпространяват холера.

3. За черния дроб

Карамфилът съдържат големи количества антиоксиданти, които са идеални за защита на органи от ефектите на свободните радикали, особено на черния дроб.

Метаболизмът в дългосрочен план увеличава производството на свободни радикали и липидния профил, като същевременно намалява антиоксидантите в черния дроб.

Екстрактите от карамфил са полезни при противодействие на тези ефекти с неговите хепатопротективни свойства.

4. При диабет

Карамфилът се прилага при диабет

Карамфилът е бил използван за много традиционни средства за редица заболявания.

Едно такова заболяване е диабетът.

При пациенти, страдащи от диабет, количеството инсулин, произведено от организма, не е достатъчно или изобщо не се получава инсулин.

Изследванията разкриват, че екстракти от карамфил подтискат инсулина по определени начини и помагат за контролиране нивата на кръвната захар.

5. За  костите

Хидроалкохолните екстракти от карамфил включват фенолни съединения като евгенол и неговите производни, като флавони, изофлавони и флавоноиди.

Тези екстракти са особено полезни за запазване на костната плътност и минералното съдържание на костите, както и за повишаване якостта на опън на костите при случаи на остеопороза.

6. Укрепва имунната система

Аюрведа описва някои растения, които са ефективни при разработването и защитата на имунната система.

Едно такова растение е карамфил.

Изсушено съдържа съединения, които спомагат за подобряване на имунната система чрез увеличаване на броя на белите кръвни клетки, като по този начин подобряват свръхчувствителността със забавен тип.

7. Има противовъзпалителни свойства

Карамфилите притежават противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства.

Изследванията върху екстрактите от карамфил, които се прилагат при лабораторни плъхове, предполагат, че наличието на еугенол намалява възпалението, причинено от оток.

8. Лечение за устни заболявания

Карамфилът може да се приема за заболявания на венците като гингивит и пародонтит.

Екстрактите от карамфил значително контролираха растежа на оралните патогени, които са отговорни за различни остри заболявания.

Карамфил може да се използва и за зъбобол, поради болкоуспокояващи свойства.

9. Има свойства на афродизиак

Подправките като карамфил и индийско орехче се считат за притежаващи афродизиачни свойства, според Unani medicine.

Експериментите с екстракти от карамфил и ядки от индийско орехче са тествани срещу стандартни лекарства, прилагани по тази причина, както и карамфил и индийско орехче показаха положителни резултати.

10. Лечение на главоболие

Главоболието може да бъде намалено с помощта на карамфил. Направете паста от няколко карамфила и го разбъркайте с тире от каменна сол.

Добавете това към чаша мляко. Тази смес намалява главоболието бързо и ефективно.

11. При акне

Карамфиловото масло е установено, че е много мощно за отстраняване на акне.

То трябва да се прилага локално върху засегнатите райони. Често се смесва с маски  за лице или масажни кремове за приложение върху кожата.

Тя придава усещане за изтръпване, когато се прилага върху кожата. Причината за усещането е мощта на карамфиловото масло.

Възможността за разпространение на акне върху незасегнатите области може да бъде елиминирана чрез унищожаване на бактериите с помощта на антимикробните свойства на маслото.

Кожни състояния, като черни точки, белите пъпки, белези, пъпки и люспеста кожа, са признаците, които характеризират кожната болест, известна като акне.

Съдържание в 100 гр. карамфил

карамфил1
Приложение и свойства като подправка и билка за лечение
  • 65 г въглехидрати,
  • 6 г протеин,
  • 13 г от всички липиди,
  • 2 г захари,
  • 274 ккал енергия
  •  33 г диетични фибри.

Минералите в карамфилта включват калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий и цинк. Витамините, открити в тях, включват витамин С, тиамин, рибофлавин, ниацин, фолиева киселина, витамин В6, витамин В12, витамин А, витамин Е, витамин D и витамин К.

Как се прави чай от карамфил ?

Най-добрата форма за правене на чай от карамфил, е чрез запарка.

Поставете 5 пъпки от карамфил в гореща вода за 10 минути.

Добре е количеството на водата да бъде средно 300 мл., като се приемна на равни глътки.

Карамфилово масло

Маслата от карамфил не трябва да се използват директно; Вместо това те трябва да се разреждат в зехтин или в дестилирана вода.

Маслото от екстракт от карамфил обикновено се счита за безопасно, но някои изследвания показват, че те притежават цитотоксични свойства.

Съществуват два основни компонента в масло от екстракт от карамфил, евгенол и В-кариофилен. Тези съединения са особено ефективни срещу фибробласти и ендотелни клетки.

Карамфил, Кимион и канела

Има много напитки, които помагат при изгарянето на мазнини, като една от тях е канела и кимионът е вълшебно решение за намаляване на мазнините от областта на бедрата.

Експертите по храненето съветват да пиете тези билки, особено защото помагат за укрепване на имунната система, за затваряне на апетита и за изгаряне на мазнини.

Също така предпазва ставите от възпаление.

Ползите от него могат да ви накарат да го  пиете всеки ден.

Канела и карамфил при диабет ?

Ново изследване, което дебютира на срещата по експерименталната биология през тази седмица, изследва сърдечно-съдовите ползи от канела и карамфил при диабетици.

Едно проучване сочи подобрените сърдечно-съдови и диабетни рискови фактори при диабетици тип 2, след приемане на двете билки.

Две допълнителни проучвания изследват механичните аспекти на метаболизма на канела, които биха могли да помогнат за обясняването на ползите от канела при диабетици.

Д-р Ричард Андерсън (Изследователски център за хранене на човека в Белтсвил, американското министерство на земеделието), чиято лаборатория е пионер в голяма част от работата в тази област, ръководи всички три проучвания.

В проучването с карамфил Андерсън, изследва ефектите от 0, 1, 2 или 3 грама карамфил над 30 дни, последвани от 10 Дневния период на изчистване, при 36 диабетици тип 2 .

Въпреки че няма значителни разлики между трите дози, всички участници, които ядат карамфил, са имали значително подобрение на рисковите фактори в сравнение с тези, които не приемат карамфил. HDL не се влияе от консумацията на карамфил; Не са наблюдавани промени в нито един от критериите, измерени сред хората, които не ядат карамфил.

Съвети за използване на карамфил:

Вкусът на карамфил е силен. Винаги обръщайте внимание на  количеството карамфил, което използвате. За да придадете на ястието индийски докосване, добавете карамелени пъпки с къри на прах към чесъна, сос лук и тофу. Карамфилите са подходящи за подправка на бульони, супи и печени продукти др.

Препоръчително е да добавите този подправка към вашата храна и да изпитате неговите качества заедно с многобройните си ползи за здравето …

… множество ползи за здравето. Но какви хранителни вещества предлагат ползите? Точно какво ще разгледаме следващия.
Хранителна диаграма на карамфил:

А супена лъжица карамфил, която е около 6 грама съдържа 21 калории, с 11 калории, идващи от съдържание на мазнини.

  • Съдържанието на мазнини е 1 грам, което е 2% според дневната стойност на консумацията за диаграма за приемане на калории за 2000 калории.
  • Холестеролът е 0 mg и натрият е около 16 mg, като хранителните фибри допринасят 2 g или 9% от дневната стойност.
  • Витамин А и С също присъстват в добри количества, които са 1% и 9% при DV, като калция и желязо са 4% и 3%.

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button