Глухарче – Защо тази билка е толкова полезна?

 Ползите за здравето на глухарчето включват облекчаване на чернодробни заболявания, диабет, уринарни нарушения, акне, жълтеница, рак и анемия.

Тази статия, базнирана на научни проучвания, дава 10 лечебни свойства на билката глухарче, за които може би непозирате!

Той също така помага в поддържането на костното здраве, грижата за кожата и е от полза при отслабване.

Тези и други ползи за здравето в момента се проучват за пълно валидиране от редица международни институции.

Какви са лечебни свойства на билката глухарче?

Много хора си мислят, че билката глухарче, е популярна само, като декоративно цъфтящо растение, отколкото като лекарства, защото цветята на глухарчета изглеждат невероятни и често се срещат в градини и паркове.

Но в тази статия, ще разкажем за доказните лечебни свойства на билката глухарче.

Има много разновидности на глухарче, но обикновената глухарче е научно известна като Taraxacum Officinale.

Полезни вещества в чаша чай

 • 25 калории
 • 42 милиграма натрий
 • 218 милиграма калий
 • 5 грама въглехидрати
 • 7 процента диетични фибри
 • 535 процента витамин К
 • 111 процента витамин А
 • 32 процента витамин С
 • 5 процента витамин В6
 • 10 процента калций
 • 9 процента желязо
 • 5 процента магнезий

По отношение на историята, растението се смята, че еволюира преди около 30 милиона години в Евразия.

1. Хлухарчето помага за отслабване

Твърденията за екстракта от глухарче при загуба на тегло включват най-вече диуретичния му ефект.

Някои проучвания твърдят, че то помага за стомаха и има детоксикатор.

Екстрактът от глухарче, като билка за отслабване се популяризира сред бодибилдърите, които искат да премахнат няколко килограма.

Диуретичните свойства на глухарче вече са доказани и добре проучени.

Едно такова проучване бе публикувано през 2009 г. в The Journal of Alternative and Complementary Medicine.

Това пилотно изследване използва екстракт от глухарче от листа и включва 17 доброволци.

Преди да дадат на тези доброволци екстракта от глухарче, изследователите първо са установили основния прием на течности и количествата урина на доброволците.

След това им се дава 8 ml екстракт от глухарче 3 пъти дневно в продължение на един ден и след това се наблюдават за още 24 часа.

Резултатите показват, че екстрактът от глухарче увеличава честотата на уриниране и обема на урината.

2. Лечебни свойства при диабет

Сокът от глухарче може да помогне на пациентите с диабет, като стимулира производството на инсулин от панкреаса, като по този начин поддържа нивото на кръвната захар ниско.

Тъй като глухарчетата са диуретични по природа, те увеличават уринирането при пациенти с диабет, което помага да се премахне излишната захар от тялото.

Диуретичните свойства на глухарката могат да помогнат за отстраняването на натрупването на захар в бъбреците чрез повишено уриниране.

Освен това сокът от глухарче е леко горчив на вкус, което ефективно намалява нивото на захарта в кръвта, както правят всички горчиви вещества.

Постоянното понижаване на кръвната захар  предотвратява опасните шпайкове и удари при пациенти с диабет, така че екстракти от глухарче могат да бъдат перфектно решение!

Билката глухарче е много здравословна – използват се всички части

Глухарче може да нормализира нивата на кръвната захар и да подобри холестерола, като и двете могат да подобрят диабетните симптоми.

През 2001 г. изследване на учените Петлевски, Хаджия, Слиепечевич и Юретик в Загребския университет, публикувано в „Журнал на етнофармакологията“, съобщи, че лечението с екстракт, съдържащ глухарче, понижава кръвната захар при диабетни мишки.

Въпреки това, въпреки че традиционните добавки на глухарче са били използвани за лечение на диабет, са необходими повече научни доказателства в подкрепа на това твърдение.

Все пак едно е сигурно – това няма да ви навреди.

3. За хубава кожа

Глухарчето, известно още като мляко от глухарчета, е полезно за лечение на кожни заболявания, причинени от микробни и гъбични инфекции.

Това третиране произтича от факта, че сокът е силно алкален и има бактерицидни, инсектицидни и фунгицидни свойства.

Трябва да внимавате, докато използвате това и избягвайте контакт с очите.

Този сок може да се използва върху сърбежи, трихофития, екзема и други кожни състояния, без риск от странични ефекти или хормонални смущения, обикновено причинени от фармацевтични кожни лечения.

4. При акне

Сокът от глухарче е добър детоксикатор, диуретик, стимулант и антиоксидант. Тези четири свойства го правят чудесно лечение на акне.

Преди да знаем как третира акнето, трябва да знаем какво го причинява. Акнето обикновено възниква през тийнейджърските години, когато тялото претърпява много физиологични и хормонални промени.

Потокът от нови хормони, които водят до промените в тялото, трябва да бъде регулиран, но ако те не останат в здравословно съотношение, те са склонни да отделят малко токсични вещества в тялото.

Тези токсини са склонни да излизат заедно с пот през потните жлези или мастните жлези по кожата.

По време на тези хормонални промени, тези жлези отделят повече масла, които, когато се смесват с мъртва кожа, блокират порите и секрецията на токсините се възпрепятства.

Ето защо, токсичните вещества не могат да избягат и в крайна сметка да доведат до акне. Тази ситуация се изостря от микробните инфекции на засегнатите места.

Сокът от глухарче, който е стимулант, диуретик и детоксикатор в природата, може да помогне за регулиране на правилната секреция на хормоните, да увеличи потенето и да разшири порите.

Всички тези фактори спомагат за отстраняването на токсините чрез пот и урина. Освен това, глухарче, ако се прилага външно в области с акне, може да потисне микробната инфекция и да намали разочароващите признаци на акне.

Също така може да ускори лечението поради съдържанието на витамин С, така че белезите и грозното червено възпаление, които традиционно следват акне, ще бъдат по-малко забележими.

5. Приложение при рак

Глухарчетата са с високо съдържание на антиоксиданти, като витамин С и лутеолин, които намаляват свободните радикали (главните причинители на рак) в тялото, като по този начин намаляват риска от рак.

Той също така детоксифицира тялото, което допълнително помага да се предпази от развитието на тумори и различни видове рак.

Лутеолин всъщност отрови са съществените компоненти на раковите клетки, когато се свързва с тях, което ги прави неефективни и неспособни да се възпроизвеждат.

Тази характеристика е демонстрирана най-вече с рак на простатата, въпреки че има и други проучвания.

6. При хепатит

Жълтеницата е преди всичко нарушение на черния дроб, при което органът започва да причинява свръхпроизводство на жлъчка, което в крайна сметка навлиза в кръвообращението и прави поражения върху метаболизма на организма.

Излишъкът от жлъчката също се отразява чрез цвета на кожата и очите, които обикновено развиват жълт оттенък.

Лечението на жълтеницата включва три основни стъпки. Първо, трябва да ограничите производството на жлъчка.

Второ, трябва да премахнете излишната жлъчка от тялото и трето, трябва да се борите със зародишната вирусна инфекция.

Глухарите са много полезни във всички тези стъпки.

Той насърчава здравето на черния дроб и регулира производството на жлъчката. Като диуретик в природата, той насърчава уринирането, където излишната жлъчка може да бъде елиминирана.

И накрая, като антиоксидант и дезинфектант, дължащ се на наличието на витамин С и лутеолин, той се бори и срещу вирусни инфекции.

Това е най-полезен, когато се приема със сок от захарна тръстика, тъй като заменя захарта в организма, която е значително понижена поради въздействието на излишната жлъчка.

Липсата на захар може да причини екстремна умора и слабост, така че глухарчетата помагат да увеличите енергийните си нива след инфекцията!

7. При запек

Някои компоненти на глухарче, а именно високите нива на хранителните фибри, го правят благоприятен за помощ на храносмилането и правилното чревно здраве.

Храненето с фибри стимулира здрави движения на червата чрез добавяне на насипно състояние към изпражненията, а също така намалява шансовете за запек, както и за диария.

Регулира движенията на червата, което може да предотврати по-сериозни стомашно-чревни проблеми. Обикновено се предписва на деца, които изпитват запек, тъй като е относително успокояващо на стомаха.

Той също така се използва за стимулиране на апетита, особено след травма или хирургия.

8. За анемия

Глухарчетата имат относително добри нива на желязо, витамини и протеиново съдържание.

Докато желязото е неразделна част от хемоглобина в кръвта, витамини като витамин В и протеин са от съществено значение за образуването на червени кръвни клетки и някои други компоненти на кръвта.

По този начин глухарче може да помогне на анемичните хора да поддържат състоянието си под контрол.

9.За силна имунна система

Проучванията показват също, че глухарче засилва имунната функция и отблъсква микробите и гъбите.
Листата, цветя и корени  на глухарчето са  годни за консумация.

Те имат леко горчив вкус, който може да бъде сведен до минимум чрез събирането им през есента или пролетта.

Младите листа са оференти и по-малко горчиви, което прави чудесно допълнение към суровите салати.
Глухарче обикновено се счита за безопасно.

Някои хора могат да имат алергични реакции към глухарчето.

Всеки, който има алергия към амброзия, хризантема, невен, лайка, рак или маргаритка, трябва да избягва глухарчето, а бременните, кърмачките или приема лекарства, трябва да говорят с лекар, преди да добавбят глухарчето към храната си.

10. При високото кръвно налягане

Уринирането е ефективен начин за понижаване на кръвното налягане.

Всъщност повечето от съвременните лекарства за понижаване на кръвното налягане се основават на това явление.

Сокът от глухарче, като диуретик в природата, увеличава уринирането както по количество, така и по честота.

Ето защо,  помага за понижаване на високото кръвно налягане.

Фибрите в глухарче също е полезни за намаляване на холестерола и по този начин подпомагат намаляването на кръвното налягане, тъй като холестеролът е един от факторите, които увеличават кръвното налягане.

И накрая, има високо съдържание на калий в глухарчетата, което е много ефективно за понижаване на кръвното налягане чрез заместване на натрий.

11. Защитава костите

Калцийът е най-богатия минерал в организма, а глухарчетата съдържат 10% от дневната ви стойност.

Калциятът се съхранява в структурата на костите и зъбите.

Използва се за нервна трансмисия, кръвосъсирване, хормонална секреция и мускулна контракция.

Като пиете чай от глухарче или ядете зелените листа, лесно можете да избегнете гниене на зъбите, мускулно напрежение и високо кръвно налягане и недостиг на калций.

Можете ли да ядете глухарчета?

Да, можете да ядете всяка част от глухарче. Интересно е, че всяка част от глухарче се използва за различни ползи за здравето и алтернативни лечения. Можете да направите вино от глухарче, да си направите чай.

За какви други лечебни свойсва се твърди, че притежава?

Глухарчетата са подходящи за редица различни неща, включително способността му да детоксикира организма, да помага на черния дроб, да стимулира уринирането, да насърчава загуба на тегло и да подобрява силата на имунната система.

Глухарчетата също са добри за женското здраве, тъй като те могат да помогнат за балансиране на хормоните, също така осигуряват здравословна доза от минерали, антиоксиданти и витамини.

Той дори може да помогне на диабетните пациенти да управляват симптомите си.

От къде да купя  глухарче?

Глухарчетата могат да бъдат закупени в повечето магазинчета за витамини и магазин за здравословни храни, но все още не са налични във всички големи магазини.

Глухарчето цвете ли е ?

Докато много хора виждат  в глухарчето плевели, те всъщност са цветя! Принадлежащи към широко разпространения род Taraxacum, глухарчетата са многогодишни и тревисти цветя, които растат много добре в умерен климат, като тези, открити в Европа и Северна Америка, където е родено.

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button