13 невероятни ползи от соята: Отслабване и Лечение

Соята има много  ползи за здравето, включително способността да подобряват метаболизма, да помагат на хората да качват тегло по здравословен начин, да защитават здравето на сърцето, да защитават от рак, да намаляват ефектите от менопаузата, да подобряват здравето на храносмилането,  увеличава  на кръвообращението, намаляване на риска от диабет и тонизира тялото.

Соевите зърна, са вид бобови растения, които са се превърнали в една от най-широко консумираните храни в света. Те са изключително полезни за човешкото здраве и са лесни за култивиране. Те се произвеждат най-много в Съединените щати и в Южна Америка, но всъщност са от Източна Азия. Тяхното научно наименование е Glycine max и те се класифицират като маслодайни семена.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какви са ползите на соя?

Соевите зърна са станали толкова важни и популярни през последните десетилетия заради популярността на соевата храна, включително соевото мляко и соевият протеин протеин. Високите нива на протеина го правят идеален протеинов източник за вегетарианци.

Соята е супер храна използвана за лечение на редица боелсти

Една от причините, поради която е толкова широко отглеждана, е, че съдържа повече протеин на декар земя, отколкото всяка друга култура. Те растат до 2 метра височина и са зелени, ниско разположени растения.

Соевият протеин е толкова универсално полезен, че този малък, непретенциозен боб е станал глобално значим. Освен това соята се смесва с други основни хранителни вещества, което я прави изключително важна за хората, които имат нужда от здравословно хранене, както и за вегетарианците и веганите в целия свят.

Можем да говорим за значението на соята цял ден, но защо са толкова важни? Какво точно се съдържа в тези прекрасни бобчета? Нека да разгледаме по-отблизо хранителните факти на соята.

Свързана статияВеган диета – пълен пътеводител за начинаещи

Хранителна стойност на соята

Многото ползи за здравето на соята идват от богатството на хранителни вещества, витамини, органични съединения и други хранителни вещества, включително значително количество диетични фибри и много голямо количество протеини.

По отношение на витамините соята съдържа витамин К, рибофлавин, фолат, витамин В6, тиамин и витамин С. Що се отнася до минералите, соята съдържа значителни количества желязо, манган, фосфор, мед, калий, магнезий, цинк, селен и калций , също така е добър източник на органични съединения и антиоксиданти, което допълнително повишава здравото въздействие на соята.

Съдържание в соята

 • Калории 173
 • Вода 63%
 • Протеин 16.6 g
 • Въглехидрати 9.9 g
 • Захар 3 гр
 • Влакно 6 г
 • Мазнина 9 гр
 • Наситени 1.3 g
 • Мононенаситени 1.98 g
 • Полиненаситени 5,06 g
 • Омега-3 0,6 g
 • Омега-6 4.47 g

Ползи за здравето на соята

Многото ползи за здравето на соята включват следното:

1.Метаболитна активност

Както бе споменато по-горе, соята е изключително важен източник на протеин. Когато имате достатъчно протеини в тялото си, тогава метаболитната ви функция и цялостната система ще получат значителен тласък.

Протеините са градивните елементи на клетките и кръвоносните съдове и основна на всяка съществена част от човешкото тяло. Протеините от соята осигуряват правилното здраве и възобновяване на клетките, ако трябва да бъдат поправени или заменени.

Може да е трудно да получите достатъчно протеини, когато следвате  вегетариански начин на живот, така че соята осигурява отлична заместителна способност за протеините, които обикновено се получават при червено месо, пиле, яйца, млечни продукти и риба.

2.Постигане на здравословно тегло

Соята помага, както за отслабването, така и за качването на килограми, всъщност. На първо място,  соевите продукти са свързани с потискането на апетита, което може да помогне на хората да премахнат преяждането, което може да доведе до затлъстяване и всички свързани с тях рискове.

Соевите зърна обаче осигуряват прилично количество фибри и белтъчини, което може да доведе до увеличаване на теглото, ако соевите зърна се консумират в големи количества. Ето защо соята е полезна за хора, които искат да загубят и да наддават на тегло.

Освен това теглото, което тя може да осигури на вашето тяло, не е нездравословно с високо съдържание на мазнини или висок холестерол, което ви предпазва от опасни условия като диабет и сърдечно-съдови заболявания.

3. Предотвратяване на рака

Нивата на антиоксиданти в соята го правят като цяло полезни за предотвратяване появата на различни видове рак. Антиоксидантите търсят и неутрализират свободните радикали, които са опасните странични продукти на клетъчния метаболизъм.

Тези свободни радикали могат да накарат здравите клетки да се превърнат в смъртоносни ракови клетки. Освен това високото съдържание на фибри в соевите зрънца е свързано с намаляването на колоректалния и рак на дебелото черво, тъй като фибрите спомагат за облекчаване на храносмилателния процес и намаляват значително напрежението в стомашно-чревната система.

4. Сърдечно здраве

Соевите зърна доставят малко мазнини, но не ви доставят наситена мазнина. Соевите зърна са източник на по-здрава, ненаситена мазнина, която помага да намалите общия холестерол. Това може да ви позволи да предотвратите състояния като атеросклероза, които лесно могат да доведат до инфаркти и удари.

Освен това соята има специфични мастни киселини, които са необходими за здравословна система. Две от тези мастни киселини са линолова киселина и линоленова киселина. Тези две мастни киселини, намиращи се в значителни количества в соята, регулират функцията на гладката мускулатура в организма и помагат да се поддържат подходящи нива на кръвното налягане.

И накрая, фибрите в соята действително е доказано, че намалява нивата на холестерола в организма чрез изстъргване на излишното разстояние от стените на кръвоносните съдове и артериите.

5. Менопауза

Соята е много-добър източник на изофлавони, които са основни компоненти на женската репродуктивна система. По време на менопаузата, нивата на естроген спадат значително. Изофлавоните са способни да се свързват с естрогенните рецепторни клетки, така че тялото не се чувства така, сякаш преминава през такова драматично намаляване.

Това може да облекчи много от симптомите на менопаузата, като промени в настроението, горещи вълни . Менопаузата може да бъде травматично бреме за живота на много жени, но соята е чудесен начин да се улесни този основен преход.

6. Здравословното храносмилане

Един от най-често срещаните елементи, които липсват в храната на човека, са фибрите. Фибрите са основна част от здравословното тяло, особено по отношение на храносмилателната система.

Фибрите всъщност обвиват вашето изпражнение, което го прави лесно да се движите през храносмилателната система. Освен това влакното стимулира перисталтичното движение, което е свиването на гладките мускули, които изтласкват храната през вашата система.

Фибрите са жизнено важни за нашите органи, защото запекът може да е много сериозно състояние, което може да доведе до по-сериозни състояния, включително колоректален рак.

7. Здравето на костите

В соята има много високо съдържание на витамини и минерали, а впечатляващите нива на калций, магнезий, мед, селен и цинк са много важни за различни процеси в организма. Може би най-важна е ролята им в здравето на костите.

Всички тези елементи са от съществено значение за насърчаване на остеотрофичната активност, която позволява новите кости да растат и ускорява лечебния процес на костите. Храненето със соята може да бъде дългосрочно решение за проблеми като остеопорозата, която обикновено се случва с възрастта.

8. Вродени дефекти

Нивата на витамин В комплекс в соята също са впечатляващи, а високите нива на фолиевата киселина са много важни за бременните жени. Фолиевата киселина осигурява предотвратяването на дефекти на невралната тръба при бебета, което осигурява щастливо и здраво бебе.

9. Диабет

Тази страшна болест е нараснала в световното население повече от десетилетие. Соевите зърна са ефективен метод за превенция и лечение на диабет, главно защото соята показва способност да увеличава инсулиновите рецептори в организма, като по този начин помага ефективно да се контролира заболяването или да се предотврати появата му на първо място. Ранните проучвания, фокусирани върху тази специфична връзка на соевите продукти с намаляването на диабета тип 2, са все още в ранните етапи, но ранните резултати са много обещаващи, главно в азиатските популации.

10. Разстройства на съня

Соевите зърна спомагат за регулирането на редица аспекти на метаболизма, които трябва да могат да спомогнат за намаляване на нарушенията на съня и появата на безсъние. Соевите зърна обаче също имат високо съдържание на магнезий, което е минерал, който е пряко свързан с повишаване на качеството, продължителността и спокойствието на съня ви.

Внимание: Въпреки че има широк спектър от полезни аспекти за консумацията на соя и свързаните соеви продукти, има и някои потенциално отрицателни последици за здравето на консумиращите соя като част от вашата диета. Например:

11. Нива на естроген

Тъй като в соята има естроген-имитиращи съединения, мъжете понякога могат да развият хормонален дисбаланс, ако консумират например големи количества соя или соево мляко. При мъжете това може да доведе до безплодие, сексуална дисфункция, по-нисък брой сперматозоиди и дори увеличаване на шансовете за някои видове рак. Допълнителни проучвания в тази област продължават.

Соев протеин

Соевият протеин се получава от соята, която е била обезмаслена. Тези обезмаслени соеви зърна след това се преработват в три форми:

 • Соево брашно
 • Соеви концентрати
 • Соеви изолати

Соевият протеин има много приложения и не е бил първоначално използван като хранителен продукт, а за хартиени покрития, използвани като пигментно свързващо вещество. Днес соята се използва в много храни и други продукти.

За известно време имаше много здравни твърдения за соевия протеин. Някои от тези твърдения посочват, че потреблението на соеви протеини помага за понижаване на лошия холестерол, предотвратяване на сърдечни заболявания и дори преодоляване на някои видове рак. Но по-скорошни проучвания са показали, че много от тези здравни твърдения са не само фалшиви, но и че има сериозни опасения относно консумацията на концентриран соев протеин.

Здравни тревоги свързани със соевия протеин
Тези опасения са свързани с фитоестрогените, открити в соевите протеини, особено концентрираните соеви протеини. Фитоестрогените имитират естроген. Загрижеността за това е, че днес много хора стават доминирани от естроген и това може да бъде потенциално опасно за здравето им.

Голяма част от това естрогенно господство се дължи на пластмасите, които съдържат форма на естроген, която при нагряване и подлагане на екстремни температури се излива в храни и напитки, държани в пластмасата. Когато консумираме храните, консумираме пластмасите. Високите нива на естроген са свързани с повишен риск от някои видове рак при мъжете и жените.

Соево мляко

Соево мляко, което е направено чрез накисване, смилане добавяне на вода към соевите зърна, е много питателна напитка. Соята е естествено високо съдържание на есенциални мастни киселини, протеини, фибри, витамини и минерали. Тези хранителни вещества осигуряват енергия и поддържат тялото ви да функционира в оптималното равнище.

Соево брашно

Соевото брашно се използва за много диети. Диетите с ниски въглехидрати ограничават използването на обикновени брашна и зърнени храни, които обикновено се използват за печене и готвене.

Соевото брашно предлага алтернатива на висококачествените брашна и може да бъде заместено в повечето рецепти или да се използва сама. Това брашно е получено от сурова сурова соя и притежава повече протеини, отколкото въглехидрати. Типична половин чаша доставя приблизително 10,5 g въглехидрати и 23,5 g протеин. Той също така е голям източник на фибри.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button