Кимион – Какви ползи има и Как се прави чай?

Ползите за здравето на кимиона, влючват способността му да подпомага  за храносмилането, да подобрява имунитета и да третира кожни заболявания,  пилоти, безсъние.

Помага при респираторни заболявания, астма, бронхит, обикновена настинка, лактация, анемия, кожни заболявания, циреи и рак.

Много от вас може да помнят, че са мразели онези къри и супи, които са печени или пържени семена от кимион в тях, когато сте деца, защото те приличаха на малки черни насекоми.

Вероятно сте харесали вкуса.

Така че майка ви може да е премахнала тези ароматни части, преди да ви е поднесла храната. Това беше кимион!

Кимион, научно известен като Cumin Cyminum, принадлежи към семейство Apiaceae и се използва широко в кулинарните практики на индийския субконтинент и някои други азиатски, африкански и латиноамерикански страни като подправка или подправка.

Тези, които смятат, че подправките са лоши за здравето на хората, трябва да отбележат, че кимионът може да бъде от полза за някои от най-опасните заболявания и обикновено се смята за тласък за цялостното здраве.

Нека да проучим как това е от полза за вашето здраве в раздела по-долу.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Ползи за здравето от кимион

Освен кулинарната си употреба, този ароматен подправки е известен със своите лечебни свойства още от древността.

Като отличен източник на желязо, подпомага разграждането, засилва имунната система и има анти-канцерогенни свойства.

1. За  храносмилането

Кимионът е изключително добър за храносмилането и свързаните с него проблеми.

Самият аромат, който идва от органично съединение, наречено куманалдехид, основният компонент на етеричното масло, активира слюнчените жлези в устата ни, което улеснява първичното храносмилане на храната.

Следва тимолът – съединение, присъстващо в кимион, което стимулира жлезите, които отделят киселини, жлъчката и ензимите, отговорни за цялостното храносмилане на храната в стомаха и червата.

Цуминът също е каменен, което означава, че ви освобождава от газовите проблеми и по този начин подобрява храносмилането и апетита.

Благодарение на съдържанието на етерични масла, магнезий и натрий, кимионът подпомага храносмилането и също така облекчава стомашните болки, когато се приема с гореща вода.

Свързана статияДиспепсия / Лошо храносмилане: Причини, симптоми и лечения

2.При Диабет

Въпреки че изследванията все още са в ход, ранните проучвания показват, че кимионът  има мощен ефект в предотвратяването на диабета чрез намаляване на шансовете за хипогликемия. ( изследване )

Тестваните животни показват рязък спад на хипогликемията, когато се хранят със семки от кимион в храната, а също така показват намаляване на глюкозурията, което е състояние, при което урината съдържа твърде много глюкоза, което също води до хипогликемия и диабет.

Човешките тестове продължават, но ранните доклади показват, че кимионът може да бъде много мощен инструмент в битката срещу диабета!

3. За Безсъние

Това е много странно свойство на кимион. Той е стимулант, както и успокоител в същото време.

Това свойство не може да се припише на нито един компонент сам, точно както причините за безсъние не могат да бъдат приписани на една единствена причина.

Изследванията обаче показват, че правилното приемане на витамини (особено В-комплекс) и доброто храносмилане помагат да се предизвика здрав сън.

Някои от компонентите на кимиевото етерично масло са хипнотични по природа и имат успокояващо действие, което също спомага за облекчаване на стреса и безпокойството, които обикновено причиняват безсъние.

Свързана статия:Безсъние – какво е това ? 22 решения срещу безсънието

4. При простуда

Общата простуда е вирусна инфекция, която често засяга тялото ни, когато нашата имунна система се отслаби или стане уязвима.

Отново, етеричните масла, присъстващи в кимион, действат като дезинфектанти и спомагат за борба с вирусни инфекции, които могат да причинят обикновена настинка.

Цумин също потиска развитието на кашлица в дихателната система, тъй като изсъхва излишната слуз.

Кимионът е богат на желязо и има значително количество витамин С, което е от съществено значение за здравата имунна система и поддържа инфекциите от оформяне или влошаване.

Витамин С също е естествен антиоксидант, така че се защитава и срещу други инфекции и токсини, като допълнително стимулира имунната система.

5.При кърмене

Кимионът е богат на желязо и по този начин е много добър за кърмещите майки, както и за жените, които са подложени на менструация или са бременни, тъй като те се нуждаят от повече желязо.

Освен това кимионът спомага за облекчаване и увеличаване на секрецията на млякото при кърмещи жени, поради наличието на тимол, което води до увеличаване на секрециите от нашите жлези, включително мляко, което е секреция от млечните жлези.

Също така кимионът е по-полезен, ако се приема с мед.

Циминът има забележително количество калций (повече от 900 мг на 100 грама), което съставлява над 90% от дневните ни нужди от калций.

Този калций е важен компонент на млякото и по този начин кимионът е много добър за кърмещите майки.

6. За анемия

Както е посочено по-горе, кимионът е много богат на желязо (повече от 66 мг на всеки 100 грама), което е повече от 5 пъти дневно изискване за желязо за възрастен човек.

Това желязо е основната съставка на хемоглобина в червените кръвни телца на кръвта.

Той е хемоглобин, който прехвърля кислорода (като железен оксид) в клетките на тялото и чийто дефицит причинява анемия.

Така че, кимионът може да бъде хранителна добавка към ежедневната диета за анемични хора и да избягва симптомите на анемия като умора, безпокойство, когнитивна дисфункция и храносмилателни проблеми.

7.За отслабване

Пpoyчвaнe, пpoвeдeнo oт Унивepcитeтa пo мeдицинcĸи нayĸи в Иpaн пoĸaзa, чe ĸимиoнът e нaй-пoлeзнaтa пoдпpaвĸa зa здpaвocлoвнo oтcлaбвaнe.

B изcлeдвaнeтo ca yчacтвaли 44 жeни c нaднopмeнo тeглo в eĸcпepимeнтaлнa гpyпa и oщe тoлĸoвa в ĸoнтpoлнa.

И нa двeтe гpyпи били дaдeни cъвeти зa здpaвocлoвнo и бaлaнcиpaнo xpaнeнe в пpoдължeниe нa тpи мeceцa.

B тoзи пepиoд тe вceĸиднeвнo пpиeмaли пo 500 ĸaлopии пo-мaлĸo oт oбичaйнaтa ĸoнcyмaция – (oĸoлo 1920 ĸaлopии, пpи cpeдeн пpиeм дo нaчaлoтo нa eĸcпepимeнтa 2470 ĸaлopии)

8.Кожни нарушения

Почти всеки знае, че витамин Е е добър за поддържане на кожата и предотвратяване на преждевременни симптоми на стареене. Поддържа кожата млада и блестяща.

Този витамин също присъства в изобилие в кимион. Етеричните масла, присъстващи в кимион, имат дезинфекционни и противогъбични свойства.

Това предотвратява всяка микробиална и гъбична инфекция да засегне кожата.

Не всички проблеми на кожата са нарушения или инфекции, някои от тях са просто признаци на стареене.

Витамин Е действа като антиоксидант в това отношение и се бори със свободните радикали, които атакуват кожата и водят до признаци на преждевременно стареене, като бръчки, стареене на кожата и увиснала кожа.

Това, съчетано с антибактериалния капацитет на кимион, прави здравата, красива кожа, която продължава до старостта.

9.За рак

Самият кимион има детоксикиращи и хемопревантивни свойства и ускорява отделянето на детоксикиращи и анти-канцерогенни ензими от жлезите, както и други секрети.

Освен това, в допълнение към тези етерични масла има полезни антиоксиданти като витамин С и витамин А в химическия си състав.

Освен че имат безброй други предимства, антиоксидантите също имат анти-карциногенни свойства, а тези, които се намират в кимион, са особено полезни за профилактика на рак на дебелото черво.

10.Лечение на косопад 

Черния кимион е известно, че се бори с изтъняване на косата, плешивост и падащи коси .

 • Можете да смесвате еднакви количества черно кимиево масло и зехтин.
 • След вана приложете това върху косата или върху плешивата част на главата си.
 • Това ще насърчи растежа на космите, както и третирането на косопада.
 • Можете също така да консумирате черен кимиево масло под формата на капсули в продължение на няколко месеца

Как да изберете и съхранявате?

Тази подправка е широко достъпна в супермаркети, местни магазини за подправки и етнически пазари .

 • Когато купуват кимион, винаги взимайте цели семена, а не кимион на прах, тъй като последните губят вкуса си по-бързо и могат да съдържат изкормени по-нискокачествени смеси от подправки.
 • Ако имате нужда от това в прахообразна форма, тези семена могат да бъдат почистени у дома с хаван и пестик.
 • Подобно на другите сушени подправки, винаги избирайте изсушени органично изсушени кимион, тъй като те са по-малко вероятно да бъдат облъчени.
 • Те трябва да излъчват приятен, но пипер аромат, когато се притискат между показалеца и палеца, което показва, че те са с най-високо качество.
 • Семената не трябва да се разбиват и трябва да са в добре опаковани условия.
 • Препоръчително е да купите подправки като кимион от местните магазини или етническите пазари във вашия район, тъй като те разполагат с експанзивна колекция от сушени билки и подправки, които са с превъзходно качество и свежест в сравнение с тези на редовните пазари.

Съвети за употреба (готвене / ядене)

Кюминът е важна съставка в индийската кухня. Както семената, така и целият кимион се използват за сезонни рецепти, като къри, супи и ястия.

Тъй като те могат да имат суров и неприятен вкус, цели семена от кимион трябва леко да се пекат, преди да се добавят към всяка рецепта, за да се получи пълния им аромат и вкус.

По-долу са дадени някои съвети за използването на този подправка.

Рецепти с кимион

Пиле с кимион

Освен дал и зеленчуци, кимионът може да се използва при приготвянето на пиле.

 • За тази цел мазнина голяма тиган с масло и поставяте пилешкото, докато те станат кафяви.
 • Поставете парчетата пиле на мазнина.
 • Поставете парчетата гъби, нарязаните ябълки и нарязания лук, докато парчетата ябълки се свият.
 • Добавете малко брашно, кондензирано сметана от гъби, смлян кимион, сос Worcestershire, сол и черен пипер към тази смес и я налейте върху парчетата пиле.
 • Покривайки съда за печене, печете в продължение на един час при температура от 350 градуса.
 • Поръсете малко лют червен пипер  пилето и сервирайте с ориз.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button