Облекчаване на варицела: 7 Домашни метода

Варицелата се причинява от вируса на варицелата-зостер (VZV), който също причинява херпес зостер (херпес зостер). Обикновено вирусът засяга деца на възраст 2–8 години.

В статията ще научите най-важното за болестта .

Какво представлява варицела?

Шарката, наречена също варицела, се характеризира със сърбящи червени мехури, които се появяват по цялото тяло. Вирусът причинява това състояние.

Често засяга децата и е толкова обичайно, че се смята за детски ритуал на преминаване.

Много рядко е да има инфекция от варицела повече от веднъж. И тъй като ваксината срещу варицела е била въведена в средата на 90-те години, случаите са намалели.

Според Световната здравна организация, първите симптоми на клиничната варицела обикновено се появяват след инкубационен период от 10-21 дни и включват висока температура, неразположение и характерния сърбящ обрив.

Какви са симптомите на варицела?

Сърбящ обрив е най-честият симптом на варицела. Инфекцията ще трябва да бъде в тялото ви за около седем до 21 дни преди появата на обрив и други симптоми.

Вие сте заразни за хората околова вас 48 часа, преди да се появи кожен обрив.

Неизявените симптоми могат да продължат няколко дни и включват:

Един или два дни след появата на тези симптоми, класическият обрив ще започне да се развива. Обривът преминава през три фази, преди да се възстановите. Те включват:

 • Развивате червени или розови изкривявания по цялото си тяло.
 • Червените точки се превръщат в мехури, пълни с течност, която изтича.
 • След това те започват да изчезват
 • Нови подутини ще се появяват непрекъснато по време на вашата инфекция. Обривът може да е много сърбящ, особено преди да се нахлузи с коричка.

Вие все още сте заразни, докато всички мехури на тялото ви не се махнат. Покритите изцапани области в крайна сметка падат. Отнема седем до 14 дни, за да изчезне напълно.

Какво причинява варицела?

Вирусът на варицела-зостер (VZV) причинява инфекцията с варицела. Повечето случаи се наблюдават при контакт с заразен човек.

Вирусът е заразен с тези около вас в продължение на един до два дни, преди появата на пъпките. VZV остава заразна, докато всички пъпки не се махнат. Вирусът може да се разпространи чрез:

 • слюнка
 • кашлица
 • кихане
 • Контакт с пъпките

Кой е изложен на риск от развиване на варицела?

Излагането на вируса чрез предишна активна инфекция или ваксинация намалява риска. Имунитетът от вируса може да бъде предаден от майка на новороденото. Имунитетът трае около три месеца след раждането.

Всеки, който не е бил изложен на риск, може да  се зарази вируса. Рискът се увеличава при всяко от следните условия:

 • Имали сте скорошен контакт с заразен човек.
 • Вие сте под 12-годишна възраст.
 • Вие сте възрастен, който живее с деца.
 • Прекарахте време в училище или детска градина.
 • Вашата имунна система е слаба поради заболяване или лекарства.

Какви са възможните усложнения на варицела?

Заразяването с  шарка  може да нарани кожата, понякога причинявайки белези, особено ако пациентът надрасква възпалената област. Бактериалната кожна инфекция с стрептокок от група А („стреп“ или „импетиго“) всъщност е най-честата усложнение на варицела при децата. Други усложнения са много по-рядко срещани. При децата централната нервна система може да бъде засегната.

Разстройство на церебеларната част на мозъка („церебелит“ или „церебеларна атаксия“) може да се появи с подуване, замаяност, тремор и променена реч.

Може да възникне енцефалит (възпаление на мозъка с главоболие, припадъци и намалено съзнание), както и увредени нерви (нервни парализа).  Други усложнения включват инфекция на кръвта (сепсис или „отравяне на кръвта“ от кожна инфекция) и дехидратация.
Свържете се веднага с Вашия лекар, ако:

 • Обривът се разпространява в очите ви.
 • Обривът е много червен, нежен и топъл (признаци на вторична бактериална инфекция).
 • Обривът е съпроводен от замайване или задух.

Когато се появят усложнения, те най-често засягат:

 • бебета
 • Възрастни 
 • Хора със слаба имунна система
 • Бременни жени
 • Тези групи могат също така да общуват с VZV пневмония или бактериални инфекции на кожата, ставите или костите.

Жените, изложени по време на бременност, могат да носят деца с вродени дефекти, включително:

 • Слаб растеж
 • Малък размер на главата
 • Проблеми с очите
 • Умствени увреждания

Как се лекува варицела?

Повечето хора, диагностицирани с варицела, ще бъдат посъветвани да управляват симптомите си, докато чакат вирусът да премине през тяхната система.

На родителите ще бъде казано да държат децата извън училище , за да се предотврати разпространението на вируса. Заразените възрастни също ще трябва да останат вкъщи.

Според Европейския център за болести, за здрав човек няма нужда от антивирусно лечение на варицела.

Симптомите на треска могат да бъдат намалени както при всяко заболяване и може да се използва охлаждащ лосион, за да се спре обривът от сърбеж.

Вашият лекар може да Ви предпише антихистаминови лекарства или локални мазила или можете да ги закупите на борсата, за да облекчите сърбежа. Можете също така да успокоите сърбежа на кожата чрез:

 • Вземайки хладки бани
 • Прилагане на неразтворен лосион
 • Носещи леки, меки дрехи

Вашият лекар може да предпише антивирусни лекарства, ако имате усложнения от вируса или сте изложени на риск от нежелани реакции.

Хората с висок риск обикновено са младите, възрастните хора или тези, които имат основни медицински проблеми. Тези антивирусни лекарства не лекуват варицела.

Те правят симптомите по-малко тежки, като забавят вирусната активност. Това ще позволи на имунната система на тялото ви да се лекува по-бързо.


Как изглежда варицела?

Обривът на варицела се развива в групи с повдигнати червени петна,   прогресиращи до мехури, пълни с чиста течност, като капка вода върху кожата.

Те могат да се пукнат и да се реформират, а след това най-накрая да образуват рани, преди да изсъхнат като струпеи или кори. Те са описани най-добре като групови пъпки с червена основа на различни  места едновременно; Някои области може просто да образуват мехури, докато друга област вече може да се натрупва.

Колко продължава ?

Тялото може да разреши повечето случаи на варицела самостоятелно. Хората обикновено се връщат към нормалните си дейности в рамките на една до две седмици от диагнозата.

След като варицела се излекува, повечето хора стават имунизирани срещу вируса. Той няма да бъде реактивиран, тъй като VZV обикновено остава латентен в тялото на здрав човек. В редки случаи може да възникне отново, за да предизвика друг епизод на варицела.

По-често е херпес зостер, отделно разстройство, предизвикано и от VZV, да се появи по-късно в зряла възраст. Ако имунната система на даден човек временно е отслабена, VZV може да се активира отново под формата на херпес зостер. Това обикновено се случва поради напреднала възраст или с изтощително заболяване.


Как може да се предотврати варицела?

Ваксината срещу варицела предотвратява варицела при 98% от хората, които получават двете препоръчани дози. Вашето дете трябва да получи ваксина, когато е на възраст между 12 и 15 месеца.

По-големите деца и възрастните, които не са били ваксинирани или експонирани, могат да получат дози от  ваксината. Тъй като варицелата е по-тежка при по-възрастни хора, хората, които не са ваксинирани, могат да си я направят по-късно.

Хората, които не могат да получат ваксината, могат да се опитат да избегнат вируса, като ограничат контакта с заразените хора. Но това може да е трудно. Варицела не може да бъде идентифициран в първите 72 часа.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button