Алопеция Ареата: 9 естествени начини за лечение на косопад

Алопеция Ареата засяга 2% от световното население. Според клинични проучвания, може да засегне всеки, независимо от възрастта и пола, въпреки че повечето случаи се появяват преди 30-годишна възраст.

И въпреки че не причинява физическа болка или ви кара да се чувствате болни, това може да бъде психологически опустошително заболяване.

Това автоимунно заболяване включва загуба на коса около скалпа, лицето и части от тялото.

Факти за алопеция :

  • Тя може да се появи по всяко време, без предупреждение. Това обикновено е погрешно диагностицирано като други видове загуба на коса, като андрогенетична алопеция (наричана още мъжка плешивост). При алопеция ареата, имунната ви система всъщност атакува вашите космени фоликули. Така че плановете за лечение трябва да отговорят на автоимунния отговор, който се случва.
  • Има общоприети лекарства и кремове, които обикновено се предписват от лекарите, които помагат за косата да расте. Но повечето от тях идват със странични ефекти и водят само до временно израстване на косата.
  • Има и средства за естествена загуба на коса, които ще помогнат за засилване на имунната ви система, намаляване на възпалението и коригиране на хранителните дефекти, което може да доведе до влошаване на състоянието.

Използването на фотохимиотерапия се подкрепя от някои проучвания и представлява потенциална алтернатива за пациенти, които не могат или не желаят да използват системни или инвазивни терапии.

Какво представлява Алопеция Ареата? Общи симптоми

какво-е-алопеция

Алопеция ареата е автоимунно заболяване, което включва имунната система, която атакува клетките във вашите космени фоликули, което води до загуба на коса.

Думата алопеция означава „плешивост“ на латински. Ареата означава „на петна“.

Така че това напълно обяснява това заболяване, което води до малки петна от плешивост по скалпа и други части на лицето и тялото. Количеството на загуба на коса,  от хора с алопеция ареата, е различни.

Някои губят малки кръгли петна от косми с размр на няколко сантиметра, което е най-често срещано. Други страдат от обширна или дори пълна загуба на коса.

Най-честите симптоми на алопеция са:

1.Косопад

Най-често срещаната загуба е на сналпа. Понякога пациентите изпитват загуба на коса в други места на тялото, като брадата, веждите и миглите.

Проучванията показват, че когато пациентите развият симптоми на алопеция ареата по-рано в живота си, те изпитват по-тежка загуба на коса.

Това е особено вярно, ако загубата на коса започне през първите две десетилетия от живота.  Развитието на болестта обаче може да бъде непредвидимо. Косата расте спонтанно при 80% от пациентите в рамките на първата година.

Свързана статияТоп 6 витамини за растежа на косата(# 2 е от съществено значение)

Но внезапно може да възникнат внезапни пристъпи. Алопеция ареата включва неравностойна загуба на коса, с един или повече петна на монета върху скалпа или други части на тялото.

Алопецията ареата може да се превърне в още два вида алопеция. Това се случва при около 7% от пациентите с алопеция ареата.  Двата вида алопеция, които могат да се развият при пациентите, включват:

2. Алопеция ареата тоталис

загуба на коса в целия скалп (възниква при около 5% от случаите)

4. Алопеция ареата универсалис

пълна загуба на коса (възниква при около 5% от случаите), по цялият скалп, лицето и тялото, включително области като веждите, миглите, ръцете, краката и космите

5. Промени в ноктите

Проучванията показват, че промените в ноктите се проявяват при десет до 38 процента от пациентите с алопеция ареата.

Тежестта на промените съответства на степента на загуба на коса. Някои често срещани промени включват пилинг на ноктите (вдлъбнатини в ноктите), груби, пясъчни нокти и вертикални ръбове или линии, които се движат от основата на нокътя до върха.

Началото на алопеция ареата обикновено започва, когато човек е на възраст между 20 и 40 години. Но симптомите на болестта могат да се появят на всяка възраст.

Изследванията показват, че при 82-88 процента от случаите пациентите проявяват първото начало на алопеция ареата до 40-годишна възраст. Четиридесет процента от пациентите развиват симптоми на 20-годишна възраст. Ако симптомите се развият по-рано в живота, има повишен риск от по-широко заболяване през целия живот.

Хората с алопеция ареата също са изложени на риск от тревожност и депресия, заболяване на щитовидната жлеза (включително болестта на Хашимото), витилиго, атопия (повишен имунен отговор към обикновените алергени, който може да доведе до състояния като астма и екзема), лупус, псориазис, възпалително черво ревматоиден артрит и други автоимунни заболявания.

Причини за алопеция ареата и рискови фактори

1200px-Алопеция_арета

С алопеция ареата вашите бели кръвни клетки – които трябва да предпазват тялото ви от чужди нашественици като вируси и бактерии – атакуват клетките на космените фоликули, които обикновено растат бързо.

В резултат на това космените фоликули стават по-малки и забавят производството на косми.

Учените вярват, че комбинация от гени може да предразположи човек към алопеция ареата.

Но за разлика от някои генетични заболявания, малко вероятно е едно дете всъщност да наследява всички необходими гени, за да го предразположи към автоимунното заболяване.

Научно доказани причини за алопеция

Според систематичен преглед, публикуван в клиничната, козметичната и изследователската дерматология, в който изследователите са събрали данни от всички проучвания, публикувани на английски език в рамките на 51-годишен период, свързан с алопеция ареата.

Проучвания, включващи идентични близнаци, показват, че факторите на околната среда също играят роля в развитието на алопеция ареата.

Ако сте жена и страдате от косопад, прочетета статията ни Причини за косопад.

Проучване, публикувано в списанието на Американската академия по дерматология, оценява 11 съвкупности от идентични близнаци и три групи  близнаци, за да определи степента на съгласуваност на алопеция ареата.

Изследователите установяват, че има 55% степен на съгласуваност за идентични близнаци и нула процента за обикновенни близнаци. Това поддържа генетичен компонент като причина за алопеция ареата.

  Някои фактори на околната среда, които могат да играят роля в развитието на алопеция ареата, включват вирусни инфекции, психологически стрес и травма.

Учените вярват, че факторите на околната среда поддържат възпалителен отговор, който взаимодейства с космените фоликули и повишава имунния отговор на организма.

Това взаимодействие задейства процесите, водещи до загуба на коса. За да обяснят това допълнително, учените посочват сезонен цикъл на заболяването и увеличаване на пристъпите в началото на пролетта,  когато има увеличение на вирусните инфекции.

Изследванията също така показват, че хората, които имат член на семейството с други автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит, диабет тип 1, лупус, болест на Адисън или заболяване на щитовидната жлеза, имат повишен риск от развитие на алопеция ареата.

Лечение на алопеция

Няма лечение за алопеция ареата. Косата обикновено се възстановява сама. Леченията карат косата да расте по-бързо и да предотврати ремисия. Някои от най-често срещаните конвенционални лечения за алопеция са:

1. Кортикостероиди

Лекарят инжектира локални, локално инжектирани или системни кортикостероиди за намаляване на възпалението и за стимулиране на растежа на косата.

Дерматолозите обикновено използват инжекции кортикостероиди за лечение на алопеция ареата.

Необходимо е процедурата да се повтаря на всеки четири до шест седмици. Този метод на лечение не възпрепятства появата на нова загуба на коса.

Сраничните реакции включват разстроен стомах, изсветляване на цвета на кожата, където се инжектира, болка при инжектиране и възпаление на мястото на инжектиране.

Свързана статияКортикостероидите – какво трябва да знаем за тях?

2. Миноксидил

Миноксидилът (който се среща в популярните марки за загуба на коса като Rogaine®) е лекарство за растежа на косата, което помага на пациентите да възстановят косата си.

Той се прилага локално върху възрастни и деца, като се разпространява лекарството в областта на косопада, било тя на скалпа, лицето или тялото.

Лечението с миноксидил обикновено се комбинира с друг вид лечение. Тя не е ефективна самостоятелно при лечение на екстензивна косопад.

3. Дифенципрон

Дифенципрон се прилага локално върху областите на косопад, за да стимулира имунната система.

Всъщност причинява лека алергична реакция, като по този начин изпраща бели кръвни клетки на повърхността на плешивите области.

Надеждата е, че това се бори с възпалението на мястото на засегнатите области и стимулира космените фоликули, за да се възстанови косата.

Този вид имунотерапия се използва за лечение на тежки случаи на алопеция ареата, включително alopecia totalis и alopecia universalis.

4. Имуносупресори

Имуносупресорите като метотрексат и циклоспорин блокират имунния отговор, който причинява косопада.

В проучване от 2014 г., оценяващо ефикасността на метотрексат в алопеция ареата, изследователите установяват, че възстановяването на косата е по-голямо от 50% при 67% от пациентите.

Някои странични ефекти от приемането на имуносупресори като метотрексат включват гадене, диария, рани, бледа кожа и умора.

9 Природни лечения за алопеция ареата

1. Пробиотици

Вярно е, че храносмилателната система контролира имунната ви система.

Ето защо пробиотиците могат да помогнат за лечение на редица автоимунни състояния, включително алопеция ареата. Изследователи от Технологичния институт в Масачузетс са открили, че храненето с пробиотични бактерии помага и за косата.

Пробиотичните добавки могат да се използват за подобряване на имунната система, така че тялото ви да не реагира прекалено на възприемане на заплахи и да причини възпаление.

Вие също трябва да ядете пробиотични храни дневно, като например кефир, kombucha, култивирани зеленчуци, кисело мляко и ябълков оцет.

2. Цинк

Цинкът може да работи като естествено лечение на алопеция ареата, тъй като помага да се стимулира имунната система и да се възстанови червата ви, което е от жизненоважно значение за нормалните имунни отговори.

Освен това, цинкът е жизненоважен минерал за важни функционални дейности на космените фоликули.

Изследване от 2016 г., публикувано в Международния вестник по дерматология, показва, че по-ниски нива на серумния цинк са често срещани при пациентите с алопеция ареата, като нивата на цинк са най-ниски при пациентите с тежки случаи на косопад.

Изследователите предполагат, че цинкови добавки могат да осигурят терапевтична полза, особено при пациенти с недостиг на цинк.

Той също така може да ви помогне да ядете храни с високо съдържание на цинк, като тиквени семки, говеждо месо, агнешко, нахут, кашу, кисело мляко и спанак.

 3. Кверцетин

Кверцетинът е вид флавоноиден антиоксидант, известен със своята способност да намалява възпалението и да се бори с увреждането на свободните радикали.

Той има силни ефекти върху имунитета и работи за регулиране или потискане на възпалителни пътища. Ето защо често се използва за лечение на симптоми, свързани с автоимунни заболявания.

Кверцетинови добавки и кремове се предлагат в магазините за витамини или здравословни храни. Уверете се, че сте закупили тези продукти от реномирана фирма.

Прочетете списъка със съставките, за да сте сигурни, че кверцетинът е основната съставка. Може да откриете, че много формули също включват бромелаин. Това е друг противовъзпалителен ензим, който се използва за борба с имунните реакции.

4. Женшен

Женшенът е популярно билково лекарство, съдържащо различни фармакологични съединения.

Той работи за намаляване на възпалението и за засилване на имунната функция. Това помага на организма да поддържа имунната хомеостаза.

Изследване от 2012 г., проведено в Корейския университетски колеж по медицина, установи, че червеният женшен служи като ефективно и естествено лечение на алопеция ареата.

Хората, които вече получават кортикостероидни инжекции, могат да ги използват като допълнително лечение.  Съществуват много сортове женшен днес, включително прахообразни, сушени и таблетни форми от азиатски и американски женшен.

5. Лавандулово етерично масло

Едно от многото ползи от лавандуловото масло включва способността му да излекува и предпазва кожата.

Той действа като мощен антиоксидант и намалява възпалението.

Проучване, проведено с помощта на мишки, показва, че когато изследователите прилагат лавандулово масло върху плешиви петна върху мишки, това води до значително увеличение на броя на космените фоликули, задълбочава дълбочината на космения фоликул и удебелява дермалния слой.

Лечението с лавандулово масло също така значително намалява броя на белите кръвни клетки в сравнение с плацебо групата.

Друго проучване, проведено в Шотландия, включвала ароматерапия за алопеция ареата. Пациентите в лечебната група масажират евангелини от лавандула, розмарин, мащерка и кедрово дърво, смесени с маслото от жожоба и гроздови семена в ежедневния им скалп. Контролната група използва само носители на масла.

Четиридесет и четири процента от лекуваната група показва подобрение в сравнение с само 15% от пациентите в контролната група. Степента на подобрение чрез фотографска оценка на растежа на космите е значителна, доказваща, че лавандуловото масло и други полезни етерични масла за коса служат като ефективно естествено лечение на алопеция ареата.

Свързана статияЛавандулово масло: За косопад и лечение. Над 15 ползи за Здравето

6. Етерично масло от розмарин

Масло от розмарин обикновено се използва за подобряване на дебелината и растежа на косъма. Тя действа чрез увеличаване на клетъчния метаболизъм, който стимулира растежа на косата.

Изследванията показват, че прилагането на маслото от розмарин може да бъде толкова ефективно, колкото и миноксидилът – конвенционално лечение за алопеция.

Можете също така да използвате масло от розмарин за лечение на пърхот и сух скалп. Просто нанесете 2-3 капки масло от розмарин директно в зоната.

7. Акупунктура

Акупунктурата се използва като естествено лечение на алопеция ареата, защото може да намали Т1 клетките, които атакуват космените фоликули и причиняват загуба на коса.

Той също така работи, за да стимулира и затопля космените фоликули,  намаля възпалението и да увеличи кръвообращението в засегнатата област. Акупунктурата работи и за намаляване на тревожността и депресията.

8. Яжте противовъзпалителни храни

Един от най-важните компоненти на лечението на автоимунно заболяване естествено е да ядете лечебни хранителни вещества, които ще работят за намаляване на възпалението и ще позволят на тялото ви бързо да се възстанови.

Избягвайте всички преработени и сладки храни. Вместо това, консумирайте противовъзпалителни храни, като зелени листни зеленчуци, цвекло, броколи, боровинки, ядки, семена, подправки (особено куркума и джинджифил), дива сьомга, костен бульон и кокосово масло.

Тези храни осигуряват антиоксиданти, важни минерали и есенциални мастни киселини. Обичайно е пациентите с алопеция ареата да имат недостиг на хранителни вещества.

За лечение на изтъняване на косата и загуба на коса, свързани с алопеция ареата, важно е да се намалят нивата на стрес и да се позволи тялото ви да се лекува, така че косата ви да расте бързо. Има редица стресови облекчаващи средства, които могат да спомогнат за стимулиране на кръвообращението и насърчаване на растежа на косата.

Те включват упражнения (като йога), медитация и прекарване на повече време на открито. Справянето с загубата на коса може да бъде трудно емоционално, тъй като може да ви кара да се чувствате несигурни за външния си вид. Заобиколете себе си с приятели и членове на семейството си в това трудно време.

Свързана статияНай-добрите естествени средства за косопад

Последни думи за алопеция ареата

Алопеция ареата е автоимунно заболяване, което включва имунната система, която атакува клетките във вашите космени фоликули, което води до загуба на коса.

Най-честите симптоми на алопеция ареата включват  косопад и промени в ноктите, като депресии в ноктите ви, вертикални хребети по ноктите и груба текстура на ноктите.

Учените вярват, че комбинация от гени и фактори на околната среда играят роля при причиняването на алопеция ареата.

Конвенционалните лечения за алопеция ареата включват кортикостероиди (обикновено инжектирани), миноксидил, антралин, дифенципрон и имуносупресори.

Има ефективни и природни лечения за алопеция ареата, включително пробиотични и цинкови добавки, кверцетин, женшен, есенциални масла от лавандула и розмарин, намаляване на стреса, хранене на противовъзпалителна храна и акупунктура.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 16 Октомври, 2021

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button