9 Симптоми на Кандида и 3 стъпки за тяхното лечение

Кандида албиканс е най-разпространената причина за гъбични инфекции при хората. Името на вида му, albicans, идва от латинската дума за „бял“.

Клинични проучвания доказват, че е най-разпространен от всички човешките гъбични патогени.

Едни от симптомите на кандида са:

 • Изтощение
 • Желание за сладкиши
 • Лош дъх
 • Обложен език
 • Мозъчна мъгла
 • Хормонен дисбаланс
 • Болка в ставите
 • Загуба на сексуално влечение
 • Хронични синусови и алергични проблеми
 • Храносмилателни проблеми (газове и подуване на корема)
 • Слаба имунна система
 • Инфекции на пикочните пътища

Това част от признаците на кандида и в тази статия ще научите за другите симптоми на кандида, заедно с това, кое причинява кандида и диетата за естествено лечение на кандида.

Какво е Кандида?

Кандида албиканс е най-разпространеният тип инфекция от дрожди, открита в устата, в чревния тракт и влагалището, като може да засегне и кожата.

Ако имунната система функционира правилно, този тип инфекция рядко води ди сериозни проблеми.

Ако имунната система не функционира правилно, инфекцията с кандида може да се развие по други части на тялото, включително кръвта ( линк към изследване )

Кандида е гъбично заболяване, която често се развива при лоша чревна флоара.

Когато се създаде свръхпроизводство на гъбичното заболяване, идват и проблемите.

Тя разгражда стените на чревната лигавица и прониква в кръвта. Това освобождава токсини и други токсини от вашата система, което води до здравословни проблеми.

Когато естественият pH баланс на организма се промени, кандидата може да излезе извън контрол, създавайки по-сериозни проблеми.

Добрите здрави бактерии и правилно функциониращата имунна система са от съществено значение за борбата с тази упорита инфекция.

Синдром на свръхрастеж на Кандида или COS е терминът, използван, когато гъбичката е излязла извън контрол в тялото ви. Не се заблуждавайте: Това е хронично здравословно състояние.

Какво причинява инфекции с Кандида?

Има много възможни причини за кандида, включително храни с високо съдържание на захар, рафинирани въглехидрати и алкохол, които помагат на растежа на гъбичките.

Ето 6 потенциални прични за Кандида ?

1. Широкоспектърни антибиотици

Понякога са необходими антибиотици, за да се преборите с някое възпаление или здравословен проблем.

Проблемът с антибиотиците и пренасищането им (често предизвикващи антибиотична резистентност) е, че те не просто убиват лошите бактерии- те убиват и добрите. ( достоверен източник )

Добрите бактерии във вашата система са отговорни за храносмилането и задържането на кандидата под контрол.

След дълъг курс (или няколко курса за кратък период), антибиотиците може да развиете кандида.

 2. Хапчета за контрол на раждаемостта

За разлика от антибиотиците, хапчетата за контрол на раждаемостта сами по себе си не причиняват директно инфекция от дрожди или синдром на свръхрастеж на кандида.

Според изследване, противозачатъчните хапчета могат да повлияят неблагоприятно на тялото й, което води до инфекция на кандида.

3. Перорални кортикостероиди

Хората, които лекуват астмата си с кортикостероидни инхаланти, са с повишен риск от развитие на кандида в устата, което води до системна свръхрастеж на кандида.

Необходимо е лицата, използващи кортикостероидни инхалатори за астма, да следват указанията.

Ако се установи в устата кандидоза, може да се лекува с гаргара от кокосово масло и две капки от етерично масло на карамфил.

4. Лечение на рак

Според Департамента по клинични изследвания в Merck Research Laboratories, кандидозата може да стане инвазивна при пациенти с рак .

В това проучване една трета от пациентите, лекувани за рак, са имали „инвазивна“ кандидоза.

Химиотерапията и радиацията могат да работят за унищожаване на ракови клетки и тумори; Обаче, те също убиват здравите бактерии, които естествено се борят с кандида.

5. Диабет

При диабетици тип 1 или тип 2 нивата на захар в устата и други лигавици са традиционно по-високи, отколкото при индивиди без диабет.

Тъй като кандида е вид дрожди и се хранят със зарах, разбираемо е, че тези с диабет са изложени на по-голям риск от развитие на синдром на свръхрастеж на кандида.

6. Отслабена имунна система

Всяко лице с отслабена имунна система е по-вероятно да развият кандида.

Това включва кърмачета, малки деца, възрастни хора, диагностицирани с ХИВ / СПИН   и други възпалителни и автоимунни заболявания.

9 доказани Симптоми на кандида

Кандидалният свръхрастеж може да бъде трудна за диагностициране от лекар.

Този тип инфекция с дрожди е с различни симптоми при различните хора.

По-долу са девет от симптомите на кандида, за които внимавате, за наличието на кандида или на синдрома на прекомерно развитие на кандида.

1.Хронична умора

Ако имате умора или изтощение, които просто нямат обеснима причина, независимо от броя на часовете, през които спите, може да имате синдром на хроничната умора.

Първо, кандидозата често е придружена от хранителни дефицити, като витамин В6, есенциални мастни киселини и магнезий ( клинично проучване )

Болестта се характеризира с умора, която продължава поне шест месеца и често се съпровожда от други симптоми, включително главоболие, болки в ставите, трудности с паметта и концентрацията и болки в гърлото.

Често един от симптомите на кандида е хронична умора.

Докато инфекцията на кандида не е единствената причина за синдрома на хроничната умора, много лекари смятат, че повишава риска от CFS.

2. Нарушения на настроението

Една от причините, поради които може да е трудно да се диагностицира кандида, е, че толкова много от симптомите на кандида си приличат с други проблеми, включително с депресия.

Хората  със свръхрастеж на кандида могат да проявят драматични промени в настроението, безпокойство, раздразнителност, депресия и дори панически атаки.

3. Повтарящи се инфекции на вагиналния и уринарния тракт

Когато човек страда от повтарящи се инфекции в пикочните пътища или влагалището, кандидата може да е в основата на проблема.

В клинично изследване е изчислено е, че 75% от всички жени ще получат поне една вагинална дрождова инфекция през целия си живот, а половината от тях ще имат поне един рецидив .

Мъжете също могат да получат генитални дрождови инфекции, но това е много по-рядко.

Важно е да се разбере, че кандида може да бъде предадена по полов път, а партньорите могат да го разпространяват .

Жените може да намалят риска, като избягват  плътно прилепнали бельо или чорапогащи,а също горещи вани по време на активна инфекция.

4. Устната млечница

Устната млечна жлеза е всъщност инфекция от дрожди, причинена от същия щам на кандида, който засяга други лигавици, включително влагалището.

Най-често причинени от употребата на преднизон или други перорални кортикостероиди, както е споменато по-горе. Ако не се лекува, тя може да се разпространи в  тялото.

Според изследване от 2013 г, хората с лоша устна хигиена или сменяеми протези също са с повишен риск.

Хората с орална млечница обикновено развиват бели, подути петна по езика, вътрешните бузи, венците, сливиците или гърлото (линк към проучване ).

Устната кандида е заразна; Новородените могат да получат млечница по време на раждане, децата могат да го получат от споделянето на играчки с други деца, а възрастните могат да го предават  чрез слюнката.

5. Инфекции на синусите

Както при много симптомите на кандида, синусовите инфекции са често срещани днес и може да бъде трудно за диагностиране.

Кандида оказва влияние върху синусите и може да доведе до постоянна кашлица,  увеличаване на задръстванията, сезонни алергии и общи грипоподобни симптоми.

Ако имате постоянни проблеми с вашите синуси, е време да проверите за кандидоза инфекция!

6. Заболявания на червата

Продължаващите чревни проблеми са признак, че имате инфекция от кандида.

Устойчиви метеоризъм, подуване, подуване на корема, запек или диария и стомашни спазми могат да бъдат причинени от липсата на здрави бактерии в храносмилателния тракт.

Когато дрождите нахлуват в червата, здравите бактерии  не могат да се справят сами с инфекцията.

Последните проучвания показват, че свръхрастежът на Candida е свързан с няколко заболявания на стомашно-чревния тракт, включително улцерозен колит и болест на Крон.

Много хора изпитват драматично облекчение на хронично чревно безпокойство, когато ефективно лекуват кандидова инфекция.

7. Мозъчна мъгла

Наред с промените в настроението и хроничната умора, мозъчната мъгла често се пренебрегва като признак на кандида.

Въпреки това, свръхрастежът на кандида може да доведе до липса на фокус, лоша физическа координация, трудност при концентриране върху задачи и слаба памет.

8. Гъбични инфекции на кожата и ноктите

Краката и гъбичките  са често срещани дрождени инфекции, които произлизат от една и съща порода кандида.

Продължаващите инфекции може да са знак, че имате системна инфекция на кандида.

9. Хормонален дисбаланс

Хормонален дисбаланс е един от признаците за кандида, който се проявява и при много други заболявания.

Важно е обаче да се разбере как инфекцията може да причини ранна менопауза, PMS, ниско сексуалновлечение, мигрена, ендометриоза, задържане на вода, промени в настроението.

Докато сте в средата на свръхрастежа на кандида, тялото ви се възпалява, причинявайки растежа на маята и разпространението му извън храносмилателния тракт.

Един от страничните продукти на кандида всъщност може да имитира естроген, което води до сериозен хормонален дисбаланс.

Домашен тест

Може да направите домашен тест за кандида, който се прави веднага след ставане,  като трябва преди това да не сте си измили зъбите, а слюнката да се изплюе в чаша с вода.

Наблюдавайте  1-30 мин.  чашата.  

Времето за резултата зависи много от това до каква степен канидата е „превзела“ организма ви. Колкото по-слабо доминира над нормалната флора, толкова по-бавен ще бъде и процеса.  Самата кандида е по тежка от слюнката и колкото повече е тя, толкова по-бързо ще е готов теста.

Ако от слюнката ви започнат да се спускат пипала като на медуза, или/и ако водата се размъти от плуващи прашинки, или/и слюнката просто се утаи на дъното като мътен облак, най-вероятно имате повече кандида в организма си.

тест за кандида
Точен домашен тест за кандида


Слюнка от здрав организъм би трябвало да остане на повърхността на водата и по-късно да се разсее.

Лечение : Почистване на Кандида

Почистването на кандида помага на тялото да се отърве от излишната кандида, чрез вкарването на добри бактерии, като тези в зеленчуци и кефир.

Храната, която ядете, играе важна роля за поддържането на баланса на „добрите” и „лошите” бактерии във вашето черво, според изследване от 2014 година в САЩ.

Рафинираните захари, въглехидрати и млечни продукти с високо съдържание на лактоза могат да насърчат растежа на Candida и други „лоши“ микроорганизми

Можете също така да изберете най-цялостното рестартиране на червата, като започнете с първата стъпка и след това преминете към втората стъпка.

Първа стъпка

Почистване само с течности от Candida (продължителност 1-2 дни)

Започнете, като направите зеленчуков бульон от органичен лук, чесън, целина, зеле, морска сол и чиста вода. Оставете да се къкри . Изхвърлете зеленчуците и охладете бульона.

През целия ден пийте от този бульон; Наложително да пиете много вода, за да помогне на тялото ви да изчисти всички токсини във вашата система.

Въпреки че това не е дългосрочно почистване, то може да се повтори, ако е необходимо, на всеки няколко седмици.

Стъпка втора

Запарени зеленчуци (продължителност 3-5 дни)

Чрез елиминирането на зърна, захари, плодове, нишестета и алкохол от вашата диета в продължение на три до пет дни, можете да постигнете голям напредък в борбата си срещу  свръх растеж от кандида  .

Най-вече яжте пресни, органични зеленчуци, които са били на пара. Пазете се от всякакви нишестени зеленчуци като моркови, репички, цвекло, сладки картофи и бели картофи, които могат да допринесат за нивата на захарта и да хранят кандидата.

Продължете да пиете много чиста вода, минимум 2 литра на ден, за да изчистите кандида и страничните продукти от вашата система.

През това време, не повече от веднъж на ден, можете да ядете салати, направени от листни зеленчуци (като романе) или горчиви зелени   и покрити с малко кокосово масло, както и ябълков оцет (или лимонов сок).

По време на почистването от кандида можете да използвате бентонитова глина,  ефективно да ги извадите от системата си.

Лечение 2: Диета за кандида

Това е диета, която не само  е за лечение на кандида; Това е диета, за да ви помогне да се отървете  тялото си от кандида! Това е и чудесна следваща стъпка, ако вече сте започнали с очистването на кандида.

Първата стъпка

от диетата е да стимулирате имунната си система чрез елиминирането на захарта, алкохола и рафинираните въглехидрати. Тези елементи допринасят за растежа на кандидата във вашата система.

Стъпка втора

е да замените тези храни с органични зеленчуци, включително моркови, сладки картофи, спанак, зеле и аспержи.

Според древната китайска медицина  нишестените зеленчуци поддържат далака при изчистване на кандидата от тялото.

Тези зеленчуци  не са препоръчаутелни по време на етапа на „очистването“, редовната диета за кадида включва   зеленчуците, които подхранват далака като сладки картофи, имигран, грах, боб, леща, боб, боб, моркови, цвекло, царевица,  тиквички, жълти тиква, рубага и друго.

Те трябва да бъдат основните източници на въглехидрати, които задоволяват и вашите желания за сладкиши.

Ами зърната? Някои зърна като киноа, ечемик, тиф, сорго и амарант и нишесте като царевица могат да помогнат за прекалено влажните черва, та че може да се консумират, но само един ден от седмица.

Същата история следва и за студените храни, които не трябва да се консумират повече от веднъж на ден. Следователно, не давайте благоприятни за червата лакомство в същия ден, когато имате салата. Вашите черва болни  от кандида ще излекуват най-добре от топла подхранваща храна.

Както при всички храни, обаче, винаги е важно да наблюдавате как се чувствате, след като консумирате храна, когато имате кандида. Някои хора, които страдат от стомаха, след като ядат каквото и да е нишесте, трябва да избягват нишестени зеленчуци като царевица, грах, пащърнак, картофи, тиква, скуош, тиквички и имигранти.

Вместо това, те трябва да ядат не-скорбялни зеленчуци – обикновено цъфтящите части на растението – като маруля, аспержи, броколи, карфиол, краставици, спанак, гъби, лук, чушки и домати.

Също така, поддържайте прием на плодовете в малки количества, както и естествени подсладители като кленов сироп или мед.

Стъпка 3

Добавете култивирани млечни продуктиза предпочитане кефир от козе мляко, за здравословни пробиотични храни може ефективно да убие кандидата във вашата система.  

Кисело зеле е добра добавка към вашата диета, както и неподсладен сок от червени боровинки, тъй като създава киселинна среда, която затруднява процъфтяването на кандида.

Ферментиралите зеленчуци съдържат микрофлора, която помага за защита на червата.  Започнете с половин чаша дневно кисело зеле, кимчи или други ферментирали зеленчуци като част от нов план за хранене, посветен на връщането на тялото ви в здравословен баланс.

Диетата на кандида помага да се осигури полезни бактерии, да се регулира апетита и да се намалят вашите желания за рафинирани въглехидрати и захари.

Храната, кандида, вагиналните гъбички и цистита from Nadia Petrova on Vimeo.

Лечение 3: добавки, етерични масла и кокосово масло

Проучванията показват, че кандида албиканс, щамът на кандида, който води до системна свръхрастеж на кандида, често е резистентен както на флуконазол, така и на итраконазол – най-често прилаганите лекарства за кандида.

1. Кокосово масло

То може ефективно да се бори с кандида поради неговите антимикробни свойства.

 Комбинацията от лауринова киселина и каприлова киселина, намираща се в кокосово масло, убива вредната кандида чрез поглъщане и локално приложение.

2. Добавките от млечни трънички

Те помагат за почистване на черния дроб от лекарства, предписвани с рецепта (стероиди, контрол на раждаемостта, антибиотици, както и други), замърсяване на околната среда, тежки метали и остатъци както от химиотерапия, така и от радиация.

Както бе споменато по-горе, някои лекарства с рецепта и лечението на рак могат да доведат до свръхрастеж на кандида.

Малкият трън, заедно с диетата за кандида, може да помогне на тялото ви да се възстанови и да създадената среда, в която кандида престава да процъфтява.

3. Витамин С

То помага да се стимулират надбъбречните жлези и помага да се възстанови имунната ви система. Препоръчвам 1000 милиграма витамин С два пъти дневно.

4. Маслото от карамфил,

Заедно с ригановото масло помагат да се убиват различни паразити и гъбички, включително кандида, в тялото. Лавандуловото масло също потиска растежа на кандида и е ефективно при предотвратяването на разпространението на инфекцията.

Например, като добавите няколко капки карамфилово масло или лавандулово масло, смесено с кокосово масло по време на почистването си, можете да помогнете за унищожаването на обидната кандида. Тъй като тези етерични масла са мощни, те трябва да се приемат само вътрешно за 10 дни или по-малко.

Също така, за устната млечна жлеза, използвайте три капки масло от карамфил с една супена лъжица кокосово масло дръжте в устата в продължение на 20 минути.

Излекуване от кандида: Симптомите, които може да имате

Бързо убиването на кандида в тялото ви създава метаболитна реакция, която освобождава над 70 различни токсини в тялото ви. Симптомите, които показват, че кадида умира са:

 • Нарушена мозъчна функция
 • главоболие
 • умора
 • виене на свят
 • Чревно разстройство, включващо подуване, гас, запек и гадене
 • Изпотяване и треска
 • Възпаление на лигавицата на околносните кухини
 • Кожни пробиви (без да се ограничават до лицето)
 • Типични грипоподобни симптоми

Когато започнете да изживявате симптомите на смъртта на кандидата, се радвайте!

Тези симптоми обикновено се премахват след седем до 10 дни.

Кандидата напуска тялото ви и само за няколко седмици ще забележите увеличение на енергията и тонус, както и облекчение от други симптоми, които сте изпитали.

След като симптомите ви са намалели и сте приключили с очистването и диетата, трябва да продължите да ядете храни  с високо съдържание на протеини.

Зеленчуци с високо съдържание на фибри и да ограничите зърнени храни, плодове, захар и висококачествени нишестени зеленчуци като бели картофи.

Продължете да консумирате ферментирали зеленчуци и кефир, за да помогнете на тялото си да остане в равновесие и да пречи на кандадитата да се върне.

По темата прочети също:

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

[/bg_collapse]

Актуализация на статията на 7 Октомври, 2019 г !

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button