Моринга: 10 чудотвори ползи за зравето

Морингата има толкова много ползи, че много от вас, след като прочетата статията, ще започнат да я консумират.

Всъщност през 2008 г. Националният институт по здравеопазване нарече моринга oleifera „растението на годината“, признавайки, че „може би като никакъв друг вид, това растение има потенциала да помогне да се обърнат множество големи екологични проблеми и да се осигури много ползи за здравето. “

Очевидно, ползите от  моринга са много големи.

Какви са доказаните ползи от Моринга?

Морингата е известна с над 100 имена на различни езици по целия свят.

Този лесен за разрастване тропически растителен вид, който е роден в планините на Хималаите и части от Индия и Африка, е снабден с над 90 защитни съединения, включително изотиоцианати, флавоноиди и фенолни киселини.

Моринга е спечелила репутацията си за борба с възпалението и борба с различните ефекти от недохранването и стареенето, като спечели прякора „чудото“.

Ето първите шест доказани предимства на моринга, които показват, че псевдонимът е заслужен.

1. Осигурява антиоксиданти и противовъзпалителни съединения

Една от причините, поради които многото ползи за здравето на растението Моринга са толкова впечатляващи, е, че те съдържат подобни способности на конвенционалните лекарства, но те не представляват странични ефекти.

Според доклад, публикуван в Азиатския Тихоокеански вестник за профилактика на рака, моринга съдържа смес от есенциални аминокиселини (градивни елементи на белтъчините), каротеноидни фитонутриенти (същите видове се срещат в растения като моркови и домати).

2. Балансира хормоните и забавя ефекта от стареенето

Проучване от 2014 г., публикувано в списанието „Journal of Food Science and Technology“, изследва ефекта на моринга (понякога наричан „барабан“) заедно с амарантните листа (Amaranthus tricolor) върху нивата на възпаление и оксидативен стрес при възрастни жени в менопаузата.

Знаейки, че нивата на ценните антиоксидантни ензими се повлияват по време на менопаузалния период поради недостиг на „младежки“ хормони, включително естроген, изследователите искаха да разгледат дали тези суперхрани могат да помогнат за забавяне на ефекта от остаряването, използвайки естествени билкови антиоксиданти, които балансират хормоните по естествен път.

3. Подобрява  храносмилането

Благодарение на противовъзпалителните свойства моринга се използва в древните времена като аюрведа за предотвратяване или лечение на язви на стомаха, чернодробни заболявания, бъбречни увреждания, гъбични или дрождени инфекции (като кандида), храносмилателни оплаквания и инфекции.

Обичайната употреба на масло от моринга помага да се увеличи функцията на черния дроб и следователно да се детоксикира тялото от вредни вещества, като токсините от тежки метали. Той може да помогне и за борба с камъни в бъбреците, инфекции на пикочните пътища, запек, задържане на течности / оток и диария.

4. Балансира нивата на кръвната захар, подпомагайки борбата с диабета.

Моринга съдържа вид киселина, наречена хлорогенна киселина, за която е доказано, че помага да се контролират нивата на кръвната захар и да се позволи на клетките да приемат или да отделят глюкоза (захар), ако е необходимо.

Това дава на моринга естествени антидиабетни и хормон балансиращи свойства.

Освен хлорегровата киселина, съединенията, наречени изотиоцианати, които присъстват в моржинга, също са свързани с естествена защита срещу диабет.

Проучване, което се появи в Международния вестник на науката за хранителни технологии, установи, че моринга има положителни ефекти върху контрола на кръвната захар и нивата на инсулина при пациенти с диабет, когато се яде като част от високо въглехидратно хранене.

Ефектите на три различни растения (moringa, curry и bittergourd) са тествани в отговор на ядене на храна, съдържаща различни нива на глюкоза.

Резултатите показват, че реакциите на плазмения инсулин са значително по-ниски, когато трите растения са включени в храната, в сравнение с времето, когато не са били, и трите растения имат сходен ефект.

5. Подхранва кожата

Моринга съдържа естествени антибактериални, противогъбични и антивирусни съединения, които предпазват кожата от различни форми на инфекции.

Някои от обичайните начини, по които моринга се използва върху кожата включват:   елиминиране на миризмите, намаляване на възпалението, свързано с акне  , за  инфекция или абсцеси, отстраняване на пърхот, борба с болестта на венците (гингивит) , изгаряния, вирусни брадавици и рани.

Маргаринът се прилага директно върху кожата като сушен , астринген агент, използван за унищожаване на бактерии, но в същото време, когато се използва редовно, е известно, че действа за  хидратиратиране на  кожата, като възстановява своята естествена бариера срещу влага.

6. Помага за стабилизиране на настроението ви и защитава здравето на мозъка

Като високо протеинова храна и богат източник на аминокиселината триптофан, моринга има полза за функциите на невротрансмитерите, включително тези, които произвеждат серумния стадий .

Моринга също е богат на антиоксиданти и съединения, които подобряват здравето на щитовидната жлеза, което го прави благоприятно за поддържане на високи нива на енергия, плюс борба с умората, депресия, ниско либидо, промени в настроението и безсъние

Лечение, приложение, действие

Лечение-приложение-моринга

Досега над 1300 проучвания, статии и доклади са фокусирани върху ползите от моринга и лечебните способности на това растение, които са полезни за мнохо хора, податливи на заболявания и хранителни недостатъци.

Проучванията показват, че почти всяка част от моржинското растение може да се използва по някакъв начин, независимо дали става дума за създаване на мощен антиоксидантен чай или за производство на мазна субстанция, която смазва и подхранва кожата.

Навсякъде по света, моринга се използва за лечение на такива широко разпространени болести като:

 • Свързани с възпалението заболявания
 • рак
 • диабет
 • анемия
 • Артрит и други болки в ставите, като например ревматизъм
 • Алергии и астма
 • Запек, стомашни болки и диария
 • епилепсия
 • Стомашни и чревни язви или спазми
 • Хронични главоболия
 • Сърдечни проблеми, включително високо кръвно налягане
 • камъни в бъбреците
 • задържане на течности
 • Нарушения на щитовидната жлеза
 • Ниско сексуално влечение
 • Бактериални, гъбични, вирусни и паразитни инфекции

Морингата е отличен източник на протеин, витамин А, калий, калций и витамин С. Колко мощна е морингата?

Според Kuli Kuli, организация, която събира моржинските растения в Африка и ги прави достъпни за клиентите в САЩ и други западни държави, морингата съдържа:

 • Два пъти по-голямо количество протеин от кисело мляко
 • Четири пъти по-голямо количество витамин А като моркови
 • Три пъти количеството калий като банани
 • Четири пъти по-голямо количество калций като краве мляко
 • Седем пъти по-голямо количество витамин С като портокали

Хранителни факти за моринга

Моринга е уникално растение, тъй като почти всички части от него – листа, семена, цветя / шушулки, стъбла и корени – могат да се използват като източник за хранене и неговите други лечебни свойства, които се борят с увреждането на свободните радикали. Най-популярната медицинска употреба на моринга, както традиционно, така и днес, включва сушенето и смилането на дървесните антиоксидантно натрупани листа, за да отключат най-много ползи от моржинга.

Листата на Моринга са пълни с много хранителни вещества, включително антиоксиданти, белтъчини, калций, бета-каротин, витамин С и калий. Тъй като осигурява концентриран източник на витамин А, всяка година моринга се дава на хиляди деца в страни от третия свят, страдащи от животозастрашаващ дефицит на витамин А, който е свързан с нарушена имунна функция.

С изключително висока хранителна стойност моржинга може да се използва за получаване на важни минерали, протеини и феноли. Растението съдържа рядка и уникална комбинация от фитонутриенти, предотвратяващи заболяванията, включително: зетанин, кверцетин, бета-ситостерол, кафеелохинна киселина и камферол – доказани противовъзпалителни средства със силни лекарствени стойности. Многобройни проучвания показват, че тези съединения са защитни засърцето, естествени циркулационни стимуланти и притежават антитуморни, противоепилептични, противоязвени, антиспазматични, антихипертензивни и антидиабетни ефекти.

Как да използвате моринга ?

Морингата може да се използва по много различни начини, за да се използват всички налични ползи от моринга.  Обикновено се продава под формата на прах или капсула, което удължава срока на годност.

Казват, че вкусът е като смес от хрян и аспержи.   Може да няма най-привлекателен аромат, но това е добавка с една от най-богатите доставки на жизненоважни хранителни вещества в света.

В момента няма препоръчвана или изисквана доза моринга, тъй като тя е само билкова добавка и не е основно хранително вещество. Като се има предвид това, има известни доказателства, че оптималната доза за хора е изчислена на 29 милиграма на килограм телесно тегло.

Сушени листа

Отнемат около седем колограма листа, за да се направи един килограм сух прах. Листата се считат за най-мощните части на растението, съдържащи най-много антиоксиданти и налични макроелементи. По отношение на концентрацията на фенолни съединения, аминокиселини и летливи масла, стеблото и кореновите части на растението изглежда имат най-малко биоактивни хранителни вещества в сравнение с листата. Потърсете моржин сушени листа в капсула, прах или чай и ги вземайте с храна, а не с празен стомах.

 Чай

Този вид моргина се прави от сушени листа, напоени с гореща вода, точно както много други полезни билкови чайове. Най-хранителните гъсти видове са органични и бавно се изсушават при ниски температури, което спомага за запазването на деликатните съединения. Избягвайте кипенето на листата, за да помогнете за запазването на хранителните вещества и не гответе с моринга, ако е възможно.

Семена Моринга

Моржинските шушулки и цветя изглеждат с високо съдържание на феноли, заедно с протеини и мастни киселини.

Това са частите от растението, използвани за пречистване на водата и добавяне на протеини към диети с ниско съдържание на хранителни вещества. Потърсете ги, добавени към кремове, капсули и прахове. Незрелите зелени шушулки на растението често се наричат ​​“барабани“ и се приготвят подобно на зелен фасул.

Масло от моринга

Маслото от морнга семена понякога се нарича Бен масло. Потърсете го в естествени кремове или лосиони. Съхранявайте маслото на хладно, тъмно място далеч от високи температури или слънце.

Цена

Съдържание в капсулите:

 • 7 пъти повече витамин С от портокалите
 • 4 пъти повече витамин А от морковите
 • 4 пъти повече калций от млякото
 • 3 пъти повече калий от бананите
 • 3 пъти повече желязо от спанака
 • 2 пъти повече фибри от овеса
 • Повече витамин В 12 от месото

Цената за  капсули от 350 мг е средно 35 лв.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button