15 невероятни ползи на сок от червена боровинка

Ползите за здравето на сока от червени боровинки включват облекчение от инфекция на пикочните пътища, респираторни заболявания, бъбречни камъни, рак и сърдечни заболявания.

Също така е полезно за предотвратяване на стомашни нарушения и диабет, както и на заболявания на венците, причинени от зъбна плака. Фитонутриентите, които са естествено получени растителни съединения, присъстват в боровинките и е установено, че предотвратяват широк спектър от здравословни проблеми.

Какви са ползите на сок от червена боровинка?

Черните боровинки са универсален плод и техните ползи ги правят полезни както в храните, така и в лекарствените продукти. Латинското име за боровинка е Vaccinium macrocarpon и е едно от местните плодове на Северна Америка.

Боровинките имат огромно количество антиоксидантен капацитет в сравнение с други зеленчуци и плодове като броколи, спанак и ябълки. Една чаша боровинки предлага общо 8983 антиоксидантен капацитет.

Хранителна стойност

Сокът от червена боровинка е богат на антиоксиданти, витамин С и салицилова киселина. Като съдържа само 45 калории на чаша, сокът от червени боровинки се вписва много добре в рамките на хранителните указания.

Сокът от червена боровинка съдържа също 87,13 g вода на 100 g. Той осигурява енергия, белтъчини и въглехидрати. По отношение на минералите, съдържа калций, магнезий, желязо, фосфор, натрий, калий и цинк.

Също така съдържа витамини като тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин B-6, Е (алфа токоферол) и витамин К (филохинон). Черните боровинки са членове на семейство Ericaceae и са родени в Северна Америка.

Свързана статия15 невероятни ползи на сок от червена боровинка + Рецепти за чай и сироп

Ползи за здравето на сока от червена боровинка

Сокът от червена боровинка отдавна се използва за лечение на различни заболявания. Някои от ползите за здравето на боровинките включват следното:

1.Инфекции на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища се отнасят до съществуването на определени микроорганизми в урината, които надвишават нормалните нива.

Тези инфекции могат да се развият в пикочния мехур и да причинят цистит в бъбреците,  бъбречен паренхим или в простатата, което води до бактериален простатит.

Проучванията показват, че сокът от червени боровинки съдържа проантоцианидини, които притежават анти-прилепващи свойства, които пречат на бактериите да се свържат с клетките по стените на пикочния мехур.

Тези съединения не позволяват  бактериите да се размножават и  ги изхвърлят извън тялото чрез уриниране.

Изследванията показват, че пиенето на сок от червени боровинки редовно може да помогне за предотвратяване на повтарящи се UTI при жени на средна възраст и бременни жени.

Редовният прием на сок от червена боровинка също е доказано полезно за  предпазване от заболявания на уринарния тракт.

Тя е от полза за намаляване на риска от UTI сред жените, подложени на елективна доброкачествена гинекологична хирургия. Проучването също така подсказва, че сокът от червени боровинки може дори да помогне в предотвратяването на педиатрични инфекции на пикочните пътища.

Въпреки това, сокът от червена боровинка не е ефективен при лечението на инфекциозни заболявания след инфекцията и е само превантивна мярка.

2. Антитуморни ефекти

Антитуморната ефикасност, която се предлага от сока от червена боровинка, се дължи на наличието на полифенолни съединения в плодовете.

Изследванията сочат, че редовното консумиране на сок от червени боровинки инхибира развитието и разпространението на белодробни заболявания,  проблеми при дебело черво, простатни и други тумори заболявания.

Сокът от червена боровинка съдържа голямо количество салицилова киселина, което може да помогне за намаляване на отока, предотвратяване образуването на кръвни съсиреци и елиминиране на тумори.

3.Сърдечно-съдово здраве

Сокът от червена боровинка може да помогне да се намали рискът от сърдечни заболявания и да се подпомогне поддържането на сърдечно-съдовото здраве.

Флавоноидите, налични в червените боровинки, имат антиоксидантни свойства и могат да намалят заплахата от атеросклероза.

Атеросклерозата е заболяване, при което артериите се стесняват поради натрупването на мазнини, калций и холестерол в кръвта.

Това възпрепятства притока на богата на кислород кръв към различните части на тялото и може да доведе до потенциално фатални последствия като инфаркти и удари.

Установено е, че тези съединения забавят и потискат окисляването на липопротеините с ниска плътност (LDL) и благоприятно стимулират кръвните тромбоцити.

Според нови изследвания, сокът от червена боровинка предотвратява кариесите. Проантоцианидинът, присъстващо в химичното съединение, инхибира вредните бактерии да се прилепват към зъбите.

Тези компоненти възпрепятстват производството на киселина и предпазват зъбите от предотвратяване на растежа на плаката.

Добрата хигиена на устната кухина, заедно с консумацията на боровинки, нарушава патогенния механизъм на зъбния кариес и като цяло прави добро  здравословно състояние на зъбите.

4. Респираторни инфекции

Според проведени проучвания сокът от червена боровинка помага да се инхибират някои щамове на Haemophilus influenza, което е често срещана причина за ушите и респираторните инфекции при деца.

Сокът потиска структурите на косъма на бактериите, като ги предпазва от прилепване към повърхността на кожата.

5.Предотвратява рака

Червената боровинка съдържа проантоцианидини, които инхибират растежа на различни ракови клетки.

Изследванията сочат, че диети, богати на флавоноиди, играят основна роля за намаляване на риска от рак и смъртност от рак.

Сокът от червена боровинка съдържа анти-канцерогенни компоненти, които пречат на растежа на раковите клетки, особено тези, свързани с рак на дебелото черво и простатата.

Според проучванията проантоцианидини могат да спрат развитието на микро-туморите в кръвоносните съдове.

Редовната консумация на сок от червена боровинка предотвратява бързото нарастване на туморите.

Химическите вещества в боровинките предотвратяват също умножаването на клетките при рак нагърдата.

Свързана статия: Рак: факти, причини, симптоми и изследвания

6.Укрепва костите и зъбите

Въпреки че сокът от червена боровинка е естествен източник на калций, много от соковите компании добавят допълнителен калций към сока от червена боровинка.

Естествено или по друг начин, калцийът намалява риска от остеопороза.

7.При инфекции

Пресен сок от червени боровинки е ефективен при борбата срещу инфекциите. Той лекува болки в гърлото и настинки.

8. За ослабване

Сокът от червена боровинка е богат на органични киселини, които имат емулгиращ ефект върху мастните депа в тялото ни.

Така че, това е добре за хората, които искат да прехмахнат тези допълнителни килограми.

9. Предотвратява бъбречните камъни

Високото количество киселинни компоненти в сока от червена боровинка предотвратява образуването на бъбречни камъни.

10. Пептични язви

Пептичните язви са причинени от вида бактерии, наречени Helicobacter pylori или H.pylori.

Този микроорганизъм атакува защитния слой на стомаха и дванадесетопръстника, което е първата част на червата.

Това може да доведе до по-нататъшно възпаление на стомашната лигавица.

Храните, богати на флавоноиди – категория, която включва антоцианини, флавоноли и проантоцианидини, като боровинки, ябълки и чесън, спомага за намаляване на риска от стомашни разстройства, включително язви на стомаха, като потиска растежа на бактериите от Н. pylori.

Проучвателното  проведено върху група пациенти с такъв тип стомашни разстройства, показва 50% предимство пред пациентите, които не консумират сок от червени боровинки.

Поради това лекарите често съветват редовния прием на сок от червена боровинка за потискане на инфекцията.

11. Скруви

Дефицитът на витамин С в дадено лице може да доведе до скорбут.

Ключките осигуряват високи нива на витамин С, което също е от съществено значение за организма да произвежда колаген, основният компонент зад здравословното функциониране на тъканите.

12. Белодробно възпаление

Противовъзпалителните ефекти на сока от червена боровинка са доказани като ефективни срещу възпалението, причинено от грипния вирус в белите дробове.

Вещество, наречено недиализиращ се материал или NDM, присъстващо в червените боровинки, предотвратява прилепването на грипния вирус към клетките и по този начин предотвратява грипна инфекция.

Чай от червена боровинка

Всяка чаша чай от чевена боровинка съдържа различни минерали и витамини като витамин С, К и Е. Всички тези хранителни вещества са жизненоважни за доброто здраве.

Този малък вечнозелен храст е едно от съкровищата на природата, които трябва да са част от ежедневната ви диета!

Някои от предимствата на червени боровинки включват:

 • Пиенето на този чай помага да се предотврати появата на рани и други орални заболявания като гингивит.
 • Този здравословен чай може да се използва за намаляване на теглото. Той помага за изгарянето на мазнините чрез изчерпване на токсините от тялото.
 • Загубата на тегло е резултат от органичните киселини, присъстващи в червения чай. Смес от зелен чай и чай от червени боровинки е полезна за здравето, тъй като те съдържат основни хранителни вещества и поддържат загуба на тегло.
 • Този почистващ и полезен чай за детоксикация помага на черния дроб, бъбреците и лимфата да изпълняват правилно функциите на тялото си.
 • Той може също да се консумира за увеличаване на метаболизма на тялото и 3 чаши от тази лекарствена напитка могат да се консумират от възрастен, за да се намалят всички здравословни проблеми.
 • Също така е полезно при лечението на рак, особено рак на стомаха и рак на гърдата.
 • Чаят работи за намаляване нивото на холестерола в организма, предотвратявайки няколко сърдечно-съдови заболявания.
 • Чаят от червена боровинка дори осигурява добра подкрепа на функционирането на черния дроб.
 • Жените, които страдат от болезнени периоди, могат да пият боровинков чай, за да получат облекчение.
 • Едно от основните предимства на червения чай е, че той третира UTI. Чай от червена боровинка работи като почистващ агент и прочиства бактериите от пикочните пътища, предотвратява и лекува UTI на свой ред.

Сок от червена боровинка

Боровинките са богати на антиоксиданти, особено проантоцианидини, които са отговорни за нейния жив цвят.

Антиоксидантите завладяват свободните радикали, които са частици, които увреждат ДНК и могат да допринесат за сърдечни заболявания, рак и други състояния.

Можете да получите боровинки  сок, както и в концентрирани форми. Много сокове съдържат смес от боровинки, богат на витмин C. Следователно, се стреми към марка, която съдържа минимално количество добавена захар.

Предотвратява инфекции на пикочните пътища

Няколко проучвания показват, че червената боровинка помага за отстраняване на инфекциите на пикочните пътища, особено при жени, които имат анамнеза за повтарящи се инфекции, според Медицинския център на университета в Мериленд.

В едно проучване сокът от червена боровинка намалява броя на потенциално вредните бактерии в пикочния мехур в сравнение с плацебо при по-възрастните жени.

Проучване, публикувано във вестник „Университет по урология“ от февруари 1998 г., открива, че сокът от червени боровинки променя структурата на Е. coli – виновникът зад повечето инфекции на пикочните пътища – и предотвратява прикрепянето на бактериите към клетките на уринарния тракт.

Повишава здравето на сърцето

Пилотно проучване, представено на срещата на Американското химическо дружество през 2003 г., съобщава, че консумацията на сок от червени боровинки увеличава липопротеините с висока плътност – добрия холестерол – който поддържа здравето на сърцето.

Според Института за червени боровинки боровинките съдържат високи концентрации на флавоноиди, които могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания и за стимулиране на циркулацията.

В допълнение, фенолите в боровинките могат да помогнат да се предотврати образуването на кръвни съсиреци, които причиняват удари.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Източници:

 1. http://nccam.nih.gov/health/cranberry
 2. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/8722?manu=&fgcd=&ds=
 3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16055161
 4. http://cid.oxfordjournals.org/content/38/10/1413.long
 5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12058989

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button