7 Изключителни Ползи от Ленено масло

Ползите за здравето от лененото масло включват способността му да предпазва организма от рак, предотвратява преждевременното стареене, засилва имунната система.

Има редица клинични ползи от ленените семена са многобройните си ползи за здравето, които включват осигуряване на обилна доза протеини и фибри, намаляване на апетита и подпомагане на контрола на теглото.

Подобрява здравето на сърцето чрез намаляване на холестерола, регулира храносмилането, намалява възпалението и подагра.

То регулира хормоните при жени след менопаузата, предотвратява различни стомашно-чревни заболявания и също така оказва положително влияние върху здравето на очите.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какво е ленено масло?

Ленено масло е известно на хората за изненадващо дълго време. Ленът, който е научно известен като Linum usitatissimum, има много приложения и е бил част от различни култури по света от хиляди години насам.

Има над 3950 клинични проучвания в САЩ за ползите му върху здравето.

Той се култивира по целия свят, въпреки че първоначално най-вероятно е дошъл от средиземноморския регион.

Най-големите световни производители на ленено масло, което е концентрирано растително масло, обикновено получено от лен, са Канада, Русия, Франция и Аржентина.

Очевидно е, че е много гъвкаво растение, тъй като расте в такива разнообразни климати, но също така е изключително полезно.

От хиляди години маслото се използва не само като основна съставка в бельото, но и като много полезен и леснодостъпен хранителен източник.

Сега лененото масло, богато на омега-3 мастна киселина, е една от най-често срещаните алтернативи на традиционното растително масло, отчасти защото има впечатляващия списък от ползи за здравето.

Докато спално бельото е основната област, в която ще срещнете лен, хранителният и диетичен пазар по цялото земно кълбо започва да все по-често да използва лененото масло.

Научни ползи за здравето на ленено масло

Нека да разгледаме някои от тези интригуващи ползи за здравето на лененото масло!

1. Нива на холестерола

От всички растителни масла на пазара, лененото масло всъщност има най-високо съдържание на омега-3, което е много важно.

Докато и двете форми на холестерол са необходими в организма, омега-3 се счита за „добрата“ форма.

Клинично проучване от 2019 година доказва ползите му при холестерол.

Омега-3 мастната киселина помага да се отстрани лошата форма на холестерол (LDL) и също увеличава здравословното равновесие на холестерола във вашето тяло.

Това означава, че няма да имате толкова много натрупване на плака по стените на артериите и кръвоносните съдове, като по този начин намалявате кръвното налягане, намалявате шансовете си за развитие на атеросклероза и ефективно предотвратявате сърдечните атаки и инсулти.

С други думи, пазете сърцето си с ленено масло!

Свързана статияКакви са препоръчителните нива на холестерола по възраст?

2. Предотвратяване на рака

Един от другите важни елементи на лененото масло е високото му антиоксидантно съдържание.

Лененото масло е богато на растителни стероли, известни също като фитостероли.

В едно проучване върху животни, на мишки се дава 0,3 ml ленено масло за 40 дни. Установено е, че предотвратява разпространението на рак и растежа на белодробни тумори .

В друго проучване от 2011 година за малки животни е показано, че лененото масло блокира образуването на рак на дебелото черво при плъхове/

Те действат като много мощни антиоксиданти, което означава, че  могат да се предотврати увреждането на свободните радикали на нашите здрави клетки в различни части на тялото, включително превръщането им в ракови клетки.

 3. Храносмилателмата система

Високото съдържание на фибри в лененото семе означава, че храносмилателната система е регулирана.

Фибрите помагат за движението на изпражненията и преместването им през храносмилателния тракт, като по този начин предотвратяват запек, както и диария, тъй като абсорбират воднистите изпражнения.

Освен това, лигнаните са способни да намалят шансовете ви за рак на дебелото черво!

Поддържането на достатъчно фибри във вашата диета е важно и за холестерола.

В маслото няма много фибри, но самите семена са пълни с него!

4. Здравето на очите

Някои от хормоните в лененото семе влияят върху количеството течност в очите ви, което може да бъде много досадно състояние. Той може също така да предотврати по-сериозни форми на това състояние, като синдрома на Sjogren.

5. Възпаление

Противовъзпалителният капацитет на лененото масло може да предотврати различни форми на възпаление в тялото, включително естествените болки в ставите и мускулите, както и по-сериозни състояния като артрит и дори подагра!

Един анализ на 20 клинични проучвания показа, че лененото масло не оказва влияние върху възпалението.

Независимо от това, той значително намалява нивата на С-реактивен протеин, маркер, използван за измерване на възпалението, при хора със затлъстяване

Ленено масло е естествен противовъзпалителен агент, така че не забравяйте да го включите в диетата, ако страдате от тези видове състояния.

6. Болестта на Крон

Въпреки че вече покрихме част от гастроинтестиналните ползи от лененото масло, болестта на Крон е състояние, което засяга хора по целия свят.

Изследването на лененото масло показва положителна връзка между възпалението на дебелото черво и чревния тракт с консумацията на това масло.

7. Жени след менопаузата

След като жените преминават през менопаузата, телата им се променят драматично, особено в баланса на техните хормони, като естроген.

Лигнаните в лененото масло, секоизоларицирезинол, матарецинол и пинорезиснол, имат ефект върху хормоналния баланс, като по този начин помагат много жени в постменопауза да са по-добре и да се борят по-малко с колебанията на естроген в тялото си.

Ленено масло срещу рибено масло

Лененото масло и рибеното масло съдържат омега-3 мастни киселини . Трите типа омега-3 мастни киселини, участващи в човешката физиология, са ALA, EPA и DHA:

  • Ейкозапентаенова киселина (ЕРА): Необходима за физическо и психическо здраве, този тип се среща главно в рибата и рибеното масло.
  • Докозахексаенова киселина (DHA): Особено важно за вашето тяло и необходимо за различни телесни функции, включващи мозъка, кръвоносните съдове и имунната система. Намира се в черупчести мекотели, риба и рибено масло.
  • Алфа-линоленова киселина (ALA): Това е единственият омега-3, открит в растения като ленено семе, рапица, соя, конопени семена, орехи и подобрени храни. Когато консумирате ALA, тялото ви го превръща в СИП и след това в крайна сметка в DHA.

Лененото масло е богато на ALA, но няма EPA и DHA. Тялото може да приеме АЛА и да го превърне в DHA и ЕРА, двете омега-3, които се намират в рибеното масло.

Това се постига чрез действието на ензими, известни като елонгази и десатурази. Този коефициент на преобразуване зависи от вашата диета и здравето на вашия храносмилателен тракт.

Ленено масло съдържа 50% до 60% омега-3 мастни киселини под формата на ALA.

Рибеното масло естествено съдържа както EPA, така и DHA. EPA и DHA са най-полезните от омега-3 мазнините, но ние не сме склонни да ги набавим много в нашата диета, така че телата ни ги произвеждат и от по-разпространеното ALA, което е едно от най-важните семена от ленено семе.

Как да изберем и използваме ленено масло

Най-добре е да закупите студено пресован и органичno ленено масло от широко популярни марки.. Независимо  коя марка избирате, лененото масло трябва да се съхранява в непрозрачна бутилка (обикновено черна), за да се намали окисляването.

Естествените масла предлагат ценни лигнани в допълнение към ALA.

Можете също така да купувате ленено масло под формата на капсула, ако искате да избегнете вкуса, но препоръчвам да закупите под формата на масло.

Може да се използва на мястото на други масла за салатни  и сосове. Също така е вкусно и често се използва в сладкиши и протеинови шейкове.

Подобно на брашно от ленено семе, маслото може да се добави към кисело мляко или овесена каша.

Смесването на лененото масло с кисело мляко или извара помага да се емулгира маслото, да се подобри храносмилането и метаболизма му от тялото.

Комбинацията от органично ленено масло и органично извара е всъщност част от противораковото лечение, известно като  Будвиг.

Ленено масло може да се използва на мястото на маслото върху ориз, картофи или препечен хляб, за да се получат всички огромни ползи от лененото масло.

Възможни странични ефекти и взаимодействия

Добавките от ленено масло изглеждат добре поносими, като се съобщава за малко нежелани реакции от лененото масло.

Ленено масло е вероятно безопасно за повечето хора, когато се приема през устата в подходящи количества.

Големи дози от две супени лъжици (30 грама) ден могат да причинят раздразнени изпражнения и диария.

Ако сте лекувани с някое от следните лекарства, не трябва да използвате масло от ленено семе или други добавки от омега-3 мастни киселини, преди да сте говорили с лекар:

  • Препарати за разреждане на кръвта (антикоагулант): Омега-3 мастни киселини могат да засилят ефектите на лекарствата за разреждане на кръвта.
  • Лекарства за понижаване на кръвната захар: Омега-3 мастни киселини добавки могат да повишат нивото на кръвната захар на гладно, което може да увеличи нуждата Ви от лекарства.
  • Циклоспорин: Приемът на омега-3 мастни киселини при лечение с циклоспорин (Sandimmune) може да намали токсичните странични ефекти, свързани с това лекарство при пациенти с трансплантация, като високо кръвно налягане и увреждане на бъбреците, но също така може да има нежелани ефекти.

  zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

  • Oomen, C. M., Ocke, M. C., Feskens, E. J., Kok, F. J., and Kromhout, D. alpha-Linolenic acid intake is not beneficially associated with 10-y risk of coronary artery disease incidence: the Zutphen Elderly Study. Am J Clin Nutr. 2001;74(4):457-463. View abstract.
  • Клиника Майо, Ленено семе и ленено масло – https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-flaxseed-and-flaxseed-oil/art-20366457
  •  

Актуализация на статията на 10 Октомври, 2019.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button