7 Ползи от Ряпа дайкон

 Някои от най-важните ползи на Дайкон включват способността му да предотвратява някои видове рак, да стимулира имунната система.

Той намалява възпалението, подобрява храносмилането, използва се да детоксифицира организма, да укрепва костите, да подпомага здравето на дихателните пътища и да стимулира загубата на тегло.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Ползи за здравето от Дайкон

Нека да разгледаме по-отблизо ползите за здравто от дайкон:

Здравето на дихателните пътища

Комбинацията от антибактериална и антивирусна дейност с отхрачващи свойства на соковете от дайкон го правят идеален за почистване на дихателните пътища.

Ако имате излишно гниене или слуз в дихателните пътища, дайкон може да улови бактериите и да ги пребори. Сокът от дайкон не само изчиства храчките, но също така елиминира бактериите и другите патогени.

Здравословно храносмилане

Сокът на дайкон  също е показал, че притежава подобни ензими на тези, открити в човешкия храносмилателен тракт, включително амилаза и естераза. Те могат да улеснят по-ефективното разграждане на сложни въглехидрати, протеини и мазнини . Това може да намали запека и да увеличи ефективността на усвояване на хранителните вещества в червата.

Детоксикация на тялото

Дейкон отдавна е известен като диуретик по природа, което означава, че стимулира уринирането. Това помага да се поддържат бъбреците чисти и да функционират на високо ниво чрез стимулиране на елиминирането на излишните токсини, мазнини и дори вода чрез уриниране.

Предотвратяване на рака

Дейкон има не само високо съдържание на хранителни вещества, но и притежава определени антиоксидантни фенолни съединения, за които е доказано, че намаляват различни видове рак на стомаха. Нитрозаминът е специфичните съединения, открити в дейкон, които предотвратяват развитието на много ракови причинители.

Имунна система

Високата концентрация на витамин С в дайкон го прави идеален партньор за вашата имунна система, тъй като стимулира производството на бели кръвни клетки и спомага за ускоряване на изцелението и ремонта в клетките и тъканите на тялото. Листата са най-богатият източник на витами – C.

Противовъзпалително действие

Изследванията показват, че нивото на противовъзпалителните съединения, открити в сока на дайкон и нормалните корени и листа, може значително да намали възпалението в тялото, което води до по-здраво сърце, по-малък шанс за развитие на артрит, oблекчава дискомфорта и болката от наранявания и напрегнати мускули.

Здравето на костите

Както повечето други кръстоцветни зеленчуци, дайкон  е богат източник на калций, който е от съществено значение за здравето на костите. Ако сте изложени на риск от развитие на остеопороза или сте започнали да усещате болката , добавянето на  дайкони и калций към вашата диета може определено да подобри вашите състояния и да забави естествения процес на стареене.

Отслабване

Ниското калорийно и холестеролно естество на зеленчука, съчетано с високо съдържание на фибри и хранителни вещества, го прави помощ за отслабване, тъй като  дава основните хранителни вещества за деня, без да увеличавате значително количеството консумирани калории или холестерол в ежедневната ви диета.

Свързана статия41 тайни за това как бързо да отслабнем

Здравето на кожата

Маслото дайкон е сравнително рядко, но може да се приложи директно върху кожата за постигане на резултати против стареене.  Можете да предотвратите бръчките, да увеличите блясъка и циркулацията на кожата и дори да намалите появата на петна и възрасти.

Какво е Дайкон ?

Въпреки че репичките са доста разпространена Европа и Америка, дайкон е необичаен вид бяла, зимна ряпа, която расте предимно на Изток, а именно в Югоизточна и Източна Азия.  Дайкон се характеризира с големи, бързо растящи листа и дълъг, бял корен.

Технически се счита за кръстоцветен зеленчук и следователно има много от същите ползи в листата си като тези други популярни зеленчуци, но също така има много хранителни вещества в корените си, които обикновено се накисват и ядат като зеленчук в Япония, Китай .

Дайкон също се използва често, под формата на кубчета като съставка в супи, салати, къри, оризови ястия и различни подправки, докато листата често се консумират като типични зелени салати . Сокът се продава най-често като здравословна напитка за широк спектър от заболявания.

Впечатляващите качества на дайкона, включително ниските нива на енергията на храната и високото съдържание на хранителни вещества, които го правят изключително търсена съставка в много храни, а ползите от дайкон за здравето са добре познати от стотици години.

Как да се готви Дайкон ?

Както и при другите репички, изобилието от кулинарна употреба за дайкон е безкрайно.

Той може да бъде приготвен по много начини, като чудесно допълнение към любимите ви супи, ястия или месни ястия.

Можете да се пече, да се готви, вари, печене или да се направи на пара, точно както бихте моркови. Дайкон се ползва и като заместител на рецепти, които изискват други видове репички. Той е изключително универсален.

Както бе споменато по-горе, листата на дайкон не трябва да се оставят, тъй като са също толкова хранителни , колкото коренът.

Въпреки това, те се използват най-добре свежи, в идеалния случай в деня, в който са закупени.

Ако това не е възможно, можете просто да ги запазите: просто овлажнете листата в солена вряла вода и замразете. След това можете да ги използвате по всяко време, като допълнение към супата.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button