Банани: 10 ползи за здравето, факти, изследвания

Бананите са едни от най-широко употребяваните плодове в света по основателни причини. Бананите може  да помогнат за понижаване на кръвното налягане и намаляване на рисковете от рак и астма.
Днес бананите се отглеждат в най-малко 107 страни и са на четвърто място сред световните хранителни култури, които носят най-много дохиди. Американците консумират повече банани, отколкото ябълки и портокали.

В свят , в който се консумира толкова много банани, не е изненадващо, че хората задават въпроса: Бананит полезни ли са за нас?

В тази статия ще разгледаме потенциалните ползи за здравето от бананите, като подобряване на сърдечната дейност. Ще покажем редица ползи за здравето от банана.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Възможни ползи за здравето от бананите

По-долу са изброени възможните ползи за здравето, свързани с бананите. Важно е да се отбележи, че са необходими по-висококачествени проучвания, преди тези връзки за зравето да се окажат окончателни.

1.)  Кръвно налягане

Поддържането на нисък прием на натрий е от съществено значение за понижаването на кръвното налягане, но също тала увеличаването на приема на калий може да бъде също толкова важно поради неговите вазодилатационни ефекти. Според Националното проучване за изследване на здравето и храненето, по-малко от 2% от хората отговарят на дневната препоръка за 4700 mg.

Също така е важно да се отбележи, че високият прием на калий е свързан с 20% понижен риск от смърт.

Свързана статияХипертония: Причини, симптоми и лечения

2. ) Асмма

Проучване, проведено от Краският колеж в Лондон, установява, че децата, които ядат само един банан на ден, имат 34% по-малък шанс да развият астма. ( изследване )

3. ) Рак

Консумирането на банани, портокали и портокалов сок през първите две години от живота може да намали риска от развитие на детска левкемия. Като добър източник на витамин С, бананите могат да помогнат за борбата с образуването на свободни радикали, за които е известно, че причиняват рак. Високите количества фибри от плодове и зеленчуци, като банани, са свързани с понижен риск от колоректален рак.

4.) Сърдечно съдова недостатъчност

Съдържанието на фибри, калий, витамин С и В6 в бананите поддържа здравето на сърцето. Увеличаването на приема на калий заедно с намаляването на приема на натрий е най-важната хранителна промяна, която човек може да направи, за да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, според Марк Хюстън, асоцииран клиничен професор по медицина в Vanderbilt Medical School и директор на Института по хипертония в болница „Св. Томас“ в Тенеси.

В едно проучване тези, които консумират 4069 mg калий на ден, имат 49% по-нисък риск от смърт от исхемична болест на сърцето в сравнение с тези, които консумират по-малко калий (около 1000 mg дневно).

Високите прием на калий се свързват и с намален риск от инсулт, защита от загуба на мускулна маса, запазване на минерална плътност и намаляване на образуването на камъни в бъбреците.

5. ) Диабет

Проучванията показват, че диабетици тип 1, които консумират храна с високо съдържание на фибри, имат по-ниски нива на кръвната глюкоза, а диабетици тип 2 може да подобрят чрез тях кръвната захар, липидите и нивата на инсулина. Един банан осигурява около 3 грама фибри.

Препоръчват 21-25 г / ден за жените и 30-38 г / ден за мъжете.

 
6. ) По-добра храносмилателна система

Нежни храни като ябълков сос и банани се препоръчват за лечение на диария. Те са част от подход, известен като диета BRAT; Това означава банани, ориз, ябълки и тост.

Електролитите като калий се губят в големи количества по време на пристъпи на диария и могат да накарат хората да се чувстват слаби. Бананите могат да заменят тези загубени хранителни вещества.

Бананите също могат да помогнат за насърчаване на редовното изхождане и за попълване на калиевите магазини.

7.) Запазване на паметта и повишаване на настроението

Бананите съдържат и триптофан – аминокиселина, която според проучванията играе роля в запазването на паметта и стимулирането на настроението ви.

Бананите са богати на минерали, наречени калий. Този минерал е важен, тъй като спомага за поддържането на нивата на течности в организма и регулира движението на хранителни вещества и отпадъчни продукти във и извън клетките.

Бананите са полезни за здравето заради Калият

Бананите са с високо съдържание на калий и съдържат добри нива на протеини и диетични фибри.

Калият също помага на мускулите да се свиват и нервните клетки да реагират. Той поддържа сърдечната дейност редовна и може да намали ефекта на натрий върху кръвното налягане.

Калият може да намали риска от формиране на бъбречни камъни с възрастта на хората. На свой ред здравите бъбреци гарантират, че в организма се съхранява правилното количество калий.

Един банан съдържа 422 милиграма калий.

Свързана статияТоп 10 богати на калий храни + калиеви ползи

Хранителен профил на бананите

Една порция банан се счита за около 126 грама. Една порция банан съдържа 110 калории, 30 грама въглехидрати и 1 грам протеин. Бананите са естествено без мазнини, холестерол и натрий.

Бананите осигуряват разнообразие от витамини и минерали:

Витамин В6 – .5 mg
Манган – .3 mg
Витамин С – 9 мг
Калий – 450 mg
Диетични фибри – 3g
Протеин – 1 g
Магнезий – 34 mg
Фолат – 25,0 мкг
Рибофлавин – .1 mg
Ниацин – .8 mg
Витамин А – 81 IU
Желязо – .3 mg

Препоръчваният прием на калий за възрастни е 4,700 милиграма на ден.

Включване на повече банани във вашeто хранене

Свежите банани се предлагат целогодишно. За разлика от други плодове, процесът на узряване на бананите не се забавя, след като се оберат. Бананите трябва да се съхраняват при стайна температура.

Колкото по-топло е , толкова по-бързо банани ще узреят. Въпреки това, за да се забави узряването, бананите трябва да бъдат охладени. Външната кора на банана ще потъмнее, но самият банан ще остане непокътнат по-дълго.

За да насърчите по-бързото узряване, поставете банана в кафява хартиена торбичка на стайна температура.

През 2008 г. популярната диета, известна като „сутрешна бананова диета“, препоръчва да ядете банан сутрин заедно с вода, да не пропускате обяд и да вечеряте преди 20:00.

Добавете нарязан банан към сутрешната си зърнена  закуска.

Добавете нарязан банан на сутрешната си зърнена или овесена каша или вземете банан с вас на път за работа или училище за здравословна, удобна закуска.

Рискове и предпазни мерки

Бета-блокерите, вид медикаменти, които най-често се предписват за сърдечни заболявания, могат да повишат нивата на калий в кръвта. Висококалиевите храни като банани трябва да се консумират умерено, когато приемат бета-блокери.

Консумирането на твърде много калий може да бъде вредно за тези, чиито бъбреци не са напълно функционални. Ако бъбреците ви не могат да отстранят излишния калий от кръвта, това може да е фатално.

Д-р Петър S. Gelfand, който практикува вътрешна медицина в Лонг Бийч Ню Йорк, казва:

„Някои лекарства, използвани за сърдечни заболявания и хипертония, имат потенциала да повишат нивата на калий. Примери включват някои бета-блокери като лабеталол, лекарства, които действат чрез блокиране на действията на хормона алдостерон, като лизиноприл и лосартан и някои диуретици като спиронолактон Еплеренон. Това е само частичен списък и трябва да се консултирате с Вашия лекар, ако нивото на калий стане притеснение. „

Някои хора могат да имат алергия към банани. Ако някой с бананова алергия яде банан, той може да усети симптоми в устата и гърлото като сърбеж, уртикария, подуване и хрипове.

Бананите могат да предизвикат мигрена при някои хора. Хората, които често изпитват мигренозно главоболие, се препоръчват да ядат не повече от половината банан дневно.

Бананите също съдържат много фибри. Храненето с твърде много фибри може да доведе до подуване, газове и стомашни спазми.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button