Червена Детелина: Какви вреди и противопоказания има?

Червената детелина е една от най-ползите билки, които може да приемате.

В статията ще научите защо и какви са доказаните ползи !

Има ли вреди и противопоказания червената детелина?

Въпреки че повечето доклади за червената детелина са положителни, някои хора изпитват някои нежелани реакции, включително гадене, мускулни болки, главоболия и тежки периоди при някои жени.

Лечебните количества червена детелина се считат за безопасни, но е важно да не се консумират твърде много, тъй като то може да е токсично.

Можете да използвате изсушените листа, за да приготвите вкусен, сладък чай и да имате редица мощни ефекти върху тялото .

Открихме в едно проучване и тази информация за странични ефекти:

  • естроген-подобни ефекти (подуване на корема, чувствителност на гърдите, нередовни менструални периоди, намалено сексуално желание, наддаване на тегло, промени в настроението )
  • обрив.
  • мускулна болка.
  • главоболие.
  • гадене.
  • вагинално кървене / зацапване.

Проучването ще намерите тук.

Какви са ползите от червената детелина

Някои от най-интересните ползи за здравето на червената детелина включват способността й да третира естрогенните дисбаланси,.

Тя има ползи при: понижаване холестерола, стимулира уринирането, засилва кръвообращението, укрепва костите, защитава имунната система, намалява хипертонията и подпомага сърдечно-съдовата система.

Днес най-често се правят научни проучвания от изофлавон от червена детелина, като хранителни добавки при симптоми на менопауза, висок холестерол или остеопороза.

Какво е Червена детелина?

Носейки научното име Trifolium pratense, червената детелина е малко,  целогодишно растение, което цъфти в цяла Европа и Западна Азия, както и в някои части на Африка.

Цветовете са малки и розово-лилави и поради бързия си растеж и висока хранителна стойност те често се използват като фураж за животни.

Въпреки това, тя традиционно се използва в някои части на Европа и Азия за лечение на много здравословни проблеми.

Червената детелина обикновено се консумирана под формата на чай и е нараснала популярност през последните години, след като са били открити много ползи за здравето, свързани с билката.

Фитестеролите, антиоксидантите и противовъзпалителните вещества, открити в листата и цветята, може да се приготви много мощен екстракт от червена детелина.

Говорейки за билката, нека да разгледаме по-отблизо многото ползи за здравето на червената детелина.

Ползи за здравето от червена детелина

Научни проучвания направени върху червена детелина показва, че е само минимално ефективен за намаляване на симптомите в менопаузата, като горещи вълни:

  • Преглед на научната литература, във Вестник на здравето на жените  установено, че три от четири клинични проучвания не показват значителна разлика между червена детелина и плацебо за намаляване на горещите вълни. 
  • в едно пробно проучване, където жените приемат добавки от изофлавони с червена детелина срещу плацебо, жените, които приемат добавката, загубили значително по-малка костна плътност в сравнение с жените, приемали плацебо.

Ползите от червената детелина са огромни, нека разгледаме най-добрите от тях:

При хипертония

Някои от уникалните свойства на червената детелина включват способността й да намалява възпалението на цялото тяло, особено в сърдечно-съдовата система.

Изследванията свързвани с употребата на чай от червена детелина, показват значително намаляване на напрежението на артериите и кръвоносните съдове, като по този начин се намалява кръвното налягане.

Това може да помогне за предотвратяване на коронарна болест на сърцето и различни други сърдечно-съдови заболявания.

За Имунна система

Ако консумирате  малките пловове на червенa детелинa, има много по-голяма вероятност да получите висока доза витамин С, отколкото ако консумирате чай.

Витамин С е мощен бустер на имунната система и може да спомогне за стимулиране на производството на бели кръвни клетки.

Инфекции

Ако консумирате листата под формата на чай, тогава можете да получите здравословна доза антиоксиданти.

Антиоксидантите могат да неутрализират свободните радикали, които причиняват дегенеративни заболявания и клетъчна мутация.

Общият имунен тласък на червената детелина включва предотвратяване на инфекциите, вирусни и бактериални.

Менструация и менопауза

Хормоналните въздействия на червената детелина са значителни, особено за жените.

Изофлавоните, намиращи се в червена детелина, имитират естроген, така че за тези жени, които  се борят да поддържат нивата на естроген, именно червената детелина може да помогне да се балансират хормоналните им смени и да се предотврати промяната на настроението, както и да се намали болката в гърдите.

Това важи за жени, подложени на ПМС, както и за менопауза, тъй като и двете  да причинят опасни или непредвидими колебания в нивата на хормоните.

Предотвратяване на рака

Червената детелина е полезна не само за жените, но и за предотвратяване на рака, тя е изключително важна за мъжете.

Ракът на простатата е една от най-опасните форми на рак при мъжете и някои от съединенията, намерени в червена детелина, могат да блокират определени ензими, които могат да причинят растеж на простатата.

Въпреки че някои форми на разширяване на простатата са доброкачествени, намаляването на размера на простатата винаги е добро нещо за дългосрочното мъжко здраве.

Свързана статия:Рак: факти, причини, симптоми и изследвания

Понижаващи холестерола свойства

Ако се борите да поддържате здравословни нива на холестерола, значимо увеличавате шансовете си на сърдечни пристъпи и инсулти в резултат на атеросклероза.

Ето защо всичко, което може да понижи нивата на холестерола, е ценно и изследванията показват, че нивата на LDL холестерола могат да бъдат намалени чрез добавяне на червена детелина.

Кръвообръщение

Освен това, кумарините, открити в червена детелина, показват, че поддържат гладко течаща кръвта и стимулират здравословното кръвообращение, предотвратявайки по-нататък високото кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания.

Детоксикирайте тялото

Ако искате да  детоксикирате тялото си и да изчистите системата си от излишни токсини и соли, нищо не работи по-добре от диуретик.

Червената детелина е свързана с увеличаването на уринирането, като по този начин спомага за освобождаването на излишната вода, токсините и дори мазнините от тялото.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Използвани научни проучвания за статията:

https://www.rxlist.com/consumer_red_clover/drugs-condition.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16645539

http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productid=107&pid=33&gid=000270

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button