6 невероятни ползи на здравеца: За болно сърце и лечение на стомаха

Някои от най-интересните ползи за здравето на здравеца включват способността му да намалява възпалението, да подобрява здравето на бъбреците, да облекчава болката, да намалява стреса, да укрепва имунната система и да улеснява храносмилането.

Каква билка е здравецът ?


Името здравецът всъщност е съвсем общо и не уточнява конкретен вид растение, тъй като повече от 200 вида попадат под този широк термин. Тук обсъждаме Geranium pelargonium, известен също като здравец с розов цвят, който е единственият известен вид, който може безопасно да се консумира.

Това вечнозелено многогодишно растение е всъщност идваот южната част на Африка, но в някои случаи е изнасяно в целия свят като популярни градинско растения, но също и като лечебна билка.

Етеричното масло от цветове също е силно търсено заради ползите за здравето. Растенията от германий имат пет цвята и листата обикновено сана дълги стъбла; Листата са основните лечебни елементи в традиционната медицина и се използват предимно за приготвяне на приятен чай, който има лек намек за роза.

За първи път билката е била донесена в Европа през 17-и век и сега са широко разпространени в целия свят. За разлика от много други билкови лекарства, няма голямо кулинарно приложение  и те почти се използват изключително за декорация или за техните медицински ползи. Нека да разгледаме по-отблизо някои от тези важни ползи за здравето на здравец.

Ползи за здравето и приложение на здравец


Ползите от здравец са огромни, не напразно е наречено с това име, но ето някои от тях:

Потискане на стреса

Ползата на здравеца върху нервната система е добре известен и растението е използвано за това от стотици години.

Ако приготвите листата на растителното, можете да направите вкусен чай, който има успокояващи свойства, дължащи се от неговите органични съединения и химикали, които влияят положително на ендокринната система и помагат да се балансират хормоните, които предизвикват стрес и тревожност.

Една бърза чаша чай, когато сте подложени на стреса, може бързо ще облекчи неприятните настроения и стрес.

Противовъзпалителни свойства

Едно от другите обичайни приложения на здравеца е облекчаване на възпалението в тялото.

Ако страдате от възпалени стави, болки в мускулите или дори от вътрешно възпаление на червата или сърдечно-съдовата система, лесно приготвеният чай може бързо да облекчи този дискомфорт и да намали напрежението в чувствителните зони на тялото ви.

Болкоуспокояващо средство

Въпреки че е доста подобно на противовъзпалителните свойства, аналгетичната способност на здравеца го прави популярен традиционен лек за главоболие и други наранявания.

Ако страдате от хронична болка или мигрена, изследванията показват, че чайят може да освободи ендорфини и да облекчи болката доста бързо. Този ефект е относително лек и не трябва да се разчита за трайно облекчаване на болката.

За здравето на бъбреците

Въпреки че все още се изследват точните химични своиства, някои от летливите съставки на здравеца могат да подобрят здравето на бъбреците и да стимулират уринирането, което помага за детоксикацията на организма и премахва излишните соли, мазнини и вода от тялото.

Това може да помогне да се намали напрежението на бъбреците и да се яремахнат токсините .

Помощ за имунната система

Гераниумът има естествени антисептични, антибактериални и противогъбични свойства, които го правят превъзходен при настинка и грип.

Приготвянето на чаша чай от здравец или дори дъвченето на листата може да помогне да приемете антибактериални съединения, които ще повишат силата на вашата имунна система и насърчат  бързото възстановяване от различни заболявания. Това може да помогне за предотвратяване отрицателното въздействие върху организма на вътрешните и външните патогени.

Храносмилане

Ако страдате от спазми, подуване на корема или обикновено разстроен стомах, пиенето на чаша чай от здравец може да бъде едно от най-лесните и най-безболезнени лекарства.

Благоприятните органични съединения, натрупани в здравец, бързо успокояват възпалението, премахват бактериите, които могат да причинят дискомфорт и да възстановят нормалната си стомашно-чревна система!

За сърцето

Билката действа изключително добре при проблеми със сърцето. Заменете вашето кафе, с чай то здравец, ако искате да имате здраво сърце.. При високо кръвно  може да ползвате здравец за неговото нормализиране.

Странични действия от здравец


Важно е да запомните, че само здравецът с аромат на рози може безопасно да се консумира. Вие трябва да сте абсолютно сигурни какъв тип използвате за билкови лекарства, ако не получавате вашите билки от професионалист.

Също така, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, преди да добавите здравец към вашите билкови добавки.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button