Туберкулоза: Как се открива туберкулоза + 4 Симптоми

Туберкулозата е инфекциозно заболяване, което обикновено засяга белите дробове. В сравнение с други заболявания, причинени от един инфекциозен агент, туберкулозата е вторият по големина убиец в световен мащаб.

През 2016 г. 1,8 милиона души са загинали от болестта, като 10,4 милиона са се разболели.

През 18-ти и 19-ти век епидемията от туберкулоза се разраства в цяла Европа и Северна Америка, преди германският микробиолог Роберт Кох да открие микробните причини за туберкулоза през 1882 г.

След откриването на Кох, разработването на ваксини и ефективното лечение с лекарства доведе до убеждението, че заболяването е почти победено. Наистина, в един момент Обединените нации прогнозираха, че туберкулозата (ТВ) ще бъде елиминирана по целия свят до 2025 г.

Въпреки това, в средата на 80-те години случаите на туберкулоза започнаха да се увеличават в световен мащаб, до такава степен, че през 1993 г. Световната здравна организация (СЗО) обяви, че туберкулозата е в извънредна ситуация; Първият път, когато заболяването е било означено като такова.

За щастие, с правилното лечение, по-голямата част от случаите на туберкулоза са лечими. Случаите на туберкулоза са намалели в Съединените щати от 1993 г. насам, но болестта остава безпокойство. Без подходящо лечение, до две трети от хората, болни от туберкулоза, ще умрат.

Как се открива туберкулоза

За да се провери за туберкулозата, лекарят ще използва стетоскоп, за да чуе белите дробове и да провери за подуване на лимфните възли. Те ще попитат за симптомите и медицинската история, както и за оценката на риска от експозиция на туберкулоза на индивида.

ТБ най-често се диагностицира чрез кожен тест, включващ инжекция в предмишницата.

Най-честият диагностичен тест за туберкулоза е кожен тест, при който се прави малко инжектиране на PPD туберкулин, екстракт от бактерията на ТБ, точно под вътрешната предмишница.

Мястото на инжектиране трябва да се провери след 2-3 дни и ако твърда, червена бучка и се надуе до определен размер, то вероятно е налице туберкулоза.

За съжаление, кожният тест не е 100 процента точен и е известно, че дава неправилни положителни и отрицателни показания.

Има обаче и други тестове, които са на разположение за диагностициране на туберкулозата. Кръвни тестове, рентгенография на гръдния кош и тестове за храчки могат да се използват за тест за наличие на туберкулозни бактерии и могат да се използват заедно с кожен тест.

Бързи факти за туберкулозата

Ето някои ключови факти за туберкулозата. По-подробна информация и помощна информация е в главната статия.

 • Световната здравна организация изчислява, че 9 милиона души годишно се разболяват от туберкулоза, като 3 милиона от тези „пропуснати“ от здравните системи
 •  Туберкулоза е сред първите три причини за смърт при жени на възраст от 15 до 44 години
 • Симптомите на туберкулозата (кашлица, треска, нощни изпотявания, загуба на тегло и др.) Могат да бъдат леки в продължение на много месеци, а хората, болни от туберкулоза, могат да заразят до 10-15 други хора чрез тесен контакт в продължение на една година
 • Туберкулозата е въздушен патоген, което означава, че бактериите, които причиняват туберкулоза, могат да се разпространяват във въздуха от човек на човек.

Какво представлява туберкулозата?

Туберкулозата обикновено засяга белите дробове, въпреки че може да се разпространи в други органи около тялото.
Лекарите правят разграничение между два вида туберкулозна инфекция: латентна и активна.

ТВ обикновено засяга белите дробове, въпреки че може да се разпространи в други органи около тялото.

Латентна туберкулоза – бактериите остават в тялото в неактивно състояние. Те не причиняват симптоми и не са заразни, но могат да станат активни.

Активна туберкулоза – бактериите причиняват симптоми и могат да бъдат предадени на други хора.

Около една трета от населението на света се смята, че има латентна туберкулоза. Има 10% вероятност латентната туберкулоза да стане активна, но този риск е много по-висок при хора, които са компрометирали имунната система, т.е. хората, живеещи с ХИВ или недохранването, или хората, които пушат.

Туберкулоза засяга всички възрастови групи и всички части на света. Болестта обаче засяга най-вече младите хора и хората, живеещи в развиващите се страни. През 2012 г. 80% от докладваните случаи на ТБ са настъпили само в 22 страни.

Какво причинява туберкулоза?

Бактерията Mycobacterium tuberculosis причинява туберкулоза. Тя се разпространява във въздуха, когато човек с ТБ (чиито бели дробове са засегнати) кашлица, кихане, плюе, смях или разговори.

Туберкулоза е заразна, но не е лесно да се хване. Шансовете за улавяне на туберкулоза от човек, с когото живеете или с когото работите, са много по-високи, отколкото от непознат. Повечето хора с активна туберкулоза, които са получили подходящо лечение в продължение на поне 2 седмици, вече не са заразни.

Тъй като антибиотиците започват да се използват за борба с туберкулозата, някои щамове са станали резистентни към лекарствата. Мултирезистентна туберкулоза (MDR-TB) възниква, когато антибиотикът не успее да убие всички бактерии, като оцелелите бактерии развиват резистентност към този антибиотик и често други в същото време.

MDR-TB е лечимо само с помощта на много специфични анти-ТВ лекарства, които често са ограничени или не са лесно достъпни. През 2012 г. около 450 000 души са развили MDR-TB.

Кой е изложен на риск от туберколоза ?

Хората с нарушена имунна система са най-застрашени от развитие на активна туберкулоза. ХИВ потиска имунната система, което затруднява организма да контролира ТБ бактериите. Хората, заразени както с ХИВ, така и с туберкулозата, са около 20-30% по-склонни да развият активна туберкулоза, отколкото тези, които нямат ХИВ.

Установено е  също, че употребата на тютюн увеличава риска от развитие на активна туберкулоза. Повече от 20% от случаите на ТБ по света са свързани с тютюнопушенето.

Симптомите на туберкулозата

Докато латентната туберкулоза е без симптоми, симптомите на активна туберкулоза включват следното:

 • Кашлица, понякога с слуз или кръв
 • втрисане
 • умора
 • Треска
 • Загуба на тегло
 • Загуба на апетит
 • Нощни изпотявания

Туберкулозата обикновено засяга белите дробове, но може да засегне и други части на тялото. Когато туберкулоза настъпва извън белите дробове, симптомите варират съответно. Без лечение, туберкулозата може да се разпространи в други части на тялото чрез кръвообращението:

 • туберкулоза, заразяващо костите, може да доведе до болки в гръбначния стълб и унищожаване на ставите
 • туберкулоза, заразяващо мозъка, може да причини менингит
 • туберкулоза, заразяващо черния дроб и бъбреците, може да увреди техните функции за филтриране на отпадъците и да доведе до кръв в урината
 • туберкулоза, заразяващо сърцето, може да увреди способността на сърцето да изпомпва кръв, което води до състояние, наречено сърдечна тампонада, което може да бъде фатално

Лечение на туберкулоза

По-голямата част от случаите на туберкулоза могат да бъдат излекувани, когато правилното лекарство е на разположение и се прилага правилно. Точният тип и продължителност на антибиотичното лечение зависи от възрастта на пациента, общото му здравословно състояние, потенциалната резистентност към лекарствата, дали туберкулозата е латентна или активна и мястото на инфекцията (т.е. белите дробове, мозъка, бъбреците).

Хората с латентна туберкулоза може да се нуждаят от само един вид антибиотици za туберкулоза, докато хората с активна туберкулоза (особено MDR-TB) често се нуждаят от предписване на множество лекарства.

Антибиотиците обикновено се изисква да се приемат за относително дълго време. Стандартната продължителност на курса на антибиотици с ТБ е около 6 месеца.

ТВ лекарствата могат да бъдат токсични за черния дроб и въпреки че нежеланите реакции са нечести, когато се случват, те могат да бъдат доста сериозни. Потенциалните нежелани реакции трябва да бъдат докладвани на лекаря и те включват:

 • Тъмна урина
 • Треска
 • жълтеница
 • Загуба на апетит
 • Гадене и повръщане

Важно е всеки курс на лечение да бъде напълно завършен, дори ако симптомите на туберкулозата са изчезнали. Всички бактерии, които са преживели лечението, биха могли да станат резистентни към предписаното лекарство и биха могли да доведат до развитие на MDR-TB в бъдеще.

Може да се препоръча директно наблюдавана терапия (DOT). Това включва лекар, който поставя лекарството за туберкулоза, за да гарантира завършването на курса на лечение.

Предотвратяване на туберкулозата

Възможно е да се вземат няколко общи мерки, за да се предотврати разпространението на активна туберкулоза.

Ако имате активна туберкулоза, маска за лице може да ви помогне да намалите риска от разпространение на болестта на други хора.

Избягването на други хора, , ще помогне да се сведе до минимум рискът от заразяване с микроби. Носенето на маска, покриване на устата и вентилационните помещения също може да ограничи разпространението на бактерии.

Ваксинация срещу туберкулоза

В някои страни инжекциите с BCG се правят на деца, за да бъдат ваксинирани срещу туберкулоза. Тя се препоръчва за общо приложение в САЩ и Европа, защото не е ефективнапри възрастни и може да повлияе неблагоприятно на резултатите от диагностицирането на кожни тестове.

Най-важното нещо, което трябва да направите, е да завършите цели курсове с лекарства, когато те са предписани. MDR-TB бактериите са далеч по-смъртоносни от обикновените ТБ бактерии. Някои случаи на MDR-TB изискват широки курсове на химиотерапия, които могат да бъдат скъпи и да причинят тежки нежелани лекарствени реакции при пациенти.

Туберкулоза – видео за заразяване, симптоми и лечение

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button