Здравни проблеми

Винаги имате подут стомах? Ето 10 причини защо

Подуването на корема е толкова често срещано в наши дни, че е наречено „епидемия“. С диетата на повечето хора, високи нива на стрес, необходимост от ежедневни лекарства и излагане на различни замърсители, не е чудно, че страдат толкова хора от това.

Докато подутият стомах несъмнено е неудобство – когато дойде заедно с газове или необходимостта да бягате в банята –  неудобството може да е по-голяма, отколкото си мислите.

Подуване на корема понякога може да означава сериозни здравословни проблеми, които се крият под повърхността. Това е един от най-честите симптоми на кандида и води до други проблеми като храносмилателно разстройство, автоимунна реакция, алергия или дори рак в някои случаи.

Симптоми на подуване на стомаха


Просто казано, да бъдете „подути“ е усещането, че имате газове  в храносмилателната система, което кара стомаха ви да изпъква неудобно. Някои хора дори  се шегуват, че „изглеждат бременни“, когато подуването им става много лошо.

Наличието на подут стомах е различно от натрупването на действителна мастна маса около стомаха, тъй като подуването е временно и най-вече е причинено от запушване на въздуха около корема ви, което го разпръсква навън.

За щастие, в някои случаи издуване на корема не е нещо, за което да се тревожим. Обикновено то може да бъде премахнато, като направите някои прости промени в диетата и рутинните си, макар и не винаги. Заедно с чувство на пълна, газообразна и болезнена в корема си болка, трябва да проверите дали подутият ви стомах се появява едновременно с други симптоми в тялото.

Това може да ви покаже това, което причинява проблема, и дали това е достатъчно сериозно, за да  посетите  лекар.

Ако чуствате подуване на стомаха, проверете за други симптоми, включително:

 • Треска
 • Кожни обриви или копривна треска
 • Сърбеж в гърлото и други признаци на алергична реакция
 • Запек или диария
 • Повръщане или гадене
 • Кръв в урината или изпражненията
 • Неволно загуба на тегло
 • Болка около лимфните възли, включително в слабините, гърлото или под мишниците
 • Умора
 • Нередовни периоди
 • хемороиди

Какво причинява подуване на стомаха?


Има десетки различни прикрити причини, поради които може да се развие подуване на стомаха – алергии, хормонални дисбаланси, нарушения на щитовидната жлеза, проблеми с червата и други. Може да ви се струва трудно да достигнете до причина, но колкото повече информация можете да получите за реакциите ви по отношение на различните храни и обстоятелства, толкова по-добра идея ще имате за това, което задейства симптомите ви.

Самото подуване обикновено е проблем с храносмилането. Объркващо, но много различни неща могат да повлияят на здравето на червата, способността да метаболизират правилно храната и начинът, по който тялото ни естествено елиминира отпадъците.

Тъй като много различни фактори могат да допринесат за подуване на корема – включително някои, които изглеждат напълно несвързани, като сън или стрес – е възможно да се подуете по всяко време на деня или месеца.

Причини

Противно на това, което повечето хора мислят, подуването на корема не е същото като почкаването на тегло или дори „подуване от течности“. Течностите всъщност не могат да се натрупват в стомаха, въпреки че може да сте подути и да имате задържане на вода в други части на тялото си (Като глезените, лицето и краката), като същевременно имате стомашно подуване, ако имате състояние, което причинява и двете.

За много хора причината за прекомерния газ в червата се свежда до: недостатъчно протеиново храносмилане (причиняващо някои ферментиращи храни), неспособност да разграждат напълно захарта и въглехидратите (някои сложни захарни съединения се нуждаят от наличие на ензими, които да се усвояват напълно, които  могат да липсват) и дисбаланси в чревните бактерии. В храносмилателния тракт има трилиони здрави и нездравословни бактерии, които се конкурират и когато „лошите бактерии“ надвишават добрите по една или друга причина, дисбалансът може да доведе до подуване на стомаха и прекомерен газ.

Свързана статияБял равнец – цари от болки в корема до бяло течение

10 Възможни причини за подуване на стомаха


Ето 10 от най-честите причини за това:

Храносмилателни нарушения

Повечето хора, които страдат от  различни функционални стомашно-чревни нарушения като IBS, улцерозен колит и челюстични заболявания, имат подуване на корема, газове, раздуване и други симптоми. Оплакванията показват, че подуване на корема се наблюдава при 23% до 96% от хората с IBS, 50% при функционална диспепсия и 56% при хроничен запек.

Задържане на течности 

Понякога телесни течности могат да се съхраняват около тялото, включително близо до областта на корема или таза, което причинява прекомерно подуване и временно увеличаване на теглото.

Може да забележите, че бижутата и дрехите стават по-строги, допълнително подуване и болка около ставите или стягане в кожата. Това може да се дължи на чернодробно заболяване в някои случаи или рядко дори при рак.

Проверете за други признаци на чернодробна недостатъчност или хепатит, включително пожълтяване на кожата (жълтеница), промени в белия цвят на очите или болка в корема.

Дехидратация

Винаги ли забелязвате  в деня, след като сте яли солени храни или пиете алкохол, че в резултат се дехидратирате и подувате? Може да изглежда неумишлено, но колкото повече вода пиете (или консумирате във вода-тежки храни) , толкова по-малко се подуване. Дехидратацията и електролитните дисбаланси спират храносмилането и го затрудняват.

Когато тялото ви се опитва да се възстанови от това, че сте дехидратирани, то задържа водата, за да предотврати повторението на ситуацията отново – плюс това  може да се окажете, че сте със  запек. Това означава, че когато пиете  повече течности, това ще намали подуването.

Запек

Това може да е най-очевидната причина да имате подут стомах – трябва да отидете в банята! Запекът може да доведе до изпразване на изпражненията в червата, оставяйки ви чувство за болка, дискомфорт и газ. Най-големите причини за запек включват ядене на твърде малко фибри, не пиене на достатъчно вода, прекалено заседнал / избягване на физическа активност и стрес.

Свързана статияЗапек – най-мощните лекове събрани на едно място

Хранителни алергии или чувствителност

Често хранителните алергии, чувствителността или непоносимостта (като непоносимост към лактоза) са често срещани причини за газа и подуване на корема. Храните, които причиняват газ, включват млечни продукти, храни, съдържащи глутен (повечето хляб, тестени изделия, рула, зърнени храни и т.н.) и някои видове въглехидрати, наречени FODMAPs.

Има десетки други възможни прични за хранителни алергии (като миди, ядки, яйца), но вероятно ще знаете дали това е това, , тъй като обикновено симптомите са по-забележими. FODMAPs може да бъде трудно да се изключи, тъй като има толкова много различни видове и всеки е уникален по отношение на поносимостта.

Елиминиращата диета може да ви помогне да установите кои храни могат да причинят подуване (например ябълки или авокадо).

Бактериален свръхрастеж

Бактериалното свръхрастеж на тънките черва (SIBO) се дължи на високите нива на абнормни бактерии, живеещи в храносмилателния тракт, обикновено в червата (дисбактериоза), където те могат да се натрупват след приемане на антибиотици или поради възпаление и лошо храносмилане.

Обикновено, различните бактерии са в подходящ баланс в дебелото черво, което помага при усвояването на основни хранителни вещества, но когато вредните бактерии нахлуват и поемат, може да се появи увреждане на стомашната лигавица заедно с множество симптоми.

Някои храни могат да причинят симптоми на SIBO и свързаните с тях чувствителност в храносмилателния тракт, включително FODMAPS в някои случаи, които могат да ферментират ненормално по време на храносмилането.

 Инфекция

Може да получуте подут стомах, ако имате инфекция, защото това води до повишаване на нивата на възпаление, причинени от повишен брой бели кръвни клетки около тазовите, уринарните и стомашно-чревните органи. Проверете за признаци на повишена температура, зачервяване и болка, както и подути лимфни възли, които обикновено придружават сериозна инфекция.

Обструкция на червата

Понякога силно подуване на стомаха – заедно с запек, гадене и повръщане – се дължи на обструкция на червата, причинена от белези или тумор. Когато те растат и се притискат към червата, червата  блокират и се задържат в течност и изпражнения. Вие ще разберете лесно, ако причната е в това.

Хормонални промени

Хормоналните промени е известно, че причинява подуване на стомаха и храносмилателни проблеми, тъй като това ви прави податливи на запек и задържане на течности. Това е често срещано.

Подуването на стомаха преди или по време на менструация може да се различава в зависимост от Вашия цикъл, а някои жени изпитват тежко задържане на вода в продължение на две седмици.

Защо жените преживяват подуване преди, по време и след менструалния си цикъл? По време на ранните дни на женския цикъл, понякога наричан фоликулен етап, нивата на естроген се повишават, докато маточната обвивка се удебелява, подуването също може да стане по-силно, тъй като възниква овулация и се образуват повече течности и кръв.

Обикновено, когато една жена има менструация, тя изпитва проливане на излишната течност, тъкан и кръв, което обикновено води до подуване на корема.

 Рак

Въпреки че това не е причината за подуване на повечето хора, един  от признаците на рак в дебелото черво или матката е подуване на корема. Ето защо е важно да поговорите с лекар, ако сте опитали всички други начини за намаляване на подуване и храносмилателни проблеми, но все още не можете да намерите причината за това.

Кои храни са полезни и кои вредни за подут стомах ?


подуване-на-корема-и-запек-бременност

Диетата ви играе огромна роля при регулирането на това, колко въздух има в храносмилателния тракт. За да поддържате нещата „плаващи“ гладко, трябва да се храните с високо съдържание на фибри храни, около 25-30 грама всеки ден или дори повече.

Това не е прекалено трудно, когато ядете много храни, като включително зеленчуци, плодове, ядки / семена и някои древни зърна или бобови растения. Тесъс сигурност могат да ви помогнат да проследявате симптомите си след като сте яли някои храни, за които е известно, че причиняват подуване, но не забравяйте, че подуване се причинява от целия ви начин на живот, а не само от храната във вашата чиния.

Най-добите храни за борка с подуването на корема са

 • Пробиотиците: „Добрите бактерии“, наречени пробиотици, действат като приятелска среда в храносмилателния тракт, като убиват лошите бактерии, които могат да предизвикат храносмилателни проблеми и реакции. Можете да приемате пробиотични добавки, но придобиването им от естествени пробиотични храни като кимчи,  кисело мляко, кефир  също е от полза.
 • Сурови млечни продукти: Млечните продукти винаги препоръчват да се консумират в естествен вид, за разлика от традиционния вид, продаван в супермаркетите, който е пастьоризиран / хомогенизиран. Производствените процеси могат да убият ензимите, които са необходими за правилното храносмилане, дори до такава степен, че някои хора, които смятат, че имат симптоми на непоносимост към лактоза, могат да консумират сурови млечни продукти, без да имат отрицателни реакции.
 • Богати на вода плодове и зеленчуци:  Плодовете, които осигуряват вода, имат ключови електролити и полезни ензими и са най-добрият ви приятел, когато става въпрос за облекчаване на подуването на стомаха по естествен път. Опитайте да ядете повече сурови или варени зелени зеленчуци, краставици, целина, копър, артишок, пъпеш, горски плодове, задушени зеленчуци и култивирани / ферментирали зеленчуци.
 • Билки, подправки и чайове: Естествените храносмилателни билки като джинджифил, глухарче, алое вера и копър се използват от хиляди години, за да успокоят проблемите в  корем. Много билки действат като диуретици и помагат на тялото да освободи допълнителна течност, докато някои, като джинджифил, също могат да помогнат на стомаха да освободи съдържанието си и да отпусне мускулите в храносмилателния тракт, което облекчава запека. Опитайте да ядете прясно смлени билки от всякакъв вид (магданоз, риган, розмарин и т.н.), пресен корен от джинджифил, сок от алое вера, билкови чайове или етерични масла.

Храни предизвикващи подут стомах

Сега, когато знаете какво трябва да ядете, нека да разгледаме някои от храните, които биха могли да направят подуването още по силно.  Някои от тези храни може да е виновникът за подуването:

 • Захар и подсладени закуски: захарта лесно ферментира в червата, може да допринесе за наличие на кандида и да насърчи възпалението
 • Повечето млечни продукти: Обработените млечени храни може да са причина, тъй като съвременните производствени процеси могат да отстранят важните ензими в млечните продукти
 • Рафинирани зърнени храни и зърнени продукти: глутенът е трудно смилаем за много хора, а в някои случаи и царевица, овес и други зърна
 • В някои случаи трудно разградими зеленчуци като броколи, зеле, карфиол, лук и дори чесън: които съдържат сулфури и някои видове въглехидрати FODMAP
 • Боб / бобови растения, които могат да насърчават задържането на газ
 • Газирани напитки
 • В някои случаи някои видове ферментиращи плодове, включително ябълки, праскови / други каменни плодове и авокадо
 • Изкуствени подсладители и захарни алкохоли: включително аспартам, сорбитол, манитол и ксилитол

Други съвети и добавки при подут стомах


Ето няколко съвета, които може да ви помогнат:

1. Говорете с Вашия лекар

Тъй като има толкова много причини, фактори и заболявания, които могат да причинят подуване на стомаха, добра идея е някои тестове да се провеждат от Вашия лекар, ако не можете да разберете основния проблем. Няма диагностичен тест за определяне на причината за подуване на корема, но Вашият лекар може да реши да събере повече информация чрез провеждане на тестове като: анализ на изпражненията, кръвен тест, ултразвук за проверка на запушвания, тест за проследяване на транзита, клизма и тестове за изпразване на стомаха, езофагеална манометрия, дихателен тест, ендоскопия или колоноскопия с биопсия.

2. Правете някои упражнения

Да бъдеш активен помага на храносмилателната система да функционира оптимално, тъй като може да се бори със запек, да помага за циркулацията и да премества лимфната течност през тялото ви, което по същество ви помага за „детоксикация.“ Опитайте се да се възползвате максимално от упражненията, правейки нещо активно през повечето дни за най-малко 30 минути. И след това пропуснете вредните храни!

Чудите се дали тренировката ви може да ви накара да се подуете повече? В някои случаи може, особено ако прекалявате. Прекаленото трениране причинява на тялото стресово състояние, което причинява на надбъбречната жлеза да освободи повече от хормона на стреса кортизол. Уверете се, че вашето тренировъчно упражнение поддържа общото ви здравословно състояние и ви кара да се чувствате по-добре, а не обратното, причинявайки нарушени нива на течности, лошо храносмилане и допълнително напрежение.

3. Пийте достатъчно вода

За да сте сигурни, че фибрите могат да вършат своята работа правилно, вие трябва да пиете достатъчно вода, за да победите подуване.  Няма магически номер, който да е подходящ за вас, но започнете с най-малко шест до осем чаши на ден. Поддържането на хидратация е от съществено значение за  подуването, но когато става въпрос за избор на напитки, изберете мъдро.

Газирани напитки, особено ако те имат  изкуствени съставки и подсладители, могат да причинят подуване. Алкохолът може да ви надуе, а за някои хора и кофеиновите напитки. Вашият най-добър избор е чиста вода, вода с пресни плодове или билки (като лимон, грейпфрут, босилек и др.) Или билков чай.

4. Намалете стреса

Винаги ще забележите , че  когато сте нервни, уморени, тъжни или претоварени, храносмилането ви е в пълна бъркотия? Стресът и тревожността влияят на храносмилането. Това е така, защото червата и мозъкът ви комуникират много внимателно чрез вагиния нерв, т.е. вашето „чревно-мозъчно свързване“.

В лигавицата на стомашно-чревния тракт живее мрежа от тъкани за вериги, която комуникира чрез хормонални и химически процеси с централната нервна система , Наречена ентерична нервна система (ENS). Вашият мозък предизвиква ENS да произвежда ензими, слюнка и секрети за подпомагане на храносмилането, както и контролиране на хормоните, отговорни за вашия апетит.

Ако сте разтревожени или тъжни, това може да доведе до промени в тази линия на комуникация и мозъка ви, да отклоните вниманието от правилното храносмилане в усилията да спестите енергия и да я използвате другаде.

Високите количества стрес увеличават нивата на кортизола, които могат да променят нивата на кръвната захар и да променят начина, по който се секретират други хормони, понякога причинявайки прекален глад, запек и съхраняване на течности.

Беше ли полезна тази статия за вас ?

Тагове

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на bilkabg.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button
Close
Close

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "бисквитки". Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close