Стевия: 100% Подсладител при Диабет ( + Въглехидрати в нея)

 В статия ще разберете какво е стевия, как се извлича, какви са ползи за здравето, как се използва и, най-важното, дали е безопасно.

Родена в Парагвай, стевия традиционно се използва за подслаждане на напитки и чай. Терминът „стевия“ се отнася до цялото растение.

Въпреки че едва през 19-ти век учените започнали сериозно да разследват стевия, местните жители на Парагвай използват растението още през 16 век, за да подслаждат напитки и лекарства.

Ползите за здравето на стевия включват способността му да подпомага за отслабване, понижаване на кръвното налягане, намаляване на кръвната захар, за оралното здраве, изграждане на здрави кости, предотвратяване на някои форми на рак.

Ползи за здравето  от Стевия

 • Стевия е с много ниско съдържание на калории. Части от сухите му листа притежават около 40 пъти повече сладост от захарта.
 • Стевия е не-въглехидратно гликозидно съединение. Следователно, тя няма свойствата, които имат захарозата и другите въглехидрати.
 •  Стевия има много стероли и антиоксидантни съединения като тритерпени, флавоноиди и танини.
 • Хлорогенната киселина намалява ензимното превръщане на гликоген в глюкоза в допълнение към намаляването на абсорбцията на глюкозата в червата.
 • Известно е, че определени гликозиди в екстракт от стевия са разширители на  кръвоносните съдове, увеличават отделянето на натрий и отделянето на  урина.
 • Тъй като не са въглехидратни подсладители, стевия пречи за растежа на бактериите Streptococcus mutans в устата, за която се смята, че е причина на зъбен кариес .
 • Освен това, като билка, стевия съдържа много жизнени минерали, витамини, които селективно отсъстват в изкуствените подсладители.

Защо се използва при диабет?

Най-важният или широко признат аспект на стевия за човешкото здраве засяга способността му да регулира нивата на кръвната захар в организма.

За разлика от захарозата, от която се състои обикновената захар, Стевия подслажда храната по подобен начин като захарта, но съдържа стевиозид, който е не-въглехидратно гликозидно съединение.

Както е обяснено по-горе, когато стевиозидът се разпада, съдържащите глюкоза частици се абсорбират от бактериите в дебелото черво, вместо да се абсорбират от кръвния поток и да повлияват нивата на глюкозата в организма.

Това е идеален заместител на обикновената захар за диабетици или хора, които се хранят с въглехидрати, защото могат да ядат сладки храни, без да се притесняват за усложненията с диабет.

Свързана статияДиабет: Симптоми, причини и лечения

Хранителна стойност на Стевия

Стевия се оценява най-много заради сладките си листа и способността му да замести захарта в диетата, но стевиа съдържа и много  антиоксидантни , като флавоноиди, тритерпени, танини, кафеена киселина, камферол и кверцетин.

Растението  стевия също съдържа фибри, протеини, желязо, калий, магнезий, натрий, витамин А и витамин С. Въпреки това под формата на подсладители тези допълнителни елементи са почти незначителни. По-малките органични съединения играят важна роля  за здравето на стевия.

Какво е стевия ?

Стевия  е интензивно сладък, естествен подсладител, събран от растението stevia rebaudiana.


Тя се отглежда в много страни, но в момента Китай е водещият износител на продукти на стевия.

Също  осигурява важна роля в биологичното разнообразие, поради това колко малки площи са необходими за отглеждането му, което позволява на фермерите да разнообразят културите си.

За разлика от суровините, стевия се отглежда на по-малки парцели и осигурява допълнителен доход.

Тъй като стевия е силно сладка, тя обикновено изисква само една пета от земята и много по-малко вода, за да осигури същото количество сладост като другите основни подсладители.

Има 150 вида стевия, всички от Южна и Северна Америка.

Сладостта на листата от стевия е заради осем гликозиди, съдържащи се в тях. Тези гликозиди са стевиозид, ребаудиозид А, С, D, Е и F, стевиолибозид и дуулкозид А.

Стевиозид е най-разпространеният от тези компоненти; Листата на някои култури съдържат до 18% стевиозид. Някои от общите и търговските наименования на подсладителите на Стевия са Enliten, PureVia, Rebaudioside A / Reb A, Rebaudioside B, Rebaudioside C, Rebaudioside D, Rebiana, Stevia, Steviacane, Steviol Glycosides, Stevioside, Stevia Extract In The Raw and SweetLeaf.

7 впечатляващи ползи от Стевия  за здравето

Ето кои са най-големите ползи от Стевия:

Отслабване

Стевия има много ниско съдържание на калории и е 40 до 300 по-сладко от захар в зависимост от разпространението на някои екстракти от видовия сорт. Това означава, че хората могат да ядат храни като сладкиши, бисквитки и бонбони, направени със стевия, без да се притесняват, че ще напълнеят .

Кръвно налягане

Както беше споменато, стевиозидът е вид гликозид, но има и други гликозиди в стевия, които всъщност могат да помогнат за кръвоносните съдове, да увеличат уринирането, както и  да улеснят елиминирането на натрий от организма.

Това означава, че по-малко се стресира сърдечно-съдовата система и може да има спад на кръвното налягане, което предпазва сърцето и предотвратява определени състояния като атеросклероза, инфаркти и удари.

Орално здраве

Стевия е установено, че намалява образуването на бактерии в устата, което го прави популярна добавка за пасти за зъби и уста. Билката също така предотвратява кухини и гингивити, които със сигурност захарозата не прави!

Здраве на кожата

Подобна антибактериална функция, която я има за  устата, е установено, че стевия е полезна за локално приложение при кожни заболявания като екзема и дерматит. Билката потиска разпространението на бактерии и действа като стероид в тези ситуации, което го прави популярен вариант за много хора, които не могат да получат облекчение при тези проблеми.

Здраве на костите

Въпреки че това не е широко тествано при хора, някои проучвания показват, че пилетата, които са били хранени със стевия, снасят много по-дебели черупки на яйцата , дължащо се на по-високо съдържание на калций . Товаозначава, че може потенциално да помогне за изграждането на по-силни кости и да намали шансовете за остеопороза.

Предотвратяване на рака

Широката гама от антиоксидантни съединения, които се намират в стевия, го правят идеална диетична добавка за профилактика на рака. Кверцетин, кемпферол и другите гликозидни съединения в стевия помагат да се елиминират свободните радикали в организма, като по този начин се предотвратява изместването на здравите клетки от ракови клетки.

Антиоксидантите също така помагат да се предотврати преждевременно стареене, когнитивна дисфункция и различни други сериозни състояния като сърдечни заболявания.

Стевия – уникален естествен подсладител, който помага при диабет

За какво се използва стевия ?

Стивният подсладен шоколад съдържа цялата сладост,  за която жадувате, но с много по-малко калории.
В световен мащаб повече от 5000 хранителни и напитки в момента използват стевия като съставка. Тя се използва за

 • Сладолед
 • Десерти
 • Сосове
 • Кисело мляко
 • Мариновани храни
 • Хляб
 • Безалкохолни напитки
 • Дъвка
 • бонбони
 • Морска храна
 • За зеленчуци

Безопасна ли е Стевия ?

Стевиозид, основният гликозид на стевия, е установено, че е нетоксичен при проучвания за остра токсичност.

Не са документирани значителни противопоказания, предупреждения или нежелани реакции.

В САЩ могат да се  видят много компании, които ги  включат в продуктите си, тъй като има значителен интерес от страна на потребителите за естествени, нискокалорични или безкалорични подсладители.Проучванията ясно подкрепят безопасността Стевия. Освен това, клиничните проучвания показват, че стевиоловите гликозиди, отговарящи на критериите за чистота, установени от JECFA, нямат ефект нито върху кръвното, нито върху кръвната захар, което показва, че е безопасна за употреба от хора с диабет.

Въз основа на богатството от публикувани изследвания, независими научни експерти както в САЩ, така и в световен мащаб са стигнали до заключението, че подсладителите от стевия са безопасни за хора от всички възрасти.По-голямата част от научните изследвания на стевия използват екстракти от стеви с висока чистота.

В някои страни суровите екстракти от Стевия или цели листа от растителни стевия често се продават като хранителни добавки, но е важно да се отбележи, че само висококачественият екстракт от листа Стевия  са тествани и трябва да се внимава при покупката им.

  zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button