Стевия: естествен заместител на захарта с 9 ползи за здравето

Стевия е естествен подсладител на растителна основа, който придоби популярност през последните години поради нулевото си съдържание на калории и потенциални ползи за здравето.

Произваежда се от листата на растението Stevia rebaudiana. Тя е нехранителен подсладител, който е значително по-сладък от захарта, но без съдържание на фруктоза или калории.

В тази статия, базирана на научно проучвания ще разберете: Какво съдържа стевия?, Какви ползи има за здравето? и какви странични ефекти има.

Какво е стевия?

Стевия е многогодишно тревисто растение, произхождащо от Парагвай и Бразилия.

Листата му се използват традиционно от местното население в тези региони от векове, поради техния сладък вкус и ползите, които има за здравето.

Сладкият вкус на стевия се дължи на стевиол гликозиди, група съединения, които са 200-300 пъти по-сладки от захарта 1Nutr Today. 2015 May; 50(3): 129–134. Stevia, Nature’s Zero-Calorie Sustainable Sweetener ( NIH ).

История и произход

Използването на стевия като подсладител може да бъде открито във времето преди Колумб и откриването на Южна Америка. Коренното население на Парагвай и Бразилия традиционно използва сушени листа от стевия за подслаждане на напитки и храни.

На растението е дадено името „ka’a he’ê“ от хората гуарани, което означава „сладка билка“ или „медено листо“.

Стевията навлиза в Западния свят през 1890 г. благодарение на швейцарския ботаник Мойсес Сантяго Бертони.

Бертони провеждал изследвания в източен Парагвай, когато се натъкнал на растението и бил поразен от неговата сладост. Той донася проби от растението обратно в Европа, където в крайна сметка е култивирано и изследвано за потенциала му като подсладител.

Ботаника и култивиране

Stevia rebaudiana е малък храст, който обикновено расте до около 1-2 метра височина. Има малки бели цветя и триделни листа.

Листата са частта от растението, която се използва за извличане на стевиол гликозиди, които са сладките съединения, които придават на стевията характерния сладък вкус.

Стевия е относително лесно за култивиране растение. Расте добре в топъл, слънчев климат и може да се отглежда както на открито, така и на закрито.

Растението обикновено се размножава от резници или семена.

На какво се дължи сладостта на Стевията ?

Стевията, в чийто състав се намират много полезни съединения, минерали, съдържа и Стевиол гликозиди, на които се дължи и 200 пъти по силната й сладост от захартта.

Стевиол гликозиди: подсладителите в стевия

Сладкият вкус на стевията идва от група съединения, наречени стевиол гликозиди 2EXCLI J. 2021; 20: 1412–1430. Natural sweetener Stevia rebaudiana: Functionalities, health benefits and potential risks ( PubMed ) .

Тези съединения са около 200-300 пъти по-сладки от захарта, което означава, че можете да използвате много по-малко стевия, за да постигнете същото ниво на сладост.

Най-разпространеният стевиол гликозид е ребаудиозид А (Reb-A). Reb-A е около 200 пъти по-сладък от захарта и има много чист, а също така и с приятен вкус.

Други стевиол гликозиди включват стевиозид, ребаудиозид C (Reb-C) и дулкозид A. Тези подсладители са по-рядко срещани от Reb-A, но все пак имат сладък вкус и се считат за безопасни за консумация.

Ребаудиозид А (Reb-A): Най-често срещаният стевиол гликозид

Reb-A е най-често срещаният тип стевиол гликозид, защото има редица предимства пред другите стевиол гликозиди. Reb-A е:

 • Много сладък: Reb-A е около 200 пъти по-сладък от захарта.
 • Чист вкус: Reb-A има много чист, приятен вкус, който няма горчивия или подобен на женско биле послевкус, който имат някои други стевиол гликозиди.
 • Устойчиев на температури и киселини: Reb-A е стабилен при широк диапазон от фактори, включително високи температури и киселини. Това го прави универсален подсладител, който може да се използва в различни храни и напитки.

Ето таблица със съединенията в стевия, силата на сладуст и вкусът им:

Съединение Сладост, сравнение със захар Вкус
Stevioside 250-300 Силен, сладък вкус
Rebaudioside A (Reb-A) 200 Сладък вкус с чист, приятен привкус
Rebaudioside C (Reb-C) 130 Сладък вкус с леко горчив послевкус
Dulcoside A 40-200 Сладък вкус с послевкус на женско биле

Ползи за здраве от стевия

Проучванията показват, че стевията може да има редица ползи за здравето, включително:

 • Регулиране на теглото: Стевията може да помогне за регулиране на теглото чрез намаляване на апетита и увеличаване на ситостта. Проучванията показват, че стевията може да помогне на хората да отслабнат.
 • Управление на диабета: Стевията не вдига нивата на кръвния захар, което я прави безопасна алтернатива на захарта за хора с диабет. Проучванията показват, че стевията може да помогне за подобряване на контрола на кръвния захар при хора с диабет.
 • Регулиране на кръвното налягане: Стевията може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Проучванията показват, че стевията може да помогне за намаляване на кръвното налягане при хора с хипертония.
 • Предотвратяване на кариеси: Стевия не води до образуване на кариеси по зъбите.

Стелвия има ползи за отслабване

Няколко проучвания показват, че стевията може да помогне за регулиране на теглото3 Volume 28, Issue 10, October 2020, Pages 1290-1300 – The hidden hazardous effects of stevia and sucralose consumption in male and female albino mice in comparison to sucrose (sciencedirect) .

Едно проучване установи, че хората, които приемат подсладени със стевия напитки, органичават значилтелно броят на калории в организма им сравнение с тези, които приемат подсладени със захарни напитки.

Друго проучване установи, че хората, които използват стевия, за да заменят захарта в диетата си, губят повече тегло от тези, които не го правят.

Управление на диабета

Стевията не увеличава нивата на кръвния захар, така че е безопасна алтернатива на захарта за хора с диабет.

Проучванията показват, че стевията може да помогне за подобряване на контрола на кръвния захар при хора с диабет.

Едно проучване установи, че тези хора с диабет тип 2, които добавят подсладени напитки със стевия, имат по-добър контрол на кръвния захар от които, добавят подсладени напитки.

Регулиране на кръвното налягане

Проучвания показват, че стевията може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Едно проучване установи, че хората с хипертония, които консумират подсладени със стевия напитки, имат по-ниско кръвно налягане от тези, които консумират подсладени със захарни напитки.

Друго проучване установи, че стевията може да помогне за намаляване на риска от развитие на високо кръвно налягане.

Предотвратяване на кариес

Стевията не води до образуване кариеса, така че е добър избор за хора, които искат да имат здрави зъби.

Стевия не съдържа въглехидрати или киселини, които са двете основни причини за кариес.

Като цяло стевията е безопасен и здравословен подсладител, който има редица потенциални ползи за здравето.

Това е избор за хора, които искат да намалят приема на калорий, да управляват нивата на кръвната си захар или да понижат кръвното си налягане.

Важно е да се отбележи, че са необходими повече изследвания за дългосрочните ефекти при използването на стевия. Настоящите данни обаче показват, че стевията е безопасен и здравословен подсладител.

Странични ефекти и безопасност

Stevia е общопризната като безопасна (GRAS) от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

Това означава, че FDA е прегледала наличните научни доказателства и е заключила, че стевията е безопасна за употреба като хранителна добавка.

Някои хора обаче могат да изпитат странични ефекти от стевия, като гадене, повръщане, диария и главоболие. Тези нежелани реакции обикновено са леки и изчезват сами.

Одобрение от FDA и статут на GRAS

През 2008 г. FDA одобри Rebaudioside A (Reb-A) като общопризнат като безопасен (GRAS) подсладител.

Reb-A е пречистена форма на стевиол гликозиди, сладките съединения, открити в листата на стевия.

Решението за GRAS на FDA се основава на преглед на повече от 100 проучвания, проведени върху стевия. FDA заключи, че Reb-A е безопасен за употреба като подсладител в храни и напитки.

Потенциални странични ефекти на стевия

Най-честите нежелани реакции на стевия са леки и изчезват сами. Тези нежелани реакции могат да включват:

 • гадене
 • повръщане
 • диария
 • Главоболие

Тези нежелани реакции е по-вероятно да се появят, ако консумирате големи количества стевия. Ако получите някакви нежелани реакции от стевията, трябва да спрете да я използвате и да се консултирате с Вашия лекар.

Бременност и консумация на стевия

Няма изследвания за безопасността на консумацията на стевия по време на бременност. Ето защо е най-добре да избягвате стевията, ако сте бременна или кърмите.

Защо се използва от диабетно болни хора?

Най-важният или широко признат аспект на стевия за човешкото здраве засяга способността му да регулира нивата на кръвната захар в организма.

За разлика от захарозата, от която се състои обикновената захар, Стевия подслажда храната по подобен начин като захарта, но съдържа стевиозид, който е не-въглехидратно гликозидно съединение.

Както е обяснено по-горе, когато стевиозидът се разпада, съдържащите глюкоза частици се абсорбират от бактериите в дебелото черво, вместо да се абсорбират от кръвния поток и да повлияват нивата на глюкозата в организма.

Това е идеален заместител на обикновената захар за диабетици или хора, които се хранят с въглехидрати, защото могат да ядат сладки храни, без да се притесняват за усложненията с диабет.

Свързана статияДиабет: Симптоми, причини и лечения

Хранителна стойност на Стевия

Стевия се оценява най-много заради сладките си листа и способността му да замести захарта в диетата, но стевиа съдържа и много  антиоксидантни , като флавоноиди, тритерпени, танини, кафеена киселина, камферол и кверцетин.

Растението  стевия също съдържа фибри, протеини, желязо, калий, магнезий, натрий, витамин А и витамин С. Въпреки това под формата на подсладители тези допълнителни елементи са почти незначителни. По-малките органични съединения играят важна роля  за здравето на стевия.

Стевия – уникален естествен подсладител, който помага при диабет

  🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Референции:

 1. Nutr Today. 2015 May; 50(3): 129–134. Stevia, Nature’s Zero-Calorie Sustainable Sweetener ( NIH )
 2. EXCLI J. 2021; 20: 1412–1430. Natural sweetener Stevia rebaudiana: Functionalities, health benefits and potential risks ( PubMed )
 3. Volume 28, Issue 10, October 2020, Pages 1290-1300 – The hidden hazardous effects of stevia and sucralose consumption in male and female albino mice in comparison to sucrose (sciencedirect)

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button