Змийско мляко – всичко, което не знаем за този мощен природен лек

Змийско мляко има дълга история на употреба в много европейски страни. Древните гърци, Плиний Стари и Диоскоридите наричаха го използвали, като  ефективен детоксикиращ агент.

В статията ще научните най-добрите ползи от змийското мляко, сред която е приложението му при кожни заболявани.

Римляните са използвали Змийско мляко като пречистваща билка за кръв. Френският билколер Морис Месегее цитира Змийско мляко за помощ при проблеми с черния дроб.

Това е довело до включването на  Змийско мляко за прочистване на черния дроб и жлъчния мехур

Приложението на змийско мляко при кожни проблеми

 Използва се в  народната медицина за лечение на кожни проблеми като пъпки и мехури, разстройстваи др.

За херпеси

Змийското мляко се смята, че е ефективно при лечението на нелечим вирус на херпес симплекс.

Билката съдържа протеолитични ензими, които могат да инхибират вирусите и евентуално да ги убият.

По-голямата тинктура от Змийско мляко се  използвана външно, зе лечение в продължение на векове, за да се премахнат трихофития, кърлежите, мазолите, крастата и други хронични кожни заболявания като екзема.

Външните приложения на билката в мехлем могат да помогнат за отстраняване на инфекциите.

Премахване на брадавици

То съдържа цитотоксичен алкалоид, който помага за премахване на брадавиците.

От особена важност е билката да се използва свежа, тъй като губи лечебните си свойства доста бързо.

При ползване на змийско мляко е добре да не се излагате на слънце, понеже е възможна появата на тъмни петна.

Какви са ползите на змийското мляко?

Изследванията с епруветка и изследванията върху животни предоставят доказателства, че змийското мляко може да стимулира и да отпусне жлъчния мехур.

В Европа обикновено се смята, че проблемите с малките жлъчни пътища са причина за лошо храносмилане.

Въз основа на това, змийското мляко бе одобрен през 1985 г. от германската комисия, за лечение на това, което бихме нарекли диспепсия или неспецифично храносмилане.

Много предварителни доказателства показват, че съставките на змийското мляко могат да имат и превантивни и антимикробни свойства.

Билкарите, ползват ярко оранжевия цвят на сока като божествен знак, че това е лекарство е за жълтеница и чернодробни заболявания. Сокът е бил използван и за премахване на брадавици.

Основни медицински приложения

Тази евразийска билка е следвала цивилизацията и има многобройни фолклорни истории около нейната употреба.

Това е популярна  на Римската империя и почитана през Средновековието за екзема и кръвни нарушения, слепота и чумата. Сокът средство за чернодробни оплаквания.

Употребата на сока от змийско мляко

включва: очни заболявания, катаракта, напрегнато или неефективно зрение, петна по роговицата и кървене или отделена ретина.

Мария Требен в нейното билкова книга „Здравословно чрез Божията аптека“ описва как да избирта листата и да се ползва за очите.  

Въпреки че сокът не се втрива в очите, очите се възползват ползите, когато се търка над клепачите. Мария също препоръчваше преди лягане да постави измити, леко натрошени листа над затворените клепачи, задържани на място със сгъната мека кърпа.

Ползите от змийско мляко

По-големият екстракт от змийско мляко има силен антиоксидантен потенциал, по-специално от алкалоидни и флавоноидни компоненти.  Най-голямото съдържание на полезните алкалоиди е открито в корена, понякога достигащо 2-3% концентрации.

Ето за що змийско мляко се включва  в препарати, предназначени да поддържат жлъчния тракт и черния дроб, като Livatrex®, подобрената  смес от билки, която помагат за детоксикацията и поддържането на нормалната функция на черния дроб и жлъчния мехур.

По-големият екстракт от змийско мляко е показал, че помага продукцията на жлъчката.

Чрез това  организмите  усвояват по-ефективно процесите веществата,  като разграждат мазнините и улесняват отстраняването на токсините.

Змийско мляко съдържа хелидонова киселина, за която е установено, че облекчава дискомфорта и е агресивна срещу някои вредни организми.

Защита срещу вредни организми

Медицинският университет в Китай изследва ефекта от по-големия екстракт от змийско мляко върху стрептококите; Изследователите отбелязват значителна активност срещу вредните организми.  Университетът в Милано в Италия също така открил по-големи екстракти от билката помага  срещу вредни организми.

Отделът за тропически и субтропични култури в чешкия университет в Чешката република изследва активността на екстракти от 16 сибирски растения срещу пет вида микроорганизми. По-голямата целендинка е сред петте растения, за които е доказано, че имат най-висока активност.

Пречистващо свойство на змийското мляко

, което пречиства и детоксифицира черния дроб, както кръвта. Свойствата на този екстракт действат за очистване и стимулиране на ефективното отстраняване на отпадъчните продукти от системата.

Змийското мляко е хепатозащитно средство или вещество, което поддържа нормалната чернодробна функция и предпазва чернодробните клетки от увреждане.

Той се използва за лечение на хронично чернодробно заболяване и намалява възпалението и задръстванията в черния дроб, като може да помогне за предотвратяване или лечение на чернодробна фиброза и жълтеница.  

Установено е, че билката стимулира потока на жлъчните и панкреатичните ензими при лечение на жлъчно възпаление и обструкция, камъни в жлъчката и инфекция и хепатит.

За храносмилателните проблеми

които обикновено се характеризират с гадене и стомашни спазми, могат да бъдат разрешени, като се използва целунинова билка.

Екстрактите от змийско мляко стимулират действие, облекчаващо крампи, което спомага за облекчаване на симптомите на храносмилането.

Билковият екстракт може да помогне и за лечение на стомашни язви. Билката принуждава тялото да отделя повече храносмилателни ензими, което спомага за подобряване на цялостното храносмилане.

Змийско мляко – Пренебрегваната билка

Цена

Сокът от тинктурата на билката струва средно 10 лв., но може да го намерите и на по-ниска цена.

40 гр. стрък от змийско мляко е на цена от 1.5 .лв.

Външно – мазане с пресен сок или къпане в отвара
Вътрешно – 1 с. л. билка се запарва в 400 мл вряла вода. След като изстине се прецежда и се пие по 1 с. л. 15 мин. преди хранене четири пъти дневно.
Внимание: В по-големи дози билката е отровна.

Противопоказания:

С билката трябва да се внимава, дори има  ограничения в някои страни, защото може да предизвика силно дразнене на лигавиците. Бременните и кърмещи жени никога не трябва да използват тази билка, нито децата или тези, които имат чернодробно заболяване. Употребата му винаги трябва да се извършва под грижите на квалифициран медицински специалист. Причинява сънливост и кашлица.

Забележка: Змийското мляко никога не трябва да се бърка с  Жълтурче лютиче – изцяло различно растение с различни приложения.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button