Хмел – 7 научно доказани ползи и действия

Хмелът е растение, което достига 10 метра височина.

Тази билка има тъмнозелена, сърцевина, листа с влакнеста стъбло с фино назъбени ръбове.

Хмелът е многогодишна пълзяща е лоза, широко отглеждана в световен мащаб. Мъжките и женски цветя се намират на отделни растения.

Конусовидните плодове (известни като стробли) се събират през есента и внимателно се изсушават. Хмелът е член на семейството на канабиса (марихуана).

Както брактите, така и ахеният съдържат горчивия принцип lupulin, който дава хмел тоничните му качества.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какви са ползите за здравето от хмел?

Изсушените женски шишарки на хмела исторически са били използвани заради своите седативни ефекти върху централната нервна система, поради съдържанието на метилбутенол като лечение на стрес, безпокойство и безсъние.

Билката е изследвана за антивирусни свойства и анти-микро бактериални свойства.

Също така съдържа многобройни различни флавоноиди и е изследвана и за съдържанието на естрогенни прекурсори.

Тази билка съдържа и хумолон и лубулоун, известни със своите антибактериални качества, които стимулират производството на стомашен сок, подпомагайки храносмилането на храната.

Установено е, че хмелът помага да се предотврати образуването на съсиреци, има своиства предотвратяващи различни видове рак.

Хмелът съдържа фитоестроген, който действа като женски хормон естроген в организма и се комбинира с други билки в продукти, които се продават за лечение на различни заболябания. 

Като чай, цветята на хмела са били използвани като средство за спазми, отоци и твърдост на матката.

Това растение е използвано за менструални затруднения в продължение на повече от 2500 години, като най-ранната му употреба е документирана по време на ранната римска и гръцка история.

Екстракти от хмелови цветя са използвани за лечение на проказа, белодробна туберкулоза и остра бактериална дизентерия. Заливка на листа и плода на растението хмел е използвана за лечение на „студени“ тумори.

Хмелът се използва с цел да намали сексуалното желание, да увеличи потенето и  като средство за облекчаване на болката, диуретик, нерв и да експулсира чревни паразити.

Хмелът съдържа аминокиселината аспарагин заедно с полифенолни танини, които я правят ефективна при лечение на циреи, натъртвания, камъни в жлъчния мехур, бъбреците и пикочните пътища, цистит, дефицит, делириум, диария, диспепсия, треска, Възпаление, жълтеница, невралгия, ревматизъм, ухо или зъбобол.

Дейсвие на хмела

Седативно – Хмелът често е включен в комбинация с валериана в помощните средства за сън.

Менструални симптоми– Естрогенни ефекти също са наблюдавани при оценка на екстракт от хмел за лечение на менструални симптоми. Няма клинични проучвания за потвърждаване на тази употреба.

Други приложения – Хмеловите горчиви киселини имат значителен ефект върху метаболитните ензими. Изчерпателната оценка на компонентите на хмела като химиопреванти за рак установи, че е оправдала клиничното разследване, тъй като има отделни дейности в етапите на иницииране  и прогресия на карциногенезата. Няма клинични проучвания за потвърждаване на тази употреба.

Хмеловите горчиви киселини имат антибактериално и противогъбично действие, важни за консервиращата функция на хмела в бирата.

Дозировка и приложение

В таблетките и капсулите обичайните дози от хмел са 500 mg. Като инфузия, пийте една чаша вечер, за да помогнете за сън.

От тинктура, вземете 20 капки в чаша вода 3 пъти дневно за тревожност или 10 капки с вода до 5 пъти дневно за храносмилане.
Търговските препарати от хмела могат да се различават от продукт на продукт, така че следва да се следват указанията на производителя, когато има такива.

Чай от хмел

Чай от цветовете и листата на хмела.

Една супена лъжица цвят и листа от хмел се попарват с 300 г вряла вода и се оставят зах­ лупени да киснат около един час.

Пие се по 2-3 чаши на ден. Този чай е добро успокоително средство при болки от различен произход, особено когато пречат и на съня.

Топла лапа от шишарките на хмела

Тази лапа много смекчава и успокоява болките. Приготовлява се и се употребява по същия начин, както и лапата от ленено семе.

При възпаление на лимфните възли

Да се изпива по 1 кафена чашка от 25-50 г (според възрастта) отварка от агримония, борови връхчета, кървав здравец (корени), орехови листа, листа от бяла черница, спирея, росо- пас, синя тинтява и хмел (шишарки) – по 50 г от всяка.

От тази смес 1 пълна лъжица се запарва с 250 г вряща вода и захлупена се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

За Гнойно течение от ухото

Два часа след ядене болното да изпива 1 чашка от 75 г (за по- малки деца наполовина) отварка от бял равнец, обикновена коприва (листа), жълта комунига, лайка (цвят), маточина, страшниче и хмел (шишарки) – по 50 г от всяка. Две супени лъжици от тази смес с при­ бавка на 1 изравнена чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода.

Схващане на мускулите на ръцете и краката

Два часа след ядене да се изпива 1 чашка от 30-50 г (според възрастта на детето) отварка от босилек (листа и цвят), жълта кому- нига, лавандула, липов цвят, маточина, страшниче и хмел (шишарки) – по 50 г от всяка.

Две супени лъжици от тази смес с прибавени по 1 изравнена чаена лъжичка дилянка (корени) и кори от портокал се запарва с 500 г вряща вода и след това се вари на тих огън още 15 минути; като изстине, се прецежда.

За стомашно-чревни смущения

При температура и стомашно-чревни смущения отварка от жълт и червен кантарион, мента пиперита, живовляк широколистен (листа), синя тинтява и хмел (шишарки) по 50 г от всяка.

От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъ­ жица ленено семе (леко препечено, за да не пачосва отварката) и 1 чаена лъжичка анасон се запарват с 0,5 л вряща вода и се вари захлупено 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Цена 

Шишарки от хмел, може да намерите в редица онлайн магазини, както и магазини за билки. Цената варира, но средно е около 1.5 лв за 30 гр.

Потенциални странични ефекти на хмела

Въпреки че хмелът има седативен ефект, той не се препоръчва за приложение при кърмачки и деца.

Хора, които страдат от тежка депресия или употребяват медикаменти за безсъние или безпокойство като: карбамазепин, фенитоин, фенобарбитал, алпразолам, диазепам, Ambien, дифенхидрамин, доксепин и нортриптилин, се препоръчват да избягват хмела поради седативни свойства.

Тъй като хмелът има диуретични свойства, които могат да повлияят някои ензими в черния дроб, преди да започнете да използвате тази билка, трябва да се свържете с , ако използвате  етопозид, паклитаксел, винбластин, ловастатин и перорални контрацептиви.

Комбинирането на хмел с други седативни билки като котешка треска, жълт кантарион, валериан или кава кавато и да е такава, може да доведе до прекомерно успокояване.

  zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button