Магарешки бодил: За какво помага + 10 Ползи

Магарешки бодил  се използва се като лекарство.Хората приемат Мъртвият бодил за да стимулират сърцето.

Противовъзпалителните, антипролиферативните и кардиотоничните свойства на растението са потвърдени чрез клинично изследване от 2019 година.

Магарешки бодил е цъфтяща билка от Средиземно море. Хората традиционно използват магарешки бодил за проблеми с черния дроб и жлъчния мехур.

Силимаринът е антиоксидантно съединение, извлечено от семена от магарешкият бодил.

Силимарин – активната съставка на магарешки бодил

Проучванията в лаборатория заключват, че силимарин е основната активна съставка на билката.

Като билка, която се смята за „чернодробна, галактогога, обезвредителна и холагога“.

Магарешкият бодил може да стимулира здравословното храносмилане, като подпомага образуването на ензими, увеличава производството на жлъчка, намалява възпалението и успокоява лигавиците в тялото.

Той се нарича също така и млечен бодил.

Как действа на организма магарешкият бодил

Магарешкият бодил е използват преди повече от 2000 години. Растението е от средиземноморския регион и е член на растителното семейство Asteraceae, което включва и други растения като слънчоглед и маргаритки.

Гръцкият лекар и ботаник Диоскоридис е първият, който описва лечебните свойства на млечният бодил.

Магарешки боди

Продуктите от млечни трънички работят чрез извличане на токсини от тялото, които могат да причинят широк спектър от симптоми и заболявания .

Включително при висок холестерол, диабет, бъбречни камъни, нарушения на жлъчния мехур, отрицателни ефекти от химиотерапията, алкохол.

Какви са ползите за здравето от Магарешки бодил

Като антиоксидант, магарешкият бодил е също толкова мощен, като съдържа важни хранителни вещества като витамин Е или витамин С, които спомагат за борбата с уврежданията на свободните радикали и забавят процеса на стареене.

Специално съдържа високи нива на липофилни екстракти от семената на растението, които действат като биофлавоноидни антиоксиданти, които повишават имунитета и забавят оксидативния стрес.

Въпреки че има много различни предимства, мъртвият трън е най-известен с това, че е природен лек за черния дроб и детоксикатор.

Черният дроб постоянно работи усилено, за да ни помогне и да ни защитава от токсините, които са често срещани в нашето ежедневие, действайки като филтър и за отстраняване на вредни вещества от тялото. 

Магарешкият трън  е показал, че намалява или дори премахва увреждане на черния дроб, причинено от медикаменти, предписани от лекар, антибиотици, замърсяване, тежки метали и т.н.

Семената и листата на растението от магарешка трънка могат да се консумират  под формата на хапчета, прах, тинктура, екстракт или чай.

Семената наистина могат да се консумират напълно сурови, но обикновено хората предпочитат да приемат екстракт от магарешка бодил или добавка, за да консумират по-висока доза и да видят по-големи резултати.

Магарешкият бодил  получава името си от млечно-бялата течност, която изтича от листата на растението, когато се смачка ( или млечен бодил).

Защо хората приемат магарешки бодил ?

Изследванията са подкрепили някои употреби на магарешкият бодил  за здравето на черния дроб. Той може да защитни  черния дроб, предотвратявайки увреждане.

Има добри доказателства, че магарешкият бодил може да помогне за лечение на цироза и хроничен хепатит, които могат да бъдат причинени от злоупотреба с алкохол, автоимунно заболяване или вируси.

Въпреки това, експертите казват, че доказателствата не са убедителни.

Някои проучвания също показват, че магарешкият бодил в комбинация с медицинско лечение може да помогне за подобряване на кръвната захар и холестерола при хора с диабет тип 2.

Необходими са повече изследвания за потвърждаване на тези ефекти.

Колко магарешки бодил трябва да приемате?

Не са установени оптимални дози от магарешки бодил за каквото и да е заболяване.

Качеството и активните съставки в добавките могат да се различават значително от производител до производител .

Това прави много трудно да се установи стандартна доза. Посъветвайте се с вашия лекар.

Топ 7 ползи от магарешкият бодил:

Ето няколко ползи от магарешкия бодил:

Чернодробна детоксификация и здраве

Като чернодробна помощ , млеченият бодил е мощен детоксикатор.

Млечен бодил за детоксикация на черния дроб

Помага да се възстановят чернодробните клетки, докато се премахват токсините от тялото, които се обработват през черния дроб.

Магарешкият бодил е ефективен при естественото преобръщане на вредните ефекти от консумацията на алкохол, пестицидите в хранителната ни доставка, тежките метали във водата, замърсяването във въздуха, който дишаме, и дори отрови!

Черният дроб всъщност е нашият най-голям вътрешен орган и е отговорен за извършването на редица основни функции за детоксикация.

Състоянието на кръвта в цялото ни тяло зависи най-вече от здравето на черния дроб. Като „пречиствател на кръвта“, черният дроб трябва активно да почиства кръвта всеки ден, за да поддържа почти всяка система в тялото ни.

Черният дроб помага за отстраняване на вредните вещества от кръвта, подпомага производството на хормони.

Той детоксифицира организма, отделя глюкоза в кръвта, за да даде на тялото ни постоянна енергия и освобождава жлъчката в тънките черва, така че мазнините могат да се абсорбират от храни.

Магарешкият трън е одобрен като терапевтично средство за лечение на различни чернодробни заболявания, включително синдром на черен дроб, увреждане от алкохолизъм, жълтеница, псориазис, хепатит и др.

Помага за предпазване от рак

Семена от магарешки бодил са висок източник на антиоксидантния флавоноид, наречен силимарин.

Силамарин се свързва с намаляването на риска от развитие на рак чрез стимулиране на имунната система, борба с увреждането на ДНК и обръщане на раковия туморен растеж.

През 2007 г., след преглед на многобройни проучвания, включващи терапии с млечни тръни, изследователи от университета в Минесота установиха, че:

„Съществуват силни предклинични доказателства за хепалопротективния и анти-карциногенен ефект на силамарина, включително инхибиране на растежа на раковите клетки в човешката простатна, кожа, гърда и цервикални клетки.“

Около 50% до 70% от силимариновите молекули, присъстващи в магарешкия трън, са видът, наречен силибин. Този антиоксидант стимулира протеиновия синтез и променя външния слой на здравите клетки, като ги предпазва от увреждане и мутация.

Той инхибира токсините в тялото; Помага при обновяване на клетките; И противодейства на вредните ефекти на замърсители, химикали и тежки метали, които могат да причинят „свободни радикали“.

Може да помогне за понижаване на високия холестерол

Националната библиотека по медицина в САЩ счита, че магарешкият бодил е мощен противовъзпалителна билка, спирайки възпалението, което е една от основните причини за сърдечни заболявания.

Млечнят бодил  е полезн за здравето на сърцето и помагат за понижаване на високите нива на холестерола чрез понижаване на възпалението, почистване на кръвта и предотвратяване на увреждане на оксидативния стрес в артериите.

Въпреки че все още са необходими по-формални изследвания, предварителните проучвания показват, че когато екстракт от силимарин от магарешка млечна мазнина се използва в комбинация с други традиционни методи за лечение, нивата на общия холестерол, липопротеините с ниска плътност (LDL или „лошите“) холестерол и триглицериди се подобряват в сравнение с нивата преди да вземеш магарешки бодил.

Нещо, което е важно да се има предвид, обаче, е, че съществуващите проучвания за възможните ползи за сърцето от магарешкия бодил са били направени само с хора на диабет, които са склонни да имат високи нива на холестерол.

Така че по това време не е ясно дали млеченият бодил има същите ефекти при други хора и дали ще се използва за естествено понижаване на нивата на холестерола в бъдеще.

Помогаза за контрол или предотвратяване на диабета

Според Националния институт по здравеопазване (САЩ) има някои убедителни изследвания, които показват, че приемането на силимарин, основният химикал, открита в млечния бодил.

Заедно с конвенционалните лечения, може да помогне за контролиране на симптомите на диабет чрез подпомагане на гликемичния контрол.

Ценният ефект на антиоксидантите, открити в магарешкия бодил, се съобщава в експериментални и клинични проучвания, за намаляне нивото на кръвната захар при пациенти с резистентност към инсулин.

Едно проучване от 2006 г., проведено от Катедрата по фармакология в Института за лечебни растения, установи, че при диабетици пациентите са получавали екстракт от силимарин в продължение на четири седмици.

Нивата на кръвната глюкоза на гладно и нивата на инсулина се подобряват значително в сравнение с пациентите, получаващи плацебо.

Това вероятно е вярно, защото черният дроб е отчасти отговорен за регулирането на хормоните, включително освобождаването на инсулин в кръвния поток.

Инсулинът е отговорен за управлението на нивата на кръвната глюкоза (захар) в кръвта, което е особено важно за тези с диабет.

Помага за предотвратяване на камъни в жлъчката

Черният дроб е основен храносмилателен орган, който помага за обработката на хранителни вещества и токсини, които влизат в тялото ни чрез храни, вода и въздух.

Тъй като черният дроб и други храносмилателни органи – като жлъчния мехур, панкреаса, червата и бъбреците – работят в тясно сътрудничество, за да подобрят здравето на черния дроб толкова много, магарешкият бодил също е в състояние да помогне за предотвратяване на камъни в жлъчката и камъни в бъбреците.

Предимствата на млечният бодил спомагат за подпомагане на ендокринните и стомашно-чревните системи, като подпомагат производството на жлъчка и ензимите, освен че помагат за почистването на кръвта.

Магарешкият бодил може да помогне за пречистване на тялото от метаболитни отпадъци, като по този начин регулира функцията на жлъчния мехур, в допълнение към бъбреците и далака.

Свързана статияКамъни в жлъчката: Народно лечение, лекарства и диагностика

Млечният бодил прави кожата здрава и еластична

Изследванията показват, че фитохимикалите, като тези, които се намират в силамарин от магарешки бодил, са ефективни при инхибиране на окислителния стрес, предизвикан от UV светлина върху кожата.

Контурът на млякото се счита за мощен инхибитор на UV-индуцирания оксидативен стрес, който може да причини кожни заболявания като рак на кожата.

Изследванията също така показват, че приложението на силимарин, открит в него , намалява кожните увреждания, причинени от радиационната терапия при пациенти, лекувани с рак.

През 2008 г., когато изследователи от Департамента по дерматология в университета в Алабама Бирмингам сравняват ефектите на силно излагане на ултравиолетова светлина върху кожата на мишки, мишките, които получават екстракт от магарешки бодил показват много по-малко увреждане на кожата, отколкото мишките, които не са получили Мъртвият бодил.

Има антистареещ ефект

Тъй като антиоксидантите от млечният бодил помагат да се предотврати увреждането на свободните радикали в организма и да се премахнат замърсителите и отпадъците от кръвта и храносмилателния тракт, той може действително да забави процеса на стареене.

Това важи както за повърхността на кожата, така и за органите.

Предимствата на млечният бодил също могат да намалят риска от някои от най-честите и сериозни нарушения, които се развиват при възрастни, включително сърдечни заболявания, рак, диабет, увреждане на бъбреците и черния дроб, възрастовата кожа и проблеми, свързани с визията.

Защитните качества на кожата на млечната тръстика го правят чудесен за намаляване на видимите признаци на стареене, така че консумирането на млечен трън може да бъде лесен начин за предотвратяване на рак на кожата и увреждане на кожата, като тъмни петна, бръчки, линии и обезцветяване.

Същите антиоксидантни свойства го правят полезно за поддържане на здравето на вашите очи, стави и мускули.

Аритмия

Отварка от магарешки трън (цвят): 2 цели цвята се запарват с 500 г вряща вода, киснат захлупени цяла нощ и на сутринта се прецеждат (в този случай да се използуват само цветовете на нис­ кия магарешки трън, а не на високия и ако организмът на болния не понася тази отварка, да не я взема).

Рак на хранопровода

Два часа след ядене болният да изпива 1 чашка от 75 г от­ варка от агримония, лавандула, лепка, магарешки трън (корени), 421 невен, пача трева и слез (листа и цвят) – по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън ври 10 минути и като изстине, се прецежда.

Магарешки трън и глутатион

Силимарин, активната съставка на магареца, е антиоксидант, който може да предпази от изчерпване на глутатиона, който е „главен антиоксидант“, изключително полезен за предотвратяване на образуването на заболявания.

Глутатион се намира естествено в човешкото тяло, както и в някои растения, гъби и водорасли.

Неговата най-голяма роля е да помогне за борба с оксидативния стрес, който води до такива заболявания като рак, диабет, сърдечни заболявания и невродегенеративни заболявания.

Това може да помогне да се предотврати увреждането на важни клетъчни компоненти, причинени от реактивни кислородни видове, като например свободните радикали.

Една от най-големите ползи от млечния бодил е, че той запазва глутатиона. Съвременното хранене, замърсяване, токсини, лекарства, стрес, травма, стареене, инфекции и радиация работят за изчерпване на черния дроб и глутатион в организма.

Магарешкият трън помага за увеличаване на нивата на глутатион чрез подобряване на функциите на черния дроб за детоксикация. Мраков бодил укрепва клетъчните стени на черния дроб, буферира ги от нахлуването на токсини и подпомага обновяването на черния дроб и образуването на глутатион.

Чай от магарешки бодил

Можете също така да се опитате да се възползвате от билката, като я консумирате под формата на чай.

Много компании правят продукти от чай, от магарешкия бодил чрез накисване на листата и семената от растението.

Можете също така да отглеждате своя собствен магарешки бодил и да направите домашен чай, ако разполагате с място за това.

Всяка малка растителна глава съдържа около 190 семена, които могат да се използват по различни начини. Ако купувате или отглеждате растение от магарешки бодил, отсечете цялата глава и оставете растението с главата надолу за около една седмица, за да изтеглите семената.

След това ги използвайте да направите чай, да ги изядете сурови или сухи или  на прах. Съхранявайте семената и листата във фризера, за да ги запазите по-дълго, както мощните си хранителни вещества.

Супер билката – Магарешки бодил

Странични ефекти

Магарешкият бодил се счита за безопасен и добре поносим, като много малко случаи на нежелани реакции са докладвани досега.

Най-честите нежелани реакции не са сериозни и включват гастроинтестинално разстройство, като леко слабително действие.

Когато се приемат в рамките на препоръчителния дозов диапазон, млечният трън се счита за ефективен и най-вече без алергични реакции и взаимодействия.

Едно нещо, което трябва да се отбележи, е, че в определени ситуации антиоксиданти като тези, открити в магарешкия бодил, са показали, че може да се намесват в ефикасността на някои лекарства .

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button