Билката Лопен – За какво помага + 10 Ползи

Билката Лопен е използвана медицински от древни времена и употребата и популярността му само се увеличават с течение на времето.

Какви са ползите за здравето от Лопен ?

Листата, цветята и корените на растението лопен се използват медицински за лечение на различни възпалителни заболявания, диария, астма, кашлица и други белодробни заболявания.

Маслото, произведено от цветята на растението лопен, често се използва за лечение на болки и възпаление, свързани с ушите на деца и възрастни.

Билката Лопен дори може да се бори с грип, херпесни вируси и някои бактерии, които причиняват респираторни инфекции.

Традиционната употреба на лопен в различните му форми включва лечение на синини, изгаряния, хемороиди и подагра.

Препаратите на молеин могат да бъдат погълнати, прилагани локално и дори пушени.

В района на Апалачия в Съединените щати растението е използвано в миналото за лечение на настинки и инфекции на горните дихателни пътища. Освен това, лосионите се нанесват и локално за омекотяване и защита на кожата.

Нека да поговорим защо може скоро ще бъде  фаворит във вашия билков арсенал от естествени лекарства.

Факти за билката лопен

Лопен е част от тристате вида Verbascum, които са големи двугодишни или многогодишни билки, родени в северните умерени райони, особено в Източна Евразия.

Общата лопатка (Verbascum thapsus) расте до 2 метра височина и има ствол с големи, дебели, кадифени листа и бледожълти.

Лопен съдържа флавоноиди, сапонини, танини, терпеноиди, гликозиди, въглехидрати, протеини, мазнини и масла.

Лопен също съдържа приблизително 3 процента лепкава смола, за която се смята, че е отговорна за успокояващите действия, които се появяват върху лигавиците на тялото.

Мълийнските сапонини се смятат за обяснението за отхврачващите действия на билката лопен.

Отглеждане на лопен

Лопена е устойчиво на суша и расте лесно от семена.

Посейте малка щипка семена на разстояние около 10 см и дълбочина 3 -4 см в обикновена, добре дренирана почва.

Предпочитано е място да бъде сенчесто, но билката ще расте и на слънце .  Лопен се самозасява лесно, затова внимавайте и премахвайте, ако станат много гъсти.

Чай от лопен

Чаят от лопен е за  традиционно лечение на респираторни проблеми, като настинки, бронхити и астма.

Лопен (Verbascum densiflorum)

Чаят от листата на лопен е леко горчив; Чаят от цветята е по-сладък.

Както листата, така и цветята съдържат лепкава материя, която успокоява раздразнените мембрани и сапонините, които правят кашлицата по-лека.

Изследванията показват, че билката има силна противовъзпалителна активност.

За възпалено гърло, кашлица и други проблеми с горните дихателни пътища ,  използвате 1 чаша  вода и 1-2 супени лъжици сушени листа  или цветя и оставете сместа да ври за 10-15 минути.

Пийте най-малко 1 чаша дневно, докато симптомите се подобрят.

Много от традиционните медицински приложения на лопен са подобни сега, както и приложението на билката преди стотици години, но дали европейските заселници се научили да използват билката от индианците или обратно, все още е под въпрос.

Освен използването на листни листа и цветовете за чайове за лечение на респираторни проблеми, някои индианци също използваха корените на растението.

Индианците от Крийк пиели отвара от корените за кашлица; Други племена пушили корени или сушени листа за лечение на астма.

Точните приложения са разнообразни. Чероките потъркали листови листа в подмишниците си, за да лекуват „бодлив обрив“.

Леопен е  бил използван за лечение на натъртвания, тумори, ревматични болки и хемороиди.

Цветното масло от лопен (произведено чрез накисване на цветята в топло зехтин) също се използва за лечение на хемороиди, както и за ушите.

Екстракция от лопеново масло

Комбинирайте 1 чаена лъжичка цветя с 1/2 чаша зехтин в  да ври на нисък пламък. Загрейте сместа бавно за около два часа.

Оставя се да се охлади и след това се прекарва през тензух, за да се отстранят всички части на растението. Масло се налива в бутилки от тъмно стъкло и се запечатва плътно.

5 научни ползи от лопен

Чаят от Лопене ароматна напитка, която се използва от векове за лечение на различни заболявания, включително хронична кашлица, настинка и астма (1 Доверен източник2 Доверен източник3 Доверен източник).

Има богат, ароматен вкус и се приготвя от листата на обикновения червей ( Verbascum thapsus ), цъфтящо растение, родно в Европа, Африка и Азия.

При  ушни инфекции

Лопен има добре утвърдени омекотяващи и стягащи свойства, което го прави отличен избор за темпераментални ушни заболявания.

Тинктурата, съдържаща мляко, самостоятелно или комбинация от мляко и други билки, често се среща в здравните магазини (и онлайн) като  истинско естествено средство за лечение на болки в ушите и инфекции.

Проучване, публикувано в The Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine през 2001 г., стига до извода, че билкови уши капка с лопен са също толкова ефективни, колкото една анестезия.

Хората също използват маслиново масло за естествено лечение на ушите на кучета.

Точно така – не забравяйте, че естествените лекарства могат да се използват и за вашите приятели  животни!

Мощен дезинфектант

Лопеновото масло е мощен дезинфектант, който може да лекува както вътрешни, така и външни инфекции.

ътрешно е известно, че  се лекуват инфекции в ушите, дебелото черво, пикочните пътища (включително инфекция на вагинални дрожди) и бъбреците.

При външно приложение, лопен може да помогне за борба с инфекциите на кожата.

За дихателни заболявания

Лопеновият чай  може да помогне за естествено подобряване на широк спектър от проблеми на горните дихателни пътища, включително бронхит, суха кашлица, болки в гърлото, обща дрезгавост и тонзилит.

Лопеновите листа съдържа екстракт с мощен антиоксидант и противовъзпалително средство, който помага да се отърве тялото от слуз и успокоява  гърлото ви.

Бактериален убиец

Изследователи от Университета Клемсън потвърдиха антибактериалните свойства на лопен.

През 2002 г. тези изследователи съобщават, че екстрактите от лопен са ефективни срещу няколко вида бактерии, причиняващи заболявания, включително Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis и Escherichia coli, по-известни като Е. coli.

При силни болки на засегнат нерв

Може на болното място да се залепи и един лист от лопен, нама­ зан с чист мед и посолен с черен пипер на прах.

Или се изпича хляб от трици и докато е горещ, се напръсква с оцет; с горещия хляб се парят болните места, докато болката премине.

Как да използвате лопен?

Лопен може да се намери в сухи, прахообразни, чаени, тинктурни и маслени форми във аптеката или онлайн.

Можете да направите своя собствен лопенов чай у дома, като комбинирате 1 чаша вряла вода с 1-2 супени лъжици сушени листа или цветя и оставите сместа да ври от 10 до 15 минути. Този чай трябва да се пие един до четири пъти на ден .

Ако изберете млечна тинктура, тогава 1 / 4-3 / 4 чаена лъжичка обикновено се приема 3-4 пъти на ден. Като изсушен продукт може да се използва 1 / 2-3 / 4 с чаена лъжичка мляко три пъти на ден.

За инфекции на ушите трябва да следвате указанията на бутилката за ушно масло.

Обикновено трябва да поставите  леко затоплено ушно масло в проблемно ухо два до три пъти на ден. За деца използвайте 1 капка, а за тези над 10-годишна възраст използвайте 2 капки.

Странични ефекти

Когато се използва правилно и за кратък период от време, е много малко вероятно да се причинят нежелани действия.

Най-общо, лопен няма сериозни  странични ефекти. Има няколко съобщения за случаи на хора, развиващи контактен дерматит от лопенови растения.

Никога не използвайте лопеново масло, ако тъпанчето ви е перфорирано, и се консултирайте с лекар, ако симптомите са сериозни или не се подобряват бързо при естествено лечение.

От гледна точка на взаимодействията, се съобщава, че лопен инхибира ефективността на антидиабетните лекарства и може да усили ефектите на мускулните релаксанти и литий.

Ако приемате диуретици с рецепта, трябва да поговорите с лекаря си, преди да приемете лекарството, тъй като може да има и диуретичен ефект.

Продуктите с лопен  не се препоръчват за кърмачки или бременни жени.

  zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации: .

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button