Кипарис – детоксикиращо билково лекарство, добро за кръвта

Медицинските ползи от кипарисово дърво могат да се извлекат от два източника – шишарки и иглите.

В статията ще научите ползите от него:

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

5 невероятни ползи за здравето от кипарис

Някои от най-уникалните и важни  предимства на кипарисите включват способността му да подобрява здравето на дихателните пътища, да повишава силата на имунната система.

Ето още 5 ползи за здравето:

Помага при Гъбични инфекции

Едно от най-популярните приложения на кипарис е за инфекции.

Чрез поставянето на плодчетата в топла водна баня много от полезните органични съединения на растението се освобождават във водата и могат значително да повишат здравето на вашата имунна система в краката ви.

Крайниците са най-честот места за гъбични и бактериални инфекции, а кипарисът може да помогне за краката, където е основна причина за гъбични инфекции на много хора.

Предотвратете на  това състояние  с кипарис е чрез накисване на крака, особено ако сте склонни да сте прави или да носите обувки за продължителни периоди от време.

Респираторни проблеми

Кипаристото етерично масло обикновено се използва за ароматерапия във връзка с респираторните проблеми.

Просто отвара от чая на иглите също може да осигури ефективно средство , ако страдате от астма, бронхит, назална капки, хронично задръстване или всякакви други възпаления на дихателните пътища.

Трябва да се консумира само при нужда, тъй като мощните химически компоненти на чая не трябва да се използват прекомерно.

Здравето на косата

Когато се прилага върху косата и скалпа, билката може да стимулира по-здравите слоеве и жлези на фоликула, което води до по-силна, по-гъста коса, която е по-малко склонна да пада и поддържа богатия си блясък.

Кипариса също така може да помогне за намаляване на пърхота, като предпазва кожата от изсушаване.

При кожни проблеми

Акнето е състояние на кожата, което засяга милиони хора по целия свят, но през вековете традиционните лекарства станаха едни от най-разчитащите за лекуването на този универсален проблем.

Масло може да се приложи върху кожата, за да се предотврати появата на бактериални инфекции (което причинява акне) и да се намали възпалението и подуването на мастните жлези, което може да влоши акнето.

Освен това тези кипарисови маски обикновено се използват за ускоряване на зарастването на рани и за намаляване на появата на белези и петна по кожата.

Свързана статияЕкзема: Причини, симптоми и лечение с билки

Намаляване на възпалението

Когато се консумират като отвара от чай или се прилагат директно като локално, кипарисът може да намали възпалението, както вътрешно, така и външно.

Ако страдате от артрит, подагра или други възпалителни мускулни състояния, кипарисите може да  помогне за облекчаване на дискомфорта и болката.

Освен това, кипарисът може да помогне за успокояване на органовите системи, които могат да бъдат възпалени от инфекция или недостиг на хранителни вещества, което позволява на тялото да се възстанови по-бързо.  

Може да се приложи и за хемороиди, за да се намали възпалението и да се премахне болката.

Разширени вени

Въпреки че точната причина за ползтата не напълно разбрана, кипарисови игли и отвари се използват за елиминиране на разширените вени в продължение на много години.

Традиционната медицина силно подкрепя използването на билката.

Свързана статияРазширени вени: Причини, симптоми, лечение и диагноза

Какво е кипарис ?

Въпреки че кипарисът не се смята за билка или подправка, растителният материал от това полезно дърво служи повече за цел, отколкото източникът на кипарисово етерично масло, което се обсъжда в повечето здравни публикации.

Можете да използвате вечнозелен кипарис за лечение на хемороиди

Всъщност можете да проверите ползите за здравето на кипарисово етерично масло .

Kипарисът има антимикробни и антибактериални ползи, според проучване от 2014 година.

 Документ от 2013 г. също открива, че кипарисовото масло може да има противогъбични свойства.

Научно известно като Cupressaceae, това семейство съдържа широка гама от дървета, които са в различни части на света и имат сходни органични състави и ползи за здравето.

Както бе споменато, етеричното масло, извлечено от иглите, се среща много често, но отвари и угарки също могат да бъдат направени с игли и плодовете му, които могат по-директно да третират някои здравни проблеми.

Семейството кипарис включва широка гама от дървета, включително най-големите дървета в света (гигантски секвоя и брегови дървета) и някои от най-дългата дървета на планетата.

Славата им не е широко известна за медицинската им употреба, изненадващо, тъй като много хора разчитат единствено на етерично масло от кипарис, а не на по-традиционните употреби на самите растения. Сега, нека да разгледаме по-отблизо някои от здравните ползи от кипарис.

Предупреждение

Растителните части от кипарис не са известни с алергични вещества, въпреки че ако използвате етерично масло, никога не консумирайте мощния микс от химикали без директен надзор и надзор от вашия медицински специалист.

Сериозни усложнения могат да произтекат от консумацията без стриктна доза.

  zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button