Индийското орехче : За какво помага + 10 ползи

Индийското орехче е популярна подправка, на която са направени над 2800 клинични проучвания, заради ползите за здравето.

Може да се намери в пълнозърнеста форма, но най-често се продава като смляна подправка.

Има топъл, леко орехов вкус и често се използва в десерти и къри, както и в напитки като греяно вино и билкови чайове.

Въпреки че е по-често използван заради неговия аромат, отколкото за ползите за здравето му.

Тази статия разглежда 8 подкрепени от науката ползи от индийско орехче.

Къде най-често се използва Индийското орехче?

Индийското орехче има дълга кулинарна история и може да бъде част както от сладки, така и от солени ястия. 

Може да се използва цяло и настърган директно в рецепта.

За да използвате цяло индийско орехче, ще ви е необходима микропланка или ренде за индийско орехче, за да премахнете малка част от семената. 

Когато включвате индийско орехче в рецепта, се уверете, че не използвате много от него, тъй като тази интензивна подправка лесно може да надвиши вкусовете на ястието.

Индийското орехче също е съставка в различни смеси от подправки, като подправка с тиквен пай , ras el hanout и garam masala . 

Освен това се поръсва с различни топли напитки като капучино и яйчен коктейл за допълнителен вкус и гарнитура.

Какво е индийско орехче ?

Индийско орехче е едно от двете подправки, които растат на вечнозелено дърво Myristica fragrans, известна още като обикновенно индийско орехче. 

Билката расте на островите близо до Индонезия, но сега е световно използвана подправка.  Това е единственото дърво, което е източник на две различни подправки в света.

Отглежда се също в Карибите, както и в други тропически райони на света, а също и в Южна Индия .

Етеричните масла от екстракт от индийско орехче са много полезни за здравето и често се използвани в алтернативната и билковата медицина.

Научни ползи за здравето от индийско орехче

Ползите от индийското орехче са огромни, но нека разгледаме някои от тях:

1. Съдържа мощни антиоксиданти

Макар и с малки размери, семената, от които се извлича индийското орехче, са богати на растителни съединения, които действат като антиоксиданти в тялото ви (клинично проучване).

Антиоксидантите са съединения, които предпазват клетките ви от увреждане, причинено от свободните радикали. Това са молекули, които имат несдвоен електрон, което ги прави нестабилни и реактивни (достоверен източник).

Когато нивата на свободните радикали станат твърде високи в тялото ви, възниква оксидативен стрес.

Той е свързан с появата и прогресирането на много хронични състояния, като някои видове рак и сърдечни заболявания и невродегенеративни заболявания (линк към проучване).

Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, предотвратявайки увреждането на клетките и поддържайки нивата на свободните радикали под контрол.

Индийското орехче е богато на антиоксиданти, включително фенолни съединения, етерични масла и растителни пигменти, които помагат за предотвратяване на клетъчните увреждания и могат да предпазят от хронични заболявания.

2. Има противовъзпалителни свойства

Хроничното възпаление е свързано с много неблагоприятни здравословни състояния, като сърдечни заболявания, диабет и артрит (клинично проучване).

Индийското орехче е богато на противовъзпалителни съединения, наречени монотерпени, включително сабинен, терпинеол и пинен.

Според проучване те могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото ви и да извлекат полза от тези с възпалителни състояния.

Нещо повече, широката гама от антиоксиданти, намиращи се в подправката, като цианидини и фенолни съединения, също имат мощни противовъзпалителни свойства (достоверен източник).

Едно проучване инжектира плъхове с разтвор, предизвикващ възпаление, и след това даде някои от тях масло от индийско орехче.

Плъховете, които консумираха маслото, претърпяха значително намаляване на възпалението.

Индийското орехче може да намали възпалението, като инхибира някои възпалителни ензими. Необходими са повече изследвания, за да се проучи потенциалното му въздействие върху хората.

3. Може да засили либидото

Някои проучвания върху животни показват, че индийското орехче може да повиши либидото и производителност.

В едно проучване, са били дадени високи дози екстракт от индийско орехче (227 mg на килограм или 500 mg на kg телесно тегло), са наблюдавали значително увеличение на сексуалната активност и времето на сексуално представяне в сравнение с контролна група.

Подобно проучване показа, че даването на мъжки мишки на същата тази висока екстракт от индийско орехче значително увеличава сексуалната им активност в сравнение с контролна група .

Изследователите все още не са сигурни как точно подправката повишава либидото. Някои смятат, че тези ефекти се дължат на способността му да стимулира нервната система.

Някои изследвания върху животни предполагат, че високите дози индийско орехче могат да засилят либидото и сексуалното представяне. Въпреки това, липсват човешки изследвания в тази област.

4. Облекчаване на болката

Един от компонентите на индийското орехче е съединение, подобно на ментола, което има естествени характеристики, които облекчват  болката .

Ето защо, като добавите индийско орехче като подправка при вашето готвене, можете да намалите болка от рани, наранявания, щамове и хронично състояния като артрит.

5. Помага за храносмилането

Когато смилате индийското орехче но прах, той запазва съдържанието на витами, чре което се стимулира храносмилателния процес.

Също така предизвиква секреция на различни стомашни и чревни сокове, които улесняват храносмилането.

Намалява честотата и дискомфорта на запек и други чревни проблеми, чрез фибрите си.

6. Здравето на мозъка

Една от по-малко известните полза от добавяне на индийско орехче във всякакъв вид към вашата диета са различните съставки на етеричното масло, наречени миристистин и мацелинан.

Тези съединения са доказали, че помагат при хората с деменция или болест на Алцхаймер.

Изследванията показват, че мириститинът и мацелигнанът забавят тези ефекти и поддържат мозъка ви функциониращ на нормално, здравословно ниво.

7. Детоксикация на тялото

Билката действа като тоник по много различни начини и затова повишава общото здравословно състояние на тялото ви.

По-конкретно, по отношение на черния дроб и бъбреците, където много от токсините се съхраняват и се натрупват от тялото, индийското орехче може да им помогне да ги елиминира.

Той буквално почиства тези органи от всички токсини, които се съхраняват там, като алкохол, наркотици, замърсяване, храна или естествени органични токсини.

Освен това активните съставки в индийско орехче помагат да се разтварят камъни в бъбреците и да се увеличи общата функция и ефективност на бъбреците и черния дроб.

Свързана статияТоп 10 висококачествени антиоксидантни храни

8. При лош дъх

Индийското орехче се счита за цар на подправките, когато става дума за орално здраве.

Активните антибактериални съставки на индийско орехче  помага за борба със заболявания като халитоза, известна също като лош дъх.

Билката убива бактериите, които причиняват това неудобно състояние и като цяло повишава имунитета на вашите венци и зъби.

Ето защо индийското орехче и неговите екстракти се срещат често в пасти за зъби и уста, особено при органични или билкови сортове.

9. Има антибактериални свойства

Доказано е, че индийското орехче има антибактериални ефекти срещу потенциално вредни щамове на бактерии.

Бактерии като Streptococcus mutans и Aggregatibacter actinomycetemcomitans могат да причинят зъбни кухини и заболявания на венците.

Изследване в клиника установи, че екстрактът от индийско орехче демонстрира мощни антибактериални ефекти срещу тези и други бактерии, включително Porphyromonas gingivalis.

Установено е чрез проучване, че индийското орехче инхибира растежа на вредни щамове на бактериите E. coli, като O157, които могат да причинят тежки заболявания и дори смърт при хората.

Макар че е ясно, че индийското орехче има антибактериални свойства, са необходими повече изследвания върху хора, за да се определи дали може да лекува бактериални инфекции

Изследвания в епруветки показват, че индийското орехче има антибактериални ефекти срещу потенциално вредни бактерии, включително E. coli и Streptococcus mutans.

10. За хубава кожа

Въпреки че точният механизъм на действие не е  напълно разбран, билкарите и традиционните лекарства отдавна са използвали индийско орехче за подобряване на външния вид и здравето на вашата кожа.

Най-често се прилага като паста, смесена с вода или дори мед, която също е чудесна за грижа за кожата.

Тя може да помогне за намаляване на възпалението и дразнене на кожата, да насърчи хидратация и гладкият външен вид.

Хранителна стойност на индийското орехче

Индийското орехче не е само подправка , която се използва пестеливо за готвене, тя също може да повлияе на вашето здраве по различни начини, главно поради хранителното му съдържание на витамини, минерали и органични съединения, свързани с етеричните масла.

Тези полезни компоненти включват диетични фибри, манган, тиамин, витамин В6, фолат, магнезий, мед и мацелина.

Обобщение

Много готвачи използват индийско орехче за готвене, особено през есента, докато температурите се понижават, но то също така има огромни ползи за здравето.

Индийско орехче – какво лекува и как се използва

Индийско орехче е популярна подправка, която има дълъг списък на свързаните с него ползи за здравето, включително способността му да облекчава болката, успокоява лошото храносмилане.

Също така засилва когнитивната функция, детоксикиращи действия заорганизма, подобрява здравето на кожата, премахва бактерии в устната кухина, премахва безсънието..

Повишава функцията на имунната система, както и помага при левкемия и подобрява  кръвообращението.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

  • Преглед на растенията, използвани за подобряване на сексуалното представяне и виртуалността (2014 ) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4151601/
  • Chung, J. Y., Choo, J. H., Lee, M. H. и Hwang, J. K. Антикариогенна активност на мацелинан, изолиран от Myristica fragrans (индийско орехче) срещу Streptococcus mutans. Фитомедицина 2006; 13 (4): 261-266.  – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16492529

Актуализация на статията на 2 Октомври, 2019 година !

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button