Сминдух: 9 Важни ползи – какво лекува

Сминдух е билка от същото семейство като соята. Хората използват пресни и сушени семена, листа, клонки и корени като подправка, ароматизиращо средство и добавка.

Въпреки че са необходими повече изследвания, някои проучвания показват, че сминдухът може да има разнообразни ползи за здравето.

Какви са доказаните научно ползи от сминдух ?

Понастоящем няма достатъчно убедителни доказателства, които да подкрепят изцяло използването на сминдух за всякакви медицински цели.

Има обаче над 1100 изследвания, които доказват ползата при определени здравословни проблеми:

1. При  диабет

Семките от сминдух са полезни за хората с диабет. Семената съдържат фибри и други химикали, които могат да забавят храносмилането и усвояването на въглехидратите и захарта от организма.

Семената също могат да помогнат за подобряване на начина, по който тялото използва захар и увеличава количеството освободен инсулин.

В проучване от 2017 г. мишките, хранени с високо съдържание на мазнини с 2 процента пълна добавка от семена от сминдух в продължение на 16 седмици, са имали по-добър глюкозен толеранс от тези, които не са получавали добавката.

Едно проучване установи, че дневна доза от 10 грама семе от сминдух, напоена с гореща вода, може да помогне за контрол на диабет тип 2.

Друго проучване показва, че храненето на печени продукти, като например хляб, направено с брашно от тинтява, може да намали инсулиновата резистентност при хора с диабет тип 2.

Допълнително проучване показа, че приемането на високи дози от сминдух всеки ден в продължение на няколко седмици води до забележимо подобрение на плазмените глюкозни нива.

Свързана статияДиабет: Симптоми, причини и лечения

2. Сърдечно-съдови заболявания

Семената съдържат 25% галактоманан.

Това е вид естествено разтворимо влакно, което специално се отнася до намаляване на сърдечносъдовите заболявания

3. Помага за загубата на тегло

Сминдухът може да потисне апетита и да увеличи чувството за пълнота, което може да помогне за намаляване на преяждането и да доведе до загуба на тегло.

В проучване от 2015 г. девет участнички от корейски жени са пили чай от копър, сминдух или плацебо преди обяд.

Тези, които пиеха чай от сминдух, съобщаваха, че се чувстват по-малко гладни и по-пълни. Чаят обаче не накара участниците да консумират по-малко.

Поради съдържанието на фибри, праховете с екстракт от влакна от сминдух също могат да доведат до усещане за пълнота

4. Намалява симптомите на менопаузата

Сминдухът съдържа химикалите диосгенин и естрогенните изофлавони, които са подобни на женския полов хормон, естроген. Загубата на естроген причинява менопаузални симптоми.

Така че, яденето помага да се намалят симптомите на менопаузата, като промени в настроението, депресия, спазми и необичайни гладни угризения.

Той помага и за редица други хормони, като поддържа и много други телесни процеси в ред.

5. Намалява холестерола

Изследванията показват, че консумацията на смидуха помага за намаляване нивото на холестерола.

Билката  помага значително да намали нивото на липопротеините с ниска плътност (LDL), което може да предотврати различни състояния като атеросклероза, инфаркти и удари.

Смидуха е богат източник на фибри, който отстранява излишния холестерол от артериите и кръвоносните съдове на тялото.

Чрез намаляване на съдържанието на холестерол в кръвта, намалявате шансовете за образуване на съсиреци или залепване в съдовете.

Свързана статия:Какви са препоръчителните нива на холестерола по възраст?

6. За готвене

Сминдухът е популярна подправка, която у нас вирее почти навсякъде, но най-често се среща в Североизточна България.

Добре познат като незаменима съставка на шарената сол, сминдухът има приятен и апетитен аромат.

7. Чай от сминдух

Народната медицина използва сминдуха като чай за изхвърляне на излишната слуз от синусите, гърлото и гърдите.

Отварата е ефективна и срещу алергии, дори се с треската, подобрява функцията на черния дроб и бъбреците. Истинско чудо обаче правят семената на тази билка

8. Ефекти върху нивата на тестостерон при мъжете

Една от най-честите причини мъжете да използват добавки от сминдух е за повишаване на тестостерона.

Някои проучвания са установили, че той има благоприятни ефекти, включително повишено либидо.

В 8-седмично проучване на 30 мъже на възраст в колежа извършват 4 сесии вдигане на тежести на седмица, като половината от тях получават 500 mg сминдух на ден.

Въпреки че групата, която не приема добавки, отбеляза лек спад на тестостерона, групата на сминдух показа увеличение. Тази група също имаше 2% намаление на телесните мазнини (лабораторно изследване).

Какво е сминдух?


Сминдухът е растение, което расте в части от Европа и Западна Азия. Листата са годни за консумация, но малките кафяви семена са известни с тяхната употреба в медицината.

Първото регистрирано използване на сминдух е в Египет, датиращо от 1500 г. пр. Хр. В Близкия изток и Южна Азия семената традиционно се използват както като подправка, така и като лекарство.

Можете да си купите сминдух като:

  • Подправка (в пълна или прахообразна форма);
  • Добавка (в концентрирана таблетка и течна форма);
  • чай;
  • Крем за кожата;
  • Говорете с лекаря си, ако смятате да вземете слинг като добавка.

Потенциални рискове от сминдух

Сминдухът може да окаже влияние и върху седалищния нерв и периферната невропатия. Това може да доведе до загуба на чувство в нервите.

Някои хора съобщават, че миризмата, подобна на кленов сироп, идва от подмишниците им след продължителна употреба.

Едно проучване потвърди тези твърдения, като установи, че някои химикали в сминдух, като диметилпиразин, причиняват тази миризма. Тази миризма не трябва да се бърка с миризмата, причинена от болестта на урината от кленов сироп (MUSD). .

Сминдухът също може да причини алергични реакции. Говорете с Вашия лекар за всякакви хранителни алергии, които може да имате, преди да добавите сминдух към вашата диета.

Фибрите в сминдух също могат да направят тялото по-малко ефективно при абсорбирането на лекарства, приемани през устата.

Не използвайте сминдуса в рамките на няколко часа след приемането на лекарства.

Как да го добавите във вашата диета ?

Семена от сминдух имат горчив вкус. Те често се използват в смеси от подправки. Индийските рецепти ги използват в къри, туршии и други сосове. Можете също така да пиете сливов чай.

Ако не сте сигурни как да използвате сминдух, помолете диетолога да ви помогне да го добавите към настоящия си план за хранене при диабет.

Колко смидуха да приемате ?

Ако приемате смидухата за определено нещо, може да има ограничение или указания за количеството на ползването.

Например, ако искате да вземете смидуха за увеличаване на млекопроизводството (като кърмеща майка), можете да поемете до 5500 милиграма всеки ден (около 2-3 стандартни капсули 3 пъти на ден).

Въпреки това, ако просто използвате сминдух като основен бустер за здравето, много по-ниски дози се препоръчват и пак ще  усетите ефекта.

Други ползи от сминдух

Не са наблюдавани сериозни или животозастрашаващи странични ефекти или усложнения, свързани със сминдух. Едно проучване дори установи, че сминдухът действително може да предпази черния дроб от действието на токсините.

Едно проучване също така предполага, че сминдухът може да спре растежа на раковите клетки и да действа като противоракова билка.

Сминдухът може също да помогне за облекчаване на симптомите на дисменорея. Това състояние причинява силна болка по време на менструалния цикъл.

  zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Референции:

  • Ефект от семената на сминдух върху глюкозата в кръвта и серумните липиди при диабет тип I. (1990 ) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2194788
  • Ефект на влакната от сминдух върху ситостта, кръвната захар и реакцията на инсулин и приема на енергия при пациенти със затлъстяване. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19353539
  • Лечебни растения, използвани при лечение на възпалителни кожни заболявания ( 2013, юни ) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834722/
  • Екстрактът от семена от сминдух избирателно намалява спонтанната консумация на мазнини при здрави доброволци – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19809809

Актуализация на статията на 1 октомври 2021!

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button