Лек за ендометриоза: 8 чудотворни билки

Ендометриозата е, когато тъканта, която изгражда маточната лигавица (лигавицата на утробата), присъства на други органи вътре в тялото ви.

В статията ще научите всичко най-важно за тази болест.

Билки при ендометриоза

Преди да изберем билка, която да прилагаме  при ендометриоза,  растения, които ще ползваме  трябва да изпълняват определени изисквания: да нормализират хормоналния баланс.

Те имат аналгетично действие,  ограничават възпалителните процеси,   повишават имунния отговор и да ограничават разрастването на функционалната част от лигавицата на матката (ендометриум).

Растението витекс или аврамово дърво 

Най-използваната билка при менструални проблеми е плодът от витекс (Vitex agnus castus).

И немалко клинични изследвания потвърдиха нейната ефикасност. Учените са установили, че плодовете на лечебното растение повишават нивото на прогестерон в организма на жените и тъй като състоянието на страдащите от ендометриоза се влошава.

При наличие на излишества от естроген, използването на тази билка се оказва подходящо средство за облекчаването на страданията.

Билката Гръмотрън

Лечебни свойства имат корените на гръмотръна, от които може да се направи както спиртен извлек, така и чай.

Извлекът се прави, като 10 супени лъжици от корените на гръмотръна се заливат с домашна ракия и престояват за 10-15 дни.

От извлека се използват по 5 капки, разтворен в 1 чаена чаша.

Чаят се приготвя, като 2 чаени лъжици се запарят с половин литър вряла вода. Кисне се половин час и се приема по 1 чаша, половин час преди всяко основно хранене.

Белия трън, белия равнец и репея

Определени билки като белия трън, белия равнец и репея помагат на черния дроб за по-бързото прочистване на организма от попадналите в него токсини, които имат свойството да се свързват с хормоналните рецептори и да нарушават равновесието в хормоналната система.

Лек за ендометриоза

Лечението на ендометриозата обикновено включва лекарства или операция.

Подходът, който вие и вашият лекар изберете, ще зависи от това колко тежки са вашите признаци и симптоми и дали се надявате да забременеете.

Обикновено лекарите препоръчват първо да се опита подхода за консервативно лечение, като изберат операция, ако първоначалното лечение не успее.

Лечение на болка

Вашият лекар може да Ви препоръча да вземете безрецептурно обезболяващо лекарство, като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) ибупрофен (Advil, Motrin IB, други) или напроксен натрий (Aleve), за да улесните болезнените менструални спазми.

Вашият лекар може да препоръча хормонална терапия в комбинация с обезболяващи, ако не се опитвате да забременеете.

Хормонална терапия

Допълнителните хормони понякога са ефективни за намаляване или премахване на болката от ендометриозата.

Повишаването и падането на хормоните по време на менструалния цикъл причинява ендометриалните импланти да се сгъстяват, разграждат и кървят.

Лечението с хормони може да забави растежа на тъканите на ендометриума и да предотврати появата на нови импланти на ендометриална тъкан.

 • Хормонални контрацептиви. Таблетките за контрол на раждаемостта, пластирите и вагиналните пръстени помагат да се контролират хормоните, отговорни за натрупването на ендометриална тъкан всеки месец. Много от тях имат по-лек и по-кратък менструален поток, когато използват хормонален контрацептив. Използването на хормонални контрацептиви – особено схеми с непрекъснат цикъл – може да намали или премахне болката в някои случаи.
 • Агонисти и антагонисти на гонадотропиновия хормон (Gn-RH). Тези лекарства блокират производството на стимулиращи яйчниците хормони, понижават нивата на естроген и предотвратяват менструацията. Това води до свиване на ендометриалната тъкан. Тъй като тези лекарства създават изкуствена менопауза, приемането на ниска доза естроген или прогестин заедно с агонисти и антагонисти на Gn-RH може да намали нежеланите реакции в менопаузата, като горещи вълни, вагинална сухота и загуба на кост. Менструалните периоди и възможността за забременяване се връщат, когато спрете приема на лекарствата.

Консервативна хирургия

Ако имате ендометриоза и се опитвате да забременеете, операцията за премахване на ендометриозата импланти, като същевременно запазвате матката и яйчниците (консервативна хирургия) може да увеличи шансовете ви за успех.

Ако имате силна болка от ендометриоза, може да се възползвате и от операция – обаче, ендометриозата и болката може да се върнат.

Вашият лекар може да извърши тази процедура лапароскопски или по-рядко чрез традиционна коремна хирургия в по-обширни случаи. Дори в тежки случаи на ендометриоза, повечето могат да бъдат лекувани с лапароскопска хирургия.

Аналози на хормона за освобождаване на гонадотропин

Аналози на хормон на освобождаване на гонадотропин (аналози на GnRH) са ефективно използвани за облекчаване на болката и намаляване на размера на импланти наендометриоза.

Тези лекарства потискат производството на естроген от яйчниците чрез инхибиране на секрецията на регулаторни хормони от хипофизната жлеза.

В резултат на това спират менструалните периоди, имитиращи менопаузата.

Орални контрацептивни хапчета

Оралните контрацептивни хапчета (естроген и прогестерон в комбинация) също понякога се използват за лечение на ендометриоза.

Най-често използваната комбинация е под формата на хапче за контрацепция (OCP).

Понякога жените, които имат тежка менструална болка, трябва да приемат непрекъснато OCP. Постоянната употреба по този начин обикновено спира напълно менструацията.

Понякога може да настъпи повишаване на теглото, чувствителност на гърдите, гадене и  кървене.

Оралните контрацептивни хапчета обикновено се понасят добре при жени с ендометриоза.

Прогестини

Прогестини [например, медроксипрогестерон ацетат (Provera, Cycrin, Amen), норетиндронат ацетат, норгестрел ацетат (Ovrette)] са по-мощни от противозачатъчните хапчета и се препоръчват за жени, които не получават облекчаване на болката.

Те могат да бъдат полезни при жени, които не реагират или не могат да приемат (по медицински причини) орални контрацептиви.

Даназол (данокрин)

Даназол (Danocrine) е синтетично лекарство, което създава високо андроген (мъжки тип хормон) и ниска естрогенна хормонална среда чрез намеса в овулацията и производството на естроген на яйчниците.

Осемдесет процента от жените, които приемат това лекарство, ще имат облекчаване на болката и свиване на ендометриозни импланти, но до 75% от жените развиват значителни странични ефекти от лекарството. Те включват:

 • Качване на тегло,
 • Оток (подуване),
 • Свиване на гърдите,
 • Акне,
 • Мазна кожа,
 • Задълбочаване на гласа,
 • главоболие,
 • горещи вълни,
 • Промени в настроението.

Какво е Ендометриоза ?

Ендометриозата е нарушение, при което тъкан, подобна на тъканта, която образува лигавицата на вашата матка, расте извън вашата маточна кухина. Лигавицата на вашата матка се нарича ендометриум.

Според проучвания на официалния сайт за болестта, Ендометриозата се появява, когато тъканта на ендометриума расте върху яйчниците, червата и тъканите, облицоващи таза ви.

Не е необичайно тъканите на ендометриума да се разпространяват отвъд тазовата ви област, но това не е невъзможно.

Ендометриалната тъкан, растяща извън вашата матка, е известна като ендометриален имплант.

Хормоналните промени на менструалния ви цикъл засягат неправилно поставената ендометриална тъкан, причинявайки зоната да се възпали и болезнено.

Това означава, че тъканта ще расте, сгъстява и ще се разпадне. С течение на времето тъканта, която се е разпаднала, няма къде да отиде и става капан във вашия таз.

Тази тъкан, хваната в таза ви, може да причини:

 • раздразнение
 • образуване на белег
 • сраствания, при които тъканта свързва вашите тазови органи заедно
 • силна болка по време на вашите периоди
 • проблеми с плодовитостта


Ендометриозата е често срещано гинекологично състояние, засягащо до 10 процента от жените. Не сте сами, ако имате това разстройство.

Ендометриоза симптоми

Симптомите на ендометриозата варират. Някои жени изпитват леки симптоми, но други могат да имат умерени до тежки симптоми.

Тежестта на вашата болка не показва степента или степента на състоянието.

Според проучване в лаборатория, може да имате лека форма на заболяването, но все пак изпитвате агонизираща болка. Възможно е също да имате тежка форма и да имате много малък дискомфорт.

Тазовата болка е най-честият симптом на ендометриозата. Може да имате и следните симптоми:

 • болезнени периоди
 • болка в долната част на корема преди и по време на менструация
 • спазми една или две седмици около менструацията
 • обилно менструално кървене или кървене между периоди
 • безплодие
 • болка след полов акт
 • дискомфорт при движение на червата
 • болка в долната част на гърба, която може да се появи по всяко време по време на менструалния ви цикъл

Може също да нямате симптоми. Важно е да получавате редовни гинекологични прегледи, което ще позволи на вашия гинеколог да наблюдава всички промени. Това е особено важно, ако имате два или повече симптома.

Установено е, че алтернативното лечение с билки срещу ендометриоза  дава добри резултати.

 • Ендометриозата е абнормен растеж на клетките (ендометриални клетки), подобни на онези, които се образуват вътрешността на матката, но на място извън матката. Ендометриозата най-често се среща в други органи на таза.
 • Точната причина за ендометриоза не е установена.
 • Ендометриозата е по-често срещана при жени, които страдат безплодие, отколкото при плодородни жени, но състоянието не е задължително да доведе до безплодие.
 • Повечето жени с ендометриоза нямат симптоми. Въпреки това, някои жени имат признаци и симптоми на ендометриоза, като те могат да включват:

Какви са етапите на ендометриозата?

Ендометриозата се класифицира в  четири етапа (I-минимален, II-лек, III-умерен и IV-тежък) въз основа на точното местоположение, степен и дълбочина на имплантите на ендометриозата.

 Както и  наличието и размера на ендометриални импланти в яйчниците.

Повечето случаи на ендометриоза се класифицират като минимални или леки, което означава, че има повърхностни импланти и леки белези. Умерената и тежката ендометриоза обикновено води до кисти и по-тежки белези.

Степента на ендометриоза не е свързана със степента на симптомите, които жената изпитва, но безплодието е често срещано при ендометриозата в стадий IV.

Интензитетът на болката може да варира от месец на месец, но също така може да се проявява и много често, в зависимост от жената.

Някои жени изпитват прогресивно влошаване на симптомите, докато други могат да имат слаба болка.

Ендометриозата може да бъде една от причините за безплодие при иначе здрави двойки.

Когато лапароскопските изследвания се извършват по време на оценките за безплодие, ендометриозата често се срещат при жени, които са абсолютно безсимптомни. Причините за това не са ясни.

Други симптоми, които могат да бъдат свързани с ендометриоза, включват:

 • Болка в долната част на корема;
 • Диария и / или запек;
 • Болка в гърба;
 • Нередовна или тежка менструация;
 • Болезнено уриниране или
 • Кървава урина (особено по време на менструация)

Ендометриозата и риска от рак?

Някои изследвания са доказали, че жените с ендометриоза имат повишен риск от развитие на определени видове рак на яйчника, известен като епителиален рак на яйчниците (EOC).

Този риск е най-висок при жени с ендометриоза и първично безплодие (тези, които никога не са забременявали).

Употребата на комбинирани орални контрацептивни хапчета (OCPs), които понякога се използват при лечението на ендометриоза, изглежда значително намалява този риск.

Причините за връзката между ендометриозата и овариалния епителиален рак не са ясно разбрани.

Една теория е, че самите имплантанти на ендометриоза претърпяват злокачествена трансформация към рак.

Друга възможност е, че наличието на ендометриоза може да е свързано с други генетични или фактори на околната среда, които служат за увеличаване на риска от развитие на рак на яйчниците.

Какво причинява ендометриоза?

Причината за ендометриозата не е известна. Една теория е, че ендометриалната тъкан се отлага на необичайни места чрез ретрограден поток от менструален остатък през фалопиевите тръби в тазовата и коремната кухини.

Причината за тази ретроградна менструация не е ясно разбрана. Ясно е, че ретроградна менструация не е единствената причина за ендометриоза, тъй като много жени, които имат ретроградна менструация, не развиват състоянието.

Друга възможност е, че областите, обвиващи тазовите органи, притежават примитивни клетки, които могат да се развиват в други форми на тъкан, като например ендометриума. (Този процес се нарича коеломична метаплазия.)

Прехвърлянето на ендометриални клетки чрез кръвообращението или лимфната система е най-вероятното обяснение за редките случаи на ендометриоза, които се намират в мозъка и други органи, отдалечени от таза.

Диетата помага ли при ендометриозата?

Няма точно установени данни, които да показват, че диетичните модификации могат или да предотвратят, или да намалят симптомите на ендометриоза.

Едно проучване показа, че висока консумация на  зеленчуци и плодове е свързана с по-нисък риск от развитие на ендометриоза, докато по-високият прием на червени меса е свързан с по-висок риск.

Не се наблюдава връзка с алкохол, мляко или консумация на кафе. Необходими са допълнителни проучвания, за да се определи дали диетата играе роля в развитието на ендометриозата.

Кой жени може да получат ендометриоза?

Ендометриозата засяга жените по време на репродуктивните им години. Точното разпространение на ендометриозата не е известно, тъй като много жени, които по-късно са идентифицирани като такива, са асимптомни.

Ендометриозата страдат над един милион жени само (оценките варират от 3% до 18% от жените) в Съединените щати.

Това е една от водещите причини за тазова болка и е отговорна за много лапароскопски процедури и хистеректомии, извършени от гинеколози.

Прогнозите показват, че 20% до 50% от жените, лекувани за безплодие, имат ендометриоза и до 80% от жените с хронична тазова болка могат да бъдат засегнати.

Докато повечето случаи на ендометриоза се диагностицират при жени на възраст от 25 до 35 години, има установена ендометриозата и при момичета на 11 години. Ендометриозата е рядка при жени в постменопауза.

Референции:

Актуализация на статията на 1 октомври 2021 година.

  zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button