Жълта комунига: Пет научни ползи от употебата

Жълта комунига е билка. Цъфтящите клони и листа се използват за приготвяне на лекарства. Внимавайте да не объркате сладката детелина с червената детелина

Жълтата комунига е двугодишно тревисто растение, което расте по влажните тревисти места, край храсталаците.

Тя е медоносно растение. Употребява се надземната част – стръковете.

Използва се и при разширени вени и за облекчаване на симптоми на лошо кръвообращение (хронична венозна недостатъчност).

Също при болки в краката и тежест, болки в нервите при хора с диабет и задържане на течности ( лабораторна информация ).

Въпреки това има ограничени научни изследвания в подкрепа на тези и други приложения на сладката детелина.

Какви са ползите на Жълта комунига?

Използва се за производство на лекарства, запарки, компреси, бани. Жълтата комунига помага при главоболие, мигрена, безсъние, хистерия, невралгии.

Действа успокояващо на нервите. Кумаринът има противогърчов и наркотичен ефект.

Външно се прилага като обезболяващо. Нанася се при циреи, гнойни рани, хемороиди, уши и очни възпаления и ревматични отоци.

Сега ще предоставим най-добрите ползи, доказани в лаборатория.

1. Противовъзпалителни и противотуморни действия

Жълтата комунига, е познато като лекарство срещу агрегацията, както и за антиоксидантните и хепатопротективни свойства в Холандия, Германия, Полша и Австрия.

Проучване на университета в Джилин установи, че билката постига добри резултати, като вътреболнична подготовка от пациенти с
противовъзпалителни и противотуморни проблеми.

Съвременните изследвания направени от д-р Luminiţa P.M показват, че Melilotus officinalis съдържа кумарини , флавоноиди , стероиди и сапонини, фенолни киселини и други химични съединения, с противовъзпалителни и антитуморни свойства. ( линк към лабораторно проучване )

Все още са нужни допълнителни проучвания и изследвания за да бъде напълно доказано това.

2. Венозни проблеми

Сладката детелина ( жълта комунига) се използва широко за лечение на венозни проблеми като – разширени вени, кръвни съсиреци във вените, хемороиди, тромбофлебит и лимфни задръствания.

Билката помага за намаляване на симптомите на лошо кръвообращение, състояние, което в народното наименование се нарича хронична венозна недостатъчност.

Жълтата комунига помага за облекчаване на болки в краката и спазми, а също така решава проблемите с възпалителния и застоен оток. ( линк към книга с информацията )

Билката се приема от германската комисия Е за лечение на хемороиди и венозни състояния.

3. Наранявания

Билката представлява важна част от много билкови мехлеми, които се използват за лечение на рани и тъпи наранявания.

Всъщност сладката детелина е приета и от германската комисия Е за лечение на наранявания и рани.

Други ползи от жълта комунига

  • Проблеми с кръвообращението, включително крампи на краката и подуване (хронична венозна недостатъчност). Сладката детелина може да помогне при симптоми на хронична венозна недостатъчност, но са необходими по-добри изследвания, за да сте сигурни.
  • Болки в нервите, свързани с диабет. Приемът на екстракт от сладка детелина изглежда не помага при нервни болки при пациент с диабет, но са необходими по-добри изследвания, за да сте сигурни.
  • Синини, когато се прилагат върху кожата.

Съдържание

кумарин, дъбилни вещества, гликозиди, флавоноиди, смоли, етерично масло, минерални соли, слузни вещества, танини, флавони .

Отглеждане на Жълта комунига

Жълтата комунига не е капризно растение, с изключение на нуждата от повишена влажност при отглеждането.

Няма изисквания към почвите и хранителните и качества. Отглежда лесно и евтино и може да се 81 култивира и в полето, и в полупланински местности и горски ливади, стига да му се осигури достатъчно влага по време на вегетацията.

Размножава се чрез разсаждане. Подходящ срок за разсаждане е септември-октомври, като по този начин още през следващата година комунигата ще даде пълна реколта.

Може да се разсажда и през пролетта, но в този случай ще трябва да се чака за реколта до следващата година. Берат се облистените горни части през време на цъфтежа.

Стръковете се режат на дължина 30 см от върховете надолу, като това става само в сухо и слънчево време от юни до август.

Недоказани ползи за здравето от Жълта комунига

Ето някои от впечатляващите ползи за здравето:

Антитромботично действие

Растението жълта комунига съдържа важните вещества кумарин и троксерутин.

При опите се установява, че тези вещства имат протективно действие върху  лигавицата на съдовата стена, уплътняват капилярите, чрез това подобряват своиства на кръвта (подобрява се способността за движение на кръвта чрез повишаване на пластичността на еритроцитите) и имат антитромботично действие.

За черен дроб

Билката има силно  регенеративно действие, когато се прилага, като ектрат при частично оперативно премахване на част от черния дроб.

При гнойни кожни процеси

С лечебна цел три пъти дневно, на гладно се изпиват по 150-200 мл запарка от лечебна комунига.

Тя се приготвя, като към 2 супени лъжици наситнени стръкове от растението се прибавят 500 мл кипяща вода.

След половин час запарката се прецежда и се разделя на 3 дози.
Под формата на компреси жълтата комунига се прилага при гнойни кожни процеси и рани.

Увеличаване на млякото у кърмачките

Билката се препоръчва за увеличаване на млякото у кърмачките, а също така и при  недостатъчна и болезнена менструация ,  приема се под формата на лапи при отоци от всякакъв произход, също така при подагра,  както и за подкожни кръвоизливи.

Стръковете приложение също таза  разширени вени, прилага се при  хемороиди.

Важно е да се отбележи, че е полезна при болест на сърцето, при отоци и на др. патологични състояния, свързани с кръвообращението и оттока на лимфа.

Странични ефекти на Жълта комунига

Внимание, да не се предозира, защото билката е токсична при високи дози, поради съдържащия се в нея кумарин.

Факти за жълтата комунига

  • Листата от сладка детелина също са били използвани за ароматизация на спално бельо и спални помещения от ранни заселници и членове на племена Омаха и Дакота.
  • Сладката детелина има силни и дълбоко проникващи корени, които могат да разхлабят и аерират уплътнени почви.
  • Сладката детелина е основен източник на нектар за домашните пчели.
  • Листата съдържат кумарин и те отделят приятната миризма на току-що окосеното сено при сушене.

zdraveplus.com има строги насоки за своите статии и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 1 октомври 2019 !

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button