Как Чесъна лекува редица болести? 12 вида Лечение с чесън

Чесънът (Allium sativum), се използва широко като ароматизатор при готвене, но също така се използва като лекарство в древната и съвременната история; взето е за предотвратяване и лечение на широк спектър от състояния и заболявания.

Чесънът принадлежи към рода Allium и е тясно свързан с лука, ракио (лук, открит в Азия), скалон, челник, праз и шалот. Той се използва от хората в продължение на хиляди години и е бил използван в Древен Египет както за кулинарни цели, така и за неговите здравословни и терапевтични ползи.

Употреба на чесън

В момента чесънът се използва широко при няколко състояния, свързани с кръвоносната система и сърцето, включително атеросклероза (втвърдяване на артериите), висок холестерол, инфаркт, коронарна болест на сърцето и хипертония.

Чесънът се използва и днес от някои хора за профилактика на рак на белия дроб, рак на простатата, рак на гърдата, рак на стомаха, рак на ректума и рак на дебелото черво.

Важно е да добавим, че само някои от тези приложения са подкрепени от изследвания.

Изследване, публикувано в списанието Food and Chemical Toxicology, предупреждава, че краткотрайното нагряване намалява противовъзпалителните ефекти на екстракти от пресен суров чесън. Това може да е проблем за някои хора, които не харесват или не могат да понасят вкуса и / или миризмата на пресен чесън.

За лечение на какво се използва чесън

На първо място трябва да се обърнем към  чесънът при  лечението на упорити инфекции, сериозни стомашни проблеми или сърдечносъдови заболявания.

Само една скилидка чесън на ден стига за здраве цяла зима

Чесънът съдържа много активни елементи с антибактериални, антибиотични и антиоксидантни свойства. Той е  ефикасен при лечението на широк спектър болести и болестни състояния, в това число сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, артрит, настинки, алергии, чревни паразити и дизентерия.

Преди повече от хиляда години чесънът се е  използвал в Индия за лечението на сърцето и кръвообращението. Ако се върнем още по-назад, с няколко хиляди години, ще открием, че и по-ранни цивилизации също са го употребявали с медицински цели.

В миналото е играл важна роля при лечението на болести като холера, проказа и тифус, за сваляне на висока температура, за унищожаване на микроорганизмите.

1. Чесънът е силно хранителен и има много малко калории

Калория за калории, чесънът е невероятно питателен.

Една скилидка (3 грама) суров чесън съдържа (изследване):

  • Манган: 2% от дневната стойност (DV)
  • Витамин В6: 2% от DV
  • Витамин С: 1% от DV
  • Селен: 1% от DV
  • Фибри: 0,06 грама

Достойни количества калций, мед, калий, фосфор, желязо и витамин В1
Това идва с 4,5 калории, 0,2 грама протеин и 1 грам въглехидрати.

Чесънът също съдържа следи от различни други хранителни вещества. Всъщност тя съдържа малко от почти всичко, от което се нуждаете.

Чесънът е с ниско съдържание на калории и богат на витамин С, витамин В6 и манган. Той също така съдържа следи от различни други хранителни вещества.

2. Чесънът може да пребори обикновената настинка

Известно е, че чесновите добавки засилват функцията на имунната система.

Едно голямо 12-седмично проучване установи, че дневната добавка чесън намалява броя на настинките с 63% в сравнение с плацебо (изследване).

Средната продължителност на симптомите на настинка също е намалена със 70%, от 5 дни в групата на плацебо до само 1,5 дни в групата с чесън.

Друго проучване установи, че висока доза от извлечен чесън (2,56 грама на ден) намалява броя на болните от настинка или грип с 61%.

Въпреки това, в един преглед се стигна до заключението, че доказателствата са недостатъчни и са необходими повече изследвания (проучване в лаборатория).

Добавките от чесън помагат за предотвратяване и намаляване на тежестта на често срещани заболявания като грип и обикновена настинка.

3.Активните съединения в чесъна могат да намалят кръвното налягане

Сърдечно-съдовите заболявания като инфаркти и инсулти са най-големите убийци в света.

Високото кръвно налягане или хипертонията е един от най-важните двигатели на тези заболявания.

Проучванията при хора откриват, че добавките от чесън оказват значително влияние върху понижаването на кръвното налягане при хора с високо кръвно налягане.

В едно проучване, 600-100 mg екстракт от чесън на възраст е също толкова ефективен, колкото лекарството Atenolol при намаляване на кръвното налягане за период от 24 седмици (12Truted Source).

Дозите на добавките трябва да са доста високи, за да имат желаните ефекти. Необходимото количество е еквивалентно на около четири скилидки чесън на ден.

4. Чесънът подобрява нивата на холестерола, което може да намали риска от сърдечни заболявания

Чесънът може да понижи общия и LDL холестерола.

За тези с висок холестерол, чесновите добавки намаляват общия и / или LDL холестерол с около 10–15% ( лабораторно проучване ).

Разглеждайки LDL („лошият“) и HDL („добрият“) холестерол, чесънът изглежда понижава LDL, но няма надежден ефект върху HDL. ( изследване )

Изглежда чесновите добавки намаляват общия и LDL холестерол, особено при тези с висок холестерол. HDL холестеролът и триглицеридите изглежда не са засегнати.

5. Чесънът може да ви помогне да живеете по-дълго

Потенциалните ефекти на чесъна върху дълголетието са по принцип невъзможни за доказване при хора.

Но като се имат предвид полезните ефекти върху важни рискови фактори като кръвно налягане, чесънът може да ви помогне да живеете по-дълго.

Фактът, че може да се бори с инфекциозната болест, също е важен фактор, защото това са чести причини за смърт, особено при възрастни хора или хора с дисфункционална имунна система.

Чесънът е познал благоприятното въздействие върху често срещаните причини за хронично заболяване, така че има смисъл, че той също може да ви помогне да живеете по-дълго.

6. Чесън може да помогне за детоксикацията на тежки метали в тялото

При високи дози е показано, че серните съединения в чесъна предпазват от увреждане на органите от токсичност на тежки метали.

Четириседмично проучване на служители на завод за автомобилни акумулатори (прекомерно излагане на олово) установи, че чесънът намалява нивата на олово в кръвта с 19%. Той също така намалява много клинични признаци на токсичност, включително главоболие и кръвно налягане.

Три дози чесън всеки ден дори превъзхождат лекарството D-пенициламин при намаляване на симптомите.

Доказано е, че чесъкът значително намалява токсичността на оловото и свързаните с него симптоми.

7.Чесънът може да подобри здравето на костите

Нито едно изследване при хора не е измервало ефектите на чесъна върху костната загуба.

Изследванията на гризачи обаче показват, че той може да сведе до минимум загубата на кост чрез увеличаване на естрогена при жените (проучване).

Едно проучване при жени в менопауза установи, че дневната доза екстракт от сух чесън (равна на 2 грама суров чесън) значително намалява маркер за естрогенна недостатъчност (изследване).

Това предполага, че тази добавка може да има благоприятно въздействие върху здравето на костите при жените.

Храни като чесън и лук също могат да имат благоприятно въздействие при остеоартрит

Изглежда чесънът има някои ползи за здравето на костите, като повишава нивата на естроген при жените, но са необходими повече изследвания върху хора.

Масло от чесън


Чесновото масло обикновено се извлича чрез дестилация. Парата преминава през смачкания чесън, от който започва да се кондензира етеричното масло. В него се съдържат само мастните сулфиди, които се образуват при разлагането на алицина.

Капсулите с чесново масло имат значително по-слаб ефект при борбата срещу инфекциите, отколкото суровия чесън. Затова пък действието им е напълно равностойно на него, що се отнася до предпазване на кръвоносните съдове от заболявания. Капсулите са също така евтин начин да си осигурим нужния за здравето ни чесън.

Полезни свойства на чесновото масло:

– Чесънът съдържа множество серни съединения, които имат мощен антивирусен ефект.
– Той има антитромбоцитен ефект, т.е. не позволява да се образуват съсиреци в кръвоносните съдове.
– Чесънът има способността да понижи холестерола в кръвния серум. Медицински изследвания в Германия са доказали, че чесънът може да вдигне нивото на “добрият холестерол” най-малко с осем процента.
– Чесънът е в състояние да понижава кръвната захар, която го прави много полезен диетичен инструмент в третирането на диабет.
– Има кардиозащитно действие и предотвратява развитието на атеросклероза.
– Чесънът въздейства благоприятно на ръста и делението на клетките. Това му свойство предизвиква регенерираш и подмладяващ ефект.

Черен чесън


Тук става въпрос за обикновен чесън, който чрез ферманция става черен чесън. При контролирани условия по времето на този процес ченът в продължение на нялколко дни се „състарява“ .  По време на този процес аминокиселините и захарите на чесънът произвеждат меланоидини  –  жълтокафяви до чисто черни осветени азотни химични съединения, на които се дължи черния цвят. Цената на черният чесът варира от 5 лв. до 25 лв. за килограм

Ето и конкретните ползи от него:
– засилва имунитета;
– намалява атеросклероза;
– стабилизира кръвното налягане;
– понижава кръвната захар и холестерола;
– има противораков и противостареещ ефект.

Чесън отглеждане


Не е трудно да отглеждаме чесън в градината си . Той е също така прекрасно органично оръжие срещу градински вредители – всяко растение в близост до него няма да бъде нападнато от тях. Засадете отделни скилидки през октомври по същия начин, както луковиците на нарциса или лалето.

Разположете ги в добре изсъхнала почва на около петнайсет сантиметра разстояние една от друга, като оставите горните им крайчета да се подават съвсем малко навън. Не прекалявайте с грижите или поливането. Те ще бъдат готови за вадене през юли или август, когато горната им част, стъблото, започне да загива

Чесън на таблетки


Около трийсет различни компании произвеждат чеснови таблетки или капсули, някои от които с добавка на витамини или рибено масло.

Таблетки със стабилизиран алицин

Това е сравнително нова форма, при която чесънът се счуква, за да се даде възможност за образуване на алицин. Следващият етап е неговото изсушаване. Част от алицина, както може да се очаква, се разлага до сулфиди, но по-голямата част от него се стабилизира.

Така полученият прах се смесва с неутрализиращ мириса му растителен екстракт. Приготвят се таблетки с покритие, което позволява разлагането им да стане едва в червата; това е още една предпазна мярка срещу миризмата. В крайна сметка таблетката доставя алицин и сулфиди. Всяка таблетка съдържа 300 мг сушен чесън на прах, така че 4 таблетки са равни на една скилидка.

Капсули с чеснов прах и контролирано ниво на миризмата

Изнамерен е начин за премахване на миризмата от чесновия прах, без това да унищожи или намали активните му свойства.

Първо чесънът се подлага на въздействие, възпрепятстващо преобразуването на алиин в алицин.

След това се смила и изсушава. В резултат се получава прах, който съдържа алиина от оригиналната скилидка, но не и алицин. Към него се добавя алиназа, след което се поставя в твърди капсули.

Таблетки с лек мирис

Таблетките от чеснов прах, които участват успешно в многобройни клинични изследвания, се правят по следния начин. Чесновите скилидки се изсушават и смилат. След това се оформят във формата на таблетки, чието покритие може да бъде разтворено едва след преминаването им от стомаха в червата.


Прочистване от паразити с чесън 

През Средновековието чесънът става важна част от диетата на европееца и се използва като разменна монета. Двама известни лекари от XVI в.,

Парацелз и Лоницер признават антитоксичните му свойства. Лоницер описва също така и ефективността му при борбата с чревните паразити, от които вероятно е страдала огромна част от населението през Средновековието.

Пийте много вода, като препоръчително е тя да е топла. Чая от пелин също действа паразитогонно. Комбинирайте го с очистителни, които да премахнат бързо натрупаната отрова и паразити.

Вземете добавка от чесън, тъй като именно чесънът чисти кръвоносните съдове и убива вредните микроорганизми.

Чесън при Акне

Това неприятно състояние често засяга кожата на тийнейджърите. В основата на фоликулите на космите, от които израства косата, съществуват мастни жлези, които произвеждат мазна субстанция, наречена себум.

Чесън за красива и гладка кожа

Хормоналните промени по време на юношеството могат да причинят свръхпродукция на себум, в резултат на което жлезите се запушват. И тогава по лицето и гърба се появяват пъпки и черни точки.

Една хубава диета с много пресни плодове и зеленчуци може да помогне, но обикновено се препоръчва продължително лечение с антибиотици. Преди да предприемете подобен курс, който не е евтин и вероятно няма да мине без странични ефекти, си струва да опитате с чесън.

Освен с консумацията на по-големи количества чесън по време на ядене, може да приложите следните две рецепти върху самите засегнати места.

 Чесън  за гъбички

Съществуват много дразнещи и упорити гъбични инфекции, които засягат хората. Сред тях са атлетичен крак, цистит, млечница, трихофития и вагинит.

Ако не се лекува, млечницата може да доведе до сериозни усложнения и дори да засегне нивата на кръвната гликоза. Тя обаче се лекува трудно, често защото микроорганизмите вече са станали устойчиви на използваните преди антибиотици.

Поддържането на лична хигиена и големите дози чесън /няколко скилидки или капсули чесново масло, приети през устата/ могат да помогнат да се излекуваме от това състояние.

Трихофитията все още се среща и в наши дни. Тя е обичайно явление сред домашните животни и може да бъде предадена и на хората. Чесънът е идеално средство срещу нея, и може да се използва както локално върху кожата, така и приеман през устата.

Чесънът като средство за предпазване от комари

Вероятно си спомняте разказаната почти в началото на книгата история за децата, на които комарите създавали проблеми при всяко посещение в Италия. Те престанали да хапят детето, което приемало по една чеснова капсула дневно,, затова пък не оставяли на мира неговия твърдоглав брат. Изводът не се нуждае от коментар!

Премахване на коремни паразити и глисти с чесън

Как ми се иска да знаех за чесъна преди няколко години, когато направих обиколка из Индия, при която изнасях лекции.

Колкото и да внимавах, се заразих с чревна инфекция, която трябваше да се лекува с лекарство, наречено „метронидазол“. В известен смисъл ефектът от лекарството беше толкова лош, колкото и първоначалната зараза!

Враг на чревни паразити от древни времена

Понастоящем обаче вече се знае, че чесънът е ефикасно средство срещу амебната дизентерия. Не може да се каже, че амебната дизентерия е често срещано заболяване във Великобритания. Друго е обаче положението с глистите.

Чесънът винаги е бил признаван за враг на всички видове чревни паразити. Сулфидите, произвеждани от него, ги атакуват и това дава възможност да бъдат изхвърляни от тялото.

Изследванията показват, че при редовен прием на чесън видовете глисти, които обитават по-горните нива на стомашночревния тракт, умират и биват изхвърлени.

Стомашно разстройство и диария

Редовната консумация на чесън дава известна защита срещу стомашно разстройство; на мен определено ми помага. Вече споменах колко ценен е чесънът, когато трябва да се справим с хранително натравяне. Той е ефикасен също така и при диария, но ако това състояние продължи по-дълго, трябва да се консултирате с лекар.

Чесът при хемороиди и варикозни вени

И двете състояния си приличат, тъй като и в двата случая става дума за подути от кръв и втвърдени от тромби участъци. Във Втора глава обясних колко полезен е чесънът за разтварянето на съсиреци. Следователно ежедневната консумация на чесън ще помогне и за това състояние.

Стара рецепта за хемороиди, използвана от някогашните лекари, била употребата на сурова скилидка чесън като свещичка. Очите ми се насълзяват само като си помисля за това и определено не ви препоръчвам да го опитвате!

Чесън при импотентост

Темата за импотентността присъстваше в огромна част от трудовете, посветени на чесъна, които съм проучвал. От хилядолетия се твърди, че чесънът лекува импотентността. Това може да ви се стори трудно за вярване, но ако се замислите по какъв начин пенисът получава ерекция и как чесънът влияе на кръвообръщението, връзката може да ви се изясни.

Пенисът е осеян със сложна мрежа от многобройни кръвоносни съдове, чиято цел е да поберат колкото се може повече кръв и така да го поддържат в еректирало положение. Една от причините за импотентността е неспособността на пениса да получи ерекция, тъй като кръвоносните съдове са започнали да се затлачват с атерома.

А щом като чесънът разтваря ефикасно съсиреци и отпушва кръвоносните съдове, той несъмнено ще стори същото и с кръвоносните съдове на пениса.

Чесън и лимон за високо кръвно

Еликсир на младостта – това древна рецепта от чесън и лимон, известна като средство, укрепващо имунната система, очистващо кръвта и съдовете, отстраняващо запъхтяването, полезно при отклонения в теглото: прясно изстискан сок от 24 лимона се смесва с 400 г смачкан с различен способ чесън, удобно е с блендер в част от самия сок в половин литров пластмасов съд от кисело мляко, и се помества в буркан, желателно с широко гърло.

Отгоре бурканът се покрива с лека тъкан или марля, завързва се и се поставя на хладно място. След 24 дни средството е готово. Може да се почне приемането и по-рано, но ефектът ще бъде по-малък, чесънът може да пречи на съня, което не става след пълния срок на получаване на настойката. Преди приемане сместа се разклаща.

Чесън и лимон обикновено се приема един път дневно преди сън: 1-2 чаени лъжички от сместа в половин чаша вода, разбърква се и се изпива. Може приемът да варира, да се пробва да се взема сутрин на гладно, през деня между приеманията на храната и вечер един час преди лягане и да
се стараете да отработите дозата по вътрешното усещане и съня. В началото на приема в стомаха може да започне революция от разтревожените от еликсира паразити.

За какво друго действа чесъна ?

Позитивно въздействие върху организма не се чувства веднага, а примерно от 14–20-тия ден.

Еликсирът чисти съдовете в целия организъм и което е особено важно, в мозъка, сърцето, подобрява се съня, изчезва умората и вялостта, тялото се напълва с лекота и енергия, подмладява се кожата.

Силата на ефекта зависи от качеството на чесъна, в него, по възможност, не трябва да има нитрати.

Затова, прочитайки тези редове, не губете време, купете добър чесън и лимони, направете тази изключително проста смес и след 24 дни започнете да я приемате.

Ефектът значително се усилва на фона на приема на чай от джинджифил, лимонов сок и мед (рецептата е приведена по-горе) – не в един прием, разбира се.


Еликсира може да се съчетава с приема на други очистителни препарати.

  • [bg_collapse view=“button-green“ color=“#4a4949″ icon=“eye“ expand_text=“Референции“ collapse_text=“ “ ]

    Bilkabg.com има строги насоки за своите статии и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

    [/bg_collapse]

Актуализация на статията на 27 септември 2019 .

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button