Топ 7 Лековити Ползи на Билката Седефче

Седефчето като билкова култура е познато от хилядолетие и половина в Европа.

Изсушените стъбла със съцветията и листата или само листата в народната медицина се използват за лечение на много заболявания.

Чайовете от седефче представлява компонент на чайовите смеси, предназначени срещу високо кръвно налягане и срещу жлъчнокаменни болести, а също така се използва и като суровина за много фармацевтични препарати и парфюмни композиции.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какви са ползите за здравето от Седече?

Приготвя се воден извлек от 1 чаена лъжичка ситно нарязана дрога и 500 см3 студена вода. Оставя се да кисне 8 часа. Пие се по 1 винена чаша 3—4 пъти на ден.

При епилепсия

Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болното да взема по 1 супена лъжица (за по-малки деца по 1 чаена лъжичка) сироп от бял пелин (корени), борови връхчета, жълта комунига и седефче.

Гнойно течение от ухото

В болното ухо (уши) да се капват (като се лежи на здравото) по 5 капки (за по-малки деца по 2-3) топла настойка от лайка (цвят), жълт кантарион (листа и цвят) и седефче (листа и цвят) – по 20 г от всяка билка се запарват с 200 г вода и захлупени се варят, докато остане само 50 г отварка.

След това се прецежда през тънка кърпа и се засилва с 2 супени лъжици чист зехтин (но не и олио).

Мускулни гърчове

Два часа след ядене при краткотрайни припадъци болният да взема по 1 супена лъжица сироп от седефче – 10 листа от него се запарват с 500 г вряща вода, прибавя се 500 г чист пчелен мед и на тих огън се вари 10 минути.

Като изстине, се прецежда. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г запарка от босилек 80 г, маточина и портокалови кори – по 60 г, глогов цвят, дилянка (корени), лавандула, липов цвят и риган – по 40 г. От тази смес 2 супени лъжици от вечерта се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупена цял нощ и сутринта се прецежда.

Закъсняване на менструацията

отварка от розмарин, невен, решетка, седефче, червен кантари­ он, босилек, маточина, бял равнец и горчив корен – от общата смес, приготвена от по равни части, се взема 1 супена лъжица и в 400 г вода се вари 10 минути, след което се прецежда.

Отглеждане на седефче

Седефчето се размножава от семена. Те могат да се засяват директно със сеитбена норма 0,500-0,600 кг/дка при дълбочина 2-3 см или за производство на разсад в открити лехи.

Поради бавното нарастване на растенията в началните фази на развитието се препоръчва създаването на новото насаждение да става с предварително произведен разсад.

Времето за засяване на семената практически зависи от сроковете на разсаждането. При необходимост от разсаждане през есента или края на лятото, семената се засяват през април-май, а при разсаждане на разсада през пролетта – през юни – юли.

Приложение

При лечението на някои нервни заболявания — неврастения, епилепсия (като помощно средство), хистерия, нервно сърцебиене, виене на свят.

Използува се в народната медицина и при някои очни заболявания, при стомашно-чревни заболявания, при хемороиди, кожни обриви. Външно се употребява при ревматични болки, подагра, ишиас, лумбаго и др.

Разпространение

Седефчето е лечебно растение, включено в Червената книга на България.

Събирането му като билка, с ограниченото разпространение и ниската плътност на популаците му са причините да бъде обявено за защитен вид, забранен за събиране от дивата природа.

У нас има ограничено разпространение. Расте по сухи, каменливи и скалисти места, из храсталаци и редки гори по Черноморското крайбрежие, Североизточна България, Тракийската низина и Родопите до 400 м надморска височина.

Седефчето е защитен вид съгласно Закона за биологичното разнообразие, забранен за събиране от дивата природа. Включен е и в Червената книга на България.

Какво лекува сефечето?

Седефчето притежава нервноуспокояващо и болкоуспо-кояващо действие.

Седефчето е в групата на онези билкови култури, които са в състояние да синтезират и натрупват много лечебни вещества. В най-големи количества (до 1-2%) растенията натрупват флавоноиди със спазмолитично действие, най-вече под формата на рутин.

В листата се натрупват 0,1-0,9% кумаринови съединения и фуранови кумарини. Неприятната миризма на растението се дължи на натрупването на 0,3-0,7% етерични масла в порите на стъблото.

Основни компоненти на това масло са метил- хептил-тенкетон (70%) и метил-нонил-кетон (20%). В седефчето се съдържат или образуват 0,2% хинолинови, фуранхинолинови и акридонови съединения, а също така и отровни алкалоиди.

Противопоказание

Да се има пред вид, че растението е отровно и не трябва да се приема продължително и без лекарски контрол! Употребата му при бременност е забранена! Контактът с листа на седефче може да доведе до явления на дразнене — зачервяване, сърбеж, оток.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button