Котешки нокът – 6 научно доказани ползи от билката

Котешки нокът , известна като Una de Gato  се използва традиционно в перуанската медицина

Котешки нокът е популярна билкова добавка, получена от тропическа лоза.

Твърди се, че помага за борба с редица заболявания, включително инфекции, рак, артрит и болестта на Алцхаймер (доверен източник).

Но само някои от тези ползи са подкрепени от науката.

Тази статия ви казва всичко, което трябва да знаете за котешкия нокът, включително ползите от него, страничните ефекти и дозировката.

Какви са научно доказаните ползи на Котешки нокът?

Котешкият нокът нарасна с популярност като билкова добавка поради предполагаемите му ползи за здравето – макар че само твърденията по-долу са подкрепени от достатъчно проучвания.

Може да засили имунната ви система

Котешкият нокът може да поддържа имунната ви система, вероятно помага за по-ефективна борба с инфекциите.

Малко проучване при 27 мъже установи, че консумацията на 700 mg екстракт от котешки нокът за 2 месеца увеличава броя на белите кръвни клетки, които участват в борбата с инфекциите.

Друго малко проучване при четирима мъже, които получават екстракт от котешки нокът в продължение на шест седмици, отбелязва същите резултати ( лабораторно проучване).

Изглежда, че котешкият нокът работи едновременно като засилва имунния ви отговор и успокоява свръхактивна имунна система (проучване).

Неговите противовъзпалителни свойства биха могли да са отговорни за имунните му ползи.

Може да облекчи симптомите на остеоартрит

Остеоартритът е най-честото състояние на ставите в Съединените щати, причинявайки болезнени и твърди стави (проучване).

В едно проучване при 45 души с остеоартрит в коляното, приемането на 100 mg екстракт от котешки нокът за 4 седмици доведе до намаляване на болката по време на физическа активност. Не са съобщени странични ефекти.

Въпреки това, няма промяна нито в болката в покой, нито в подуването на коляното (изследване).

В осемседмично проучване добавка от котешки нокът и корен от мака – перуанско лекарствено растение – намалява болката и сковаността при хора с остеоартрит. В допълнение, участниците се нуждаят от лекарства за болка по-рядко.

Трябва също да се отбележи, че може да бъде трудно да се определят специфичните действия на котешкия нокът в проучвания, които тестват множество добавки наведнъж.

Може да облекчи симптомите на ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е дългосрочно автоимунно състояние, което причинява топли, подути, болезнени стави. Увеличава се разпространението в Съединените щати, където засяга повече от 1,28 милиона възрастни ( източник).

Някои изследвания предполагат, че котешкият нокът може да помогне за облекчаване на симптомите му.

Например, проучване при 40 души с ревматоиден артрит установява, че 60 mg екстракт от котешки нокът на ден, заедно с редовни лекарства, води до намаляване на 29% на броя на болезнените стави в сравнение с контролна група.

Изследванията показват, че екстрактът от котешки нокът може да помогне на имунната ви система и да намали симптомите на остеоартрит и ревматоиден артрит. Необходими са обаче още проучвания.

Какво е котешки нокът?

Котешки нокът (Uncaria tomentosa) е тропическа лоза, която може да нарасне до 98 фута (30 метра) височина. Името му идва от закачените му тръни, които приличат на ноктите на котка.

Среща се главно в тропическите гори на Амазонка и в други тропически райони на Южна и Централна Америка.

Двата най-разпространени сорта са Uncaria tomentosa и Uncaria guianensis. Първият е видът, който често се използва в добавки в Съединените щати (2Truted Source).

Кората и коренът се използват от векове в Южна Америка като традиционно лекарство за много състояния, като възпаление, рак и инфекции.

Котешкият нокът е тропическа лоза, използвана от векове като традиционно лекарство. Днес той често се консумира като добавка поради предполагаемите му ползи за здравето.

Безопасност и странични ефекти

Въпреки че рядко се съобщават странични ефекти от котешки нокът, наличната информация за определяне на общата му безопасност понастоящем е недостатъчна.

Високите нива на танини в котешкия нокът могат да причинят някои странични ефекти – включително гадене, стомашно разстройство и диария – ако се консумират в големи количества (1 доверен източник).

Доклади от случаи и проучвания с епруветка подкрепят други възможни странични ефекти, включително ниско кръвно налягане, повишен риск от кървене, увреждане на нервите, антиестрогенни ефекти и неблагоприятни ефекти върху работата на бъбреците (линк към проучване).

Обикновено се препоръчва следните групи хора да избягват или ограничават котешки нокът:

Бременни или кърмещи жени. Котешкият нокът не се счита за безопасен за приемане по време на бременност или кърмене поради липса на информация за безопасност.

Хората, приемащи определени лекарства. Тъй като котешкият нокът може да попречи на някои лекарства, като тези за кръвно налягане, холестерол, рак и съсирване на кръвта, трябва да поговорите с вашия лекар, преди да го вземете (19Trusted Source).

Липсата на доказателства за безопасност означава, че винаги трябва да използвате котешки нокът с внимание.

Въпреки това, тези симптоми са редки

За лечение на какво друго се използва котешкият нокът

 • Намаляване на болката и възпалението на ревматизъм, артрит и други видове възпалителни проблеми;
 • Имат противотуморни и противоракови свойства, които инхибират образуването на ракови клетки.;
 • Подпомага зарастването на рани;
 • За лечение на стомашни язви и чревни оплаквания;
 • Помага за облекчаване на хроничната болка;
 • Повишава имунитета чрез стимулиране на имунната система;
 • Помага на хората, страдащи от стомашни и чревни нарушения, включително колит, болест на Крон, синдром на раздразнените черва, синдром на изтичане на червата, гастрит и дуоденални язви, чревно възпаление;
 • Подпомагат борбата с вирусни и гъбични инфекции като Херпес и Кандида;

Котешки нокът на капки

Котешки нокът е едно удивително със своите свойства растения осигуряващ по-висок тонус, здраве и енергичност.

Билката е най-мощният природен имуностимулатор и имуномодулатор, некриещ опасни странични ефекти. Доказано е, че хората приемащи Котешки нокът боледуват много по-рядко, а ако се случи да се разболеят, то протича бързо и без усложнения.

Билката притежава и свойството да прочиства токсините от червата, което го превръща в ефикасен лек при болести на дебелото черво и храносмилателната система въобще.  

Също така  се смята и за една от най-ефикасните билки при лечение на онкологични заболявания, тъй като потиска туморния растеж. Помага при хипертония, тъй като успокоява сърдечния ритъм. Подобрява мъжката плодовитост. Доказано ефикасен при проблеми с панкреаса.

Начин на прием:

5 – 15 капки, разтворени във вода, на гладно, 30 минути преди хранене.

Разклатете шишенцето добре преди употреба.

Котешки нокът на капсули

Котешки нокът помага за образуване на белите кръвни телца и за трайна защита на имунната система. Котешки нокът  на капсули има мощно антиоксидантно действие.

Съдържа антиоксидантите танини, катехини и процианидини, както и стероли, които демонстрират значителна противовъзпалителна активност.

Предпазва от настинки, грип и вируси.  Котешки нокът  е сочен за мощно антираково средство. Помага при артрит и лекува мускулни болки и преумора. За здрави кости приемайте Витамин Д.

Може да намали стреса и напрежението. Котешки нокът съдържа ензим, който превръща вредните наситени мазнини в ненаситени. 

Като хранителна добавка помага за увеличаване на тонуса. Помага при алергии, астма, синузит и инфекции на дихателните пътища.

Цена на котешки нокът

Цената на добавки котешки нокът зависи от производителя , като варира  от 20 до 55 лв. В пряка зависимост е от броя на капсулите, концентрация на активните вещества, начин за извличане на екстракта.

Котешки нокът при бременност

Растението не се препоръчва за прием от бременни жени, тъй като може да предизвика преждевременно раждане или аборт. Не се препоръчва и консумиране на билката от кърмещи жени.

Zraveplus.com има строги насоки за своите статии и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

 • Интегриране на допълващата медицина в сърдечно-съдовата медицина. Доклад на Американската колегия по кардиология на задачата (2005 ) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15992662
 • Разпространение на ревматоиден артрит сред възрастното население на САЩ в базите данни за здравни грижи, 2004-2014. (2017) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28455559
 • Ефикасност и безопасност на изсушените от замръзване котешки нокът при остеоартрит на коляното ( 2001) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11603848
 • Противовъзпалително действие на два различни екстракта от Uncaria tomentosa ( котешки нокът ) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2920533/

Актуализация на статията на 27 септември 2019

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button