Житна диета на Дънов: правила, рецепти, резултати

Тази диета е на повече от 80 години, когато Петър Дънов я дава на своите ученици.

Може ли житната диетата на Дънов да се прилага от всеки ?

Може би сте практикували много различни диети, но тази определено се различава от всички други, тъй като е схема на хранене с важни духовни послания .

След тази диета промените във вас ще бъдат не само физическо отслабване, лекуване и стягане, но и психически.

Ползи на Житната диета на Петър Дънов

Представлява десетдневен хранителен режим, който ще пречисти духът ви, тялото ви и ще ви помогне да имате много повече енергия, да заразявате всички около вас с положителни емоции и да бъдете здрави.

Едно такова пречистване ще ви освободи от излишните бактерии, стрес, но също така и ще свалите няколко килограма.

Житната диета на Петър Дънов е един десетдневен хранителен режим

Все пак трябва да имате предвид някои факти:

• Най-доброто време според Дънов е началото на месец февруари, има и защо – тогава организма е най-отслабен и по това време има опасност да се заразите с грипни заболявания. Важно е да се отбележи, е че трябва преди да започнем диетата да бъдем здрави.
• Забравете за пшеницата, която е с ГМО, най добре е да използвате  само Био пшеница или най-добре е лимец.

• Диетата е много опасна за хора, които имат непоносимост към глутен. Ако имате някакви опасения може да си направите бърз тест, който се продава в аптеките.
• Минералната вода и всякакви производни на нея са забранени. Наблегнете на вода от природен източник, само обаче ако знаете, че не е замърсена.

Свързана статия90-дневна диета и план за хранене: отслабни здравословно

Подготовка и продукти за житната диетата

Както казахме диетата не само за физическо изцеление и именно за това на първият ден започва с молитва : „Господи, допусни ме в лечебницата на природата за десет дни“.

Всяка сутрин трябва да приготвите: 100 грама жито (той има нужните протеини и въглехидрати, които са ви нужни); 3 ябълки (за сърцето); 9 ореха (за мозъка); 3 лъжици мед (за кръвта) и лимон. Плодовете  трябва да са бъдат хубави и здрави.

Защо житната диета на Петър Дънов е популярна и до днес ?

Според  Петър Дънов началото на еволюцията е дадена с появата на житото. Житото съдържа от 60 до 70 процента  бързи въглехидрати, а също така съдържа незаменими аминокиселини и полезни белтъчини, които са от изключителна важност за организма. 

Житото също така  е богато на витамини В1, В2, Е, желязо, магнезий, натрий, калий, както и много фибри, които са важни за стомахът.

Съдържание на Витамини и Минерали в Режима

В този режим се използват цели зърна пълнозърнесто жито. Бялото брашно и хлябът са забранени – ако житото е подложено на термична обработка или е смляно, то губи част от жизнената си енергия, своята „прана”.

100 г пшеница съдържат: 

 • Белтъци – 12,1 г
 • Въглехидрати – 69,1 г
 • Мазнини – 1,7 г
 • Целулоза – 2 г
 • Калории – 349

Витамини и минерали:

 • Витамин В1 – 0,48
 • Витамин В2 – 0,14
 • Витамин РР – 5,10
 • Витамин Е – 3,20
 • Натрий – 7,8
 • Калций – 43,7
 • Желязо – 3,3
 • Калий – 502
 • Магнезий – 173,0
 • Фосфор – 406,0

Как протича житната диета на Дънов ?

Всеки ден си правим по 100 грама жито, което добре се измива и накисва предишната вечер във вряла вода и най-добре е да го поставим след това в термос.

Важно – житото не трябва да е варено, а да е омекнало или малко разпукнато, но в никакъв случай да е варено или покълнало.  

На следваща сутрин се изпива житената вода, като се добавя лимон и мед.

  Препоръчително е всяка хапка да се дъвче много добре, за да бъде най-лесно на стомахът да го усвои .

Освен житото можем да приемаме по желание до 3 ябълки на ден, до 9 ореха и по 3 лъжици мед.  

Водата е много важна част от диетата, трябва да пием по 1.5 вода на ден, на равни дози . Най-добре е да е топла и преварена, тъй като сама по себе си тя има силно пречистващо и енергизиращо действие.Житният режим трае 10 дни.

По време на този пост  трябва да пазим бодър дух и позитивно настроени  мисли, да мисли съзнателно за обновлението на организма си. Ако се почувства физическо или психическо неразположение, най-добре е постът да се прекрати.

На десетия ден на обяд се спира житната диета и се прави супа

на обяд се прави „ангелска супа”, която се състои от леко подсолена вода се варят 3 средно големи  картофа, няколко стръка нарязан магданоз, може чер пипер, лук или праз.

Това е храната, която ще консумирате през този ден, както и през следващият ден . 

Леко – по леко  се преминава към нормално хранене, като в следващите дни се включват най-напред плодове, леки растителни храни без подправки, хляб и менюто се разширява всеки ден.

Преминаване през лечебна криза на втория – третият ден от диетата

 
Това не бива да ви плаши. Много хора знаят добре, че при отказването на цигарите или кафето се получават кризи, това е в резултат на привикването на организма към дадено нещо. Може да се прояви главоболие и неразположение, но то е в резултата на пречистването на организма.
Когато се лекуваме с природни методи, активираме жизнената енергия на организма да се справи с болестта, а това преминава през изживяването на лечебна криза. Схващането, че болестните признаци са предвестници на влошаване състоянието на организма е доста опростено. Вече са налице достатъчно теоретически и практически основания в подкрепа на становището, че болестните неразположения са проява на борбата на организма за преодоляване на страданието.
 

Колко килограма можем да свалим от житната диета – резултат на потребител

 
Ето какво споделя в форум потребителка:
 

До момента – 5ти ден, съм много доволна от себе си и от света около себе си… При условие че съм с ниско кръвно и по отношение на храната съм “ Спаска ламята“ , по време на изтеклите 5 дни нищо не успя да ме провокира да наруша режима, дори миризмата на храната, която приготвям за моите хора в къщи ( което за мен е като постижение от типа Рекордите Гинес ), нямам никакви оплаквания, упорито избягвам да се ядосвам ( с изключение на една сутрин, поради което не приех сутрешната дажба от режима, а ядох чак на обед, за да съм спокойна когато се храня и този ден останах на две храненета).Оплаквания и дискомфорт нямам никакви. За сметка на това положителните ефекти са много:

1. много съм енергична, имам желание за повече движение и изпитвам удоволствие от това, радост някаква…

2. изчезнаха главоболието и една постоянна болка в корема, която носех от поне 2 месеца ( и която, предвид че съм онкопациент лекичко ме беше попритеснила )

3. имам чувството, че върша работата си много по- прецизно

4. увеличи ми се сензитивността – по принцип не обичам ябълки, но сега наистина усетих невероятния вкус на този плод, за орехите няма смисъл да говоря – винаги са ми били много вкусни, а за житото – очаквах че на втория ден ще ми е „байгън“ от него, обаче не стана така, има си доста приятен вкус….

5. дефикацията ми е абсолютно редовна – всяка сутрин.

6. не на последно място – смъкнах килограми. Четири дена преди режима като подготовка, се хранех с варена елда, картофи и зеленчуци на пара и след това много лесно преминах към режима. До момента за 9 дена имам свалени 5 кг.

 
 

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button