Беладона – отровната билка, която лекува редица заболявания

Беладона (Atropa belladonna) е отровно растение, използвано като лекарство от древни времена. Тя е наречена „Беладона“ за „красивите жени“ на Ренесансова Италия.

Но тази билка има и по-зловещо име – смъртоносна нощница – което предполага по-тъмна история. Всъщност не само тъмните му плодове, които понякога са известни като плодовете на убиеца, плодовете на магьосника и дори плодовете на дявола, се смятат за отровни.

Безопасна ли е?

Въпреки зловещото си име, е малко вероятно, никога през живота си да не сте приемали Беладона. Това е съставка в редица лекарства, а също така се продава като добавка. Когато вашият очен лекар разширява очите ви, Беладона е в капки за очи.

Но колко безопасна е билката?

Беладона, която се намира в Европа и части от Азия, може да нарасне до един метър.  Тя има лилави цветя и тъмни , мастилови плодчета, които са леко сладки.

Беладона е толкова токсичna, че яденето на малко количество листа или плодове може да бъде фатално за хората, особено за децата и някои животни. Простото докосването на листата може да раздразни кожата ви.

Какви са ползите на беладона?

Беладоната е едно от най-популярните лекарствени растения в съвременната медицина.

Беладона: Лек или отрова?

Известни са над 40 лекарствени препарата, получени от нея.

Те се използват като спазмолитично и болкоуспокояващо средство, за лекуване на рани, при спазми в стомаха, при камъни и пясък в бъбреците и жлъчката, при бронхиална астма, за разширяване на зениците, при тежки мозъчни увреждания и др.

Въпреки токсичността си, Беладона се използва широко в мелицината.  Атропин и скополамин, които са получени от беладона, имат важни лечебни свойства.

Атропинът и скополаминът имат почти същата употреба, но атропинът е по-ефективен при отпускане на мускулни спазми и регулирането на сърдечната честота. Използва се и за разширяване на очите по време на очен преглед. Атропин може да бъде и антидот за инсектициди и химически агенти.

Скополаминът има много източници, включително беладона, и е по-ефективен за намаляване на секрецията на  стомашна киселина.

Приложение и дествие на беладоната

Обикновено се предлага като хранителни добавки, Беладона се продава, като таблетки, тинктура (течност), мехлеми и спрей помпа. Тя помага за:

Безопасно ли е да вземете Беладона?

Беладона ще е  безопасна за вас, ако лекарят Ви го предписва и го приемате според указанията. Ако обмисляте използването на продукт без рецепта, не забравяйте, че съществуват редица опасения относно Беладона и производните продукти като цяло.

Беладона 9 СН

* при ангина (нестрептококова), съпроводена с внезапно начало, сухо и болезнено гърлото, силна жажда и висока температура – х 5 гранули/час
* главоболие (вазомоторно), придружено с пулсираща болка в главата – 5 гранули/час при нужда
* зачервяване; скарлатинозен раш – х 5 гранули/2 часа
* морбили – х 5 гранули/2 часа и от двата медикамента БЕЛАДОНА 9 СН + ЕУФРАЗИА ОФИЦИНАЛИС 9 СН. При поява на подобрение приема се разрежда
* отит, когато болката е пулсираща – х 5 гранули на всеки 1/2 h., докато болките са силни
* пароксизмална тахикардия (епизоди на тахикардия с рязко начало и край, по време на която сърцето бие ритмично, но много учестено), придружена с изпотяване – х 5 гранули/ден, толкова често, колкото е необходимо
* повишена температура (над 37.5 градуса), когато се покачва бързо, а след това периодично спада и се покачва, съпроводена с фотофобия – х 5 гранули/час, до повлияване на състоянието. Приемите се разреждат в зависимост от наблюдаваното подобрение

Беладона 30 CH

Беладона е остър медикамент и той мобилизира изключително бързо и брутално циркулаторните и нервните функции на организма (Aconitum napellus). Поради това той е показан при:

  •  всички състояния на хиперпирексия, независимо от етиологията й, при което имаме променлива жажда и изпотяване.
  •  всички фактори на остър възпалителен процес и конгестия, независимо от етиологията и изпотяване

* ринофарингити, ларингити, отити, абсцеси, скарлатинообразни обриви – симптоми на инфекциозни болести
* главоболие, слънчево изгаряне, топлинен удар, спазми
* топли вълни в периода преди и около менопаузата
* сърцебиене, хипертония
* конюнктивити, ечемик, синдром на сухото око, фотофобия

Приг грип

Беладонна” е препоръчителна при при наличие на рязко и силно повишаване на температурата, придружено със зачервяване на кожата, сърцебиене, силна жажда и възбуда . Начинът и дозировката: приемат по пет гранули в разреждане 5-9 СН на всеки ½-1 час до спадане на температурата и поява на изпотяване.

При болки в гърлото

Разреждат се беладона 9 СН няколко пъти дневно се използва за лечение на зачервено и болезнено гърло и увеличени сливици (често с усещане за пулсиране ), когато е налице силно повишена температура с изпотяване, в комбинация със сухота на лигавицата.

При темература

Беладона 30 (против фебрилен гърч) дава се само при температура над 38.5, 3 гранули, не повече от 2 пъти на ден. Беладона 9 – при грип, три пъти на ден, пак по 3 гранули

Беладона при кашлица

При кратка, суха и леко дразнеща, като гъделичкане по гърлото, кашлица е подходяща билката беладона (лудо биле). Това средство е особено подходяща при внезапно начало на заболяването, повишаване на телесната температура над 37,5 оС и главоболие. Дава се при оточна възпалена лигавица на гърлото и локална болка. Изпитва се сухота в устата, гърлото.

Беладона при бременност

Трябва да се избягва по време на бременност или кърмене. Химическите субстанции в беладона имат силно токсичен ефект, който лесно може да засегне организма на плода и да индуцира появата на странични ефекти у майката. Също така беладона може да повлияе нормалното производство на кърма.

Отравяне с билката беладона (лудо биле)

Лечение – спешно болнично.

Първа помощ – промивка на стомаха с животински въглен, очисти-телно. Да се пият силен чай и кафе. Студени компреси на главата.

Сранични ефкти

Билката не се препоръчва при хора със застойна сърдечна недостатъчност, тъй като има страничен ефект да повишава сърдечните контракции, което може да влоши сърдечния статус и нормалното оксигениране на кръвта.

Беладона не бива да се прилага паралелно с антихолинергични медикаменти. Един от страничните й ефекти е изсушаване на видимите лигавици и кожа. Също така повлиява нервната и сърдечната дейност.

zdraveplus.com има строги насоки за своите статии и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

  • Bergmans M, Merkus J, Corbey R, and et al. Effect of Bellergal Retard on climacteric complaints: a double-blind, placebo-controlled study. Maturitas 1987;9:227-234.
  • Bettermann, H., Cysarz, D., Portsteffen, A., and Kummell, H. C. Bimodal dose-dependent effect on autonomic, cardiac control after oral administration of Atropa belladonna. Auton.Neurosci. 7-20-2001;90(1-2):132-137. View abstract.
  • Проучване на Беладона за използване в медицината – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC160910/

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button