Заболявания и лечение

Хроничната бъбречна недостатъчност – топ причини и лекове

Хроничната бъбречна недостатъчност (ХБН) е клинико-лабораторен синдром, който настъпва в крайните стадии от развитието на хроничните бъбречни заболявания.

Проявява се след отпадане на 70- 75% от функциониращата нефронна маса и се характеризира с постепенно ограничаване на всички бъбречни функции – очистителна, хомеостатична и ендокринна.

Клиничната изява на всички тези нарушения се означава като уремия.

Причини за Хроничната бъбречна недостатъчност

До Хроничната бъбречна недостатъчност могат да доведат всички хронични, двустранни и прогресиращи бъбречни заболявания – хронични гломерулонефрити, хронични пиелонефрити, бъбречна поликистоза, бъбречните усложнения при захарен диабет, подагра, амилоидоза и т.н., лекарствени нефропатии, колагенни нефропатии и др.

Развитието на уремичния синдром при Хроничната бъбречна недостатъчност се дължи на интоксикацията, която настъпва, поради невъзможността за излъчване от бъбреците и задръжката на крайните продукти на белтъчната обмяна (урея, креатинин, ароматни азотни вещества и др.).

Значение имат и нарушенията в електролитното (хиперкалиемия, хипермагнезиемия), осмотичното (де- хидратация) и алкално-киселинното (метаболитна ацидоза) равновесие на организма.

Симптоми на хронична бъбречна недостатъчност

Хроничното бъбречно заболяване (ХБН) обикновено се влошава бавно и симптомите може да не се появят, докато бъбреците ви не са силно повредени.

В късните етапи на ХБН, когато наближавате бъбречна недостатъчност (ESRD), можете да забележите симптоми, които са причинени от натрупване на отпадъци и излишна течност в тялото ви.

Може да забележите един или повече от следните симптоми, ако бъбреците ви започват да се провалят:

 • Сърбеж
 • Мускулни крампи
 • Гадене и повръщане
 • Липса на глад
 • Подуване в краката и глезените
 • Прекалено много урина (пикае) или недостатъчно урина
 • Проблем с улавянето на дъха
 • Проблеми със съня

Ако бъбреците ви престанат да работят внезапно (остра бъбречна недостатъчност), може да забележите един или повече от следните симптоми:

 • Болки в корема (стомаха)
 • Болка в гърба
 • диария
 • Треска
 • Кървенето от носа
 • обрив
 • повръщане

Наличието на един или повече от някой от горепосочените симптоми може да е признак на сериозни проблеми с бъбреците.

Ако забележите някой от тези симптоми, трябва незабавно да се свържете с вашия лекар.

Лечение на бъбречна недостатъчност

Ако имате бъбречна недостатъчност (крайна бъбречна болест или ESRD), ще ви трябва диализа или бъбречна трансплантация, за да живеете. Няма лечение за ESRD, но много хора живеят дългигодини, докато са на диализа или след трансплантация на бъбрек.

Има само няколко варианта за лечение на бъбречна недостатъчност, включително бъбречна трансплантация и няколко вида диализа.

Спорен десетки изследвания на института по диабет и проблеми с бъбреците в САЩ, Можете да изберете един от три варианта на лечение.

Да филтрирате кръвта си и да поемете малка част от работата, която увредените ви бъбреци вече не могат да вършат.

Четвърти вариант предлага грижи, без да замества работата на бъбреците.

Нито едно от тези лечения няма да помогне на бъбреците ви да се оправят.

Въпреки това, всички те могат да ви помогнат да се почувствате по-добре.

Стадии през, които минава болен от бъбречна недостатъчност

Съобразно нивото на гломерулната филтрация (ГФ),Хроничната бъбречна недостатъчност се класифицира в 5 стадия.

І стадий: бъбречно увреждане с нормална или повишена ГФ (ГФ ≥ 90 ml/min/1.73 m2 );

ІІ стадий: бъбречно увреждане с леко намалена ГФ (ГФ 60-89 ml/min/1.73 m2 );

ІІІ стадий: бъбречно увреждане с умерено намалена ГФ (ГФ 30-59 ml/min/1.73 m2 ) – ранна бъбречна недостатъчност;

ІV стадий: бъбречно увреждане с тежко намалена ГФ (ГФ 15-29 ml/min/1.73 m2 ) – късна бъбречна недостатъчност, преддиализен период;

V стадий: крайна бъбречна недостатъчност (ГФ под 15 ml/min/1.73 m2 ) – уремия.

При начален стадий обикновено липсват клинични прояви

При подробен разпит болните съобщават за полиурия и никтурия  израз на осмотична диуреза, предизвикана от повишаване на азотните тела в кръвта.

На лице е леко намаляване на концентрационната възможност на бъбреците с ниско специфично тегло на урината – хипостенурия.

Изразен стадий на бъбречна недостатъчност

– започват да се манифестират различни симптоми, които се засилват с напредване на бъбречната недостатъчност

 Кожата е бледа

С жълтеникав цвят, суха, с намален тургор, лющеща се. Развива се уремичен пруритус  проявява се с упорит сърбеж по гърба, крайниците, главата, може и да е генерализиран по цялото тяло.

Сърбежът е изразен най-силно нощем, а по кожата се забелязват следи от разчесване.

Друга кожна промяна, която може да се развие, е нефрогенната системна фиброза – болезнена и инвалидизираща прогресивна фиброза и задебеляване на кожата, при което са образуват плаки, папули или нодули със симетрично разположение върху глезени, долни крайници, китки, предмишници.

Наблюдават се още калцифицираща уремична артериолопатия, засягаща съдовете на кожата и подкожието, придобита перфорира- ща дерматоза и др.

Кръвотворна система

– установява се анемия, която има комплексен характер (недостатъчно производство на еритропоетин, потискане на костния мозък от остатъчните азотни тела в кръвта, намален живот на еритроцитите и др.).

Наблюдават се нарушения в кръвосъсирването, изразени с повишена склонност към кръвоизливи – подкожни, от носа, венците, гениталиите и др.

Храносмилателна система

– болните съобщават за сухота в устата, жажда, безапетитие, гадене, повръщане, коремни болки. Поради от- делянето на уреята през храносмилателната система пациентите имат уремичен дъх – с миризма на амоняк.

Дихателна система

поради намалени защитни сили болните често развиват пневмонии. Задръжката на течности може да доведе до бе- лодробен оток с поява на задух, учестено дишане, кашлица, влажни хрипо- ве в белодробните основи. Развитието на метаболитна ацидоза води до кусмаулово дишане.

Сърдечно-съдова система

– повечето болни с ХБЗ са с артериал- на хипертония и често развиват сърдечна недостатъчност, което допринася за бързо влошаване на ХБН. В крайните стадии се развива уремичен перикардит, който има лоша прогноза

 Нервна система

– болните са апатични, раздразнителни, с намалена сетивна чувствителност. С напредване на ХБН се развива мозъчен оток, съзнанието постепенно се помрачава и накрая болните изпадат в уремична кома.

Поставяне на диагноза:

Поставя се въз основа на анамнестичните данни за бъбречно заболяване, клиничните прояви, повишените стойности на уреята и 43 креатинина в кръвта, ниските клирънси, електролитните нарушения, данните от инструменталните и функционалните изследвания на бъбреците.

Режимът

зависи от стадия на ХБН. В началните стадии той е близък до обичайния с ограничаване на физическите и психическите натоварва- ния, избягване на простудни фактори, вирусни заболявания. С напредване на заболяването физическата активност все повече се ограничава, като в крайните стадии е постелен при строго спазване на личната хигиена и грижи против декубитус.

Диетата за Хроничната бъбречна недостатъчност

се състои в ограничаване на белтъците в храната, осигуря- ване на въглехидратна диета с достатъчно витамини и соли. Белтъчините се ограничават между 1,0 и 0,35g/kg телесно тегло в зависимост от степен- та на азотната задръжка.

Най-малко 50% от белтъчния внос следва да е от животински произход (млечни продукти, яйца, риба, месо), за да се осигури оптимален внос на незаменими аминокиселини.

При необходимост се из- ползват стерилни разтвори с есенциални аминокиселини, които се прилагат венозно – Aminomix, Aminoplasmal, Aminosteril, Glutarsin, Nephramine. Мазнините се ограничават до 60-80 g дневно. Калорийните нужди се осигуря- ват от прием предимно на въглехидратна храна.

При липса на хипертония, отоци или сърдечна недостатъчност може да се приема готварска сол до 3 g дневно. Количеството на течностите е в зависимост от диурезата, като се вземат предвид и загубите на вода чрез кожата, потта и дишането.

Лечение на Хроничната бъбречна недостатъчност с бабини рецепти

Принципите на лечение на ХБН включват лечение на основното заболяване, отстраняване на факторите, довели до влошаване на бъбречната функция, диетично и медикаментозно лечение в зависимост от стадия на ХБН, диализно лечение, бъбречна трансплантация.

Внимание: винаги се консултирайте с лекар, информацията по-долу, е просто информативна и не съветваме да прибягвате до нея без лекар !

С горски синчец

отварка от горски синчец: 4-5 супени лъжици от билката заедно с корените се варят в 1 л вода, докато отварката остане наполовина, след това се прецежда и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка.

Хранене с тиква

Да се яде често варена тиква, която не дразни бъбреците и усилва отделянето на урина. Понататъшното лечение се състои в пиене на чай от овесена слама, розмарин, коприва, плод шипка с прибавка на мед.

С хвойна и царевична коса

Взема се по 20-30 гр. хвойна и царевична коса 26 опашки от вишни, корени от пирей, шипки, мечо грозде и семе от пъпеш. Тези билки се варят в 1 л. вода около 5 мин. Пие се по 1 винена чаша /200мл/ 3 пъти дневно.

С магданоз

Една с.л. от корените или листата или 1 кафена лъжичка от семената кисне 2 часа в 400 мл. вряща вода. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене. Използва се и пресният сок по 1 с.л. 3 пъти дневно преди ядене.

За лечение на бъбречни болести са подходящи следните билки:

а. Бяла бреза – действа диуретично и потогонно, разтваря камъните в бъбреците и пикочният мехур. Една с.л. пъпки или 2 с.л. нарязани сушене листа се заливат с 500 мл. вряла вода, като се прибавя малко сода за хляб – за разтваряне на смолите. Кисне 1 час и се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.

б. Вишна – Две с.л. плодови дръжки (изсушени) се варят 10 мин. в 500 мл. вода. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене. При калкулоза на бъбреците са ефективни счукани костилки на прах. По 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно преди ядене.

в. Лен – Полезен е при възпаление и калкулоза на бъбреците. Една с.л. ленено семе се залива с 400 мл. студена вода и кисне 1 час. Получената слуз се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.

г. Копър – Действа диуретечно. Една кафена лъжичка се залива с 300 мл. вряла вода и кисне 1 час. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти на ден преди ядене.

Билката лепка

Билката лепка се използва за лечение на възпалителни процеси пикочно отделителната система, по специално при възпаление на пикочния мехур. Вземат се 4 ч.л. от дрогата се запарват с 2 чаши вряща вода и кисне до изстиване и се изпива за 1 ден.

Bilkabg.com има строги насоки за своите статии и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 23.09.2019 година ! 

Беше ли полезна тази статия за вас ?

Тагове

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на bilkabg.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button
Close
Close

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "бисквитки". Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close