Цариче – Ползи и вреди на билката Цариче

В статията ще научите най-добрите ползи от употреба на билката Цариче, приложение и какво казват проучванията за действието му.

Царичето често се нарича „билката за жени“.

Царичето често се използва при бяло течение, прилага се при рани, но не само.

В тази статия на Здраве плюс, ще разкажем повече за тази невероятна билка.

Какво се лекува с билката цариче?  

Цариче или още наричаното Шапиче се използват за направата на лекарства и може да се открие в много от тях.

Цариче се използва при стомашни проблеми, при диария, диабет, задържане на вода, подуване (възпаление) и мускулни спазми.

Някои хора го използват като гаргара при възпалени уста и гърло.

Жените използват царичето при тежки или болезнени менструални периоди или при симптоми на менопауза.

Приготвяне на екстракти

За да направите полезен екстракт от цариче, първо изсушете надземни части на билката.

След това вземете спирт от аптеката и поставете 100 грама спирт в шишенце. Добавете 10 грама изсушени надземни части на билката.

Ползи за здравето от Цариче

Шапиче или Цариче се използва като обезболяващо, а от древни времена като ефективен чай.

Жените в арабските страни, използват чай от цариче за красота на кожата.

Той е едно ефективно естествено лекарство, като често е използвано за заболявания като порязвания и ожулвания, инфекции в гърлото и храносмилателни проблеми, които се появяват по кожата, както и за красота.

Цариче при  бяло течение

Царичето оказва благотворно влияние не само при менструални смущения, бяло течение, коремни оплаквания и Неразположение в критическата възраст, но заедно с белия равнец въздействува положително върху периода през настъпващия пубертет.

Когато на млади момичета не им идва менструацията въпреки лекарските медикаменти, царичето заедно с белия равнец (смесени в равни количества) оправят нещата.

За ползите от бял равнец, прочетете статията ни ползи от бял равнец.

След раждане

Царичето има свиващо и бързо заздравяващо действие, използва се също като отводняващо и усилващо сърцето средство, при треска след нараняване, гнойни рани и занемарени язви.

При изваден зъб, царичето е едно от най-препоръчителните средства: след многократни изплаквания с него раната заздравява за един ден.

Царичето помага при слабост в мускулите и ставите.

Билката е голям помощник при увреждания след раждане, при склонност към спонтанни аборти, за закрепване на плода и усилване матката.

Такива жени би трябвало да пият от третия месец чай от цариче.

Преди това, е добре да говорите с лекар.

За безсъние

Хората, които са се сблъсквали с проблема с безсънието, нямат никаква енергия на другият ден.

Безсънието е основно свързано със стреса и високите нива на серотонин.

Чаят от Цариче действа чудесно за лечение за безсъние. Този билков чай ​​осигурява облекчение на ума ви и освобождава стреса от тялото.

За приготвянето на този чай можете просто да поставите растението в една чаша вода и да ги варете в продължение на 5-10 минути.

След това прецедете и го консумирайте 3 пъти на ден. Това определено ще подобри нивото на стрес и ще ви помогне да имате здрав сън.

Вагинална инфекция

Билката много ефективна и за онези жени, които са се сблъсквали с проблеми, като дрожди и гъбични или вагинални инфекции.

Освен това намалява проблема със сърбежа и бялото течение.

Поради страхотния си терапевтичен ефект, билката се използва за обливане на тялото по време на къпане.

Това помага за излекуване на вагинално дразнене и инфекция.

Използване на царичето при рани

То е универсално лечебно средство за всички женски болести и заедно с овчарската торбичка помага даже при смъкната матка и херния.

В последните случаи, би трябвало да се пият на ден четири чаши чай на глътки, който по възможност да се приготви от прясно набрана билка.

Това е може би най-силната страна на билка, като проучванията доказват, че стабилизира кръвоносните съдове, както и ускорява образуването на гранулационна тъкан.

Освен това пострадалите места да се масажират с тинктура от овчарска торбичка, като при смъкната матка разтриването започва от влагалището нагоре. ( референция )

Тук допълнително се прилагат и бани на половината тяло с овчарска торбичка (100 г билки за една баня; на седмицата общо три бани, тъй като подгряна, водата може да се използва още два пъти).

Помага при косопад

Благодарение на съдържанието на антиоксиданти в Царичето, той помага на скалпа да възстанови клетките и да произведе здрави клетки, като по този начин дава възможност за естествен растеж, укрепване и обновяване на космените фоликули.

Добър начин е да се възползвате от тези предимства, е да консумирате растението като чай.

Това помага за поддържане на здрав и силен растеж на косата и насърчава защитата на естествения цвят на косата.

Може да си правите промивки и маски за коса с тази билка.

Обобщение

Alchemilla vulgaris ( Цариче) не е широ проучено растение, но се прилага от дълги години. Резултатите от проучванията върху билката, показват ползи на билката при заболявания свързани с жените, поради хормонозависима противоракова активност.

Цариче има високо съдържание на антиоксиданти, ензимно инхибираща и противотуморна активност, което се дължи на фенолни съединения като катехин, кверцетин и фенолни киселини. 

Актуализация на статия на 24.11.2021 година

 

zdraveplus.com има строги насоки за своите статии и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button