Акне – Видове, Лечение: Анализ на 38 научни проучвания

Акнето, често срещано кожно заболяване, което засяга над 85% от тийнейджърите 1Джеймс У. Д. Акне. N Engl J Med 2005 352 1463–1472. [ PubMed ] [ Google Scholar ] и обикновено се появява по време на пубертета, като при някои хора продължава и в зряла възраст.

Въпреки че често се приема, като козметичен проблем, негативното въздействие на акнето, е много по-голямо от кожата, причинявайки емоционални и психологически проблеми.

Психолочиеските въздействия са от емоционален стрес, включително тревожност, депресия и достигат дори склонност към самоубийство 2Clark SM, Goulden V, Finlay A Y. et al. Психологическото и социално въздействие на акнето.  Br J Dermatol 1997 137 41 [ Google Scholar ] [ Ref list ].

Тази стаитя на Здраве +, анализира 38 научни проучвания и на база тях, ще научите научно доказаните причини, видове и начини за лечение на акне.

Кои са причините за появата на акне ?

Причините за появата на акне влючват различни фактори: генетични фактори 3Bataille V, Sneider H, MacGregor A J. et al Влиянието на генетични фактори и фактори на околната среда в патогенезата на акне: двойно проучване на акне при жени. J Invest Dermatol 2002 119 1317–1322. [ PubMed ] [ Google Scholar ], стрес 4Chiu A, Chon SY, Kimball A B. Отговорът на кожата на стрес. Arch Dermatol 2003 139 897–900. [ PubMed ] [ Google Scholar ], андрогени фактори и прекомерно изпотяване.

Проучвания показват следните фактори, които активират появата на акне:

 • Употреба на лекарства като литий, стероиди и антиконвулсанти.
 • Излагане на тялото на прекомер слънчева светлина, без поставяне на слънцезащитен крем.
 • Използване на облекло, което изпотява прекомерно кожата: шапки, блузи и др.
 • Козметика на маслена основа.
 • Ендокринни заболявания, като синдром на поликистозни яйчници и дори бременност. 
 • Генетичните фактори значително влияят върху разклонените мастни киселини, намиращи се в себума, като оценките за наследственост варират от 50% до 90%.
 • Повтаряща се механична травма в резултат на търкане на засегнатата кожа със сапуни и детергенти 5Gollnick H, Cunliffe W, Berson D, Dreno B, Finlay A, Leyden JJ, Shalita AR, Thiboutot D., Глобален алианс за подобряване на резултатите при акне. Управление на акне: доклад от Глобален алианс за подобряване на резултатите при акне. J Am Acad Dermatol. 2003 юли; 49 (1 допълнение): S1-37. [ PubMed ] . 

Някои лекарства и ендокринни заболявания могат да предизвикат появата на акне, а някои митове, като храна, хигиена и начин на живот нямат доказана връзка.

Може да се заключи, че причината е променен модел на кератинизация в космения фоликул води до блокиране на секрецията на себум 6Chu T C. Акне и други обриви по лицето. Медицина 1997 25 30–33. [ Google Scholar ].

В основата си акнето е заболяване на пилосебацеалните единици, с променени модели на кератинизация, водещи до блокиране на секрецията на себум.

Клинични характеристики

Акнето се проявява като група от признаци, свързани с разширени, възпалени или белязани пилосебацеални пори, често срещани по лицето, гърба и гърдите.

Полиморфизмът на лезиите е ключова характеристика, включително отворени или затворени комедони, пустули, папули, възли и кисти.

При по тежки случаи на акне, това може да доведе до белези 7Whipp MJ, C. I. H, Dundas S. Фатален плоскоклетъчен карцином, свързан с акне conglobata при баща и дъщеря. Br J Dermatol 1987 117 389–392. [ PubMed ] [ Google Scholar ].

Себореята, най-честата характеристика, често води до хронични белези и потенциални злокачествени промени в тежки случаи на акне.

Видове акне

Акнето се проявява в различни форми, всяка с различни характеристики, причини и лечение.

Трябва да сте наяастно с видовете акне, за да знаете какво лечение трябва да предприемете.

Ето някои често срещани типове:

Комедони (черни точки)

Комедони (черни точки): Те се появяват, когато отворът на космения фоликул е запушен със смес от мазнина, мъртви кожни клетки и бактерии 8Feldman S, Careccia RE, Berham K L. et al. Диагностика и лечение на акне. Am Fam Physician 2004 69 2123 [ PubMed ] [ Google Scholar ] .

Тъмният външен вид се дължи на окисляване, което става в запушените пори.

Бели точки

Затворени комедони (бели точки): подобни на черните точки, но отворът на фоликула е затворен.

Запушеният материал остава бял или с телесен цвят.

Папули

Малки, повдигнати подутини, които сигнализират за възпаление в космените фоликули.

Те обикновено са червени и могат да бъдат чувствителни на допир.

Пустули

Червени, подути подутини с бял или жълт център, пълен с гной.

Пустулите често показват по-тежка форма на възпаление.

Нодуло-кистично акне (  конглобата )

Големи, болезнени, твърди бучки под повърхността на кожата.

Нодулите се образуват дълбоко в космените фоликули и могат да причинят значително увреждане на тъканите.

Кисти

Дълбоки, болезнени, пълни с гной бучки, наподобяващи циреи. Кистите са най-тежкият тип акне и често водят до белези.

Конглобатно акне

Тежка и рядка форма на акне, характеризираща се със свързани помежду си възли под кожата.

Това може да доведе до широко разпространено увреждане на кожата, белези и значителен психологически стрес.

Acne Mechanica:

Acne Mechanica се предизвиква от излишна топлина, натиск или триене върху кожата 9H Mills Jr, A Kligman – Acne mechanica ( PUBMED ).

Този вид акне, е често срещан сред спортисти, които носят каски или използват спортно оборудване, което се трие в кожата.

Периорален дерматит:

Обрив, които е образуван от червени подутини и пустули около устата и по лицето.

Може да бъде предизвикан от употребата на локални стероиди.

Хормонално акне:

Често се свързва с хормонални колебания, особено по време на пубертета, менструация, бременност и менопауза.

Обикновено се появява в долната част на лицето и линията на челюстта.

Pyoderma Faciale (Fulminans Rosacea):

Рядка, тежка форма на розацея, която засяга жени на 20-30 години.

Проявява се с големи, болезнени възли и пустули по лицето.

Грам-отрицателен фоликулит:

Причинява се от бактериална инфекция, често като усложнение при продължителна употреба на антибиотици за лечение на акне.


Важно е да се отбележи, че хората могат да получат комбинация от тези видове акне едновременно.

Изборът на лечение зависи от конкретния тип и тежест на акнето, което подчертава необходимостта от персонален подход при управлението и лечението на акнето.

Ако имате акне, консултацията с дерматолог може да ви помогне да идентифицирате конкретния тип акне и да разработите ефективен план за лечение, съобразен с вашите нужди.

Лечение / управление, доказано от научни проучвания

Ефективното управление и лечение на акнето включва лечение предписано от лекар, психологическа подкрепа и премахване на погрешните схващания.

Лечението на акнето в ранна фаза, е изключително важно за намаляване на белезите и психологическите ефекти.

От съществено значение, е да има индивидуален подход към всеки човек, като се има предвид вида на акнето, тежестта, психологическото му състояние, както и резултатите от всички изследвания.

Важно е да посетите лакар, защото има много кремове и лекарства, които всъщност може да влошат акнето Ви 10Kingman A, Mills O. Arch Dermatol. 1972 г.; 106 :843-850. [ PubMed ] [ Google Scholar ]

Лечение на леко акне: средства за локално приложение

При леко акне препаратите за локално приложение са основните медикаменти за лечение, като се фокусират върху предотвратяването на нови лезии.

Обикновено се използват бензоил пероксид, локални антибиотици, азелаинова киселина и ретиноиди 11Cunliffe WJ, Holland K T. Ефектът на бензоил пероксид при акне. Acta Derm Venereol 1980 61 267–269. [ PubMed ] [ Google Scholar ].

Бензоил пероксидът, със своите бактерицидни свойства, се отличава с предотвратяването на резистентност.

Локалните антибиотици и ретиноиди коригират аномалии във фоликуларните кератиноцити.

Лечение на умерено акне: перорални антибиотици

Пероралните антибиотици, като тетрациклини и еритромицин, са стандартни за умерено и тежко акне 12Cunliffe WJ, Gollnick HP M. Диагностика и управление на акне . Лондон: Мартин Дюниц, 2001 [ Списък с референти ].

Системни антибиотици за лечение на акне вулгарис

Те намаляват развитието на Propionobacterium acnes и проявяват противовъзпалителна активност.

Тетрациклините, особено тези от второ поколение като доксициклин, често са предпочитани.

Внимателният подход избран от лекар, ограничаващ употребата на антибиотици, е от решаващо значение за предотвратяване на резистентност.

Препоръки за антибактериална резистентност

Препоръки за ограничаване на антибактериалната резистентност
 • Избягвайте антибиотиците, ако неантибиотичните средства като бензоил пероксид или ретиноиди са ефективни.
 • Ограничете употребата на антибиотици до максимум шест месеца.
 • Използвайте кратки курсове на бензоил пероксид, за да намалите резистентността.
 • Комбинирайте бензоил пероксид с антибиотици.
 • P. acnes за антибиотична чувствителност.

Лечение на тежко акне: постоянна ремисия

Тежкото акне се лекува с изотретиноин, което често води до трайна ремисия 13Джеймс У. Д. Акне. N Engl J Med 2005 352 1463–1472. [ PubMed ] [ Google Scholar ].

Правилното прилагане на лечения и определяне на вида от дерматологът, могат значително да подобрят резултатите от лечението на тежко акне, подобрявайки както физическото, така и психологическото здраве на пациента.

Когато акнето продължава въпреки комбинираните перорални и локални терапии, тежките случаи изискват лечение с перорален изотретиноин.

Като член на класа на ретиноидите, изотретиноинът, получен от витамин А, се отличава с цялостното си въздействие върху всички основни фактори в патогенезата на акне.

Освен това, това е единственото лечение, което може да доведе до трайна ремисия, което го прави по-рентабилно от пероралните антибиотици.

Предупредителни бележки и странични ефекти

Докато изотретиноинът като цяло е безопасен, се съобщава за сериозни потенциални странични ефекти като депресия,  сухота и болезненост на очите 14Leyden J, James W D. Стафилококова инфекция като усложнение на терапията с изотретиноин. Arch Dermatol 1987 123 606–608. [ PubMed ] [ Google Scholar ] .

Въпреки това, проучванията, базирани на пациенти, не подкрепят последователно тези констатации, като подчертават важността на балансирането на рисковете с психологическите ползи

Заключение

Акнето е изключително често срещано кожно заболяване и въпреки че не застрашава пряко живота, то може да има силно физическо и психологическо влияние върху живота на юнушите. 

Налични са ефективни и безопасни лечения за акне, но мнозина не го смятат за проблем, който си струва да се лекува.

Лечението на акнето трябва да започне рано, за да се предотвратят белези, и трябва да се избере най-ефективният агент с минимален риск от неблагоприятни ефекти. 

Съществува широко разпространена погрешна преценка на състоянието както между лекарите, така и самите пациенти, които често го лекуват в домашни условия.

Референции:

 1. Джеймс У. Д. Акне. N Engl J Med 2005 352 1463–1472. [ PubMed ] [ Google Scholar ]
 2. Clark SM, Goulden V, Finlay A Y. et al. Психологическото и социално въздействие на акнето.  Br J Dermatol 1997 137 41 [ Google Scholar ] [ Ref list ]
 3. Bataille V, Sneider H, MacGregor A J. et al Влиянието на генетични фактори и фактори на околната среда в патогенезата на акне: двойно проучване на акне при жени. J Invest Dermatol 2002 119 1317–1322. [ PubMed ] [ Google Scholar ]
 4. Chiu A, Chon SY, Kimball A B. Отговорът на кожата на стрес. Arch Dermatol 2003 139 897–900. [ PubMed ] [ Google Scholar ]
 5. Gollnick H, Cunliffe W, Berson D, Dreno B, Finlay A, Leyden JJ, Shalita AR, Thiboutot D., Глобален алианс за подобряване на резултатите при акне. Управление на акне: доклад от Глобален алианс за подобряване на резултатите при акне. J Am Acad Dermatol. 2003 юли; 49 (1 допълнение): S1-37. [ PubMed ]
 6. Chu T C. Акне и други обриви по лицето. Медицина 1997 25 30–33. [ Google Scholar ]
 7. Whipp MJ, C. I. H, Dundas S. Фатален плоскоклетъчен карцином, свързан с акне conglobata при баща и дъщеря. Br J Dermatol 1987 117 389–392. [ PubMed ] [ Google Scholar ]
 8. Feldman S, Careccia RE, Berham K L. et al. Диагностика и лечение на акне. Am Fam Physician 2004 69 2123 [ PubMed ] [ Google Scholar ]
 9. H Mills Jr, A Kligman – Acne mechanica ( PUBMED )
 10. Kingman A, Mills O. Arch Dermatol. 1972 г.; 106 :843-850. [ PubMed ] [ Google Scholar ]
 11. Cunliffe WJ, Holland K T. Ефектът на бензоил пероксид при акне. Acta Derm Venereol 1980 61 267–269. [ PubMed ] [ Google Scholar ]
 12. Cunliffe WJ, Gollnick HP M. Диагностика и управление на акне . Лондон: Мартин Дюниц, 2001 [ Списък с референти ]
 13. Leyden J, James W D. Стафилококова инфекция като усложнение на терапията с изотретиноин. Arch Dermatol 1987 123 606–608. [ PubMed ] [ Google Scholar ]

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button