Лавандула – ползи и странични ефекти: Анализ на 76 научни проучвания

Има редица твърдения, че лавандулата има широк спектър от терапевтични и лечебни свойства, вариращи от отпускане на тялото до лечение на паразитни инфекции, изгаряния, ухапвания от насекоми и спазми.

Има все повече доказателства, които предполагат, че билката лавандула и лавандуловото масло може да бъде ефективен добавки при лечението на няколко неврологични разстройства.

В тази статия, ние обобщаваме научно доказаните ползи и странични ефекти на лавандулата.

Ще научите всичко за лавандулата, от нейния произход и химичен състав до нейното приложение както в исторически, така и в модерен контекст.

Произход и видове лавандула

Лавандулата расте и може да се открие от Средиземно море и Южна Европа до Северна и Източна Африка и дори в страни от Близкия изток и Индия. 

Включва повече от 30 вида, десетки подвидове и стотици хибриди и избрани сортове

Лавандулата се разделя на четири основни категории: L. angustifolia, L. stoechas, L. latifolia и L. intermedia

Различните видове и територии оказват значително влияние върху химичният и състав и действията 1Cavanagh HMA, Wilkinson JM. Биологична активност на етерично масло от лавандула. Фитотерапевтични изследвания . 2002 г.; 16 (4): 301–308. [ PubMed ] [ Google Scholar ] .

Химични съставки в лавандулата

Основните съставки на лавандулата са линалол, линалил ацетат, 1,8-цинеол В -оцимен, терпинен-4-ол и камфор.

 Химични съставки в лавандулата

Както споменахме по-рано, процентното съдържание на всяка една сътавка зависи от района, в които расте, както и кой вид лавандула е2 Woronuk G, Demissie Z, Rheault M, Mahmoud S. Биосинтеза и терапевтични свойства на съставките на етерично масло от лавандула. Планта Медика . 2011 г.; 77 (1): 7–15. [ PubMed ] [ Google Scholar ].

Лавандуловото масло, получено от цветовете на Lavandula angustifolia (семейство: Lamiacea,), чрез парна дестилация, се състои главно от линалил ацетат (3,7-диметил-1,6-октадиен-3ил ацетат), линалол (3,7-диметилокта- 1,6-диен-3-ол), лавандулол, 1,8-цинеол, лавандулил ацетат и камфор.

Най-често лавандулово масло и неговите основни компоненти линалол и линалил ацетат се използват в ароматерапията.

Основните компоненти на лавандулово масло са идентифицирани като 51% линалил ацетат и 35% линалол, измерени чрез газова хроматография и инфрачервен анализ на Фурие, свързан с газова хроматография.

Приложения на лавандула

Най-често лавандулата се използва перорално, но през последните години се налага и ароматерапия 3Сетцер WN. Етерични масла и анксиолитична ароматерапия. Комуникации за натурален продукт . 2009 г.; 4 (9): 1305–1316. [ PubMed ] [ Google Scholar ] (вдишване на лавандула).

За разлика от много други етерични масла, които имат страничени ефекти в ароматерапията, лавандуловото масло често се прилага директно върху кожата.

Проучването на Jager et al. 4Jager W, Buchbauer G, Jirovetz L, Fritzer M. Перкутанна абсорбция на лавандулово масло от масажно масло. Вестник на Дружеството на козметичните химици . 1992 г.; 43 :49–54. [ Google Scholar ]предполага, че етеричните масла и техните компоненти се абсорбират по-бързо през кожата.

Доказателство за това, че от съставките в лавандулата, линалол и линалил ацетат се откриват бързо в плазмата на кръвта, след локално приложение с масаж, за приблизително 19 минути.

От средновековието лавандулата, е намерила приложение при създването на лекарства, парфюми, сапуни, аромати и други.

Лавандулата има дълга история на медицинска употреба и се предполага, че притежава антиконвулсивни, антидепресивни, анксиолитични, седативни и успокояващи свойства .

Лавандулата също е използвана от някои средновековни лекари като Ebn-e-sina и Razi за лечение на епилепсия и мигренозни пристъпи.

Потенциалните ползи на лавандулата, според научни проучвания

През последните години няколко изследвания върху животни и хора показаха много ползи за здравето на лавандула, използвайки съвременни научни методи за проучване.

Потенциалните ползи на лавандулата, според научни проучвания

Тези проучвания повдигнаха мног въпроси за ползата лавандула при неврологични разстройства 5Gorji A. Фармакологично лечение на главоболие с помощта на традиционната персийска медицина. Тенденции във фармакологичните науки . 2003 г.; 24 (7): 331–334. [ PubMed ] [ Google Scholar ].

Открийте традиционните и модерни методи за перорално приложение на лавандула, изследвайки нейната ефективност и потенциални ползи.

Ползи на лавандулата за нервната система и сънят

Няколко проучвания разкриват неговата ефикасност за подобряване на качеството на съня.

В различни проучвания, в които са включение студенти, жени на средна възраст с безсъние, лавандулата показва подобрение в качеството на съня 6Kasper S, Gastpar M, Müller WE, et al. Ефикасност и безопасност на силексан, нов, перорално прилаган препарат от лавандулово масло, при подпрагово тревожно разстройство – доказателства от клинични изпитвания. Wiener Medizinische Wochenschrift . 2010 г.; 160 (21-22): 547-556. [ PubMed ] [ Google Scholar ]  .

Трябва да се отбележи, че пероралните препарати от лавандулово масло показват значително въздействие върху качеството и продължителността на съня при пациенти, страдащи от субсиндромно тревожно разстройство.

Лавандулата, самостоятелно или смесена с други етерични масла, се очертава като добра добавка за спокоен сън.

Все пак си струва да се отбележи, че ароматерапевтичният масаж с лавандулово масло може да не е универсално ефективно средство за всеки, както се наблюдава в проучване, включващо деца с аутизъм.

Противовъзпалителен и антиноцицептивен ефект

Благодарение на инхибирането на простагландините, лавандулата служи и за облекчаване на болката в гърба, краката и тялото 7de Rapper S, Viljoen A, Vuuren S. Антимикробните ефекти in vitro на етерично масло от Lavandula angustifolia в комбинация с конвенционални антимикробни средства. Базирана на доказателства допълнителна алтернативна медицина. 2016 г.; 2016 г .: 2752739. doi: 10.1155/2016/2752739. [ PMC безплатна статия ] [ PubMed ] .

Може да се използва и локално като мехлем при възпаление на венците. В проучване на Pathan J et al. лавандулово масло също е използвано като допълнение към локална бензокаинова анестезия.

Проучванията показват неговата ефективност при облекчаване на болката, свързана с дисменорея, цезарово сечение, епизиотомия и перинеален дискомфорт след раждане.

Важно да се отбележи, че индивидуалните реакции могат да варират, както се вижда при козметични инжекции за лице, където лавандулата облекчава безпокойството, но помага при усещането за болка.

Тревожност и депресия

Лавандулата, по-специално под формата на перорален препарат от лавандулово масло (силексан), е показала три клинични проучвания, огромни ползи при тревожни разстройства и свързани с тях състояния.

Прилаганата доза е от 80 mg/ден 8Kasper S, Gastpar M, Müller WE, et al. Ефикасност и безопасност на силексан, нов, перорално прилаган препарат от лавандулово масло, при подпрагово тревожно разстройство – доказателства от клинични изпитвания. Wiener Medizinische Wochenschrift . 2010 г.; 160 (21-22): 547-556. [ PubMed ] [ Google Scholar ], лавандулата превъзхожда плацебо добавки за облекчаване на симптомите на тревожност при 221 пациенти.

Нещо повече, билката поддобрява състояния свързани с безпокойство и нарушен сън, като подобри цялостното благосъстояние и качеството на живот.

В 6-седмично проучване, сравняващо лавандулово масло с лоразепам за генерализирано тревожно разстройство, лавандулата се оказа толкова ефективна, колкото и лекарството.

Ароматерапията с лавандулово масло, особено в интензивните отделения и по време на хронична хемодиализа, подобрява на настроението сред пациентите.

Подобни резултати са наблюдавани в неврологично болнично отделение и при жени след раждане, където ароматерапията с лавандула намалява тревожността и депресията.

Важно, е да отбележим и потенциалът на билката при депресия. При клинично изследване тинктурата от лавандула, при пациенти с за лека до умерена депресия, води до по-бързо подобрение на симптомите на депресия.

Неврологични заболявания

Потенциалните ползи от лавандулата са много повече от положителното й въздействие върху тревожността и депресията, като стигат до неврологичните разстройства.

Проучванията показват, че ароматерапията, особено с лавандула, може да довете до подобрение в неврологичните разстройства, включващи абнормни ЕЕГ модели

Влиянието на лавандулата върху човешките ЕЕГ модели е благодарение на нейните анксиолитични свойства.

Изследванията показват, че вдишването на лавандула, дори при концентрация от 10% само за 3 минути, може да повиши алфа мощността в ЕЕГ.

В проучване, включващо 40 здрави възрастни, това увеличение на алфа силата корелира с намалена тревожност и подобрено настроение 9Diego MA, Jones NA, Field T, et al. Ароматерапията влияе положително на настроението, ЕЕГ моделите на бдителността и математическите изчисления. Международен журнал за неврология. 1998; 96 (3-4): 217-224. [PubMed] [Google Scholar] .

По същия начин, силата на активностите на тета и алфа вълните се увеличава значително във всички области на мозъка по време на вдишване на лавандула, което означава, че притежава общи релаксиращи ефекти.

Критерии за включване на научните проучвания в тази статия

Критериите за включване бяха от оригинални научноизследователски статии, интервенционални проучвания, достъп до пълния текст на статията, проучвания, изследващи ефекта на лавандулата върху стреса върху хора, и проучвания с достатъчно данни (отчитане на средно ± SD на стреса преди и след интервенцията в случаите и контролните групи).

Оценката на качеството на проучванията беше направена с помощта на контролния списък на Института Джоана Бригс (JBI).

Този контролен списък се състои от 13 различни елемента, включително рандомизиране , разпределение, ‎сходство на групите за лечение ‎в началото, години на участниците, заболявания на пациенти и други.

Доказани странични ефекти и токсичност

Въпреки че терапевтичният потенциал на лавандулата е очевиден, предпазливостта е оправдана.

Краткосрочната употреба на лавандула изглежда относително безопасна, но възникват опасения относно дългосрочната й безопасност и ефикасност.

Неблагоприятните ефекти, като гинекомастия при момчета и потенциални естрогенни активности в човешките клетъчни линии, предизвикват нужда от внимание.

Трябва да се има предвид и алергията към лавандула, като поглъщането й е противопоказано по време на бременност и кърмене.

Както посочват проучванията, безопасността на лавандулата варира в зависимост от методите на приложение, а стомашно-чревни нежелани реакции са докладвани при орални опити с лавандула.

Бъдещите изследвания трябва включват дългосрочен прием, особено при орална употреба на лавандула.

Перспективи пред билката

Нарастващият интерес към алтернативната медицина поставя лавандулата в светлината на прожекторите, но методологичните предизвикателства продължават.

Неубедителността на някои проучвания произтича от проблеми като малък размер на извадката, кратка продължителност и променливост в методите на обобщаване.

Липсата на плацебо сравнителен анализ на контролни групи допълнително усложнява тълкуването на резултатите.

Качеството на билковите продукти, използвани в проучванията, също трябва да бъде проверено.

Дългосрочните последващи проучвания, особено за пероралният прием на лавандула, са наложителни за цялостното разбиране на нейната безопасност и ефикасност.

Заключение

В заключение, лавандулата надхвърля ползите на много други билки, очертавайки се като многостранен терапевтичен агент.

От неврологични разстройства до стоматология, многостранните му приложения привличат интереса на цял свят и са нужни по-нататъшни проучвания и изследвания.

Референции:

  1. Cavanagh HMA, Wilkinson JM. Биологична активност на етерично масло от лавандула. Фитотерапевтични изследвания . 2002 г.; 16 (4): 301–308. [ PubMed ] [ Google Scholar ]
  2. Woronuk G, Demissie Z, Rheault M, Mahmoud S. Биосинтеза и терапевтични свойства на съставките на етерично масло от лавандула. Планта Медика . 2011 г.; 77 (1): 7–15. [ PubMed ] [ Google Scholar ]
  3. Сетцер WN. Етерични масла и анксиолитична ароматерапия. Комуникации за натурален продукт . 2009 г.; 4 (9): 1305–1316. [ PubMed ] [ Google Scholar ]
  4. Jager W, Buchbauer G, Jirovetz L, Fritzer M. Перкутанна абсорбция на лавандулово масло от масажно масло. Вестник на Дружеството на козметичните химици . 1992 г.; 43 :49–54. [ Google Scholar ]
  5. Gorji A. Фармакологично лечение на главоболие с помощта на традиционната персийска медицина. Тенденции във фармакологичните науки . 2003 г.; 24 (7): 331–334. [ PubMed ] [ Google Scholar ]
  6. Kasper S, Gastpar M, Müller WE, et al. Ефикасност и безопасност на силексан, нов, перорално прилаган препарат от лавандулово масло, при подпрагово тревожно разстройство – доказателства от клинични изпитвания. Wiener Medizinische Wochenschrift . 2010 г.; 160 (21-22): 547-556. [ PubMed ] [ Google Scholar ]
  7. de Rapper S, Viljoen A, Vuuren S. Антимикробните ефекти in vitro на етерично масло от Lavandula angustifolia в комбинация с конвенционални антимикробни средства. Базирана на доказателства допълнителна алтернативна медицина. 2016 г.; 2016 г .: 2752739. doi: 10.1155/2016/2752739. [ PMC безплатна статия ] [ PubMed ]
  8. Kasper S, Gastpar M, Müller WE, et al. Ефикасност и безопасност на силексан, нов, перорално прилаган препарат от лавандулово масло, при подпрагово тревожно разстройство – доказателства от клинични изпитвания. Wiener Medizinische Wochenschrift . 2010 г.; 160 (21-22): 547-556. [ PubMed ] [ Google Scholar ]
  9. Diego MA, Jones NA, Field T, et al. Ароматерапията влияе положително на настроението, ЕЕГ моделите на бдителността и математическите изчисления. Международен журнал за неврология. 1998; 96 (3-4): 217-224. [PubMed] [Google Scholar]

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button