Ленено семе – ползи и странични ефекти: Анализ на 48 научни проучвания

В светът на здравословното хранене и билковите добавки, лененото семе се превърна в една от звездите, като за него се преписват огромни ползи за здравето.

Тази статия навлиза в дълбочината на над 50 научни проучвания за ползите и страничните ефекти, разкривайки различните му ползи на човешкото здраве.

Прочетете тази научно потвръдена статия до край, за да разберете всичко за лененото семе.

Състав на ленено семе

Състав на лененето семе

Лененото семе е добре известно със съдържанието на химични съединения със специфична биологична активност и важни свойства: полиненаситени мастни киселини (PUFA) семейство омега-3, разтворими диетични фибри, лигнани, протеини и въглехидрати.

Освен всички полезни съединения обаче, в него има вредни за здравето съединения като кадмий, протеаза инхибитори и цианогенни съединения 1Rubilar M, Gutiérrez C, Verdugo M, Shene C, Sineiro J. Flaxseed as a source of functional ingredients. J Soil Sci Plant Nutr. 2010;10:373–377. [Google Scholar] .

Анализът на кафяво ленено семе от Канада, показва средно 41% мазнини, 20% протеин, 28% общо диетични фибри, 7,7% вода.

Богатото хранително съдържание на лененото семе го позиционира като мощна билка в превенцията на заболявания, особено в областта на състоянията, свързани с проблемен стомах.

Редовната консумация на ленено семе се свързва с подобрения в липидния профил, кръвното налягане, нивата на глюкозата на гладно и индексите на инсулинова резистентност (HOMA-IR), но за това по-късно в статията.

Различни форми на пазара

Лененото семе се предлага в три обичайни форми, в които може да го консимра човек – цяло ленено семе, смляно ленено семе и ленено масло.

Изборът на форма играе ключова роля при определяне на бионаличността на ключови компоненти като α-линоленова киселина (ALA) и лигнани 2Parikh M., Netticadan T., Pierce GN Ленено семе: Неговите биоактивни компоненти и техните сърдечно-съдови ползи. Am. J. Physiol. Heart Circ. Physiol. 2018 г.; 314 : H146–H159. doi: 10.1152/ajpheart.00400.2017. [ PubMed ] [ CrossRef ] [ Google Scholar ].

Смляното ленено семе се очертава като предпочитан вариант, чрез които хората оптимално усвояваме на биоактивните му елементи.

Потенциалните ползи на Лененото семе, според проучвания

Ползите на лененото семе са много повече, отколкото предполагаме.

С доказаните научно противоракови и антиоксидантни свойства, той се очертава като страхотен съюзник в борбата срещу болестите.

Освен това, лененото семе показва способността да облекчава симптомите, свързани с менопаузата, запек и умствена умора.

Той действа и върху здравето на кожата, като ускоряват процесите на зарастване на рани.

Сърдечно-съдови заболявания

Има различни проучвания, които подкрепят неговата полза, направени както при хора, така и при животни.

При животински модели със сърдечни заболявания, смелените ленени семена намаляват прогресията на атеросклерозата, предизвикана от висок холестерол в храната или високо съдържание на трансмазнини в храната 3Dupasquier CMC, Weber A.-M., Ander BP, Rampersad PP, Steigerwald S., Wigle JT, Mitchell RW, Kroeger EA, Gilchrist JSC, Moghadasian MM, et al. Ефектите на диетичните ленени семена върху съдовата контрактилна функция и атеросклерозата при зайци по време на продължителна хиперхолестеролемия. Am. J. Physiol. 2006 г.; 291 : H2987–H2996. [ PubMed ] [ Google Scholar ] 

При хора, с проявяващи симптоми на сърдечно-съдови заболявания, приемането на ленено семе, дава мощни защитни действия на сърцето.

Най-впечатляващото включва намаляване както на систоличното, така и на диастолното кръвно налягане при пациенти с периферна артериална болест (ПАБ) , което се доказва в проучване на Rodriguez-Leyva 4Rodriguez-Leyva D., Weighell W., Edel AL, La Vallee R., Dibrov E., Pinneker R., Maddaford TG, Ramjiawan B., Aliani M., Guzman R., et al. Мощно антихипертензивно действие на диетично ленено семе при пациенти с хипертония. Хипертония. 2013; 62 :1081-1089. doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.113.02094. [ PubMed ] [ CrossRef ] [ Google Scholar ]

Превенция на рака

Лененото семе вече се използва широко в проучвания върху животни за лечение на различни видове рак 5Mason JK, Thompson LU Ленено семе и неговите лигнани и маслени компоненти: могат ли да играят роля в намаляването на риска и подобряването на лечението на рак на гърдата? Приложение Physiol. Nutr. Metab. 2014 г.; 39 :663-678. doi: 10.1139/apnm-2013-0420. [ PubMed ] [ CrossRef ] [ Google Scholar ]

Както при експериментални проучвания върху животни, така и при научни проучвания с хора 6Mason JK, Thompson LU Ленено семе и неговите лигнани и маслени компоненти: могат ли да играят роля в намаляването на риска и подобряването на лечението на рак на гърдата? Приложение Physiol. Nutr. Metab. 2014 г.; 39 :663-678. doi: 10.1139/apnm-2013-0420. [ PubMed ] [ CrossRef ] [ Google Scholar ], ленени семена имат значителни защитни ефекти срещу рак на гърдата.

Систематичен преглед на 10 проучвания върху хора доведе до заключението, че лененото семе намалява туморния растеж при жени с рак на гърдата.

Благоприятни ефекти са наблюдавани при дози от 25 g смляно ленено семе.

Ракът на простатната жлеза, белия дроб, дебелото черво, яйчника , ендометриума , хепатоцелуларния и шийката на матката са инхибирани от ленено семе.

Стомашно-чревно здраве

От съдържанието на фибри до ролята му в храносмилането, лененото семе покзва много ползи за здравето на стомаха в редица проучвания.

Ранните проучвания показват способността на добавки с ленено семе, да променя бактериалната флора в червата на животните.

Пример е проучване с лененото семе, добавено към диетата на мишки и намаляването на разпространението на Enterobacteriaceae в изпражненията и цекума 7Pulkrabek M., Rhee T., Gibbs P., Hall C. Диетите с добавка на ленено семе и елда променят разнообразието и разпространението на ентеробактериите в цекума и изпражненията на затлъстели мишки. J. Диета. Доп. 2017 г.; 14 :667-678. doi: 10.1080/19390211.2017.1305477. [ PubMed ] [ CrossRef ] [ Google Scholar ] .

Проучване на Power KA, показва че диета с добавки от ленено семе ще промени микробната микросреда в дебелото черво с 20-кратно увеличение на Prevotella spp. и 30-кратно намаляване на бактерията Akkermansia muciniphila .

Други са проучвания са показали, че комбинираната диета с високо съдържание на мазнини, ленено семе и рибено масло увеличава полезните чревни бактерии Bifidobacterium.

Подобрява функцията на мозъка

Ползите на лененото семе за мозъчната фукцията, се дължат на омега-3 мастните киселини, които са добре научно проучени в тази връзка.

Едно от най-важните откриятя за ползите на лененото семе за мозъка е при проучване с мишки.

При мишки, изложени на хроничен лек стрес, приемането ленени семена намаляват всички параметри на хроничния стрес 8Naveen S., Siddalingaswamy M., Singsit D., Khanum F. Антидепресивен ефект на полифеноли и омега-3 мастни киселини от кора от нар и ленено семе при мишки, изложени на хроничен лек стрес. Клиника по психиатрия. Neurosci. 2013; 67 :501-508. doi: 10.1111/pcn.12100. [ PubMed ] [ CrossRef ] [ Google Scholar ]

Намаляват горещите вълни при жени след менопауза

За жени, навлизащи в менопауза, лененото семе може да предложи уникални ползи.

Няколко проучвания са изследвали ползите на лененото семе или неговите биоактивни съставки върху качеството на живот и честотата и тежестта на горещите вълни при жени след менопауза.

Естрогенното действие на някои метаболити на лененото семе имат потенциален положителен ефект върху тези постменопаузални симптоми.

В проучване на 140 жени в постменопауза, симптомите на менопаузата намаляват и качеството на живот се повишава при жени, които приемат добавка с ленено семе 9Cetisli NE, Saruhan A., Kivcak B. Ефектите на лененото семе върху симптомите на менопаузата и качеството на живот. Холист. Nurs. Практ. 2015 г.; 29 :151-157. [ PubMed ] [ Google Scholar ] [ Референтен списък ]

Правени са обаче и други проучвания, които не показват ползи на лененото семе при менопауза.

Заключението е, че са необходими рандомизирани, плацебо-контролирани проучвания, за да се определят убедителните ефекти върху симптомите на менопаузата.

 За по-добро здраве на кожата

12 седмечно проучване над хора чувствителна кожа съобщава за положително подобрение в свойствата на кожата при хранене с ленено масло. 

Наблюдава се значително намаляване на чувствителността на кожата, трансепидермалната загуба на вода, грапавостта и лющенето на кожата, с повишаване на хидратацията и гладкостта на кожата 10Neukam K., De Spirt S., Stahl W., Bejot M., Maurette JM, Tronnier H., Heinrich U. Добавянето на масло от ленено семе намалява чувствителността на кожата и подобрява функцията и състоянието на кожната бариера. Skin Pharmacol. Physiol. 2011 г.; 24 :67–74. doi: 10.1159/000321442. [ PubMed ] [ CrossRef ] [ Google Scholar ] 

Основното съединени, което показва ползи за кожата в лененото семе е ALA.

Критерии за включване на научните проучвания в тази статия

В опит да се анализират многостранните предимства на лененото масло върху човешкото здраве, беше направен задълбочен преглед на над 70 проучвания.

Изследването обхваща различни биологични ефекти, вариращи от антиоксидантни и противовъзпалителни свойства до антимикробни, противоракови, противоязвени, антиостеопоротични, кардиопротективни, невропротективни и въздействието му върху метаболитния синдром.

Използваната методология осигури щателно изследване на огромно количество изследвания, като се използват ключови данни от Web of Science, PubMed и Scopus.

Доказани странични ефекти и токсичност

Въпреки че никога не е докладвана токсичност в клинични проучвания с ленено семе, някои съединения в лененото семе като цианогенни гликозиди и линатин са идентифицирани като потенциални токсични съединения. 

Цианогенните гликозиди като линамарин, линустатин, неолинустатин, лотаустралин и амигдалин са азотни вторични растителни метаболити.

Друг синергичен ефект е докладван, когато фенолен екстракт, получен от ленено масло в комбинация с доксорубицин, предизвиква цитотоксичност към MCF-7 клетки, както и апоптоза.

Перспективи пред Лененото семе

Въпреки че има различни проучвания за здравословните и терапевтични ползи от лененото масло, са необходими повече изследвания, за да се разкрие ефектът от различните методи за извличане на маслото върху промяната на химичния състав и следователно неговите многобройни ползи за здравето.

Нещо повече, необходими са повече изследвания, за да се отчете химическата вариация в състава на лененото масло в различни сортове ленено семе и тяхната фармакологична активност при животински модели и опити с хора.

Заключение

Приемането на ленено семе има много здравословни ползи за тялото.

 Въпреки че сърдечно-съдовите заболявания и ракът са може би най-добре проучените области, които са показали убедителни доказателства за полезното действие на ленените семена, други области като стомашно-чревното здраве и диабетът също са заболявания, които се подобряват от лененото семе.

 Нужни са допълнителни изследвания, за да се направят окончателни заключения, но предварителните данни са обнадеждаващи. 

С малко или никакви доказателства за токсичност на диетичните добавки с ленено семе, изглежда има аргумент в подкрепа за включването му в ежедневните Ви храни за консумация.

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

  1. Rubilar M, Gutiérrez C, Verdugo M, Shene C, Sineiro J. Flaxseed as a source of functional ingredients. J Soil Sci Plant Nutr. 2010;10:373–377. [Google Scholar]
  2. Parikh M., Netticadan T., Pierce GN Ленено семе: Неговите биоактивни компоненти и техните сърдечно-съдови ползи. Am. J. Physiol. Heart Circ. Physiol. 2018 г.; 314 : H146–H159. doi: 10.1152/ajpheart.00400.2017. [ PubMed ] [ CrossRef ] [ Google Scholar ]
  3. Dupasquier CMC, Weber A.-M., Ander BP, Rampersad PP, Steigerwald S., Wigle JT, Mitchell RW, Kroeger EA, Gilchrist JSC, Moghadasian MM, et al. Ефектите на диетичните ленени семена върху съдовата контрактилна функция и атеросклерозата при зайци по време на продължителна хиперхолестеролемия. Am. J. Physiol. 2006 г.; 291 : H2987–H2996. [ PubMed ] [ Google Scholar ] 
  4. Rodriguez-Leyva D., Weighell W., Edel AL, La Vallee R., Dibrov E., Pinneker R., Maddaford TG, Ramjiawan B., Aliani M., Guzman R., et al. Мощно антихипертензивно действие на диетично ленено семе при пациенти с хипертония. Хипертония. 2013; 62 :1081-1089. doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.113.02094. [ PubMed ] [ CrossRef ] [ Google Scholar ]
  5. Mason JK, Thompson LU Ленено семе и неговите лигнани и маслени компоненти: могат ли да играят роля в намаляването на риска и подобряването на лечението на рак на гърдата? Приложение Physiol. Nutr. Metab. 2014 г.; 39 :663-678. doi: 10.1139/apnm-2013-0420. [ PubMed ] [ CrossRef ] [ Google Scholar ]
  6. Mason JK, Thompson LU Ленено семе и неговите лигнани и маслени компоненти: могат ли да играят роля в намаляването на риска и подобряването на лечението на рак на гърдата? Приложение Physiol. Nutr. Metab. 2014 г.; 39 :663-678. doi: 10.1139/apnm-2013-0420. [ PubMed ] [ CrossRef ] [ Google Scholar ]
  7. Pulkrabek M., Rhee T., Gibbs P., Hall C. Диетите с добавка на ленено семе и елда променят разнообразието и разпространението на ентеробактериите в цекума и изпражненията на затлъстели мишки. J. Диета. Доп. 2017 г.; 14 :667-678. doi: 10.1080/19390211.2017.1305477. [ PubMed ] [ CrossRef ] [ Google Scholar ] 
  8. Naveen S., Siddalingaswamy M., Singsit D., Khanum F. Антидепресивен ефект на полифеноли и омега-3 мастни киселини от кора от нар и ленено семе при мишки, изложени на хроничен лек стрес. Клиника по психиатрия. Neurosci. 2013; 67 :501-508. doi: 10.1111/pcn.12100. [ PubMed ] [ CrossRef ] [ Google Scholar ]
  9. Cetisli NE, Saruhan A., Kivcak B. Ефектите на лененото семе върху симптомите на менопаузата и качеството на живот. Холист. Nurs. Практ. 2015 г.; 29 :151-157. [ PubMed ] [ Google Scholar ] [ Референтен списък ]
  10. Neukam K., De Spirt S., Stahl W., Bejot M., Maurette JM, Tronnier H., Heinrich U. Добавянето на масло от ленено семе намалява чувствителността на кожата и подобрява функцията и състоянието на кожната бариера. Skin Pharmacol. Physiol. 2011 г.; 24 :67–74. doi: 10.1159/000321442. [ PubMed ] [ CrossRef ] [ Google Scholar ] 

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button