Лечение на вирусна инфекция при деца

Търсите ефективен начин за лечение на вирусни инфекции ?

В тази статия ще научиш доказаните начини за лечение на вирусни инфекции: при деца, възрастни и при различни видове вирусни инфекции.

  • Какви видове вирусни инфекции има ?
  • Респираторни вирусни инфекции: Респираторните вирусни инфекции засягат носа, белите дробове и дихателните пътища. Те се разпространяват чрез вдишване на капчици, съдържащи вирусни частици. Честото миене на ръцете, покриване на носа и устата при кашляне или кихане и избягване на контакт със заразени хора помагат за предотвратяване на разпространението на респираторни инфекции. Избягването на докосване на носа, устата или очите и дезинфекцията на твърди повърхности също помага.
  • Риновирус: Това най-често причинява обикновена настинка, заедно с 200 други вируса. Симптоми като кашлица, кихане, главоболие и възпалено гърло обикновено продължават две седмици.
  • Сезонен грип: Това засяга значителен процент от населението по света. Симптомите са по-тежки от обикновената настинка и включват болки в тялото и силна умора.
  • Респираторен синцитиален вирус: Този вирус може да причини горни дихателни пътища (като настинки), както и инфекции на долните дихателни пътища (пневмония). Тя може да бъде тежка при възрастни хора и при малки деца и кърмачета.

Лечение на вирусни инфекции

Много вирусни инфекции преминават от само себе си и не изискват лечение. В други случаи вирусните инфекции се справят само с облекчаване на симптомите. Някои лекарства действат директно върху вируси, известни като антивирусни лекарства. 

Те действат като инхибират производството на вирусни частици, предотвратяват размножаването на вирусна ДНК или вирусните частици да навлизат в клетките гостоприемници. Различни антивирусни лекарства се използват за лечение на варицела, HIV, HSV-1, HSV-2, хепатит B и грип.

Как действат антивирусните лекарства?

Антивирусните лекарства действат различно в зависимост от лекарството и вида на вируса. Антивирусните лекарства могат:

  • Блокирайте рецепторите, така че вирусите да не могат да се свързват и да влязат в здрави клетки.
  • Укрепете имунната система , като й помогнете да се пребори с вирусна инфекция.
  • Намалете вирусния товар (количеството активен вирус) в тялото.

Могат ли антивирусните лекарства да лекуват вирусни инфекции?

Антивирусните лекарства могат да облекчат симптомите и да съкратят колко дълго сте болни от вирусни инфекции като грип и Ебола. Те могат да освободят тялото ви от тези вируси.

Вирусните инфекции като ХИВ, хепатит и херпес са хронични. Антивирусните средства не могат да се отърват от вируса, който остава в тялото ви.

 Въпреки това, антивирусните лекарства могат да направят вируса латентен (неактивен), така че да имате малко, ако има такива, симптоми. Симптомите, които се развиват, докато приемате антивирусни лекарства, може да са по-малко тежки или да изчезнат по-бързо.

Как да приемате антивирусни лекарства?

Повечето антивирусни лекарства са перорални лекарства, които поглъщате. Но може да получите и антивирусни лекарства като:

· Капки за очи.

· Инхалиран прах.

· Инжекция (изстрел) в мускул.

· IV във вена.

· Локални (кожни) мехлеми или кремове.

Колко време трябва да приемате антивирусни лекарства?

Продължителността на лечението варира в зависимост от антивирусното лекарство и вирусната инфекция. 
Може да се нуждаете от една доза IV лекарство или една седмица перорално лекарство.

Каква е разликата между антибиотици и антивирусни средства?

Антибиотиците помагат на имунната система да се бори с бактериалните инфекции. 
Бактериите обикновено се възпроизвеждат извън клетките, което улеснява лекарствата да ги насочват. 
Един антибиотик обикновено може да лекува много различни видове бактериални инфекции. 
Но лекарствата не влияят на вирусите.

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button