Заразяване с COVID-19 след преболедуване и ваксиниране

Медицинско проучване от 12 , номер. ( 2022 )

Защитата срещу  SARS-CoV-2 на преболедували и ваксинирани предизвиква все повече разговори по темата.

Целта на това научно медицинско проучване е да разбере степента на заразяване с SARS-CoV-2 и нейните клинични характеристики сред хората, които са ваксинирани и преболедували COVID-19.

Проучването е направено над персонала в International Centre for Diarrhoeal Disease Research, Bangladesh, като са тестване е използван rRT-PCR. Тестовете са направени в период от 19 март 2020 г. до 31 март 2021 г., като в този период са открити 750 положителни пациенти. От тях  27. 6% са хоспитализирани, а 2,5% са починали.

Оказало се, че заболяванията, като хипертонията и захарният диабет, оказват негативно влияние при боледуване и този тип хора, е по-вероятно да имат сериозни здравословни проблеми.

Естествено заразените хора, е по-малко вероятно отново да се разболее от SARS-CoV-2, сравнение с хората, които не са прекарали заболяването или са ваксинирани.

Въведение

Последните анализи в Бангладеш, показват, че естествено заразените хора, са предпазени средно от 8-12 месеца от следващо разболяване, а ваксинираните хора, имат силна резистентност към варианта Delta.

Почти 95% от хората развиват антитела в рамките на 14 дни от заболяването. Последните проучвания показват, че пълната ваксинация е ефективна срещу SARS-CoV-2, дори и за нови щамове. Инфекцията, която развива човек, е значително по-ниска сред ваксинираните, отколкото при неваксинираните.

Антителата срещу протейна, който е с шипове, е ефективен при инхибиране на навлизането на SARS-CoV в клетката гостоприемник; обаче, мутациите в рецептор-свързващия домен на S-протеина им помагат да преборят имунитета на гостоприемника и да доведат до появата на нови варианти.

Резултати

Проучването е направено от 19 март 2020 г. до 31 март 2021 на 1644 служители на icddr,b, като по-голямата част са мъже ( 57,2%), а средната възраст на хората в проучването е 38.4 години.

Таблица 1 Характеристики на участниците в проучването по изходно кохортно разпределение и проследяване.

След началният тест на прочуването, 1080 са отчетени, като отрицателни проби, като до края на проучването 31 юли 277 от тях се заразяват с SARS-CoV-2. Средният интервал от началото на проучването и отрицателната им проба до момента, в който се разболяват е 173,6 дни.

От положителните проби в началото на проучването ( 750), като 207 (27,6%) са били приети в болница за клинично управление на COVID-19, като 19 от тях са починали. От остър респираторен дистрес синдром (ARDS) се е развил при 43 (20,8%) и септичен шок при 15 (7,2%) участници.

От положително болните, в това прочуване са проследени всички за още 12 месеца, като се открива, че повторно заразяване са получили 38 души, като рискът за заболяване е значително по-нисък от тези, които не са били болни и са във втората група.

Сред реинфектираните случаи, 9 (23,7%) са получили една доза от ваксината COVISHIELD™ най-малко 34 дни (средно 68,6) преди повторното заразяване, докато трима са получили пълна ваксинация преди повторното заразяване. 

При 50% от повторно заболелите се наблюдава и друго заболяване, като затлъстяване, диабет, астма, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и високо кръвно налягане.

SARS-CoV-2 инфекция сред ваксинирани лица

През проучването от 1 май 2021 г. до 31 юли 2021 г. 381 са били ваксинирани, като 115 (30,2%) са получили поне една доза, а 96 (25,2%) пълна ваксинация.

От тези 115, които са получили една доза, 37 (38,5%) са се заразили, а от тези 96, които са получили пълна ваксинация  96 (36,1%) са заразените.

Съотношението на риска между ваксинираните и неваксинираните лица е статистически незначимо (RR = 1,08, 95% CI 0,76–1,534 и p  = 0,66). Сред ваксинираните, никой не се нуждае от медицинска помощ, освен трима, които са имали съпътстващи заболявания. Двама ваксинирани лица имаха високо кръвно налягане, посетиха болницата и бяха изписани с конвенционални лекарства за COVID-19 след няколко часа наблюдение. 

Автори на проучването: Sezanur RahmanM. Mahfuzur RahmanMojnu MiahMst Noorjahan Begum

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button