Omicron срещу Delta: Разлики при симптоми и усложнения

Първото, което трябва да знаете за разликата между Omicron и Delta, е че варианта Omicron предизвиква много по-честа заболеваемост, но тя протича по-леко и има по-малки усложнения от Delta.

В тази статия на здраве плюс, която се базира на научните проучвания по темата, ще разгледаме какви са разликите, какви усложнения протичат.

Първата доказана информация за Omicrom идва от Африка, в Южна Африка, където за първи път беше открит вирусаOmicron,  показаха данни, които заключват , че Omicron по-леко въздействие върху здравето и няма толкова проценти на фатален край, както е Delta

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Разлики при симптомите на Omicron и Delta

На първо място, при Omicrom няма толкова много хора, които губят вкус и обоняние. Това е доказано от скорошен анализ в САЩ.

Проучване направено в САЩ е открило, че 49 процента от пациентите с Delta са имали загуба на мирис, а 41% имат загуба на вкус. Такъв анализ на Omicron е направен в Норвегия като той показва голяма разлика в тези данни. 22% процента имат загуба на вкус, а 12 процента съобщават за загуба на миризма.

Разликата в симптомите между  Omicron и Delta, показва, че болните от Омикрон има стомашно-чревни оплаквания, както и гаден. Тези симптоми са по-редки при Делта варианта.

д-р Ронг Сю , изследовател в Case Western казва , че дори хората, които имат други заболявания, като диабет тип 2 и трансплантации на органи, прекарват по-леко Omicron, сравнение с Delta.

Причината за това е, че Omicron остава в горните дихателни пътища и по рядко достига до белите дробове, ето защо и често хора получават дразнене на гърлото при Омикрон варианта.

Omicron може да причини по-леки случаи при ваксинираните лица и тежки случаи при неваксинирани.

Проучване на Covid-19 в САЩ показа , че ваксинираните пациенти с Delta или оригиналния коронавирус са склонни да имат главоболие, задръствания и болка в синусите, имитиращи обикновена настинка .

Неваксинираните пациенти обаче са по-склонни да имат тежки симптоми като задух и кашлица. Това може да важи и за хора, заразени с варианта на Omicron.

Усложнения при Омикрон

Проучване , публикувано онлайн на 2 януари, предоставя някои от първите убедителни доказателства от САЩ, че шансът да попаднете в болницата е по-нисък при омикрон в сравнение с варианта на делта.

Ако човек се окаже в болница, рискът на лицето да бъде приет в интензивното отделение или да бъде поставен на апарат за вентилация също е намалял значително в края на декември в сравнение с по време на скока на делта. По-конкретно, рискът този човек да се озове в интензивното отделение е спаднал от 0,8% на 0,4% (или с 50%), а шансът да бъдеш поставен на респиратор е спаднал от 0,4% на 0,1%.

Това, което забелязват лекуващите лекари, е че, ако пациента им е млад, ваксиниран е или пък скоро е преминал през вариант Delta, той прекарва много по-леко омикрон. 

Обратното се отнася за пациенти, които са по-възрастни, нямат имунитет и не са прекарали Делта.

В заключение бихме казали на нашите читатели да водят здравословен начин на живот, да имат физическо действие и да намалят нивата на стрес.

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button