7 билки за лечение на пикочен мехур – чайове и добавки

Проблемите с пикочният мехур, което често е свързано със свръхативен пикочен мехур, започват, когато пикочният мехур не успява правилно да съхранява урина.

 Състоянието на свръхактивен пикочен мехур води до честа загуба на урина и нужда на тялото да уринира.

Има различни фактори, които водято до това, катслаби мускули на таза, хронични инфекции на пикочните пътища , някои заболявания на пикочния мехур , увеличена простата , диабет или затлъстяване могат да предизвикат свръхактивен пикочен мехур.

Това състояние най-често се лекува с лекарства, които се отпускат от лекарите за контролиране на мускулите на пикочния мехур. Въпреки това, билковите лекарства стават все по-често срещани като естествени възможности за лечение.

Има редица билки, които се използват за този вид проблем.

Билки за лечение на пикочен мехур

Ето билките, които имат доказани ползи при проблеми с пикочният мехур.

Gosha-jinki-gan

 Тази смес от 10 билки е един от най-проучваните смеси за лечени на пикочният мехур. Японски изследователи са установили, че хората, които го приемат ежедневно в продължение на 8 седмици, ходят по-малко до тоалетната. 

Други проучвания потвърждават, че намалява желанието за ходете по-малка нужда. Тази билкова смес действа, като спира нервните сигнали към пикочния мехур.

Hachi-mi-jio-gan

 Това китайско лекарство е смес от осем естествени съставки.Проучване, направено върху животинска тъкан, показа, че облекчава мускулните контракции на пикочния мехур.

Палма-джудже

Това е вид палма, от която се използват части за направта на чай при проблеми с пикочните пътища.

Билката всъщност се извлича от плодове на палмето. Според Националния център за допълващо и интегративно здраве (NCCIH) , той традиционно се използва за лечение на OAB при мъже с проблеми с простатата.

Бромелаинът

Бромелаинът е ензим, открит в растението ананас (Ananas comosus). 

Почитан е заради противовъзпалителните си способности. 

Тъй като изтичането на урина често е свързано с възпаление на пикочния мехур, привържениците казват, че бромелаинът може да има положителен ефект върху възпалението.

Бучу (Barosma betulina)

Това е южноамериканска билка, предписана от билкари за лечение на повтарящи се инфекции на пикочните пътища и поддържане на цялостното здраве на пикочния мехур.

 Твърди се, че Buchu има успокояващ диуретик, който също има леки антисептични свойства.

Известно, че има антибактериален ефект, Buchu може също да помогне за предотвратяване на възпаление на пикочния мехур.

Секачи (Galium aparine)  

 Това е диво цвете което има красиви украски, като се закрепя до всичко.

Може да има диуретичен ефект, който също може да намали възпалението на пикочния мехур, както и го предпази от дразнене.

Царевична коприна

Царевична коприна (Зеа Мейс) са подобни на косми нишки, намиращи се върху класовете царевица и под царевичните люспи.

 С високо съдържание на флавоноиди, той може да бъде ефективно решение за жени, които получават чести инфекции на пикочните пътища. 

Царевичната коприна намалява възпалението и може да намали съпътстващото желание за уриниране. Може също да има успокояващ ефект върху пикочните пътища.

Преди да използвате билки

Погрешните схващания около безопасността са сред най-големите рискове, свързани с билковите лекарства.

Въпреки че билките се считат за „естествени“, те могат да бъдат също толкова силни, колкото и конвенционалните лекарства. Това означава, че привидно безопасните билки могат да предизвикат странични ефекти. Също така е възможно те да взаимодействат с други лекарства за пикочния мехур и да причинят нежелани реакции.

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button