7-те Най ефикасни добавки за стрес и депресия

Депресивните състояния и хроничният стрес имат епидемиологични размери в 21-ви век.

Всеки втори се оплаква от различни по вид емоционални неразположения, които могат да варират – от по-леки до доста по-сериозни и дори с животозастрашаващ характер.

Подобни състояния не бива да се подценяват в никакъв случай, като е задължително да се вземат мерки отрано, за да не се настани развилата се депресия трайно в живота, което никой не желае. 

На какво се дължат стресът и депресията

Системната умора и “изострените” нерви са също две изключително мъчителни обстоятелства, които доказано се повлияват добре от билкови добавки, каквито има в онлайн магазин Now Foods.

Приемът на витамини в случая е дори задължителен, за да се попълнят дефицитите и да се регулира мозъчната дейност, производството на някои хормони и химични вещества, отговарящи за балансираното ни емоционално състояние.

Преди обаче да вземем мерки и да започнем да приемаме витамини при стрес е важно да се изправим лице в лице с първопричините за неговата поява, която с времето може да се трансформира в депресия. Рисковите фактори са: 

 • Ежедневни работни и лични проблеми;
 • Липса на социален живот;
 • Недостиг на пълноценна храна;
 • Негативна нагласа към света, вглъбяване и “задълбаване”;
 • Други фактори, които не зависят от нас. 

Каквито и да са причините за това да не се чувстваме добре в “кожата си”, изход от този сюжет има – витамините на Now Foods, които са с висококачествен състав и с доказани ползи за здравето.

Какви добавки можем да приемаме при стрес и депресия ?

Идеята просто да свикнем със стреса и депресията не е добра. Правилното решение в случая е да подходим отговорно и рационално, да изберем подходящи хранителни добавки за ежедневна консумация, на които да разчитаме при борбата с тревожността, напрежението и много още други психосоматични състояния. Най-подходящите витамини са: 

 • Vitamin D. Депресираните хора страдат от недостига на този витамин, което означава, че трябва да се набави допълнително. Именно затова жителите на слънчевите държави страдат много по-рядко от подобни заболявания;
 • 5-HTP. Това е аминокиселина, която стандартно си набавяме чрез храната. Има осезаемо влияние върху настроението, което я прави идеална за хората с хроничен стрес; 
 • Омега-3. Недостига ѝ води до предразполагане на индивида към проява на депресивно поведение и не само това. Редовният прием на добавката ще намали този риск; 
 • Магнезий. Още един много важен елемент, който се препоръчва масово при стрес. Минералът е дори задължителен при лица с ясно изразени симптоми за тревожност и депресии. 

Системната употреба на подходящите за нас витамини ще ни направи по-здрави и щастливи, а грижата отвътре ще проличи и отвън. За живот с по-малко емоционални неразположения е добре всеки от нас да пие качествени хранителни добавки. 

Често задавани въпроси:

Кой е най-добрият витамин при стрес и депресия?

Витамин B-3 и витамин B-9 могат да помогнат на хората с депресия, тъй като витамините B помагат на мозъка да управлява настроенията. 
Витамин D, мелатонин и жълт кантарион се препоръчват при сезонна депресия. 
Омега-3 мастните киселини, магнезият и витамин С също могат да помогнат при депресия.

Какво е естествено средство за облекчаване на стреса?

Няколко витамини и други добавки, включително Rhodiola rosea, мелатонин, витамин D и ашваганда, са свързани с намаляване на симптомите на стрес. 
L-теанинът, витамините от В-комплекс и магнезият също могат да помогнат за повишаване на устойчивостта на тялото ви към стресовите фактори в живота

Как незабавно да намалим стреса?

Дихателни упражнения
Това е една от най-лесните практики за намаляване на стреса, защото просто се фокусирате върху дишането си. 
Седнете или легнете на тихо място, поемете дълбоко въздух през носа и издишайте бавно през устата или през носа, ако се чувствате по-добре.

Какви са симптомите на хроничния стрес?

Хроничният стрес е постоянен и продължава за продължителен период от време.
Хроничният стрес може да повлияе както на физическото, така и на психическото ни здраве, като причинява различни проблеми, включително тревожност, безсъние, мускулни болки, високо кръвно налягане и отслабена имунна система

По темата прочети:

 • Магнезий: С какво е полезен + 10 Ползи
 • 7-те най-богати храни на витамин D

  🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти.

  Krasimir Dimitrov

  Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
  Back to top button