Болки в краката от нерви

Имате Болки в краката от нерви и търсите причината?

В тази статия има всичко, което трябва да знаеш за болки в краката от нерви.

Нервите в крака могат да се възпалят, да са притиснати или дегенерират в резултат на механични или химични дразнители.

Кака е причината за болки в краката от нерви?

 Нервите също могат да се повредят поради свързани състояния като диабет или хранителни дефицити. 

В зависимост от причината за увреждане на нервите, специфичните симптоми на краката могат да се различават.

Нервната болка обикновено се описва като остра или пареща болка. Може също да създаде усещане за гореща вода, която тече по бедрото и / или крака. 

При някои хора може да се появи тъпа болка. Болката може да бъде периодична или постоянна.

Симптоми, често свързани с болки в краката от нерви?

Най-честите симптоми, които могат да съпътстват болката в краката, са:

 • Слабост. Слабостта на краката често се появява, когато е компресиран лумбален и / или сакрален гръбначен нерв. Усещане за тежест  в засегнатия крак може да затрудни повдигането на крака от пода .
 • Променено усещане. Когато нервът е засегнат, в засегнатия крак могат да се появят усещания, изтръпване или други свързани с нервите усещания.
 • Болка в краката. Болката в крака може да премине надолу в една или повече области на стъпалото, причинявайки болка или пареща болка. Може да се появи и слабост на краката и / или изтръпване.
 • Постурална болка. Болката и изтръпването на краката може да се увеличи при определени пози или дейности, като продължително стоене, ходене, изкачване на стълби или изправяне от седнало положение.

Горният списък включва няколко често срещани симптоми, които се появяват едновременно с болки в краката, но това не е пълен списък.

Възможно е болките в краката и / или изтръпването да бъдат придружени от признаци на диабет, рак, някои видове хранителни дефицити и др.

Най-често срещаните видове нервни болки в крака

Болката в краката може да бъде причинена от проблем в долната част на гърба, таза или проблем, който произхожда от крака. 

Честите причини за болка в единия или двата крака включват:

Радикулопатия

Медицинският термин за болка в краката, който произхожда от проблем в нервните корени на лумбалния и / или сакралния гръбначен стълб, е радикулопатия (ишиас )

Тази болка може да бъде причинена, когато нервните корени са възпалени, раздразнени или компресирани. Характеристиките на тази болка зависят от конкретния засегнат нервен корен

Периферна невропатия

Увреждането на един или повече нерви в периферната нервна система (извън мозъка и гръбначния мозък) се нарича периферна невропатия. Тази форма на невропатия в крака най-често се появява поради диабет. Диабетната периферна невропатия често причинява:

 • Болка, която произхожда от пръстите на краката и постепенно се разпространява към коляното (наричана още модел на чорапогащник; действието на поставяне на чорап)
 • Изтръпване на краката и стъпалата
 • Слабост в пръстите и глезените през по-късните етапи на състоянието

Лумбосакрална радикулоплексусна невропатия

Това състояние възниква поради възпаление на малки кръвоносни съдове в краката, което води до намалено кръвоснабдяване на нервите, което води до увреждане на нервите. Това състояние често се наблюдава при индивиди с диабет и може да бъде причинено от други проблеми. Честите симптоми включват  :

 • Болка, която обикновено започва на определено място, като седалище, бедро, бедро, крак или стъпало и постепенно се разпространява в други области на крака
 • Изтръпване и усещане за болка в засегнатите области
 • Слабост в мускулите на краката
 • Загуба на равновесие, което може да доведе до падания

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button