Висока температура при Бебе: 3 метода за сваляне

Високата температура при бебета, не е повод за голяма тревога, ако е в разумни граници.

Първият път, когато бебето Ви има висока температура, може да бъде също толкова притеснително за вас, колкото и за вашето бебе.

Но ако знаете коя температура се смята за нормална, а също и как можете да намалите температурата, това определено ще Ви накара да бъдете по-спокойни.

д-р Даниел Голчевски, главен медицински лекар и педиатър в Кралската детска болница в Мелбърн, отговаря на най-често срещаните въпроси на родителите за температурата на бебето.

Какво се счита за нормален температурен диапазон за бебе?

„Нормалната температура за бебе е между 36 ° C и 37.5 ° C , въпреки че това може да варира в зависимост от времето, когато се мери, метода на проверка и използваното устройство“, казва Голшевски.

Какво се счита за висока температура при бебе?

Голшевски казва, че бебета на възраст под 3 месеца с температура 38 ° С се считат за треска.

Температурата от 38,5 ° C показва треска при по-големи бебета и малки деца.

„Историята на бебето, признаците и симптомите често ще определят дали повишената температура е от значение“, обяснява Голшевски. „Например, те могат да имат висока температура поради прекомерно облекло, обвивки или одеяла.“

Как мога да се уверя, че меря точно температура?

Ако използвате цифров термометър под мишницата на детето си и следвате внимателно инструкциите на производителя, трябва да получите точна температура.

Има няколко неща, които могат леко да променят стойността – например, ако детето ви е било:

  • увито плътно в одеяло
  • в много топла стая
  • много активен
  • държи бутилка за гореща вода
  • носейки много дрехи
  • ако излиза от баня

Ако случаят е такъв, оставете го да се оглади за няколко минути, но не ги оставяйте да се разхладят прекалено, според клинични проучвания.

Какъв е най-добрият начин да премерите температурата на бебето?

Какъв-е-най-добрият-начин-да-премерите-температурата-на-бебето

„Най-точното измерване на телесната температура е с ректален термометър, но това може да бъде неудобно и трудно да се случи“, казва Голшевски.

„За родителите най-малко притеснителни са тези термометри, поставени в ухото или с инфрачервена технология и могат да бъде измерена от разстояние“.

Какви са някои от често срещаните причини за повишена температура в бебе?

„Най-честата причина за краткотрайна, лека треска е вирусна инфекция и е добър знак, че имунната система на детето ви се бори с инфекция“, съветва Голшевски.

„Важно е да се отбележи, че треската не е болест, а симптом за наличието на болест или възпаление. Затова е важно не само да се лекуват симптомите на болестта, но и основната причина, ако е известна“.

Честите причини за повишена температура включват настинки и грип, инфекции на ушите и гърлото и не трябва да предизвикват безпокойство, ако те се появяват рядко – до един път на месец – и нямат продължителност повече от 48 часа.

Докато заразата може да бъде много често срещана причина за повишени температури при бебета и може да се появи още на няколко месеца, е необичайно това да причини температура над 38,5 ° C.

На тази тема прочетете статията: Каква е нормалната температура при бебе?

Други причини за повишена температура са хронични заболявания или прегряване, причинени от слънчево изгаряне или топлинен удар.

Сериозни причини за висока температура включват бактериална инфекция на урината, белите дробове (пневмония), кръвта и мозъка (менингит).

Какви други състояния може да има бебе от високата температура ?

„Повишаването на температурата може да доведе до неудобство и раздразнение на децата и те могат да се оплакват, че са студени“, казва Голшевски.

„Повишената температура може да предизвика и зачервени бузи, болезнени мускули и стави, липса на апетит и сънливост.“

Коя температура при бебета е причина за безпокойство и какво трябва да прави един родител?

Голшевски обяснява, че степента на повишена температура не е задължително да е свързана със сериозността на основната причина, но съветва, че треска при бебе под три месеца винаги трябва да бъде прегледана от лекар, за да се определи причината.

„Родителите трябва да бъдат по-загрижени, ако детето им покаже признаци на скованост на шията или му пречи светлината в очите им, тъй като това са възможни признаци на менингит“, съветва той.

„Други признаци, за които трябва да се притеснявате, са прекомерното повръщане, тъй като това създава риск от дехидратация, наличие на обрив, затруднено дишане или прекомерна сънливост“.

Ако горните симптоми се появят на бебето ви или ако просто се притеснявате, че треската може да представлява нещо по-сериозно, Голшевски препоръчва да отидете на лекар.

Какви са начините, по които родителят може да намали температурата на бебето?

„Малките глътки от чиста течност ще помогнат за предотвратяване на дехидратацията и обикновеният парацетамол или ибупрофен ще помогне за облекчаване на някои от симптомите“, казва Голшевски.

„Въпреки това, намаляването на температурата няма да помогне на детето ви да се бори с инфекция. „

Освен това Голшевски препоръчва да се премахнат прекомерните дрехи, като се внимава да не простуди още повече детето, добро решение е влажна кърпа на челото и вратът.

Не се препоръчва да поставяте детето в студена баня.


Може да прочетете нашите популярни статии на подобна тема:

10 + доказани средства за сваляне на висока температура

Кашлица при деца: лечение със сироп, бабини рецепти и билки

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button